Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Diskussion hos Malou om vetemjöl.

Igår kväll höll Mats-Eric Nilsson föredrag i Mariehamn. Föredraget hette "Pulvermosets land".

Scan konstaterar att intresset för korv med hög kötthalt ökar. Därför lanserar bolaget nu tre kryddiga premiumkorvar med en kötthalt på 90 procent. Inspiration har hämtats från Italien, Spanien och Indien. [Foodmonitor]

LCHF.se genomförde i februari en undersökning bland människor som äter LCHF. Totalt ca 10 000 personer. Vi frågade bland annat hur besvären med gallsten påverkats av LCHF-kosten. 145 personer hade haft problem med gallsten innan kostomläggningen. 85% av dem blev förbättrade eller helt av med besvären efter kostomläggningen.

Det har varit årsmöte hos en Lantmännen-avdelning.

Idag är det Världsmeteorologidagen.

Matintresset är fortsatt stort bland svenskarna. Det visar Hill&Knowltons trendrapport för livsmedelsbranschen, som görs för andra året i rad. [Livsmedel i Fokus]

Senaste nyhetsbrevet från Dagens Medicin har nyheter om diabetes.

Nu är restaurangen på Söderhagens Camping & Gästhem på Åland LCHF.se-godkänd.

Goda nyheter från Expressen: "Livsmedelsverket befarar att 23 års folkhälsoarbete kan raderas ut.Och att slutet är nära för nyckelhålsmärkningen."

Den som äter måltidsersättningar riskerar att bli både hungrig och tjock. Den slutsatsen drar två experter efter att SVT bett dem granska innehållet i de mest sålda livsmedlen för viktkontroll. [SVT.se]

Nu går boken "LCHF för vegetarianer" att beställa från Adlibris och Bokus.

Nu har Sydsvenskan avslutat sin debatt om LCHF för denna gång. Det görs genom att Catarina Rolfsdotter-Jansson får sista ordet med en något mer nyanserat inlägg.

Nu har veganimperiet svarat på min replik om LCHF i Sydsvenskan. Det är stig Bengmark och Jonas Paulsson (pappan till den köttfria måndagen) som replikerar.

Expressens populära följetong om LCHF fortsätter. Ämnet är hett bland läsarna.

Den amerikanske lågkolhydratbloggaren Jimmy Moore skriver om opinionsundersökningen som visar att nästan var fjärde svensk drar ned på kolhydrater.

Demoskop har på uppdrag av Cathrine Schück, aktuell med boken ”LCHF för tjejer” undersökt svenskars inställning till LCHF-metoden. Undersökningen visar att inte mindre än 23 procent, nära var fjärde svensk, äter enligt LCHF-metoden.[Demoscop/Pagina]

Har du en bra idé?

Inga fler sjukhus i Stockholm ska tvingas att införa sjukhusmat i plastlådor. I framtiden ska de enskilda sjukhusen själva kunna välja den lösning som passar bäst och inte vara bundna av kostpolicyn från 2006, som innebar att sjukhusens matupphandling skulle samordnas.

Matskribenten Kristin Wartman har skrivit en riktigt intressant artikel i Huffington Post. Artikeln (på engelska) ger en mycket bra översikt av varför argumenten för fettsnålt nu håller på att tryta och kanske äntligen är på väg ut.

Nu ligger artikeln om fettskräcken från Expressens söndagsbilaga ute på nätet. Enligt kostdoktorn Andreas Eenfeldt som intevjuas i artikeln är detta bara början av en längre artikelserie.

Den som försöker gå ned i vikt med kinesiska bantningstéer riskerar diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Nu varnar Läkemedelsverket för produkterna.

En landstingsrevisor i Norrbotten varnar grannlandstinget för att proväta sjukhusmat. Istället borde de göra en undersökning liknande den som gjorts i Norrbottens läns landsting tycker revisorn.[Dagens Medicin]

I torsdags beslutade riksdagen att förbjuda industriellt tillverkat transfett. Sverige har kommit ikapp omvärlden. Det är en seger för vetenskapen, folkhälsan och konsumenterna, säger Karin Bojs. [DN]

Läkaren som legat på sjukhus sågade maten totalt. Nu ska landstingspolitikerna proväta maten. [Dagens Medicin]

Joakim Olsson på Matfusket.com har gjort en film som visar hur smör tillverkas. Och nästan hur margarintillverkning går till.

Nu är den här! Livsmedelsverkets nya lista för 2011 om E-nummer. Vi berättar om de fyra nykomlingarna på listan.

Nu på lördag 19 mars kl 15.00 är föreläser LCHF.se medarbetaren Per Wikholm samt Katarina Wikholm om LCHF i Ljungby. Gratis inträde.

Bakterier i munnen kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. [Expressen]

Från ICA.se: Den 23 mars kl 15.30-16.30 chattar vi med fettexperterna här på ICA.se - passa på och fråga din frågor!

Politikerna i Älvsbyns kommun går gemensamt emot kostchefen. Bregott och mellanmjölk ska återinföras i skolmaten och kostchefen måste informera politikerna om nya "radikala förändringar i utbudet".

Världens befolkning har blivit allt fetare under de senaste tre decennierna. Så kan man sammanfatta en studie presenterad i Lancet som visar att över 10 procent av jordens vuxna befolkning lider av fetma (BMI ≥30). Det är i princip en fördubbling jämfört med situationen för 30 år sedan. [Läkartidningen]

Nu ligger tidningen Fokus huvudartikel om "dietkriget" mellan LCHF och tallriksmodellen ute på nätet.

Snart presenteras resultatet av en studie på 60 diabetiker som antingen ätit tallriksmodell eller lågkolhydratkost. [LCHF.se]

Snart är det dags för vårens LCHF-kryssning över Östersjön. Dessutom inbjuds till kurs om sockerberoende.

Kostchefen Åsa Fahlén tänker ta bort feta maträtter som barnen gillar om politikerna beslutar att återinföra bregott och mellanmjölk.
- Det mättade fettet måste minska, säger hon. [Piteå-Tidningen]

Med den säljande rubriken "Ät som en astronaut och tappa kilon" skriver Expressen om hälsa och viktnedgång. Nu handlar det egentligen inte alls om vad astronauter verkligen äter utan en liknelse som hjärnprofessor Martin Ingvar gjort.

Ikväll torsdag kl. 21.00 visas första programmet i vårens omgång av TV4:s Kalla fakta. Första programmet handlar om biverkningar av fetmaoperationer.

Patienter med diabetes som hade empatiska läkare fick bättre värden. Det visar en studie som publicerats i medicintidskriften Academic Medicine. [Dagens Medicin]

I morse skulle en debatt ha hållits i dansk radio mellan forskningschefen på dansk hjerteforening, Gorm Jensen och kolesterolskeptikern Uffe Ravnskov. Debatten blev inställd.[LCHF.se]

Det senaste numret av Storstockholms diabetesförenings tidskrift "Leva med diabetes" är ett temanummer om LCHF.

SVT Rapport rapporterar om att spindeltråd kan användas för att få insulinproducerande celler att växa. I framtiden hoppas forskarna att diabetes ska kunna botas med impantat av insulinceller i spindelväv.

Mycket intressant information kom fram på denna presskonferens.

Forskare från Sahlgrenska akademin och Karolinska Institutet har gjort den första nationella studien om förekomst av övervikt och fetma hos skolbarn. Den visar att vart femte barn i Sverige har övervikt och ett samband mellan låg utbildningsnivå i området och övervikt hos barnet. [Sahlgrenska]

Att slopa kolhydraterna för att gå ner snabbt i vikt kan få konsekvenser.
– Att många lyckas gå ner i vikt är bra. Men det är vad som händer på lång sikt som oroar, säger Livsmedelsverkets nutritionist Åsa Brugård Konde. [NWT]

En ny studie visar på samband mellan metabolt syndrom och andningsuppehåll under sömnen hos kvinnor. Snarkande kvinnor som gång på gång slutar att andas när de sover har ofta rubbade blodfetter, störd sockeromsättning, högt blodtryck och bukfetma

Uppdrag granskning har visat ett program om fetmaoperationer i Polen. [SVT

I senaste numret av Läkartidningen finns en recension av Andreas Eenfeldts bok Matrevolutionen. Recensionen är skriven av Stephan Rössner.

Industriellt framställda transfetter kan komma att förbjudas i Sverige på samma sätt som i Danmark.

Under lång tid har det propagerats för att det bästa man kan göra för att rädda klimatet på vår jord är att sluta äta kött. Nu visar en första studie betälld av Livsmedelsverket att skräpmat som godis, läsk och chips har stor klimatpåverkan trots att de är näringsfattiga.

Enligt Livsmedelsverket är det viktigt att konsumenterna kan lita på nyckelhålsmärkningen när de köper märkta livsmedel. Därför ska Sverige, Norge och Danmark i ett gemensamt projekt kontrollera hur väl företagen följer reglerna för nyckelhålsmärkningen. [SLV]

Nu finns böckerna "Hjärnkoll på vikten" och "Ät upp till bevis" i vår webshop.

Forskare har upptäckt att män lider mer av sjukdomar eftersom de satsar mer på äventyr vilket gör att immunförsvaret blir lidande. [AB]

Så damp då den allra senaste boken i den strida strömmen av nydanande litteratur från Optimal ner i brevlådan. Fredrik Nyström är en professor som inte väjer för att utmana de seglivade kostmyterna och han gör det vanligen med en lågmäld humor och auktoritet som överröstar motståndarna.

Skräpmat som t ex chips är lika beroendeframkallande som kokain och heroin visar ny studie. Detta är egentligen samma budskap som professor Martin Ingvar för fram i sin nya bok "Hjärnkoll på vikten" men i svensk mediarapportering så framstår det som att det är fettet som är syndabocken i dramat.

Andreas Eenfeldt, "Kostdoktorn", i intervju i Nya Wermlandstidningen.

Mjukgörare från PVC kan orsaka såväl autism som fetma hos barn.
För fem år sedan skrällde forskare i Karlstad med en delstudie som visade på sådana samband. Nu kommer uppföljaren.

Enligt en avhandling av Ahmed Delli har invandrade barn en ökad risk att få diabetes.

Food and Drug Administration går nu ut med en varning för höga doser av kolesterolmedicinen Simvastatin.

Kina har nu fler fall av diabetes än något annat land.

På fredag kommer Lars-Erik Litsfeldt att finnas på plats och signera böcker i LCHF.se's monter i Bo Lindésalen på Gävle Konserthus.

Chili anses höja ämnesomsättningen men det finns fler användningsområden. [SvD]

Västra Götalandsregionen satsar 50 miljoner extra för att kunna utföra fler fetmaoperationer.
[Dagens Medicin]

Lierre Keith var vegan i tjugo år. Det var en period av idealistiskt tänkande, blandad med svåra tvivel och stora hälsoproblem. Hennes kamp, skildrad i boken "The Vegetarian Myth", har nu kommit ut på svenska på Optimal Förlag under namnet "Vegomyten"

Var personer bodde i Europa visade sig vara avgörande för i hur stor utsträckning de drabbas av åderförkalkning i halspulsådrorna, visar en stor europeisk studie, rapporterar SR:s Vetenskapsradion.

EU-kommissionen har beslutat att dra in rättigheterna att sälja bantningsmedlet Reductil då det kan orsaka hjärtinfarkt och stroke. [Expressen]

Dagens Nyheter skriver idag i papperstidningen om Diabetesförbundets ordförande Margareta Nilsson som ökat sin inkomst med flera hundra tusen de senaste åren.

LCHF.se hälsar Mats Forsenberg välkommen som ny medarbetare

Nu släpps äntligen det första numret av det efterlängtade LCHF-magasinet.

Författaren till boken Vegomyten fick häromdagen en paj med rödpeppar i ansiktet. Nu utökas sabotagen mot henne.

Mängden av transfett i margarin har minskat och genomsnittet ligger nu lägre än i Bregott och smör.

LCHF Sweden AB erbjuder från och med idag betalning via autogiro. Fyll i blanketten på http://www.lchf.se/autogiro.pdf och skicka till Gothia som sköter om fakturahanteringen åt LCHF Sweden AB. Väljer du att betala via autogiro slipper du fakturaavgiften...

Regeringen föreslår i propositionen att den nya influensan A (H1N1), även kallad Svininfluensa, i smittskyddslagen inte längre ska klassas som allmänfarlig sjukdom.

Gefle Dagblad skriver idag om nya regler för matmärkning som ska hjälpa konsumenterna att se om en vara innehåller t.ex. transfetter.

Tills nyligen var den allmänna uppfattningen att det bara fanns två sorts fettvävnad - den bruna och den vita. Den vita är den som många av oss anser vi har för mycket av och den bruna är den fettvävnad som kan förbränna fett så att den håller mängden vitt fett nere, alltså håller oss smalare och varmare. Nya studier vid Stockholms universitet har nu upptäckt en tredje sorts fettvävnad: britt fett. [SR]

Nu har forskare upptäckt en anledning till varför signalerna som triggar igång insulinproduktionen inte fungerar hos diabetiker. I ett samarbete mellan Karolinska Institutet och amerikanska forskare har en ny mutation upptäckts.
[SR]

Välväxta vikingar vittnar

Agneta Dreber föreslås bli ny styrelseordförande för Sverige Radio. Hon efterträder den nuvarande styrelseordföranden Ove Joanson.
[SR]

Enligt en ny studie kan man sänka kolesterolvärdet med 30 % med ny läkemedelssubstans.

I dagens SvD skriver journalisten Maria Carling om boken "Hjärnkoll på vikten"
[SvD]

GDA-märkningen lurar konsumenterna. En kampanjsajt, stopGDA.eu agerar nu för att få märkningen stoppad.

Dagens Medicin rapporterar om en studie där alkohol och vikt undersöktes.
[Dagens Medicin]

Kunder förlorar stora pengar på att matbutikerna konsekvent slarvar med prissättningen. TV4Nyheternas undersökning visar att du ska var särskilt vaksam på de så kallade kombinations- och mängdrabatterna.
[TV4]

Allt fler svenska grisar får foder med genmodifierad soja. Köttet säljs i butikerna som vanligt utan att konsumenterna får veta något.


Sverige och resten av EU är på väg att godkänna samma typ av förvirrande märkning av mat som finns i USA - den så kallade GDA-märkingen. Det gör det lätt för matproducenterna att lura alla konsumenter som inte har med sig miniräknaren i äffaren, att skräpmat är bra.

Ett inslag om Kostdemokrati

Enligt en rapport från Swedwatch, en granskning av Sveriges radio och forskare i Brasilien, skadas 300 000 människor varje år och cancerfallen ökar dramatiskt, på grund av de giftiga bekämpningsmedel som används för att framställa soja, som importeras som djurfoder av svenska bönder.

"Vi har ingen anledning att förbjuda importen", säger Kjell Wejdemar på Jordbruksverket.

GöteborgsPosten skriver om att en försvinnande liten andel av alla hälsopåståenden som görs på matförpackningar har vetenskapligt stöd. Detta enligt Efsa, som är den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Det kan säkert stämma...men samtidigt ser man tydligt de förutfattade meningar som råder hos livsmedelsmyndigheterna.

En av LCHF Sweden AB:s programmerare, Herr Liljegren, slog vid lunchtid, tisdag till med ett rekord i kort utövande av LCHF.

Kl 12.10 i P1 idag tisdag kommer en uppföljning till gårdagens program om kostrådens historia.


I en debattartikel i SvD skriver Joas Pettersson (c) om den köttskatt som varit på tal.
[SvD]

I P1 klockan 12:10 idag berättade vår medarbetare docent Ralf Sundberg att tillsammans med läkaren Göran Berglund om de tidiga studierna om det mättade fettets farlighet och att de inte håller måttet. Programmet handlar om kostrådens uppkomst och hur de...