Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Uffe Ravnskov och Bo H Jonsson svarar i Läkartidningen på Charlotte Erlanson-Albertssons inlägg som varnade för fet mat. I kommunen Habo rasar debatten vidare om skolmaten.

Per Wikholm svarar idag i Sydsvenskan om LCHF, miljö och klimat. Rubriken är LCHF är miljö- och klimatsmart.

Nu har Livsmedelsverket lagt ut en sida där man reder ut begreppen avseende LCHF.

Kort sammanfattning av läget på fett- och kolesterolfronten.

Till skillnad mot Sverige där det i skollagen bara står att skolmaten ska vara "näringsriktig" så finns det i USA tvingande lagstiftning om att de statliga kostråden måste följas. Det innebär att det är obligatoriskt att spannmålsprodukter ska ingå i maten även om man har medhavd matlåda.

Annika Dahlqvist har nu dammat av sitt ursprungliga kostprogram från 2005 och Jonas Colting avlivar ett antal LCHF-myter i en krönika i Borås Tidning.

I morse drabbade Kostdoktorn Andreas Eenfeldt samman med Charlotte Erlandnson-Albertsson i TV4:s Nyhetsmorgon. Uppföljning kommer i Kvällsöppet kl 23.00 i samma kanal.

Nikotin ger effekter i hjärnan som minskar vår aptit. Många rökare som slutar upplever viktuppgång. Kan västvärldens rökvanor under 1900-talet vara en förklaring till att fetmaepidemin inte började på allvar förrän på 1980-talet?

Vi genomför just nu en undersökning bland våra registrerade LCHFare, dvs våra medlemmar och de som är registrerade på vårt nyhetsbrev.
Intressanta fakta strömmar in här.

Vi genomför just nu en omfattande undersökning kring hälsovinster eller förluster med LCHF-kost.
Har du tidigare eller äter du idag LCHF?
Delta i undersökningen och registrera dina resultat, postiva som negativa.

Dagens Medicin rapporterar om en observationsstudie som noterat ett samband mellan konsumtion av söt läsk och astma och KOL.

Enligt Jordbruksverkets senaste statistik ökar konsumtionen av kött, ägg, ost och fetare mejerivaror som smör. LCHF utpekas som en av förklaringarna till den nya mattrenden.

Uffe Ravnskov med flera, bland annat LCHF.se-medarbetaren Ralf Sundberg har idag en dabattartikel i Uppsala Nya Tidning om statiner och kolesterol.

Efter finsk förlaga kommer nu snart "rapsgrisen" att introduceras i Sverige, utfodrad huvudsakligen med raps istället för spannmålsdominerat kraftfoder. Bättre smak och mer omega 3 utlovas.

Expressen Hälsa fortsätter att dag för dag pytsa ut artiklar på nätet från sin 100-sidiga LCHF-bilaga. Senaste tillskottet är en artikel med Björn Ferry och en med diabetikerna Laila Larsson som kunde slänga insulinsprutorna.

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen synar Livsmedelsverkets bluff om att bara 3 % äter LCHF. De kommer fram till ungefär samma slutsats som vi att runt 40 % av befolkningen går i LCHF-riktning.

Dagens Nyheters vetenskapsjournalist Karin Bojs kommenterar den aktuella debatten om fettet.

Idag debatterade Andreas Eenfeldt, alias Kostdoktorn mot Irene Mattisson från Livsmedelsverket på TV4, kl 07.15.

Försäljningen av feta mjölkprodukter som smör, vispgrädde och crème fraiche har ökat med över 20 procent på två år, skriver Dagens Nyheter idag.

Idag kom ytterligare en artikel om Skaldemans inställda uppträdande i Mariehamn. [Nyan]

TV4:s Kalla fakta drar snart igång vårsäsongen med ett program om följderna av överviktsoperationer.

Måndag den 28 februari kommer LCHF-profilen Monique Le Roux Forslund att vara matlagare i TV4:s "Halvåtta hos mig"

Forskning görs nu på apor för att ta reda på varför vi blir feta och hur fetma kan behandlas. Redan nu verkar det stå klart att det är kolhydrater som är nyckeln för att få apor att bli feta.

"Från att ha varit en av de mest inbitna av sockertorskar har jag äntligen blivit av med mitt sockerberoende. Jag har för första gången i mitt liv blivit mätt. Sockret har slutat jaga mig och min hjärna och kropp har fått frid och lugn"

Tonårsflickor bör få i sig betydligt högre halter av D-vitamin än vad Livsmedelsverket rekommenderar, visar ny forskning. Vitaminbrist kan leda till hälsoproblem. [DN]

Från och med 1 juli kommer smörpriset i Danmark att stiga med 18 procent. Då införs den danska fettskatten på 18 kronor per kilo fett.
Den danska fettavgiften är en avgift som i juli 2011 kommer att läggas på mättat fett i kött och mejeriprodukter. Det skriver nättidningen Livsmedel i Fokus.
Mjölk är undantaget och slipper den nya avgiften på motsvarande 18 svenska kronor per kilo fett. Smör däremot beräknas enligt tidningen bli 18 procent dyrare och priset på en hårdost med 45 procents fettinnehåll kommer att gå upp med fyra procent.

Författaren Sten Sture Skaldeman får inte föreläsa på Hälsans dag-evenemanget i Mariehamn nästa vecka. Medarrangören Savetheplanet.ax stoppar hans medverkan. [Nyan]

Statens Beredning för medicinsk Utvärdering (SBU) håller nu på att tillsätta en grupp som ska gå igenom den vetenskapliga litteraturen om kost för att minska i vikt och kunna behålla viktnedgången. Det som hittills läckt ut om vilka som ska ingå i gruppen antyder att det kan bli intressant diskussioner.

Att ha lågt blodtryck behöver inte alltid vara bra. För unga män är risken att dö i förtid förhöjd både för dem med lågt och för dem med ett högt övre blodtryck. [UNT]

Genom att studera friska frivilliga i PET-kamera anser sig forskare nu ha bevis för att radiovågor från mobiltelefoner påverkar hjärnan. Vilken klinisk betydelse detta skulle ha är dock oklart. [Dagens Medicin]

Ny svensk forskning visar att det finns en genetisk koppling mellan övervikt och sjukdomen Alzheimers. Personer med en viss gentyp kan löpa hela tre gånger högre risk att drabbas av demens jämfört med andra. [SvD]

Idag replikerar LCHF.se-medarbetarna Per Wikholm, Ralf Sundberg och Lars-Erik Litsfeldt på Livsmedelsverkets och Åke Bruces inlägg. [UNT]

UPPDATERING: Denna nyhet är en skickligt genomförd bluffnyhet!!!
Vad sägs om vatten med smak av ungersk gulash? Eller tandoorikyckling? Räksallad, pekinganka, leverkorv...någon?

Redan i början av 1900-talet visste man precis hur en diabetiker skulle äta och dricka för att få ett bra och stabilt blodsocker. Färre kolhydrater, som bryts ner tikllk socker i magen och höjer blodsockret. Mer kött, fisk, ägg och naturligt fett - som inte höjer blodsockret. Och en ganska liten skvätt vin och sprit. Enkelt och logiskt, eller hur?

Alkohol fördjupar sömnen under första delen av natten medan den förstör under den senare delen. [Healthnews.com]

Sex av tio vet inte skillnaden mellan märkningarna "bäst före-dag" och "sista förbrukningsdag". Det visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har gjort. [Livsmedel i Fokus]

Tillskott av zink kan både lindra och förhindra vanlig förkylning, visar en ny rapport från det ansedda Cochrane- nätverket. [SvD]

Det är en av de största bluffarna någonsin. Ändå räknar vi BMI, bodymass index, som aldrig förr. Men det finns inget hälsosamt med skalan. Tvärtom:
– Det kan vara farligt att tro på den, säger Fredrik Nyström, professor i hjärtmedicin. [Aftonbladet]

Nu är detaljerna spikade för kvällen med LCHF.se-medarbetarna Lars-Erik Litsfeldt och Cathrine Schück.

Arla kommer nu med en ny produkt kallad "Bregott mindre".

Lars-Erik Litsfeldt och Cathrine Schücks bok "LCHF för tjejer - supermaten på medelhavsvis" är nu sål till Norge.

Barn som får mjölkersättning före fyra månaders ålder har signifikant högre risk att vara feta vid tre års ålder.

LCHF.se's medarbetare, docent Ralf Sundberg, är medförfattare till artikeln "Medicinska tidskrifter bör redovisa band till industrin" i senaste utgåvan av Dagens Medicin.

Sena kvällar kan öka risken för stroke och hjärtinfarkt. Ny forskning stärker bevisen för att långvarig sömnbrist kan vara en fara för hälsan. [SvD]

Sveriges bloggare verkar inte vara så förtjusta i Livsmedelsverket om man ska tro en undersökning som det rapporteras om i protokollet för verkets expertgrupp för kost och hälsa.

Sveriges pensionärsförbund (SPF) har tagit initiativ till en lärobok för sjuksköterskor om äldres läkemedelsbehandling.

Danmarks nye fedtskat kan stik mod intentionen ende med at gøre befolkningen mere syg af usund mad. Sådan lyder advarslen, efter verdens førende forskere under dansk ledelse har kigget nærmere på den nyeste viden om fødevarer med mættet fedt.

Infektion av enterovirus är nästan tio gånger vanligare bland barn med typ 1-diabetes än hos friska barn. Men orsakssambandet går inte att fastslå, enligt en ny studie. [Dagens Medicin]

I dagens söndagsbilaga till Expressen lanserar Fredrik Paulún en helt ny diet - LCHP (Low Carb High Protein). Fördelingen i energiprocent är hela 50 % protein samt 40 % fett och 10 % kolhydrater.

Häromkvällen var det debatt på norsk tv med anledning av de nya kostråden. [NRK]

Den kontroversiella funktionsnedsättningen adhd kan bero på överkänslighet mot livsmedel. Ändrad kost borde därför testas på alla drabbade. Den sensationella ­förklaringen ­lanseras nu av The Lancet. [SvD]

Mer grädde och smör i maten och mer regelbundna måltider. Det visade sig inte bara vara bra för de boende inom kommunens äldreomsorg som vägde för lite. De ökade i vikt, men de som låg i överkant har minskat i vikt. Av samma kost.

Den 8:e mars på den internationella kvinnodagen går World Challenge i armbrytning av stapeln. Tävlingen arrangeras av Björn Ferrys sambo Heidi Andersson "Armbryterskan".
LCHF.se är med och sponsrar eventet.

Nu har Livsmedelsverkets pensionerade professor Åke Bruce kommit in med en replik på LCHF-medarbetarna Per Wikholm, Ralf Sundberg och Lars-Erik Litsfeldts debattartikel om krav på en sanningskommission avseende kostrådens tillkomst. [UNT]

Efter den tyska dioxinskandalen dumpas nu tyskt griskött till svenska konsumenter. Flera länder har stoppat importen, men i Sverige fyller det billiga köttet charkdiskarna. [mentoronline.se]

Biokemisten Björn Hammarskjöld, från Mora, anklagar livsmedelsverket för att rekommendera en kost som gör våra överviktiga - för mycket kolhydrater och för lite bra fett.De nya kostråden för USA har just kommit. Mycket små förändringar har skett.

Idag finns en helsida om LCHF-märkningen i Gefle Dagblad.

En stor genetisk kartläggning av landets diabetiker inleds nu för att få svar på frågan varför vissa diabetiker får allvarliga komplikationer och andra inte.
[SR Ekot]

Det kan vara på sin plats att förtydliga kravställningen på en produkt, vara eller restaurang för att få en LCHF Certifiering av LCHF Sweden AB.
Här redogörs för huvudkraven.

LCHF Sweden AB (LCHF.se) har som oberoende företag nyligen börjat certifiera ”Bra mat för människan” dvs naturlig mat med få eller inga E‐nummer, naturliga animaliska fetter samt lågt innehåll av socker och kolhydrater. Tyvärr gör nu Livsmedelsverket allt i sin makt för att stoppa märkningen.

Föräldrar i Skaraborgsområdet kräver att fetare mat serveras i skolbespisningarna.

På tisdagen träffade ett föräldranätverk kostcheferna i Skaraborg. Syftet med mötet var att förmå skolmatsansvariga att även servera feta mejeriprodukter. För närvarande är det lättprodukter som lättmjölk och lättmargarin som erbjuds eleverna, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.

Har du svårt att sluta äta flingor, chokladkex, glass och fruktjuicer? Inte så märkligt egentligen. Forskarna har upptäckt att de innehåller en speciell sorts socker som triggar kroppen att bara vilja ha mer. Och mer.

LCHF.se-medarbetaren Bitten Jonsson medverkade i Malous Efter tio.

Det är nu högaktuellt att Livsmedelsverket försöker stoppa märkning av naturlig mat utan tillsatser. Äkta vara stötte direkt på problem från verket och LCHF.se kommer snart ut med information om samma erfarenheter.

De senaste åren har allt fler forskare börjat ifrågasätta Livsmedelsverkets fettsnåla kostråd. Vid årskiftet skulle Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsa bytas ut. När vi nu äntligen ser resultatet så visar det sig att inte en enda kritiker finns med.

Sammanställningen av dietisternas kartläggning av LCHF finns nu publicerad på DRF:s hemsida.

Björn Ferrys för många så överraskande OS-guld i skidskyttets jaktstart, innebär genombrottet för toppidrott på LCHF-kost i Sverige.

För oss på LCHF.se är det inte alls en lika stor överraskning.
Vi visste att förutom den målmedvetenhet, obestridliga fysiska talang och det starka psyke som Björn besitter och som är så betydelsefulla i en sport som skidskytte, hade ett nytt element tillkommit – LCHF!

Sten Sture Skaldemans senaste bok finns nu i vår webshop. Boken heter "Varför går jag inte ned i vikt?"

Dietisternas riksförbund har kartlagt verkningarna av LCHF

LCHF Sweden AB ingår i inkubatorbolaget Movexum i Gävle. Movexums uppgift är att stimulera till tillväxt för sina företag i inkubatorn. Ett viktigt led är att hjälpa till med finansiering.

Felet har hittats. Nu fungerar lchf.se snabbt och bra igen.

Barn som tillbringar mycket tid med sina mor- eller farföräldrar löper ökad risk att bli överviktiga, enligt en studie från Storbritannien.
(Dagens Medicin)

Allt mer forskning visar idag att vårt sätt att leva i den utvecklade delen av världen kan vara orsaken till många av våra allvarliga sjukdomar. Nu visar svenska forskare att även stroke kan kopplas till brister i immunförsvaret.
[SVT]

Glöm nyckelhålssymbolen för gott. Nu inför LCHF.se märkningen 'Bra mat för människan' vilket betyder artriktig och icke sjukdomsframkallande föda.

Ett växande problem. Ett förhöjt blodsocker kombinerat med barnfetma kan vara en tydlig indikator på en ökad risk för en förtida död. Det visar en studie som har letts av forskare vid Umeå universitet, och som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine i dag.

Den första genkartläggningen av en urtida människa är nu färdig. Det är en 4000 år gammal grönländare som fått sina gener utforskade. Kartläggningen är gjord av ett internationellt forskarlag med den danska professorn Eske Willerslev i spetsen och genkartan avslöjar bland annat en hittills okänd migrering för 5500 år sedan.
[SR]

Ett stort sötsug hos barn kan tyda på depression eller leda till alkoholism, varnar ett amerikanskt forskarlag i en rapport.
[Dagens Nyheter]

På Åland har man på ett hem för äldre börjat införa mat som gör att man ska komma tillrätta med undernäringen.
[Nyan]

Svenskar har under många år varit världens mest sjukskrivna folk, men nu ser det ut att vara passé. Sverige ligger på ett Europagenomsnitt med betydligt färre sjukskrivna än grannländerna Norge och Finland.
[SR]

Forskning om smör

Enligt en studie hittar man inga fördelar av att icke insulintagande typ 2-diabetiker skulle mäta sitt blodsocker.
[MedIndia]

LCHF sänker blodtrycket lika bra som läkemedel.
[Health News]

Färre patienter med milda psykotiska symtom drabbades av psykossjukdom om de behandlades med omega 3-fettsyror, enligt en ny studie från Österrike.
[Dagens Medicin)