Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Forskare har identifierat sju vanliga myter om fetma som de bemöter med vetenskapliga argument i tidskriften New England Journal of Medicine. [Dagens Medicin]

Detta är en liten solskenshistoria om hur en 15-årig aktivist genom en namninsamling på nätet lyckades tvinga Pepsi i USA att äntligen ta bort bromerad, vegetabilisk olja från sin storsäljande sportdryck Gatorade.

Fritt på nätet finns tre kritiska filmer om läkemedelsindustrins arbetsmetoder.

Föga förvånande betalar barn och tonåringar ett skyhögt pris när de äter skräpmat mer än tre gånger i veckan. Bland annat ökar risken för astma och allergier. [Foodmonitor]

Gräsbetande kor och andra idisslare är det optimala sättet att framställa näringsrik, mänsklig föda från solkraften som får gräset att växa. Att straffbeskatta idisslare mer än höns och grisar (för att inte tala om spannmålsprodukter och sojaprodukter) är det sämsta vi kan göra för klimatet, miljön och den biologiska mångfalden.

Det är cyniskt av ledande forskare som Annika Rosengren att koppla mättat fett till hjärt- och kärlsjukdomar - i strid med modern vetenskap och folkhälsan, skriver Ann Fernholm. [Expressen]

Ett system med ko-andelar är på väg att bildas för att delägarna ska komma åt opastöriserad mjölk.

Ikväll kl. 18 i Sandvikens Folkets Hus blir det föredrag med Lars-Erik Litsfeldt.

Svenskarna äter näst mest nötkött i EU och alltmer av köttet importeras från utlandet. Det framgår av en rapport som Jordbruksverket släpper i dag, som föreslår en koldioxidskatt för att minska köttätandet. [DN]

Läkaren Björn Bragée blir programledare för SVT:s nya program ”Arga doktorn”. [Dagens Medicin]

Nu är det klart. LCHF Sweden AB som driver sajten LCHF.se har fått en ny vd.

"Varför inte låta alla överviktiga testa en LCHF-diet innan man börjar stympa magen? Mer än har 20 experiment har visat på nyttan av denna kost." Så skriver docent Uffe Ravnskov i en debattreplik i Dagens Medicin. [Dagens Medicin]

Expressen har en artikel om hur man håller nere kontot för sin LCHF-mat. [Expressen]

Livsmedelsverket vill studera ämnen i mat som bland annat olika tillsatsämnen, pesticider, och ”rester av miljöföroreningar” [Foodmonitor]

I ett pressmeddelande skriver Brödinstitutet: "Jul- och nyårshelgen har varit en utmaning för svenskar som går på diet. Enligt en riksrepresentativ undersökning är det nästan 1 av 3 som slutar med dieter för att de är krångliga och svåra att följa i sociala sammanhang. Lågkolhydratdieter är vanligaste dieten, men få fullföljer den. 12 procent har följt LCHF-dieten men valt att sluta."

Att äta skräpmat bara så lite som tre gånger i veckan kan leda till astma och eksem hos barn [Telegraph]

Göran Petersson har precis släppt en rapport om LCHF.

De storsäljande blodfettssänkande läkemedlen statiner har börjat förskrivas också till barn i Sverige. En kartläggning som SvD låtit göra visar att över 200 barn och ungdomar från fyra till 19 år får dessa preparat och att antalet ökar – om än långsamt. [SvD]

Många förskolebarn får äta mat som till största del består av hel- eller halvfabrikat. [TV4.se]

FINNA LAGOM är ett nytt koncept för ätande framtaget av Livsmedelsverkets tidigare medarbetare Ulf Bohman.

För alla oss som har sett Klara Desser och hennes recept i diverse tidningsbilagor men utan att veta riktigt vem hon är, så kommer här en intervju med henne. Klara har nyligen gett ut en kokbok under namnet "Klaras bästa LCHF-recept"som finns ute i butikerna nu.

Magsäcksoperationer blir ett allt vanligare ingrepp bland personer under 25 år som vill gå ner i vikt. 2001 genomfördes 27 magsäcksoperationer i åldrarna 15 till 24 år, 2011 uppgick antalet till 450. [TT]

"Kom i gang med LCHF på 14 dage" ligger etta på danska Adlibris.

Ikväll visas på SVT2 ett program som heter Sanningen om fett.

Författaren Barry Groves som bland annat skrivit boken Eat Fat Get Thin har lagt ut en film på Youtube där han intar en mycket kritisk attityd mot GI-fenomenet.

Antalet experter i Sverige är av allt att döma för litet för att det ska kunna tas objektiva beslut.

En ny studie på möss visar på en rad positiva effekter av glutenfri kost. Viktuppgången begränsas liksom insulinresistens och inflammation. Forskarna har förhoppningar om att resultaten kan ha relevans även för människor och bör testas i studier på människor.

Sveriges främste triathlonutövare, Jonas Colting deltar ikväll i en debatt på TV4 Kvällsöppet kl 23 om skolmaten. Colting är känd som en förespråkare av lågkolhydrat för träning och har kritiserat kostråden som förespråk lättmjölk och lättmargariner till barnen i skolan.

En ny artikel i New Scientist visar att en temperaturhöjning på 2 grader ger mycket värre effekter på veteskördarna i torrare klimat än vad man hittills trott. Frågan aktualiserar debatten om LCHF, maten, klimatet och miljön.

Expressen Hälsas tips om hur du rensar i skafferi, kyl och frys för att lägga om mathållningen till LCHF finns nu på nätet.

I Hollywood har kolhydrater inget bra rykte. Många kändisar har hakat på Low Carb-dieten.

Eftersnacket till SVT debatt om LCHF handlade mycket om huruvida vi ska äta mycket eller lite animaliska produkter. I detta inlägg behandlar "The Carnivore Connection Hypothesis" och länkar till två bra översiktsartiklar om detta.

Nu söker vi dig som brinner för LCHF och känner att du vill vara med och bygga LCHF i Sverige och världen.
Vi söker en VD/Daglig ledare, en Finansiell chef och en Web och informationschef. Vi har mycket att göra, vill du vara med?

Igår kväll debatterades LCHF i SVT Debatt och idag (fredag 20/1) har Expressen en 100-sidig LCHF-bilaga.

Igår basunerade Livsmedelsverket med mycket tveksam statistik, ut att bara 3 procent av svenskarna stödde högfettsdieter. Var det måhända en rökridå som lagts ut för att dölja att Livsmedelsverket tappar i förtroende hos svenskarna?

Lågkolhydrat- och högfettsdieter, så kallade LCHF-dieter, ligger i topp på bokförlagens försäljningslistor. Men trots populariteten i bokhandeln tror få svenskar på nyttan med så mycket fett i maten. Bara tre procent av svenskarna anser att det är bra för hälsan att äta mycket fett, visar en undersökning från Livsmedelsverket.

Efter massiv kritik mot Livsmedelsverkets nya "Måltidsbloggen" som påstod att den nya skollagen innebär att Livsmedelsverket kostråd måste följas slaviskt, tar nu verket bladet från munnen och erkänner vad som faktiskt står och inte står i Skollagen. ***Uppdaterad***

Processat kött, som korv eller leverpastej, ökar risken för cancer i bukspottkörteln, visar en svensk översiktsartikel publicerad i Brittish Journal of Cancer. Ju mer man äter, desto mer ökar risken.

I en ny amerikansk studie menar sig författarna att de bevisat att matens sammansättning av protein, fett och kolhydrater inte spelar någon roll för hur mycket vi går upp i vikt. Men stämmer det?

Igår kväll sändes första programmet av Sverkers stora strid i SVT. Tyvärr blev det som väntat, snuttifierat och en kakafoni av deltagare som avbröt varandra i hopp om att få en syl i vädret.

Hyfsat bra artikel i Expressen om LCHF.

Symtom på adhd är dubbelt så vanligt bland patienter som ska göra en operation mot fetma än i den övriga befolkningen, visar en Uppsalastudie. Ofta är besvären kopplade till stört ätbeteende, oro och nedstämdhet.
Symtom på ADHD är mer än dubbelt så vanligt bland patienter som står inför en operation mot fetma än i resten av befolkningen, visar en studie i Uppsala.
Ofta är besvären kopplade till stört ätbeteende, oro och nedstämdhet, skriver Upsala Nya Tidning.
Studien av 187 fetmapatienter "ger ytterligare stöd för uppfattningen att ADHD kan vara en viktig faktor att beakta vid fetma", säger psykologiprofessorn Ata Ghaderi vid Uppsala universitet och efterlyser mer forskning.
Källa: TT

Här är en mycket bra intervju med Lierre Keith, författaren till Vegomyten (The Vetgetarian Myth)på YouTube (på engelska).

Inte mindre än sju av de tio böcker som nätbokhandeln sålde mest av under gårdagen handlar om hälsa, kost och träning. Fem av dem är LCHF-böcker eller 5 ½ om man räknar med Paulúns LCHQ.

Högt BMI avgör vem som ska få en fetmaoperation. Men det borde snarare vara insulinhalten som styr, visar ny forskning från Göteborgs universitet. [Göteborgs-Posten]

Vi har nu 2012-01-04 00:20 en driftsstörning på LCHF.SE. Vissa sidor fungerar ej som de skall. Felsökning pågår.

Så vitt jag kan skåda i kristallkulan för 2012 så blir det ett år där LCHF fortsätter att växa i popularitet men förvänta er inga glada överraskningar från de kommande, "nya" Nordiska Närings-Rekommendationerna (NNR).

En liter läsk om dagen i sex månader resulterar i en fördubbling av fettmängden i levern och bukhålan. [TT]

Nu inleder UNT en serie på tre artiklar om vår kost. Den första handlar om att kosten blivit sötare och fetare.

Tidningen Nya Åland har nu börjat med LCHF-recept under vinjetten "Dagens rätt".

Vissa barnmatsprodukter kan innehålla höga halter av mangan, arsenik och kadmium visar en svensk undersökning, enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsverket. [TV4]

Idag svarar företrädare för Livsmedelsverket på den tidigare debattartikel av Wikholm, Sundberg och Listfeldt där kostråden kritiseras.

I en notis i Expressen idag rapporteras att den engelska frukosten är på väg att försvinna till förmån för nyttigare alternativ. [Expressen]

Vad gör att vissa diabetespatienter slipper komplikationer? Den frågan vill forskare vid Lunds universitet besvara i en ny studie. [Dagens Medicin]

Ny forskning vänder upp och ned på traditionella kostrekommendationer. Animaliskt fett från grädde, smör och skinkstek leder inte till hjärt-kärlsjukdom. [Expressen]

Den Brittiska reklammyndigheten Advertising Standards Authority har beordrat Coca-Cola att stoppa sin senaste reklamkampanj för Vitaminwater. Bolaget hävdar att produkten är näringsrik. Det håller inte myndigheten med om. [foodmonitor.se]

Igår debatterade jag och Irene Mattisson från Livsmedelsverket om mat i UNT 24. Bakgrunden var min, Ralf Sundberg och Lars-Eriks Litsfeldts debattartikel i söndagens UNT om att det behövs en sanningskommssion om kostråden.

Godisjätten Mars Scandinavia har i smyg minskat andelen mättade fetter i Snickers, Mars, och MilkyWay, med i vissa fall upp till 45 procent, och ersatt med omättade fetter. Anledningen är att bolaget vill förbättra näringsinnehållet. Utvecklingsarbetet har pågått i fem år och hittills kostat uppskattningsvis 100 Mkr. De förändrade godisbitarna finns redan ute i dagligvaruhandeln. [foodmonitor.se]

Diabetes typ 1, ungdomsdiabetes, debuterar vanligen rätt tidigt, ofta före de tidiga tonåren. Finland är det land i världen som har den största förekomsten, och man har därför sökt med ljus och lykta efter en möjlig orsak.

Johanna Söderlund har varit borta från bloggandet en tid men har nu återupptagit det.

I år fyller de fettskrämda svenska kostråden 40 år. Det uppmärksammas i en debattartikel i dagens Uppsala Nya Tidning av LCHF-medarbetarna Per Wikholm, Ralf Sundberg och Lars-Erik Litsfeldt.

Idag har Expressen ett helt uppslag om olika bantningsföretag och författare.[Expressen]

Senaste numret av Hemmets Journal (13/1) har fyra sidor som handlar om boken "LCHF till vardags" med intervju av Katarina Wikholm, undertecknads fru.

I en chattsession på Aftonbladet hävdar Aftonbladet Viktklubbs dietist Josefin Jonasson att hon är beredd att ändra sina kostråd när det finns vetenskapligt stöd för det. [Aftonbladet]

Boken som blivit väl mottagen i Sverige fortsätter nu utanför landets gränser.

Stefan Hanna, centerpartiets kommunlråd i Uppsala blev rikskändis när han föreslog en tjockisskatt. Beskatta istället de som säljer kolhydrater föreslår nu Jonne Lindroth läkare och centerpartist.


Är du en man på femtioplus som plötsligt upplever humörsvängningar?
Då kan du ha drabbats av det många kallar "manligt klimakterium". [blt.se]

I senaste helgbilagan för Expressen finns inte mindre än 9 sidor om LCHF, inklusive 14 recept med bilder från Per och Katarina Wikholms bok LCHF till vardags

Nu är det bevisat i en riktigt bra studie att en fettrik medelhavskost med nötter och olivolja, förebygger diabetes mycket bättre än fettsnål kost.

I en ny studie i från Oxford Universitet hävdar forskare att amerikaner och britter blir mer överviktiga än norrmän och svenskar, och menar att stressen i länder utan en stark välfärdsstat orsakar överätande.


Det är böcker om mat/hälsa som syns på internetbokhandlarnas topplistor.

Ett ämne i barken från björk och rödal visar sig ha bra effekt mot viktuppgäng och metabolt symdrom i en studie på möss.

Nu släpps boken "Matrevolutionen av Andreas "Kostdoktorn" Eenfeldt.

Jimmy Morre har en mycket populär blogg där man inte bara kan läsa utan också kan lyssna på intervjuer med intressanta personer. Nu ger han oss en lista över de viktigaste rubrikerna i amerikansk media.

Stefan Hanna, centerpartiets kommunalråd i Uppsala föreslår på fullaste allvar att tjocka människor borde betala en straffskatt för att de orsakar samhället merkostnader.

Nu är det nya böcker på väg in till webbshopen.

Den danska illröda pölsen får nu konkurrens av kvalitetskorv.

Lappfjärdsnejdens potatisodlarförening i Finland uppmanar odlarna att skära ner potatisarealen med 10 procent till kommande säsong.

Gift i maten. Den västsvenska odlingsmarken tillhör de renaste i Sverige när det gäller den cancerframkallande tungmetallen kadmium. Ryaverket i Göteborg planerar nu att sprida sitt starkt kadmiumförgiftade slam på dessa åkrar. Vi uppmanar politikerna att skydda dessa jordar, skriver bland andra Lena Jarlöv, Ren åker – ren mat.

Enligt en australisk studie har äldre personer med BMI mellan 25 och 30 lägre risk att dö inom 10 år än andra.
[Dagens Medicin]

Att pressa ned långtidsblodsockret för mycket kopplas till högre risk att död i förtid för typ 2-diabetiker. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Lancet.
[Dagens Medicin]

Docent Uffe Ravnskov har reagerat bl.a. på behandlingen av de behandlande läkarna

Åldersdiabetes är dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor. Nästan var fjärde man och ungefär var åttonde kvinna i åldrarna 35-65 år som från början var friska hade på tio år utvecklat typ 2-diabetes eller förstadium till sjukdomen, enligt en stor svensk studie.

Nu har protokollet för Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsa publicerats

Tre olika metoder ska testas, däribland njutmetoden, LCHF

Det blev Annika Dahlqvist som valdes till "Årets hälsofrämjare" i Kostdoktorns blogg.

Nu verkar det som om USA:s galloperande fetmaepidemi verkar bomsas upp vid ett läge där cirka 68 % av befolkningen är överviktiga eller feta. Dagens The Economist har en intressant krönika om detta och en träffsäker skämtteckning som säger mer än tusen ord.

Nutritionsavdelningens nyhetsbrev - ett smart sätt att få information om det senaste inom kost-hälsa på Livsmedelsverket.

Läkemedelsverket tar bantningsmedlet Reductil från marknaden.
Orsaken är att medlet ökade risken för hjärtinfarkt och stroke.
Alla som använder bantningsmedlet rekommenderas kontakta sin läkare - eller avbryta behandlingen direkt.
[Expressen]

Boken om hur man minskar sina diabetesproblem med LCHF, "Diabetes. Inte." finns nu ute i Norge och Finland.

Sveriges Radios Ekot rapporterar idag om en svensk studie som antyder att omega 3-fett bromsar upp åldrandeprocessen i cellerna.

Aftonbladet rapporterar idag om ett nytt svenskt vaccin mot diabetes typ 1. En första studie visar goda resultat.

Det verkar inte finnas ett direkt samband mellan intaget av mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom. Det visar en sammanställning där resultat från 21 studier med sammanlagt nära 350 000 personer vägts samman. Författarna menar att mängden fleromättat fett och förhållandet mellan mättat och fleromättat fett i kosten verkar vara det som har betydelse för risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det är alltså viktigt att få en bra balans mellan mättat och fleromättat fett i maten.