Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Årets nyårserbjudandet från oss!
Välkommen med i gänget om du inte redan är det!

Vad har hänt under 2012? Här är ett axplock.

Hoppa över ett par måltider och förbättra din hälsa. Henrik Ennart på SvD har skrivit en bok som bland annat handlar om fastans inverkan på kroppen. [Aftonbladet]

På Rapport på SVT varnas för att vi äter för mycket salt. [SVT]

National Health Services (NHS)i UK har gjort en studie för att ta reda på vilken bantningsmodell som är effektivast. Viktväktarna vann. [Daily Mail]

I förra veckans bedrövliga spektakel i SVT Debatt om LCHF varnade professor Charlotte Erlanson Albertsson för LCHF på grund av att kosten innehåller mycker protein. Jag mejlade och frågade henne vad hon fått den uppgiften ifrån då LCHF är en uttalad normalproteinkost (10-20 kaloriprocent protein). I brist på svar ringde jag igår upp professorn. Jag fick ett nonsenssvar och sedan slägde hon på luren i örat på mig.

Trots Livsmedelsverkets varningar använder flera livsmedelsproducenter fortfarande ordet Stevia som märkning för sötningsmedlet Steviolglykosider. Nu kan bolagen beläggas med saluförbud. [SVT]

Superbloggaren Jimmy Moore har nu valt ut sina favoriter inom lågkolhydratvärlden, de som har skakat om mest under 2012.

Gary Taubes har tillsammans med dr Peter Attila startat en liten forskningsorganisation som ska utreda hur det egentligen ligger till med kalorihypotesen respektive "hormonhypotesen". [nature.com]

Julskinka på vildsvin är både gott, näringsrikt och naturligt ekologiskt och intresset för vildsvinskött har ökat markant senaste året, bekräftar handeln. Men Svenska Jägareförbundet efterlyser politiska beslut för att öka avskjutningen på vildsvin. [webfinanser.com]

Här är ett mycket positivt hållet inslag från den stora, rikstäckande, amerikanska tv-kanalen CBN om LCHF (ketongen kost) för att behandla cancer. Även epilepsi berörs.

Detta är en drygt 22 minuter lång föreläsning av Dr Ron Rosedale som tar oss med på en fantastisk resa från livets uppkomst på jorden för 4 miljarder år sedan. Kolesterol, kolhydrater, fett och proteiner i vår kost och i våra kroppar beskrivs pedagogiskt och han delar med sig av närmast existensiella frågor om den evoultionära orsaken till varför vår kropp dör.

Lagom till luciafirande runt om i landet kommer här en intervju med Anna Hallén. Anna som dom flesta av oss känner till som en stor kämpe och förgrundsfigur inom LCHF hon som inte ger upp, hur starkt motstånd hon än står inför.

Ett programinslag i Dr Oz om kolesterol. Överraskande vinkling.

Kostrådgivaren och LCHF-profilen Cecilia Blidö var igår med i Jenny Strömstedts program på TV4.

Svenskarna äter för lite fibrer och därmed inte tillräckligt bra ur ett folkhälsoperspektiv. Detta enligt Livsmedelsverkets matvanestudie som också visar att bröd bidrar till det största intaget av fibrer. Samtidigt visar en ny undersökning att 23 procent av svenskarna tror att man blir tjock av att äta bröd. [Foodmonitor]

Nu har Ralf Sundberg anslutits till expertgruppen.

Unilever har kommit ut med en broschyr som ska visa hur bra det är med margarin ur klimat- och miljösynpunkt.

Dr William Davis, författare till Wheat Belly [Brödberoende] var i går med på USA:s kanske största TV-program om kost och hälsa, Dr Oz. Nu finns programmet att se på internet.

Fisk kan ätas men i lagom mängd, ett par tre gånger i veckan. [Nyan]

Så här ser matmärkningsgruppen ut.

I kostdebatten har Fredrik Paulún och Charlotte Erlanson-Albertsson lanserat hemsnickrade hypoteser om att LCHF-kost orsakar agressivitet. Följande citat från Meryl Streep's karaktär i filmen "First Do No Harm" ger en både enklare och rimligare förklaring till varför LCHF:are kan känna en viss bitterhet.

På bloggen lchfhälsa.se rapporteras om början till en studie om LCHF och hjärthälsa. Med en atreriograf mäter man ärtärstelheten och de hittills undersökta LCHF-ätarna visar bra värden motsvarande ett 5-6 år yngre hjärta än normalbefolkningen.

Låga värden av D-vitamin i blodet är förknippat med ökad dödlighet hos äldre män, visar ny forskning. Risken att dö är dubbelt så stor med låg D-vitaminnivå jämfört med mediannivå. Det har forskare vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet kommit fram till.

Karin Ahlborg på Aftonbladet har läst Ralf Sundbergs bok "Forskningsfusket!".

Expressens ledarskribent Malin Siwe skräder inte orden i debbatten om skolmaten. "Låt maten tysta mun, föräldrar" är rubriken på hennes inlägg.

En God Jul och ett Gott Nytt LCHF-År önskar vi alla på LCHF.se till Er alla LCHF:are där ute.

I Aftonbladet kan man läsa en artikel om allehanda eländen man utsätter sig för om man äter LCHF. Bland annat får man minnesförlust.

Nu får Finland en egen LCHF-tidning. Det är mediakoncernen Aller Media - i Sverige mest känd för veckotidningen Allers som står bakom satsningen.

idag skriver Charlotte Erlanson-­Albertsson i Läkartidningen och varnar för högfettskoster som LCHF. "Dessa dieter påverkar den kognitiva funktionen (långsammare reaktionsförmåga, sämre minne för komplicerade uppgifter, beroende och depression).

Dagens Nyheters Livsstilsredaktion sammanfattar året 2011 som "Köttigt retroår kryddat med ord". "LCHF blev det nya GI" är en av slutsatserna.

För en tid sedan gjorde vi på LCHF.se en enkät bland dem som får vårt nyhetsbrev. Bakgrunden var att många har rapporterat att de fått färre och lindrigare förkylningar efter att de börjat minska på kolhydraterna och öka på fettet.

Så kom då Aftonbladet PLUS skandalreportage om LCHF där det jämförs med en sekt. Annika Dahlqvist hade tidigare flaggat för att detta var på gång.

Svensk Mjölks miljöexpert Anna-Karin Modin Edman tar bladet från munnen i debatten om om mat och klimat som pågår på SvD Brännpunkt.

Tore Scherstén, Paul Rosch, Karl Arfors och LCHF.se-medarbetaren Ralf Sundberg har fått en artikel publicerad i Scandinavian Cardiovascular Journal

För första gången noteras nu en minskning av barnfetma i New York. Borgmästaren Michael Bloomberg är övertygad om att reklamkampanjerna mot sötad läsk varit avgörande.

Läsvärd ledare i NorrbottensKuriren om fallet med flickan som vägrades LCHF-mat i skolbespisningen, trots läkarintyg.

Ännu mer från finska LCHF-fronten: YLE rapporterar om ökad köttkonsumtion

I svenska LCHF-kretsar har Andreas Eenfeldts grafiska kurva över smörkonsumtion och övervikt blivit något av en klassiker. Nu presenterar finska Hufvudstadsbladet en liknande grafik.

"Norsk avreglering kräver mer än allt smör i Småland" är rubriken på Maria Ludvigssons ledare i SvD.

Svenska Dagbladets ledarblogg har nu kommenterat nyheten om att Valio förbjuds att nämna bokstavskombinationen "LCHF" på sin smetana-burk.

Livsmedelsverket sätter stopp för LCHF-märkningen av Valios feta merjeriprodukt smetana. Nyligen uppmärksammades att Valios smetana, en mejeriprodukt med 42 viktprocent fett märkt sin produkt med LCHF och ett hjärta.

"Den många gånger oseriösa kostdebatten gör det svårt för seriösa och kunniga personer att vara aktiva i den offentliga debatten", säger Maj-Lis Hellenius i det senaste protokollet från Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsofrågor.

Det delades ut smör utanför TV2-huset på Karl Johan i morse. [TV2.no]

"LCHF tömde de norska smörförråden" är Österbottens Tidnings rubrik för att förklara den akuta smörbrist som uppstått i Norge.

En anmälan av boken "Forskningsfusket!"

Kvinnor som äter lite fisk eller omega 3-fettsyror har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Det pekar resultaten av en dansk studie på. [Dagens Medicin]

Nyligen rapporterade vi om gymnasieflickan i Luleå som vägrades ett LCHF-alternativ i gymnasieskolan trots att hon hade läkarintyg. Idag skriver Svenska Dagbladets ledarblogg om det.

Socialstyrelsen öppnar för att flera olika typer av kost kan vara bra för patienter med diabetes. Extrem låghydratkost rekommenderas däremot inte. [Dagens Medicin]

Dagens Nyheter rapporterar om att mycket fisk, grönsaker, bönor, frukt och fullkorn kan minska risken att få sämre minne och lägre koncentrationsförmåga på äldre dar.

Kajsa går på gymnasium i Luleå. Hon har kämpat mot övervikt sedan sjätte klass och har läkarintyg på LCHF är bra för henne. Ändå vägrar skolan servera LCHF med hänvisning till att det är en "modediet".

Sjukhusläkare är minst intresserade av att arbeta mer förebyggande, enligt enkätstudier. [Dagens Medicin]

Amishfolket i USA som lever på gammaldags vis verkar förskonade från bl.a. diabetes.

Känns trist att behöva avsluta ett så bra LCHF-år som 2010 med en riktigt tråkig nyhet. Livsmedelsverket får uppdraget att skapa ett "Centrum för offentliga måltider". Det betyder ökat tryck på att tallriksmodellen, lättmjölk och lättmargarin ska vara allenarådande på dagis, i skolor, i sjukvården och i äldreomsorgen.

Nu har Dagens Medicin rankat de mest lästa artiklarna under 2010 på deras sajt. Uffe Ravnskovs artikel med varningar för Becel och växtsteroler hamnar på en hedrande tredjeplats.

Idag rapporterar pappers-Expressen om Andreas Eenfeldts kommande bok.[Expressen]

Danska regeringen vill införa en skatt på feta livsmedel vid halvårsskiftet nästa år. Syftet är dels att förbättra folkhälsan ,dels att ge statskassan 1,5 miljarder kronor för att finansiera en skattereform. Men det är osäkert om skatten stämmer med EU:s regler. [Fri köpenskap]

Neandertalarna åt grönsaker och sädesslag, inte bara kött, visar en amerikansk forskarstudie. Vår förhistoriska kusin tillredde sina vegetabilier över öppen eld. [Laholms Tidning]

Idag skriver Uffe Ravnskov, LCHF.se-medarbetaren Ralf Sundberg och ytterligare sex andra forskare om diabetes, kolhydrater och LCHF på DN-Debatt.

Tidningen Ttela har skrivit om hur Eva-Britt Thiesen blev av med sina diabetesbesvär. [Ttela]

84 procent av konsumenterna anser att Livsmedelsverkets råd är mycket eller ganska trovärdiga och 86 procent säger sig ha förtroende för själva Livsmedelsverket.

Idag onsdag den 22 december kommer en databasserver på LCHF.se att startas om. Under den tid detta sker kommer LCHF.se tyvärr att ligga nere. Stoppet kommer att inträffa någon gång mellan kl. 11 och 13. Själva driftstoppet kommer dock bara att vara ca 10 minuter.

Feta mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt kan minska risken för typ-2 diabetes, även kallad åldersdiabetes. [SR]

Här är en intressant artikel ur dagens Läkartidningen. Rubriken är: "Kostråd i vården – en väg kantad av motgångar och möjligheter". Den är definitivt läsvärd men den enda säkra slutsats som jag vågar dra av den är att förvirringen om kosten har tilltagit.

Alltfler näringsforskare börjar skylla folksjukdomarna i USA på kolhydrater istället för fett. [Los Angeles Times]

Nu har det kommit en ny rekommendation till britterna att sola 15 minuter mitt på dagen på sommaren. Och det utan solskyddsfaktor! Den nya rekommendationen syftar till att öka kroppens D-vitaminproduktion.

I Aftonbladet PLUS kan man läsa om fotografen Elisabeth Ohlson Wallin som åt sig till ett bättre humör. [Aftonbladet PLUS]

"Sockerdiet" låter ju inte så bra men det som avses är en diet för diabetes som med ett ärligare namn kallades just för "sockersjuka" tidigare. Här kan du läsa kapitlet "Sockerdiet" ur boken "Dietkokbok" av Gertrud A:son Carlberg från 1925.

Rökning ligger bakom mer än en tredjedel av alla fall av den allvarligaste och vanligaste formen av ledgångsreumatism i samhället. [UNT]

I den medicinska tidskriften JAMA har det publicerats en studie som fått nament "Mitochondrial Dysfunction in Autism". Det man funnit kan leda till att det kanske går att behandla autism på ett verksamt sätt.

OS-guldmedaljören i skidskytte, Björn Ferry är på gång med en bok om LCHF. Exakt när den kommer ut vet vi inte men eftersom den redan går att beställa hos de stora e-bokhandlarna så är det nog snart.

För första gången någonsin tvingas EU-kommissionen att revidera ett tidigare beslut på grund av att tillräckligt många medborgare protesterar. Beslutet som nu ifrågasätts är godkännandet av en genmodifierad potatissort. [Miljömagasinet]

Docent Ralf Sundberg skriver idag en ny krönika om de värsta missförstånden om fett. Varför har rapsoljan blivit så populär som den är? Hur kontrollerar industrin läkaryrkets utövande? Är mättade fetter giftiga? En spännande krönika från Ralf

Patienter med typ 2-diabetes som åt sojayoghurt före frukost fick lägre höjning av blodglukoskurvan, enligt en ny studie. [Dagens Medicin]

Om du företäller dig att du äter en chokladpralin och sedan en till och en till och så vidare så kommer du att äta mindre av dem när de väl står på bordet. Det visar en ny forskningsrapport som SVT Vetenskap uppmärksammar. Hjärnforskaren Martin Ingvar kommenterar.

Gary Taubes som tidigare bl.a. skrivit tegelstenen "Good Calories Bad Calories" kommer nu med en mer lättsmält uppföljare "Why We Get Fat".

Ökningen av övervikt och fetma är nu så dramatisk att de ekonomiska konsekvenserna även börjar intressera ekonomiska organisationener som OECD. Deras statistik visar att 51 % av Europas befolkning nu är överviktiga. Andelen har fördubblats under de senaste 20 åren.

Fem års behandling med acetylsalicylsyra (ASA) i låg dos minskar risken att dö i flera vanliga cancerformer, som tumörer i hjärna, lungor, bukspottskörtel och prostata, enligt nya rön. Nyttan med behandlingen överväger riskerna för blödningar, skriver forskare i The Lancet efter att ha granskat data från flera vetenskapliga studier. [Aftonbladet]

Expressen skriver idag om LCHF.se-medarbetaren Bitten Johansson och hennes nya bok "Sockerbomben i din hjärna" som handlar om sockerberoende.

I ett svenskspråkigt redioprogram, Godmorgon Österbotten, talas det om lågkolhydratkost. [YLE Arenan]

Unga vuxna med övervikt eller fetma mår psykiskt mycket dåligt. Nära var tredje har minst en psykiatrisk diagnos. [Dagens Medicin]

Redan 1958 publicerades en bok om LCHF som heter "Eat Fat And Grow Slim" av Richard Mackarness. Den finns att läsa gratis på nätet.

En ny svensk studie visar att fetma och övervikt hos män ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom även för individer som inte har det så kallade metabola syndromet.

En intressant ny studie på mänskilga normala lungsceller och cancerceller visar att mindre glukos ökar överlevnaden för de normala cellerna medan cancercellerna dog fortare.

Fet kost gör oss inte feta. Det visar den hittills största studien med 90.000 deltagare. Den fettsnåla nyckelhålsmärkningen saknar vetenskapligt stöd och bör skrotas, anser professor Göran Berglund.

MJÖLKSTRID . Barn bör dricka lättmjölk, tycker Livsmedelsverket och får mothugg av uppretade föräldrar.

Livsmedelsverkets alla varningar till gravida är "rena kostterrorn" menar kritiker med mikrobiologen Agnes Wold, professor vid Göteborgs universitet i spetsen. Rådet om fettsnåla lightprodukter sågar hon också.

Läkemedelsverket varnar nu läkare som förskriver Reductil för eventuella risker med läkemedlet. Detta sedan en studie visat att viktminskningsmedlet kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke för vissa patienter.
[Dagens Medicin]

Danska diabetiker som håller sitt blodsocker på bra nivå lever längre än friska.
[Danska TV2]

Nu har Astra Zeneca rönt en framgång då man fått ett expert-ja till att behandla hjärtfriska personer med normala kolesterolvärden med medicinen Crestor.
[Dagens Medicin]

Igår presenterade regeringen sin lagrådsremiss om en ny skollag där även skolmaten behandlas. Livsmedelsverket hade lobbat hårt för att få in en skrivning om att deras fettskrämda näringsrekommendationer skulle göras till lag. Men så blir det inte.

Den lilla marknaden för läkemedelskopior i Sverige har under 2000-talet varit lönsam för flera av de till stor del skattefinansierade läkemedelsbolagen. Under 2007 och 2008 tjänade ett tiotal bolag cirka en kvarts miljard kronor i rörelseresultat. Men de verkliga vinsterna är betydligt större.