Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Nu inleder UNT en serie på tre artiklar om vår kost. Den första handlar om att kosten blivit sötare och fetare.

Tidningen Nya Åland har nu börjat med LCHF-recept under vinjetten "Dagens rätt".

Vissa barnmatsprodukter kan innehålla höga halter av mangan, arsenik och kadmium visar en svensk undersökning, enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsverket. [TV4]

Idag svarar företrädare för Livsmedelsverket på den tidigare debattartikel av Wikholm, Sundberg och Listfeldt där kostråden kritiseras.

I en notis i Expressen idag rapporteras att den engelska frukosten är på väg att försvinna till förmån för nyttigare alternativ. [Expressen]

Vad gör att vissa diabetespatienter slipper komplikationer? Den frågan vill forskare vid Lunds universitet besvara i en ny studie. [Dagens Medicin]

Ny forskning vänder upp och ned på traditionella kostrekommendationer. Animaliskt fett från grädde, smör och skinkstek leder inte till hjärt-kärlsjukdom. [Expressen]

Den Brittiska reklammyndigheten Advertising Standards Authority har beordrat Coca-Cola att stoppa sin senaste reklamkampanj för Vitaminwater. Bolaget hävdar att produkten är näringsrik. Det håller inte myndigheten med om. [foodmonitor.se]

Igår debatterade jag och Irene Mattisson från Livsmedelsverket om mat i UNT 24. Bakgrunden var min, Ralf Sundberg och Lars-Eriks Litsfeldts debattartikel i söndagens UNT om att det behövs en sanningskommssion om kostråden.

Godisjätten Mars Scandinavia har i smyg minskat andelen mättade fetter i Snickers, Mars, och MilkyWay, med i vissa fall upp till 45 procent, och ersatt med omättade fetter. Anledningen är att bolaget vill förbättra näringsinnehållet. Utvecklingsarbetet har pågått i fem år och hittills kostat uppskattningsvis 100 Mkr. De förändrade godisbitarna finns redan ute i dagligvaruhandeln. [foodmonitor.se]

Diabetes typ 1, ungdomsdiabetes, debuterar vanligen rätt tidigt, ofta före de tidiga tonåren. Finland är det land i världen som har den största förekomsten, och man har därför sökt med ljus och lykta efter en möjlig orsak.

Johanna Söderlund har varit borta från bloggandet en tid men har nu återupptagit det.

I år fyller de fettskrämda svenska kostråden 40 år. Det uppmärksammas i en debattartikel i dagens Uppsala Nya Tidning av LCHF-medarbetarna Per Wikholm, Ralf Sundberg och Lars-Erik Litsfeldt.

Idag har Expressen ett helt uppslag om olika bantningsföretag och författare.[Expressen]

Senaste numret av Hemmets Journal (13/1) har fyra sidor som handlar om boken "LCHF till vardags" med intervju av Katarina Wikholm, undertecknads fru.

I en chattsession på Aftonbladet hävdar Aftonbladet Viktklubbs dietist Josefin Jonasson att hon är beredd att ändra sina kostråd när det finns vetenskapligt stöd för det. [Aftonbladet]

Boken som blivit väl mottagen i Sverige fortsätter nu utanför landets gränser.

Stefan Hanna, centerpartiets kommunlråd i Uppsala blev rikskändis när han föreslog en tjockisskatt. Beskatta istället de som säljer kolhydrater föreslår nu Jonne Lindroth läkare och centerpartist.


Är du en man på femtioplus som plötsligt upplever humörsvängningar?
Då kan du ha drabbats av det många kallar "manligt klimakterium". [blt.se]

I senaste helgbilagan för Expressen finns inte mindre än 9 sidor om LCHF, inklusive 14 recept med bilder från Per och Katarina Wikholms bok LCHF till vardags

Nu är det bevisat i en riktigt bra studie att en fettrik medelhavskost med nötter och olivolja, förebygger diabetes mycket bättre än fettsnål kost.

I en ny studie i från Oxford Universitet hävdar forskare att amerikaner och britter blir mer överviktiga än norrmän och svenskar, och menar att stressen i länder utan en stark välfärdsstat orsakar överätande.


Det är böcker om mat/hälsa som syns på internetbokhandlarnas topplistor.

Ett ämne i barken från björk och rödal visar sig ha bra effekt mot viktuppgäng och metabolt symdrom i en studie på möss.

Nu släpps boken "Matrevolutionen av Andreas "Kostdoktorn" Eenfeldt.

Jimmy Morre har en mycket populär blogg där man inte bara kan läsa utan också kan lyssna på intervjuer med intressanta personer. Nu ger han oss en lista över de viktigaste rubrikerna i amerikansk media.

Stefan Hanna, centerpartiets kommunalråd i Uppsala föreslår på fullaste allvar att tjocka människor borde betala en straffskatt för att de orsakar samhället merkostnader.

Nu är det nya böcker på väg in till webbshopen.

Den danska illröda pölsen får nu konkurrens av kvalitetskorv.

Lappfjärdsnejdens potatisodlarförening i Finland uppmanar odlarna att skära ner potatisarealen med 10 procent till kommande säsong.

Gift i maten. Den västsvenska odlingsmarken tillhör de renaste i Sverige när det gäller den cancerframkallande tungmetallen kadmium. Ryaverket i Göteborg planerar nu att sprida sitt starkt kadmiumförgiftade slam på dessa åkrar. Vi uppmanar politikerna att skydda dessa jordar, skriver bland andra Lena Jarlöv, Ren åker – ren mat.

Enligt en australisk studie har äldre personer med BMI mellan 25 och 30 lägre risk att dö inom 10 år än andra.
[Dagens Medicin]

Att pressa ned långtidsblodsockret för mycket kopplas till högre risk att död i förtid för typ 2-diabetiker. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Lancet.
[Dagens Medicin]

Docent Uffe Ravnskov har reagerat bl.a. på behandlingen av de behandlande läkarna

Åldersdiabetes är dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor. Nästan var fjärde man och ungefär var åttonde kvinna i åldrarna 35-65 år som från början var friska hade på tio år utvecklat typ 2-diabetes eller förstadium till sjukdomen, enligt en stor svensk studie.

Nu har protokollet för Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsa publicerats

Tre olika metoder ska testas, däribland njutmetoden, LCHF

Det blev Annika Dahlqvist som valdes till "Årets hälsofrämjare" i Kostdoktorns blogg.

Nu verkar det som om USA:s galloperande fetmaepidemi verkar bomsas upp vid ett läge där cirka 68 % av befolkningen är överviktiga eller feta. Dagens The Economist har en intressant krönika om detta och en träffsäker skämtteckning som säger mer än tusen ord.

Nutritionsavdelningens nyhetsbrev - ett smart sätt att få information om det senaste inom kost-hälsa på Livsmedelsverket.

Läkemedelsverket tar bantningsmedlet Reductil från marknaden.
Orsaken är att medlet ökade risken för hjärtinfarkt och stroke.
Alla som använder bantningsmedlet rekommenderas kontakta sin läkare - eller avbryta behandlingen direkt.
[Expressen]

Boken om hur man minskar sina diabetesproblem med LCHF, "Diabetes. Inte." finns nu ute i Norge och Finland.

Sveriges Radios Ekot rapporterar idag om en svensk studie som antyder att omega 3-fett bromsar upp åldrandeprocessen i cellerna.

Aftonbladet rapporterar idag om ett nytt svenskt vaccin mot diabetes typ 1. En första studie visar goda resultat.

Det verkar inte finnas ett direkt samband mellan intaget av mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom. Det visar en sammanställning där resultat från 21 studier med sammanlagt nära 350 000 personer vägts samman. Författarna menar att mängden fleromättat fett och förhållandet mellan mättat och fleromättat fett i kosten verkar vara det som har betydelse för risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det är alltså viktigt att få en bra balans mellan mättat och fleromättat fett i maten.

Igår kväll berättade SVT Rapport om en ny studie vid Karolinska där man med hjälp av en datoriserad matvåg fått bantare att behålla viktnedgången längre.

Övervikt i ungdomen hos kvinnor är kopplad till ökad förekomst av multipel skleros (MS) senare i livet. Det visar en amerikansk studie som presenteras i tidskriften Neurology.
[Läkartidningen]

Vetenskapsrådet kräver Open access   Forskare som får anslag från Vetenskapsrådet från och med i år måste publicera sina resultat så att de blir fritt tillgängliga för alla, så kallad Open access.   Publiceringen kan ske på två sätt: Antingen genom...

Livsmedelsverkets standardråd är att undvika "mättade fetter" eftersom man anser sig ha stöd i forskning att dessa är hälsofarliga. Inte alla i forskarvärlden stöder denna åsikt och några av dessa har publicerat studien "Meta-analysis of prospective cohort...

Idag presenterar Socialstyrelsen de nya riktlinjerna för diabetikervården.
[Dagens Medicin]

Andreas "Kostdoktorn" Eenfeldt, ST-läkare från Karlstad introducerade nyligen ett nytt grepp inom debattekniken.

En studie vid universitetet i North Dakota, USA av 45 pilotaspiranter visade de som åt den fettrikaste kosten flög säkrare.

" Du skriver att du försöker använda fettdieten och jag antar att du menar LCHF-kost. I så fall är mitt råd att du följer kostråden striktare.  Du kanske skulle läsa på lite mer om LCHF-kosten. Det finns massor av böcker i detta ämne varav doktor Annika...

Forskaren Vito Franco vid universitetet i Palermo har gjort en medicinsk bedömning av modeller i antika målningar.
[Dagens Medicin]

Äggula från vanliga hönsägg minskar risken för livshotande infektioner hos patienter med lungsjukdomen cystisk fibros.

Efter helgernas frosserier nalkas nu ivriga bantningstider. Men trots att nästan tre av fyra överviktiga kvinnor i Sverige säger att deras självförtroende påverkas negativt lyckas få faktiskt gå ner i vikt.

Enligt en studie vid University of North Carolina har kolin en viktig uppgift vid utvecklingen av fosters hjärnor.
[Videnskab.dk]

I Dagens Diabetes rapporters trista nyheter från världens mest fettskrämda land - USA. Diabetikerna blir allt fetare och värst drabbade är de redan feta.

Rökning ökar risken för diabetes – men att sluta med cigaretterna är också riskabelt.
[TT]

Idag skriver matskribenten Lisa Förare Winbladh ett fantastiskt inlägg i Expressens serie om vad vi kan förvänta oss av 2010-talet. I slutet av årtiondet äter vi på Livsmedelsverkets inrådan bara klimatsmart kattfisk och Açaí-bär spår hon.

Maten på skolor, äldreboenden och sjukhus ska bli bättre. Regeringen skjuter därför till fem miljoner kronor bland annat för att öka kompetensen hos kökspersonalen.
[Expressen]