Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Vart fjärde preparat som såldes som kosttillskott borde egentligen ha varit klassat som läkemedel. [Sydsvenskan]

Industriellt härdade fetter finns kvar i sjukhusmaten, trots att de är skadliga för hälsan.

– Det är skamlöst att tillåta farliga fetter bara för att de råkar vara billiga. Riskerna är välkända sedan länge. Trots det utsätts patienter i onödan för risker genom maten på sjukhusen, säger Miljöpartiets Raymond Wigg. [MP.se]

Att ge personer som haft hjärtinfarkt margarin berikat med omega-3 i kombination med läkemedelsbehandling verkar inte inte göra någon skillnad för risken att få en ny infarkt. [SvD]

För mycket stillasittande kan leda till förtjockade kärlväggar även hos unga, friska personer, visar en ny svensk studie. [nyhetskanalen.se]

Expressen söker inspiration.

Kräv ursprungsmärkning, innehållsdeklaration och svensk djurskyddsstandard på maten som serveras i skolor och äldreomsorg. Den uppmaningen riktar jordbruksminister Eskil Erlandsson till landets kommuner. [SvD]

Nu kommer LCHF.se att dra igång en ny omgång vLCHF. Förkortningen vLCHF betyder att kolhydraterna dras ned till ett absolut minimum. Inga grönsaker och grädde alltså, utan det handlar om kött, fisk, ägg, smör och liknande.

LCHF-medarbetaren Bitten Jonsson har hållit kurs i Barlingbo. [helagotland.se]

Kvinnor som dricker öl löper större risk att drabbas av hudsjukdomen psoriasis. För kvinnor som dricker fem starköl i veckan är risken dubbelt så stor som för kvinnor som avstår, enligt en amerikansk studie som citeras i flera medier.

En analys av studier avseende statiners effekter vid bakteriella infektioner tyder på ensidig publicering av positiva resultat.

Sjuklig fetma i USA. I mer än två tredjedelar av delstaterna är minst var fjärde vuxen sjukligt överviktig, enligt en rapport från Trust for America's Health. Colorado är den enda delstat som har en andel sjukligt överviktiga vuxna som understiger 20 procent.

Invånarna i Colorado är magrast i USA, men trots det räknas nästan en av fem in i kategorin sjukligt överviktiga. I en larmrapport nyligen framgick att den här typen av fetma ökat i 28 av 50 delstater.

Fyra av tio svarta flickor i USA, och en av tio vita hade börjat utveckla bröst vid sju års ålder visar en ny amerikansk studie. En förklaring till den låga pubertetsåldern kan vara fetma.

En ny amerikansk studie ger ökade kunskaper om att så kallade fetmaoperationer för överviktiga förutom bestående viktminskning, också leda till att de som har typ 2 diabetes kan slippa medicinera.[SR)

Nu ska mexikanska skolor inte tillåta läsk i skolan. Istället ska produkter som färskpressad juice serveras mera. [SvD]

Nu har boken "En vill mann" släppts i Norge. Kristoffer Claussen jagade, fiskade och åt bär under ett helt år. [Dagbladet.no]

Tillskott av kokosfett gör att midjan minskar extra mycket.

Amerikanska livsmedelsverket Food and Drug Administration kan komma att tillåta en genmodifierad Atlantlax redan i september. Det hoppas i alla fall företaget Aquabounty Technologies som i flera år med jämna mellanrum försökt få sin fisk godkänd för konsumentmarknaden

Vi har under ca ett år haft kontakt med MAX hamburgerrestauranger avseende ett samarbete kring LCHF. Grunden till detta är att deras LowCarb Burgare är det närmaste man kan komma en LCHF hamburgare idag inom snabbmatsindustrin. Vi är positiva till att fler...

Det är nu klart att Astra Zeneca ska betala skadestånd på totalt 198 miljoner dollar till 17 500 amerikaner. [LT]

Den danska regeringen hoppas att fettskatten kommer dra in en miljard i nya intäkter till stadskassan. Ska Sverige också införa fettskatt? Rösta på P1.se

LCHF.se har under våren och sommaren har vi tagit  fram en ny LCHF-broschyr. Målet är att på ett enkelt sätt informera om vad LCHF är, vad man bör äta och inte samt vilka hälsovinster som bland annat finns att göra. Lars-Erik Litsfeldt är med med...

Enligt en studie har de med normal vikt 33 procent större chans att bli kallade till intervju. [Metro]

Att behandla snarkare kan förbättra även de anhörigas hälsa, enligt en ny svensk studie. [Dagens Medicin]

Amerikanska forskare har upptäckt att cancerceller förökar sig snabbare om de får fruktos. Forskarnas resultat kan få stora konsekvenser för cancerpatienter. [Foodmonitor.se, Reuters]

En ny studie har publicerats som jämfört LCHF med lågkaloridiet.

Idag erbjuder vi alla Forum-Medlemmar att uppgradera till fullvärdig medlem med ett mycket förmånligt erbjudandet.

Nu har den norska läkaren Sofie Hexeberg kommit ut med sin bok "Nytt liv med riktig mat - frisk med LCHF".

Enorm uppslutning till höstens första stora seminarium.

På söndag den 30 augusti drar höstens första LCHF-seminarie igång.

Nutrition and Metabolism Society kommenterar det senaste utspelet mot lchf från kostetablissemanget:

Forskare använder muterade möss framställda genom “genetic engineering” att vara extra mottagliga för hjärtsjukdom för att “bevisa” att kolhydratreducerad kost skulle skada kärlen.


Av Docent Ralf Sundberg

Efter flera fall av allvarliga leverskador i samband med användning bantningspreparatet Xenical har den amerikanska myndigheten FDA nu startat en säkerhetsanalys av läkemedlet, rapporterar Dagens Medicin.

Xenical, dvs orlistat verkar genom att blockera upptaget av fett från tarmen genom att hindra att fett spjälkas. Djurstudier har visat att endast en liten del av ämnet absorberas. De toxiska effekter man får vid kronisk överdosering....

Vilken mat är bäst för diabetiker?

Professor Jan Liliemark på Läkemedelsverket: "Vaccinet kan ge förlamning".
Professor Sven Britton: "Vaccineringen kan vara onödig".
Frågor och svar om svininfluensan.

Låg D-vitaminnivå kan nästan fördubbla risken för hjärtkärlsjukdom hos diabetiker.

Från ESCs (European Society of Cardiology) årliga kongress i München (2008): En stor studie visar att statiner inte har någon effekt vid hjärtsvikt.
Däremot har omega 3 (fiskolja)effekt.

Professor Hans Rosling gör jämförelsen med medias brist på bevakning av den långt allvarligare spridningen av tuberkulos i världen.

Det vaccin mot svininfluensa som beställts når Sverige i mitten av september. Det har endast testats på 60 personer!

En riktig karl går inte till doktorn. Åtminstone inte enligt män uppvuxna i mellanvästern i USA.
[Dagens Medicin]

Nu får den planerade massvaccineringen kritik även från politiskt håll och från influensaforskare.
Samtidigt håller influensan på att klinga ut i Europa, Australien och Nya Zeeland.

En uppstickare i restaurangbranschen planerar att utmana Uppsala kommun på hemmaplan. Med ekologiskt och närodlat hoppas förtaget ta marknadsandelar bland förskolor och äldreboenden.
[UNT]

Diabetes typ 2 var nästan dubbelt så vanligt hos personer som haft cancer i barndomen jämfört med friska syskon. Och efter strålbehandling var risken betydligt större.
[Dagens Medicin]

Karin Ahlborg skriver om sin syn på Livsmedelsverket insatser

GlaxoSmithKline förbereder sig för att sälja vaccin mot svininfluensa för miljarder dollar i år. Sammantaget kommer vaccintillverkarna att tjäna 50 miljarder dollar!

En ny analys kan leda till att tillskott av omega-3 (fiskolja) rekommenderas som dagligt intag.


Ge inte Tamiflu till barnen, varnar brittiska forskare. Riskerna med läkemedlet överväger eventuella fördelar.

En amerikansk studie antyder att positiva kvinnor får färre hjärtsjukdomar och längre liv.

DN rapporterar att flera patientföreningar får bidrag från läkemedelstillverkare.

Enligt en studie ledd av universitetet i Exeter kan rödbetsjuice förbättra orken och blodtrycket.

Enligt en undersökning är äldre människor gladare

New York Times rapporterar att läkemedelsföretaget Wyeth anställt ”spökskrivare” att producera 26 artiklar för att lobba för hormonbehandling av kvinnor. Artiklarna tonade samtidigt ned biverkningseffekterna av behandlingen,

En bra relation kan fungera som en buffert för den som utsätts för jobbrelaterad stress, men om parrelationen fungerar dåligt så förstärks istället de negativa effekterna, enligt en doktorsavhandling vid Göteborgs universitet.

70 % av barnen i USA har låga nivåer av D-vitamin.
En studie visar att de riskerar sjukdomar i benstommen (t.ex. rakitis, även kallad Engelska sjukan) och långsiktigt också hjärtsjukdom.

I kvällens film "King Corn" på TV8 om majs får vi följa Ian Cheney och Curt Ellis när de odlar upp en halv hektar majs och sedan följer dess väg.

Livsmedelsverket avser att i höst fira 20-årsjubileet för nyckelhålsmärkningen.

Halten i blodet av ett hormon som avspeglar hjärtats pumpförmåga har både på kort och längre sikt stor betydelse för prognosen för patienter som kommer till sjukhus med en liten hjärtinfarkt eller svår kärlkramp. Ju högre hormonhalten är, desto sämre är prognosen.

Hög konsumtion av fettsyran omega-6 mer än fördubblar risken att få tarmsjukdomen ulcerös kolit, medan en omega-3-fettsyra (DHA) istället minskar risken med 77 procent.

"Tro dem som söker sanningen. Betvivla dem som funnit den." Så skriver bl.a Lars Werkö, Tore Schersteén och Ralf Sundberg i dagens SvD angående kolesterolets nyttighet.

På Newsmill beskriver Lars O Berglund vår ursprungliga, feta, animaliska föda i ett av de bästa inlägg som setts i denna fråga och avslöjar dessutom hur Livsmedelsverkets proselyter försöker förfalska vår historia för att finna argument för dagens sjukdomsframkallande kostråd.

– Man ska inte hålla på och äta saker som sänker kolesterolvärdet. Personer vars kolesterol gått ner har ökad risk för infarkt, säger Ralf Sundberg