Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Idag gratulerar vi Chris Voigt som precis nu avslutar sitt kostexperiment med att enbart äta potatis i 60 dagar. För BBC berättar han att han nu ska fira med att äta bifftacos.

Runt vart hundrade dödsfall i världen år 2004 orsakades av passiv rökning. Värst drabbade var kvinnor och barn, enligt en ny studie. [Dagens Medicin]

Det hittills förbisedda alfakarotenet som finns rikligt i pumpa och morötter minskar risken att dö i förtid med 39 procent. Alfakaroten kan vara en felande länk som förklarar varför vissa frukter och grönsaker, men inte vitaminpiller, tycks skydda mot hjärtsjukdomar, cancer och diabetes enligt forskare i USA. [SvD]

Efter andra dagen av tre leder Jonas Colting fortfarande Ultraman på Big Island, Hawaii. Hans ledning till tvåan Slater Fletcher är nu över 20 minuter inför avslutande 84 km löpning.

Regeringskansliet har beslutat att dra tillbaka Livsmedelsverkets förslag till EU om råd om "miljösmarta matval". Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson är upprörd över beslutet men vi LCHF:are välkomnar beslutet. Att äta mer spannmålsprodukter är varken bra för miljön eller hälsan.
I den senaste tidningen från landstinget i Kronoberg, Det goda livet, finns en artikel om en man som gått ned i vikt och frisknat till med hjälp av LCHF.

En modest ökning av protein och en likaså modest nedgång av allt som snabbt höjer blodsockret är det bästa sättet att förhindra viktuppgång efter bantning. [SvD]

I en kommentar i Annika Dahlqvists blogg kan läsas om valfrihet för kostverksamheten i Härnösands kommun.

Forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset tror sig ha hittat ett nytt botemedel mot hjärtinfarkt. [TV4.se]

Dödligheten i hjärtsjukdomar minskar i landet. Det visar en stor jämförande undersökning av svensk sjukvård. Likaså minskar användningen av antibiotika.[DN]

DN skriver idag om att de första jordbrukarna som kom till Sverige för ca 6 000 år sedan trämgde ut de samlare och jägarfolk som redan bodde här. Enligt nya rön är vi mer släkt med dessa jordbrukare med rötter i dagens Turkiet än den ursprungliga befolkning av samlarae- och jägare.

Om man tar hänsyn både till en drycks näringsinnehåll och till mängden växthusgaser som släpps ut när den produceras är mjölk det mest klimatsmarta valet. Sämst dryckesval ur närings- och klimatsynpunkt är läsk. Det skriver Uppsala Nya Tidning om idag.

Sajten Silobreaker har en tjänst där man kan se nyhetstrender för valfritt ämne. [silobreaker.se]

Potatisskörden i Ryssland har varit dålig pga torka. Detta gör att svensk potatis säljs till Ryssland varpå priset på potatis stiger i Sverige. [UNT]

”Vårdkaos efter fetmaepidemi” är den stora rubriken på Metros riksupplaga 16 november. Det handlar om långa köer till fetmaoperationer (gastric bypass). 1 774 personer står i kön. I år beräknas ca 7 000 personer opereras viket är drygt 60 % mer än förra året. Men målet är att 15 000 ska opereras varje år.

Strømsgodset vann igår söndag norska fotbollscupen. Laget coachas av Kenn Hallstensen som driver en lågkolhydratlinje för laget. [abcnyheter.no]

Den senaste tiden har ett par så kallade observationsstudier om kost uppmärksammats i Sverige. Dels Uppsalastudien som hävdar att lågkolhydratkost är förenad med ökad dödlighet och dels en som hävdar att vegetarisk lågkolhydratkost är bättre än animalisk. Men samvariation är inte samma sak som orsakssamband vilket denna studie om mäns rakning visar.

Senaste numret av Läkartidningen fokuserar på diabetes och bland annat skrivs om SBU:s utredning om kost vid diabetes. Den har vi skrivit om tidigare här och det enda nya är egentligen illustrationen över diabetskostens förändríng från 1920 och fram till idag.

Boken "The Stubborn Fat Fix" av Keith och Valerie Berkowitz har fått pris som bästa bok i klassen "Health: Diet & Weight loss".

En norsk studie visar att överviktiga barn i högre utsträckning väljer lågfetts-alternativ, light läsk, mycket frukt, grönt och mörkt bröd. Precis den mat som våra nordiska myndigheter med sin nyckelhålsmärkning vill att vi ska äta, framförallt för att...

Dalarnas tidningar rapporterar om elever på fjäll- och äventyrsledarutbildningen på yrkeshögskolan i Älvdalen som nyligen genomförde en vandring längs Vasaloppsleden från Sälen till Mora utan att äta kolhydrater. Artikeln kan läsas här> Kommentar:...

Patienter som opereras mot fetma tvingas betala upp mot 50 000 kronor ur egen ficka för en uppföljande operation när överskottshuden tas bort.[allehanda.se]

Nu blir det bara leksaker till den som äter broccoli. Det kan bli följden av den lag som i förrgår klubbades igenom i San Francisco. Stadens restauranger får inte längre locka med prylar i måltider för barn. [Aftonbladet]

Genetiskt avvikande B-celler avgör om en person ska utveckla typ I-diabetes eller inte, visar ny forskning. [Biotechsweden]

Boken THE OBESITY EPIDEMIC av överviktsforskaren och nutritionisten Zoe Harcomb har nyligen släppts.

Att gå till jobbet trots att man är sjuk och borde ha stannat hemma, straffar sig i längden. Personer med hög sådan sjuknärvaro löper klart ökad risk för ohälsa och långtidssjukskrivningar, enligt en ny studie.
[UNT]

Att märkningen "Äkta vara" är en nagel i ögat på Livsmedelsverket som själv står för nyckelhålsmärkningen, är lätt att förstå. Men när man nu går ut försöker tvinga kommuner att stoppa butiker som använder denna märkning blir det lite väl deseperat.

LCHF.se-medarbetaren Frank Nilsson föreläser den 4 dec i anslutning till Världscupspremiären i skidskytte i Östersund den 5-6 dec.

De traditionella sättet att mäta kolesterol (totalkolesterol och LDL-kolesterol) utmanas nu med ny teknik som mäter storleken på LDL-partiklar. Det är goda nyheter för LCHF eftersom det är kolhydrater och inte fett pekas ut som boven i dramat.

Perspektiv Nr. 2-2009 "Vilken kost är den bästa för viktminskning och varaktig hälsa? I Sverige får du olika svar beroende på vem du frågar. Medierna skriver ofta om nya ”rön” vilket leder till stor förvirring hos allmänheten. Evidensbaserade kostråd ifrågasätts...

Efter tio år har de flesta opererade gått upp 80 procent de förlorade kilona.

Slakt- och charkföretaget Scan stänger av 40 bönder som har polisanmälts för misstänkt vanvård av grisar på sina gårdar.
[SVT]

Nu har du som medlem möjlighet att medverka i LCHF.se:s första recepttävling! Du har chansen att dela med dig av dina bästa recept och dessutom ha chansen att vinna fina priser. Kanske du tar storslam i prishögen?

LCHF.se var representerade med två personer, Docent Ralf Sundberg och Fil.Mag Leif Lundberg på den debatt om mättat fett som hölls i Eskilstuna den 10 november.
Video upptagningen från debatten finns nu tillgänglig.

De män som inte uttrycker sin ilska över upplevd orättvisa löper förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.
[Dagens Medicin]

Lågfettkost är inte bättre för hjärthälsan än en kost med högre fetthalt för dem som har det metabola syndromet. Tyvärr var dock inte någon riktig högfettskost typ LCHF, med i denna studie.

Ett stort svenskt träningsföretag har beslutat att ta bort solarierna från sina anläggningar.
[Dagens Medicin]

Forskare har hittat ateroskleros, åderförkalkning, hos mumier, vilket antyder att även invånarna i det gamla Egypten hade problem med hjärt-kärlsjukdom.
[Dagens Medicin]

Här är en artikel om hur en högfettskost med lite kolhydrater s k "ketogen" kost kan användas i cancerbehandling. Den bygger på en teori som nomelpristagaren Otto Warburg publicerade redan på 1920-talet. Cancerceller är helt beroende av fermentering av socker för sin överlevnad. Därför är det helt logiskt att dra ned radikalt på socker och stärkelserik mat som omvandlas till socker.

Svenska forskare har för första gången visat hur stress leder till typ 2-diabetes. Upptäckten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science, öppnar upp för helt nya behandlingsmetoder.

Nu kan du som har en blogg eller en hemsida utanför lchf.se tipsa om LCHF.se och samtidigt tjäna en slant!

Malmöläkaren Ronnie Willenheimer och hans team testade 493 hjärtsviktspatienter med järnbrist. Två tredjedelar behandlades med järntillskott, en tredjedel var testgrupp. De som fick järnsprutor blev piggare och gladare. Studien visar entydigt att järntillskott...

Nu har Airams och Annika Dahlqvists festkokbok "LCHF-KOKBOK till fest & helg" släppts.

Låt dina barn sova ut på helgerna.
För få timmar sömn per natt kan leda till problem med övervikt och fetma, enligt ny forskning.
[Expressen]

För att få bidrag för forskning kräver Vetenskapsrådet nu att forskarna publicerar sitt material fritt tillgängligt för alla. Allmänheten och andra forskare ska ha fri tillgång till allt material som finansierats av allmänna medel. Tanken med s.k. Open...

En bra insändare i Bohusläningen skriven av den folkpartistiska riksdagsledamoten Lars Tysklind. Det börjar röra på sig i hela det poltiska fältet om LCHF, matkvalité och tillsatser.

Svenska stamcellsforskare börjar förstå hur insulinbildande celler bildas.

LCHF.se avger här sitt remissvar på Livsmedelsverkets öppna konsultation om det nya rådet för bröd och fullkorn.

Expressen hade nyligen ett stort material om LCHF i sin bilaga.

LCHF.se-medarbetaren Bitten Jonsson är en av anledningarna till att sockerberoende uppmärksammas i Norge

En studie som rapporteras i media idag hävdar att man blir gladare av att äta fettsnålt.
[DN]

Roger Samulesson från Arjeplog blev medlem nr 400 på LCHF.se och vann därmed ett års VIP abonnemang. Roger har sedan februari i år gått ner 16 kg och blivit av med sin värk i lederna med LCHF metoden.

Det finns ett starkt samband mellan övervikt och diabetes.
Forskarna Michael Czech och Jan Nedergaard står bakom nya rön om kopplingen som kan minska risken för sjukdomen.
[Folkbladet]

Dagens regler för naturbeteskött är mycket liberala. Boskapen kan få stor del spannmål utan att naturbetesbenämningen behöver tas bort.

Idag den 6 nov kl 11:35 har vi 398 medlemmar. För att fira nr 400 har vi bestämt oss för att bjuda dig som blir nr 400 på ett års VIP medlemsskap på LCHF.se helt gratis!

En ny hjärnstudie visar att användande av sökmotorer kan avvärja demens och minnesförlust.

Vi har ju 206 bokade av 380 möjliga till kvällens seminarie i Gävle, Folketshus med Bitten Jonsson och Lars-Erik Litsfeldt. Det innebär att ytterligare 174 personer har möjlighet att komma innan det blir fullt. Det ser alltså ut som att det går bra att komma...

I dagens Dagens Medicin visar ett antal läkare och forskare att WHO börjar vända i frågan om det mättade fettets farlighet. Samtidigt kritiseras Livsmedelsverket.

Nils "Nicke" Bruhner är ikväll onsdag 4 Nov på LCHF.se chatten mellan 20 - 21.
Nicke blev utsedd till årets viktväktare 1996 men har nu lagt om till LCHF-kost och har många praktiska tips och råd att komma med.

I morse var LCHF.se:s Bitten Jonsson intervjuad i Malous Efter tio.

I eftermiddags firades nyckelsmärkningens 20-årsjubileum i Läkaresällskapets lokaler i Stockholm.

Idag firar Livsmedelsverket Nyckelhålsmärkningens 20 årsdag.  LCHF.se har vår medarbetare Lars-Erik Litsfeldt på plats i debattpanelen.  Tyvärr är vår sida klart under representerad så vi hoppas att Lars-Erik får in några bra synpunkter och fakta i debatten....