Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Skånemejerier utökar nu sitt smörsortiment till att även omfatta en matfettsblandning med svensk grädde och raps.

Kul dialog om LCHF på youtube.

Filmaren Tom Naughton som gjort filmen "Fat Head" har lagt ut ett föredrag på nätet.

Senaste tiden har det på SVT visats intressanta program om kroppen.

En knubbig ålderdom kan vara bra. Smala och normalviktiga äldre löper nämligen högre risk att drabbas av demenssjukdom jämfört med de lite tyngre visar forskning som Anna Dahl, Hälsohögskolan i Jönköping, lägger fram i en doktorsavhandling. [TT]

Kolesterolexperten och docenten Uffe Ravnskov har idag ytterligare en debattartikel i Dagens Medicin. Den här gången handlar det också om blodtrycksbehandling. [Dagens Medicin]

Expressen har idag en liten artikel om hur man kan slippa det metabola syndromet med fet frukost. [Expressen]

Det blev en mycket intressant och lärorik dag och Skånemejerierna ska ha en stor eloge för att man vågade göra denna satsning. Det var nämligen inte helt okontroversiellt. Karolinska Institutet som i början var medarrangör hoppade av och givetvis lyste Livsmedelsverket...

Just nu pågår ett omfattande forskningsprojekt för att ta reda på varför barn drabbas av diabetes och det verkar som att fler barn från södra Sverige drabbas än från andra delar av landet.[SR]

Den 23 september under diabeteskonferensen i Stockholm höll den amerikanske läkaren Eric Westman ett föredrag om LCHF.

LCHF.se's andra nyhetsbrev är nu utskickat till drygt 4000 personer.
Highlights från LCHF-världen från den senaste månaden, presentationer av våra nya gästkrönikörer, debatten mot Ingrid Larsson och mycket mer.
Trevlig läsning!

210 miljoner kronor har gått till Anti Diabetic Food Center, ett projekt som kommer att drivas i samverkan med näringslivet, Region Skåne, LU-innovation och Innovationsbron i Syd. [skane.se]

Socialstyrelsen ställer sig inte bakom näringsfysiologen Ingrid Larssons uttalande att det inte ska ges råd om LCHF i vården.

Örebro och Östersund har det redan – en köttfri dag i alla skolor. Nu står Stockholm på tur.
– Miljö, ekonomi och folks hälsa kommer gynnas av det, säger Per-Anders Jande. [Alltomstockholm.se]

Ett preliminärt dokument om nya riktlinjer har nyligen kommit ut. En av delarna är att personer med metabola syndromet eller de som haft en hjärtinfarkt ska få kostrådgivning.

Tidningen Amelia vill intervjua.

Forskare har hittat 18 nya gener som påverkar om människor blir feta, enligt en studie publicerad i Nature Genetics. Studien bekräftar även 14 fetmagener som varit kända sedan tidigare. [TT]

Idag är det Katrin Zytomierska som skriver att det är dumheter att LCHF förstör amningen. [Aftonbladet]

Annika Dahlqvist har skrivit en replik på den tidigare debattartikeln om LCHF och mammor. [Aftonbladet]

En undersökning bland 2 000 britter visar att vi blir grinigare med åldern, och det är just vid 52 års ålder som man börjar att bli på sämre humör. [Aftonbladet]

Expertgruppen hade möte den 21 september och protokollet har redan publicerats.

Bara hälften av de rökare som drabbats av en hjärtinfarkt klarar av att sluta röka. Det visar en rapport som i dag publiceras av Hjärt-lungfonden. Men skillnaderna är stora mellan olika sjukhus. [DN]

Välj smör framför margarin och stirra er inte blinda på olika dieter. Det var två av många tips som förmedlades när Svenska Migränförbundet bjöd in till föreläsning med hälsopedagogen Åsa Holmquist i veckan. [Alingsås Tidning]

I Expressen Söndag för den 3-4 okotober finns en intervju med en av LCHF.se:s medlemmar.

Enligt vad LCHF.se erfar har författaren till boken Life without bread avlidit.

LCHF.se lanserar nu månadsmedlemskap. För att minska tröskeln att komma med i gänget så kan man betala per månad via faktura eller kort. Tecknar man upp sig på längre tider får man speciella förmåner.

Barn som dagligen drack standardmjölk hade lägre BMI än jämnåriga som sällan drack mjölk alls.
[Dagens Medicin]

Läkarna Annika Dahlqvist och Jörgen Vesti Nielsen framträdde på ett möte anordnat av Blekinge Diabetesförening.

Andelen överviktiga barn blir färre, men fortfarande väger för många svenska barn för mycket. Det visar en studie som gjorts vid Umeå universitet. Andelen överviktiga fyraåringar har minskat från 20 procent till 17.
[UNT/TT]

Många missar varandra vid chatten

Enligt Media Update tar Scan bort E621 i sina produkter
(Media Update är en annonsajt med nyheter från myndigheter, organisationer och företag)

Annika Dahlqvist har i sin blogg skrivit att hon tror att svininfluensaviruset är skapat i ett laboratorium av läkemedelsföretag.

Går du förbi frysdisken och tänker: Färska grönsaker annars kan det vara! Då är det dags att tänka om. En ny dansk studie visar att djupfrysta grönsaker är minst lika nyttiga som färska.
[Aftonbladet]

Uffe Ravnskov intervjuas med anledning av den ökade förskrivningen av statiner (kolesterolmedicin).

Frågeställningen kring frukt och fruktsocker blir mer och mer aktuell. Lars-Erik Litsfeldt, en av grundarna av LCHF.se, var med på TV4 Efter Tio idag.

Livsmedelsverket kommer att ändra sitt kostråd om bröd till varje måltid. Nu ska fullkorn betonas och förslaget lämnas ut på en öppen remiss.

Risken för hjärtinfarkt och hjärtsjukdom minskar efter rökförbud på offentliga platser som kontor, restauranger och flyg, slår en forskarpanel fast i USA.
[Nyhetskanalen]

Vi är nu 300 medlemmar på LCHF.se!
Mycket roligt tycker vi som driver och utvecklar siten med dess tjänster.

Nu är vår chatt här!
I chatten kan vi snacka lite snabbare med varandra och byta tankar, idéer och erfarenheter med LCHF-kost.

Ur Västerbottens-kuriren: "Vilhelminabon och politikern Jonny Kärkkäinen är Sveriges stora hopp inför tyngdlyftningen i World Master Games som avgörs i dag i Sydney, Australien." "World Master Games, WMG, är ett av världens största multisportevenemang. I...

Tre medarbetare från LCHF.se kommer snart att vara med i debatter om kostfrågan.

Enligt ett nyhetsbrev från Camillas matuppror kommer City Gross nu att märka upp varor som är äkta vara enligt "Hemlige Kocken", Mats-Eric Nilsson.

Läkaren Annika Dahlqvist som gjort sig känd som förespråkare för LCHF kommer inte längre att få gå in som jourvikarie inom Västernorrland.

Skolköksföreståndaren Birgitta Melander har i samband med tv-serien Matakuten tagit tag i matsituationen och kämpar nu för bra mat till barnen. Hon har därför blivit nominerad till Svenska Hjältar.
[Aftonbladet]

I Gällivare har de kommunala företagen utmanat varandra om den största viktnedgången.

Andra fredagen i oktober firas ägget internationellt.

Överläkaren Jan Bergman har vid en radiointervju uttryckt sig kränkande om överviktiga personer varvid han blev anmäld till Socialstyrelsen.

Många blev upprörda över professor Fredrik Nyströms uttalanden om motion och läkemedel.
[Aftonbladet]

Föräldrar i Kristianstad kritiska mot nya kostråd i skolan.

Årets Nobelpris går till tre forskare som har löst en av biologins stora gåtor: hur kromosomerna som innehåller vår arvsmassa kan kopieras på ett fullständigt sätt vid celldelning och hur de skyddas mot nedbrytning.

"De etiska krav som fler kommuner ställt på köttleveranserna till sina skolkök underkänns av både Konkurrensverket och regeringen. Man kan inte kräva att köttet ska vara producerat enligt svenska regler."

Mer än hälften av de barn som i dag föds i utvecklade länder som Sverige kommer att få uppleva (minst) sin 100-årsdag. Andelen gamla som lever längre utan att ha svårare handikapp kommer också att öka.
[UNT]

Livsmedelsverket föreslår att jägare ska kunna sälja små mängder vildsvinsskött direkt till konsumenter, lokala restauranger och butiker utan att köttet har besiktats vid en vilthanteringsanläggning.

WHO har låtit utföra en mycket stor genomgång av studier av fett och kommit fram till att det inte är farligt. Undantaget är konstgjort transfett vilket kan skada kroppen.