Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Känns trist att behöva avsluta ett så bra LCHF-år som 2010 med en riktigt tråkig nyhet. Livsmedelsverket får uppdraget att skapa ett "Centrum för offentliga måltider". Det betyder ökat tryck på att tallriksmodellen, lättmjölk och lättmargarin ska vara allenarådande på dagis, i skolor, i sjukvården och i äldreomsorgen.

Nu har Dagens Medicin rankat de mest lästa artiklarna under 2010 på deras sajt. Uffe Ravnskovs artikel med varningar för Becel och växtsteroler hamnar på en hedrande tredjeplats.

Idag rapporterar pappers-Expressen om Andreas Eenfeldts kommande bok.[Expressen]

Danska regeringen vill införa en skatt på feta livsmedel vid halvårsskiftet nästa år. Syftet är dels att förbättra folkhälsan ,dels att ge statskassan 1,5 miljarder kronor för att finansiera en skattereform. Men det är osäkert om skatten stämmer med EU:s regler. [Fri köpenskap]

Neandertalarna åt grönsaker och sädesslag, inte bara kött, visar en amerikansk forskarstudie. Vår förhistoriska kusin tillredde sina vegetabilier över öppen eld. [Laholms Tidning]

Idag skriver Uffe Ravnskov, LCHF.se-medarbetaren Ralf Sundberg och ytterligare sex andra forskare om diabetes, kolhydrater och LCHF på DN-Debatt.

Tidningen Ttela har skrivit om hur Eva-Britt Thiesen blev av med sina diabetesbesvär. [Ttela]

84 procent av konsumenterna anser att Livsmedelsverkets råd är mycket eller ganska trovärdiga och 86 procent säger sig ha förtroende för själva Livsmedelsverket.

Idag onsdag den 22 december kommer en databasserver på LCHF.se att startas om. Under den tid detta sker kommer LCHF.se tyvärr att ligga nere. Stoppet kommer att inträffa någon gång mellan kl. 11 och 13. Själva driftstoppet kommer dock bara att vara ca 10 minuter.

Feta mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt kan minska risken för typ-2 diabetes, även kallad åldersdiabetes. [SR]

Här är en intressant artikel ur dagens Läkartidningen. Rubriken är: "Kostråd i vården – en väg kantad av motgångar och möjligheter". Den är definitivt läsvärd men den enda säkra slutsats som jag vågar dra av den är att förvirringen om kosten har tilltagit.

Alltfler näringsforskare börjar skylla folksjukdomarna i USA på kolhydrater istället för fett. [Los Angeles Times]

Nu har det kommit en ny rekommendation till britterna att sola 15 minuter mitt på dagen på sommaren. Och det utan solskyddsfaktor! Den nya rekommendationen syftar till att öka kroppens D-vitaminproduktion.

I Aftonbladet PLUS kan man läsa om fotografen Elisabeth Ohlson Wallin som åt sig till ett bättre humör. [Aftonbladet PLUS]

"Sockerdiet" låter ju inte så bra men det som avses är en diet för diabetes som med ett ärligare namn kallades just för "sockersjuka" tidigare. Här kan du läsa kapitlet "Sockerdiet" ur boken "Dietkokbok" av Gertrud A:son Carlberg från 1925.

Rökning ligger bakom mer än en tredjedel av alla fall av den allvarligaste och vanligaste formen av ledgångsreumatism i samhället. [UNT]

I den medicinska tidskriften JAMA har det publicerats en studie som fått nament "Mitochondrial Dysfunction in Autism". Det man funnit kan leda till att det kanske går att behandla autism på ett verksamt sätt.

OS-guldmedaljören i skidskytte, Björn Ferry är på gång med en bok om LCHF. Exakt när den kommer ut vet vi inte men eftersom den redan går att beställa hos de stora e-bokhandlarna så är det nog snart.

För första gången någonsin tvingas EU-kommissionen att revidera ett tidigare beslut på grund av att tillräckligt många medborgare protesterar. Beslutet som nu ifrågasätts är godkännandet av en genmodifierad potatissort. [Miljömagasinet]

Docent Ralf Sundberg skriver idag en ny krönika om de värsta missförstånden om fett. Varför har rapsoljan blivit så populär som den är? Hur kontrollerar industrin läkaryrkets utövande? Är mättade fetter giftiga? En spännande krönika från Ralf

Patienter med typ 2-diabetes som åt sojayoghurt före frukost fick lägre höjning av blodglukoskurvan, enligt en ny studie. [Dagens Medicin]

Om du företäller dig att du äter en chokladpralin och sedan en till och en till och så vidare så kommer du att äta mindre av dem när de väl står på bordet. Det visar en ny forskningsrapport som SVT Vetenskap uppmärksammar. Hjärnforskaren Martin Ingvar kommenterar.

Gary Taubes som tidigare bl.a. skrivit tegelstenen "Good Calories Bad Calories" kommer nu med en mer lättsmält uppföljare "Why We Get Fat".

Ökningen av övervikt och fetma är nu så dramatisk att de ekonomiska konsekvenserna även börjar intressera ekonomiska organisationener som OECD. Deras statistik visar att 51 % av Europas befolkning nu är överviktiga. Andelen har fördubblats under de senaste 20 åren.

Fem års behandling med acetylsalicylsyra (ASA) i låg dos minskar risken att dö i flera vanliga cancerformer, som tumörer i hjärna, lungor, bukspottskörtel och prostata, enligt nya rön. Nyttan med behandlingen överväger riskerna för blödningar, skriver forskare i The Lancet efter att ha granskat data från flera vetenskapliga studier. [Aftonbladet]

Expressen skriver idag om LCHF.se-medarbetaren Bitten Johansson och hennes nya bok "Sockerbomben i din hjärna" som handlar om sockerberoende.

I ett svenskspråkigt redioprogram, Godmorgon Österbotten, talas det om lågkolhydratkost. [YLE Arenan]

Unga vuxna med övervikt eller fetma mår psykiskt mycket dåligt. Nära var tredje har minst en psykiatrisk diagnos. [Dagens Medicin]

Redan 1958 publicerades en bok om LCHF som heter "Eat Fat And Grow Slim" av Richard Mackarness. Den finns att läsa gratis på nätet.

En ny svensk studie visar att fetma och övervikt hos män ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom även för individer som inte har det så kallade metabola syndromet.

En intressant ny studie på mänskilga normala lungsceller och cancerceller visar att mindre glukos ökar överlevnaden för de normala cellerna medan cancercellerna dog fortare.

Fet kost gör oss inte feta. Det visar den hittills största studien med 90.000 deltagare. Den fettsnåla nyckelhålsmärkningen saknar vetenskapligt stöd och bör skrotas, anser professor Göran Berglund.

MJÖLKSTRID . Barn bör dricka lättmjölk, tycker Livsmedelsverket och får mothugg av uppretade föräldrar.

Livsmedelsverkets alla varningar till gravida är "rena kostterrorn" menar kritiker med mikrobiologen Agnes Wold, professor vid Göteborgs universitet i spetsen. Rådet om fettsnåla lightprodukter sågar hon också.

Läkemedelsverket varnar nu läkare som förskriver Reductil för eventuella risker med läkemedlet. Detta sedan en studie visat att viktminskningsmedlet kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke för vissa patienter.
[Dagens Medicin]

Danska diabetiker som håller sitt blodsocker på bra nivå lever längre än friska.
[Danska TV2]

Nu har Astra Zeneca rönt en framgång då man fått ett expert-ja till att behandla hjärtfriska personer med normala kolesterolvärden med medicinen Crestor.
[Dagens Medicin]

Igår presenterade regeringen sin lagrådsremiss om en ny skollag där även skolmaten behandlas. Livsmedelsverket hade lobbat hårt för att få in en skrivning om att deras fettskrämda näringsrekommendationer skulle göras till lag. Men så blir det inte.

Den lilla marknaden för läkemedelskopior i Sverige har under 2000-talet varit lönsam för flera av de till stor del skattefinansierade läkemedelsbolagen. Under 2007 och 2008 tjänade ett tiotal bolag cirka en kvarts miljard kronor i rörelseresultat. Men de verkliga vinsterna är betydligt större.


En jente utviklet ekstrem fedme gjennom barne- og ungdomsårene – selv om hun fulgte offentlige kostråd, trente regelmessig og tok forskrevet medikasjon. 25 år gammel veide hun 265 kg. I løpet av to år reduserte hun vekten med 168 kg ved bruk av karbohydratfattig kost.

Tre till fyra koppar kaffe eller te om dagen har i en ny studie visat sig minska risken för att drabbas av diabetes. Förvisso intressant men diabetsepedemien i västvärlden de senaste 20-30 åren beror nog på något annat än att vi dricker för lite kaffe och te.

Så trixar de med priserna

Statens system för att pressa läkemedelspriserna manipuleras systematiskt av läkemedelsbolagen. Med hjälp av regelbundna chockhöjningar kan priset på en enda läkemedelsförpackning tjugofaldigas på en månad.

70-åringar som ser unga ut för sin ålder lever längre än jämngamla individer som ser gamla ut för sin ålder, enligt en ny dansk studie.
[Dagens Medicin]

Livsmedelsverket har problem med att få skolorna att lyda rådet om att endast lättmjölk och lättmargarin ska få serveras på skolor. Opinionsundersökningar som verket själva beställt visar att många skolor ignorerar råden och att motståndet bland allmänheten växer.

Diabetikers blodtryck bör inte behandlas lika aggressivt som i dag. Uppdaterade europeiska riktlinjer föreslår högre målvärden.
[Dagens Medicin]

All mat i Malmö stad ska vara ekologisk om tio år, beslutade miljönämnden igår.

Ett brittiskt forskarlag har identifierat en förändring i kromosom-materialet hos starkt överviktiga, såväl vuxna som barn. Förändringen innebär att en bit med vidhängande gener har fallit bort. På den förlorade biten satt styrgener till både hungerhormonet leptin och insulinfunktioner.
[SR]

Lättprodukterna på skolor och dagis har varit en stridsfråga i flera år.
– Det känns ju lite konstigt att barnen får friterad mat och sockrad sylt, men de kan inte få mellanmjölk, säger Sofia Lööf, ordförande i skolrådet i Essviks skola.
[Sundsvallstidningen]

I senaste numret av Mjölkfrämjandets tidning "Mjölkspegeln" rapporteras om en studie som (återigen) visar att det inte finns något samband mellan det mättade fett som finns i bland annat mjölk- och mejeriprodukter och hjärtkärlsjukdom.

Enligt forskare på Karolinska Institutet rör barn och ungdomar på sig lika mycket idag som på 50-talet. Ökat stillasittande brukar annars vara en favorithypotes bland dem som anser att fetmaepedemin bara handlar om kalorier in och ut.

LCHF.se har satt upp ett centralt forum för de som vill påverka maten i skolan. I första hand handlar det om valfrihet när det gäller att kunna välja riktigt smör/Bregott istället för margarin samt att kunna få välja standardmjölk istället för lättmjölk.

Samtidigt som Livsmedelsverket uppmanar svensken att minska på fettintaget, så är det allt färre svenskar som tror att fettet egentligen har så stor betydelse för viktuppgång och fetma. Det avslöjas i en ny attitydundersökning, som också visar att svensken går i otakt med sina nordiska grannar i fettfrågan.
[Pressmeddelande från Nordic Sugar]