Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Den danska illröda pölsen får nu konkurrens av kvalitetskorv.

Lappfjärdsnejdens potatisodlarförening i Finland uppmanar odlarna att skära ner potatisarealen med 10 procent till kommande säsong.

Gift i maten. Den västsvenska odlingsmarken tillhör de renaste i Sverige när det gäller den cancerframkallande tungmetallen kadmium. Ryaverket i Göteborg planerar nu att sprida sitt starkt kadmiumförgiftade slam på dessa åkrar. Vi uppmanar politikerna att skydda dessa jordar, skriver bland andra Lena Jarlöv, Ren åker – ren mat.

Enligt en australisk studie har äldre personer med BMI mellan 25 och 30 lägre risk att dö inom 10 år än andra.
[Dagens Medicin]

Att pressa ned långtidsblodsockret för mycket kopplas till högre risk att död i förtid för typ 2-diabetiker. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Lancet.
[Dagens Medicin]

Docent Uffe Ravnskov har reagerat bl.a. på behandlingen av de behandlande läkarna

Åldersdiabetes är dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor. Nästan var fjärde man och ungefär var åttonde kvinna i åldrarna 35-65 år som från början var friska hade på tio år utvecklat typ 2-diabetes eller förstadium till sjukdomen, enligt en stor svensk studie.

Nu har protokollet för Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsa publicerats

Tre olika metoder ska testas, däribland njutmetoden, LCHF

Det blev Annika Dahlqvist som valdes till "Årets hälsofrämjare" i Kostdoktorns blogg.

Nu verkar det som om USA:s galloperande fetmaepidemi verkar bomsas upp vid ett läge där cirka 68 % av befolkningen är överviktiga eller feta. Dagens The Economist har en intressant krönika om detta och en träffsäker skämtteckning som säger mer än tusen ord.

Nutritionsavdelningens nyhetsbrev - ett smart sätt att få information om det senaste inom kost-hälsa på Livsmedelsverket.

Läkemedelsverket tar bantningsmedlet Reductil från marknaden.
Orsaken är att medlet ökade risken för hjärtinfarkt och stroke.
Alla som använder bantningsmedlet rekommenderas kontakta sin läkare - eller avbryta behandlingen direkt.
[Expressen]

Boken om hur man minskar sina diabetesproblem med LCHF, "Diabetes. Inte." finns nu ute i Norge och Finland.

Sveriges Radios Ekot rapporterar idag om en svensk studie som antyder att omega 3-fett bromsar upp åldrandeprocessen i cellerna.

Aftonbladet rapporterar idag om ett nytt svenskt vaccin mot diabetes typ 1. En första studie visar goda resultat.

Det verkar inte finnas ett direkt samband mellan intaget av mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom. Det visar en sammanställning där resultat från 21 studier med sammanlagt nära 350 000 personer vägts samman. Författarna menar att mängden fleromättat fett och förhållandet mellan mättat och fleromättat fett i kosten verkar vara det som har betydelse för risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det är alltså viktigt att få en bra balans mellan mättat och fleromättat fett i maten.

Igår kväll berättade SVT Rapport om en ny studie vid Karolinska där man med hjälp av en datoriserad matvåg fått bantare att behålla viktnedgången längre.

Övervikt i ungdomen hos kvinnor är kopplad till ökad förekomst av multipel skleros (MS) senare i livet. Det visar en amerikansk studie som presenteras i tidskriften Neurology.
[Läkartidningen]

Vetenskapsrådet kräver Open access   Forskare som får anslag från Vetenskapsrådet från och med i år måste publicera sina resultat så att de blir fritt tillgängliga för alla, så kallad Open access.   Publiceringen kan ske på två sätt: Antingen genom...

Livsmedelsverkets standardråd är att undvika "mättade fetter" eftersom man anser sig ha stöd i forskning att dessa är hälsofarliga. Inte alla i forskarvärlden stöder denna åsikt och några av dessa har publicerat studien "Meta-analysis of prospective cohort...

Idag presenterar Socialstyrelsen de nya riktlinjerna för diabetikervården.
[Dagens Medicin]

Andreas "Kostdoktorn" Eenfeldt, ST-läkare från Karlstad introducerade nyligen ett nytt grepp inom debattekniken.

En studie vid universitetet i North Dakota, USA av 45 pilotaspiranter visade de som åt den fettrikaste kosten flög säkrare.

" Du skriver att du försöker använda fettdieten och jag antar att du menar LCHF-kost. I så fall är mitt råd att du följer kostråden striktare.  Du kanske skulle läsa på lite mer om LCHF-kosten. Det finns massor av böcker i detta ämne varav doktor Annika...

Forskaren Vito Franco vid universitetet i Palermo har gjort en medicinsk bedömning av modeller i antika målningar.
[Dagens Medicin]

Äggula från vanliga hönsägg minskar risken för livshotande infektioner hos patienter med lungsjukdomen cystisk fibros.

Efter helgernas frosserier nalkas nu ivriga bantningstider. Men trots att nästan tre av fyra överviktiga kvinnor i Sverige säger att deras självförtroende påverkas negativt lyckas få faktiskt gå ner i vikt.

Enligt en studie vid University of North Carolina har kolin en viktig uppgift vid utvecklingen av fosters hjärnor.
[Videnskab.dk]

I Dagens Diabetes rapporters trista nyheter från världens mest fettskrämda land - USA. Diabetikerna blir allt fetare och värst drabbade är de redan feta.

Rökning ökar risken för diabetes – men att sluta med cigaretterna är också riskabelt.
[TT]

Idag skriver matskribenten Lisa Förare Winbladh ett fantastiskt inlägg i Expressens serie om vad vi kan förvänta oss av 2010-talet. I slutet av årtiondet äter vi på Livsmedelsverkets inrådan bara klimatsmart kattfisk och Açaí-bär spår hon.

Maten på skolor, äldreboenden och sjukhus ska bli bättre. Regeringen skjuter därför till fem miljoner kronor bland annat för att öka kompetensen hos kökspersonalen.
[Expressen]