Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Alex Jamieson (frun till Morgan Spurlock som gjorde hamburgermoffar-filmen Supersize me) har nu officiellt slutat vara vegan.

Skräpmatsindustrin vet precis vad den sysslar med. De har investerat miljarder i vetenskapliga studier för att testa ut den optimala sammansättningen av livsmedel som får oss att överäta och bli feta och sjuka. Kombinationen av av socker/snabba kolhydrater, salt och fett gör att vi inte kan sluta äta chips, strips och snacks gärna nedsköljda med en halvliter Cola.

Felix Pennanen vid Åbo universitet har startat en studie kring LCHF.

Helgen 26-28 april blir det LCHF-helg på Åland.

Dyveke Kanth kommer nu med en intervju med diabetesläkaren Jörgen Vesti Nielsen. Jörgen är pensionär nu och kan vara helt öppenhjärtig om vad han tycker om dagens diabetesvård. //L-E L

Nu finns en film som heter Statin Nation att se. Antingen som DVD eller som streaming direkt på datorn.

I Indien anklagas Kellogg's för att ägna sig åt vilseledande reklam. [SVT]

Webbsidan Foodmonitor har en helt annan vinkling på nyheten om att det blivit allt vanligare med glutenintolerans hos barn. [Foodmonitor]

Allt fler kvinnor får bröstcancer. På bara fem år har antalet drabbade ökat med 20 procent. En kraftig ökning som framförallt tros bero på nya levnadsvanor. [Aftonbladet]

Expressens Anna Bäsén har gått till attack mot de hon kallar ”militanta fettprofeter [som] dömer ut rotfrukter”. För en gångs skull handlar detta inte enbart om en dåligt påläst journalist som vräker ur sig myter om LCHF som saknar grund. LCHF-rörelsen har till stor del sig själv att skylla för att ha formulerat sig klantigt ifråga om rotfrukter och så kallade ”underjordsgrönsaker”. I praktiken är det vid strikt LCHF bara potatisen som utgör ett stort problem av de grönsaker som växer under jord.

Från mitten av 80-talet och tio år framåt fyrdubblades antalet glutenintoleranta spädbarn i Sverige. Statliga kostråd orsakade epidemin. [Sydsvenskan]

Jonas Coltings hårda ord om dietister har rört om.

På Alla hjärtans dag hölls ett litet föredrag på Akademibokhandeln om matens inverkan. Dyveke Kanth var där och rapporterar.

"Att detta kan hända anses vara ett svek mot konsumenterna men också att en sund skepsis gentemot låga priser på varor som rimligtvis borde kosta mer är befogad." [Foodmonitor]

För många svenska LCHF:are har den amerikanska vetenskapsjournalisten Gary Taubes närmast kultstatus. Få människor har som Taubes påverkat synen på lågkolhydratkost i USA och globalt. Samtidigt är hans insulinhypotes om varför vi blir feta kontroversiell och i USA har det utbrutit något av ett inbördeskrig mellan Low Carb-rörelsen och delar av Paleo-rörelsen.

Dyveke Kanth intervjuar Sten Sture Skaldeman.

Shirley Clamp som för närvarande gör tv-reklam för Viktäktarna hade bantat ned sig på klinik innan hon skrev avtal med Viktväktarna. [Aftonbladet]

Ligger omega 6 som finns in växtoljor som majsolja, sojaolja och solrosolja och margariner baserade på sådana växtfetter bakom den svåra tarmsjukdomen ulcerös kolit?

Nicole Lindborg äger domänen lchf.de och driver denna sajt med framgång.

Själva nyheten om lasagnen med hästkött torde ingen har missat så detta blir istället en krönika om det som jag tycker är det mest skrämmande i denna historia: Den fjärrproducerade maten som åker Europa runt i lastbil innan den hamnar på våra matbord.

Dyveke Kanth fortsätter sin intervjurunda med Uffe Ravnskov. Uffe är förmodligen den största förgrundsfiguren bakom kritiken mot kolesterolhypotesen.

Gårdagens nyhet om nackdelarna med omega-6 har ännu inte kommenterats av Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket hävdar att "mjuka fetter" (fleromättade och enkelomättade) alltid är bättre för hälsan än "hårda fetter" (mättade fetter). Nu kommer förödande vetenskapliga fakta, publicerade i anrika British Medical Journal som visar att när man dammar av data från en gammal men välgjord studie är omega 6 farligare för hälsan än mättat fett.

Fetma kan leda till att halten av D-vitamin i blodet sänks. Däremot gör brist på D-vitamin enligt forskarna inte att människor blir feta. [UNT]

Göran Petersson beskriver bland annat verkningarna av vegetabiliskt omega 3.

Cecilia Blidö och Anna Hallén har gjort en folder om mat för barn.

Martin Ingvar pratar om vetenskap på Nyhetsmorgon. [TV4.se]

Norska Morgennytt hade i morse ett inslag om stevia och huruvida det kan ersätta vanligt socker. [NRK]

Ett nytt svenskt bantningspiller, utvecklat vid universitetet i Lund, kan bli årets skräll på naturmedelsmarknaden i USA. [DI]

Uffe Ravnskov och Bo H Jonsson svarar i Läkartidningen på Charlotte Erlanson-Albertssons inlägg som varnade för fet mat. I kommunen Habo rasar debatten vidare om skolmaten.

Per Wikholm svarar idag i Sydsvenskan om LCHF, miljö och klimat. Rubriken är LCHF är miljö- och klimatsmart.

Nu har Livsmedelsverket lagt ut en sida där man reder ut begreppen avseende LCHF.

Kort sammanfattning av läget på fett- och kolesterolfronten.

Till skillnad mot Sverige där det i skollagen bara står att skolmaten ska vara "näringsriktig" så finns det i USA tvingande lagstiftning om att de statliga kostråden måste följas. Det innebär att det är obligatoriskt att spannmålsprodukter ska ingå i maten även om man har medhavd matlåda.

Annika Dahlqvist har nu dammat av sitt ursprungliga kostprogram från 2005 och Jonas Colting avlivar ett antal LCHF-myter i en krönika i Borås Tidning.

I morse drabbade Kostdoktorn Andreas Eenfeldt samman med Charlotte Erlandnson-Albertsson i TV4:s Nyhetsmorgon. Uppföljning kommer i Kvällsöppet kl 23.00 i samma kanal.

Nikotin ger effekter i hjärnan som minskar vår aptit. Många rökare som slutar upplever viktuppgång. Kan västvärldens rökvanor under 1900-talet vara en förklaring till att fetmaepidemin inte började på allvar förrän på 1980-talet?

Vi genomför just nu en undersökning bland våra registrerade LCHFare, dvs våra medlemmar och de som är registrerade på vårt nyhetsbrev.
Intressanta fakta strömmar in här.

Vi genomför just nu en omfattande undersökning kring hälsovinster eller förluster med LCHF-kost.
Har du tidigare eller äter du idag LCHF?
Delta i undersökningen och registrera dina resultat, postiva som negativa.

Dagens Medicin rapporterar om en observationsstudie som noterat ett samband mellan konsumtion av söt läsk och astma och KOL.

Enligt Jordbruksverkets senaste statistik ökar konsumtionen av kött, ägg, ost och fetare mejerivaror som smör. LCHF utpekas som en av förklaringarna till den nya mattrenden.

Uffe Ravnskov med flera, bland annat LCHF.se-medarbetaren Ralf Sundberg har idag en dabattartikel i Uppsala Nya Tidning om statiner och kolesterol.

Efter finsk förlaga kommer nu snart "rapsgrisen" att introduceras i Sverige, utfodrad huvudsakligen med raps istället för spannmålsdominerat kraftfoder. Bättre smak och mer omega 3 utlovas.

Expressen Hälsa fortsätter att dag för dag pytsa ut artiklar på nätet från sin 100-sidiga LCHF-bilaga. Senaste tillskottet är en artikel med Björn Ferry och en med diabetikerna Laila Larsson som kunde slänga insulinsprutorna.

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen synar Livsmedelsverkets bluff om att bara 3 % äter LCHF. De kommer fram till ungefär samma slutsats som vi att runt 40 % av befolkningen går i LCHF-riktning.

Dagens Nyheters vetenskapsjournalist Karin Bojs kommenterar den aktuella debatten om fettet.

Idag debatterade Andreas Eenfeldt, alias Kostdoktorn mot Irene Mattisson från Livsmedelsverket på TV4, kl 07.15.

Försäljningen av feta mjölkprodukter som smör, vispgrädde och crème fraiche har ökat med över 20 procent på två år, skriver Dagens Nyheter idag.

Idag kom ytterligare en artikel om Skaldemans inställda uppträdande i Mariehamn. [Nyan]

TV4:s Kalla fakta drar snart igång vårsäsongen med ett program om följderna av överviktsoperationer.

Måndag den 28 februari kommer LCHF-profilen Monique Le Roux Forslund att vara matlagare i TV4:s "Halvåtta hos mig"

Forskning görs nu på apor för att ta reda på varför vi blir feta och hur fetma kan behandlas. Redan nu verkar det stå klart att det är kolhydrater som är nyckeln för att få apor att bli feta.

"Från att ha varit en av de mest inbitna av sockertorskar har jag äntligen blivit av med mitt sockerberoende. Jag har för första gången i mitt liv blivit mätt. Sockret har slutat jaga mig och min hjärna och kropp har fått frid och lugn"

Tonårsflickor bör få i sig betydligt högre halter av D-vitamin än vad Livsmedelsverket rekommenderar, visar ny forskning. Vitaminbrist kan leda till hälsoproblem. [DN]

Från och med 1 juli kommer smörpriset i Danmark att stiga med 18 procent. Då införs den danska fettskatten på 18 kronor per kilo fett.
Den danska fettavgiften är en avgift som i juli 2011 kommer att läggas på mättat fett i kött och mejeriprodukter. Det skriver nättidningen Livsmedel i Fokus.
Mjölk är undantaget och slipper den nya avgiften på motsvarande 18 svenska kronor per kilo fett. Smör däremot beräknas enligt tidningen bli 18 procent dyrare och priset på en hårdost med 45 procents fettinnehåll kommer att gå upp med fyra procent.

Författaren Sten Sture Skaldeman får inte föreläsa på Hälsans dag-evenemanget i Mariehamn nästa vecka. Medarrangören Savetheplanet.ax stoppar hans medverkan. [Nyan]

Statens Beredning för medicinsk Utvärdering (SBU) håller nu på att tillsätta en grupp som ska gå igenom den vetenskapliga litteraturen om kost för att minska i vikt och kunna behålla viktnedgången. Det som hittills läckt ut om vilka som ska ingå i gruppen antyder att det kan bli intressant diskussioner.

Att ha lågt blodtryck behöver inte alltid vara bra. För unga män är risken att dö i förtid förhöjd både för dem med lågt och för dem med ett högt övre blodtryck. [UNT]

Genom att studera friska frivilliga i PET-kamera anser sig forskare nu ha bevis för att radiovågor från mobiltelefoner påverkar hjärnan. Vilken klinisk betydelse detta skulle ha är dock oklart. [Dagens Medicin]

Ny svensk forskning visar att det finns en genetisk koppling mellan övervikt och sjukdomen Alzheimers. Personer med en viss gentyp kan löpa hela tre gånger högre risk att drabbas av demens jämfört med andra. [SvD]

Idag replikerar LCHF.se-medarbetarna Per Wikholm, Ralf Sundberg och Lars-Erik Litsfeldt på Livsmedelsverkets och Åke Bruces inlägg. [UNT]

UPPDATERING: Denna nyhet är en skickligt genomförd bluffnyhet!!!
Vad sägs om vatten med smak av ungersk gulash? Eller tandoorikyckling? Räksallad, pekinganka, leverkorv...någon?

Redan i början av 1900-talet visste man precis hur en diabetiker skulle äta och dricka för att få ett bra och stabilt blodsocker. Färre kolhydrater, som bryts ner tikllk socker i magen och höjer blodsockret. Mer kött, fisk, ägg och naturligt fett - som inte höjer blodsockret. Och en ganska liten skvätt vin och sprit. Enkelt och logiskt, eller hur?

Alkohol fördjupar sömnen under första delen av natten medan den förstör under den senare delen. [Healthnews.com]

Sex av tio vet inte skillnaden mellan märkningarna "bäst före-dag" och "sista förbrukningsdag". Det visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har gjort. [Livsmedel i Fokus]

Tillskott av zink kan både lindra och förhindra vanlig förkylning, visar en ny rapport från det ansedda Cochrane- nätverket. [SvD]

Det är en av de största bluffarna någonsin. Ändå räknar vi BMI, bodymass index, som aldrig förr. Men det finns inget hälsosamt med skalan. Tvärtom:
– Det kan vara farligt att tro på den, säger Fredrik Nyström, professor i hjärtmedicin. [Aftonbladet]

Nu är detaljerna spikade för kvällen med LCHF.se-medarbetarna Lars-Erik Litsfeldt och Cathrine Schück.

Arla kommer nu med en ny produkt kallad "Bregott mindre".

Lars-Erik Litsfeldt och Cathrine Schücks bok "LCHF för tjejer - supermaten på medelhavsvis" är nu sål till Norge.

Barn som får mjölkersättning före fyra månaders ålder har signifikant högre risk att vara feta vid tre års ålder.

LCHF.se's medarbetare, docent Ralf Sundberg, är medförfattare till artikeln "Medicinska tidskrifter bör redovisa band till industrin" i senaste utgåvan av Dagens Medicin.

Sena kvällar kan öka risken för stroke och hjärtinfarkt. Ny forskning stärker bevisen för att långvarig sömnbrist kan vara en fara för hälsan. [SvD]

Sveriges bloggare verkar inte vara så förtjusta i Livsmedelsverket om man ska tro en undersökning som det rapporteras om i protokollet för verkets expertgrupp för kost och hälsa.

Sveriges pensionärsförbund (SPF) har tagit initiativ till en lärobok för sjuksköterskor om äldres läkemedelsbehandling.

Danmarks nye fedtskat kan stik mod intentionen ende med at gøre befolkningen mere syg af usund mad. Sådan lyder advarslen, efter verdens førende forskere under dansk ledelse har kigget nærmere på den nyeste viden om fødevarer med mættet fedt.

Infektion av enterovirus är nästan tio gånger vanligare bland barn med typ 1-diabetes än hos friska barn. Men orsakssambandet går inte att fastslå, enligt en ny studie. [Dagens Medicin]

I dagens söndagsbilaga till Expressen lanserar Fredrik Paulún en helt ny diet - LCHP (Low Carb High Protein). Fördelingen i energiprocent är hela 50 % protein samt 40 % fett och 10 % kolhydrater.

Häromkvällen var det debatt på norsk tv med anledning av de nya kostråden. [NRK]

Den kontroversiella funktionsnedsättningen adhd kan bero på överkänslighet mot livsmedel. Ändrad kost borde därför testas på alla drabbade. Den sensationella ­förklaringen ­lanseras nu av The Lancet. [SvD]

Mer grädde och smör i maten och mer regelbundna måltider. Det visade sig inte bara vara bra för de boende inom kommunens äldreomsorg som vägde för lite. De ökade i vikt, men de som låg i överkant har minskat i vikt. Av samma kost.

Den 8:e mars på den internationella kvinnodagen går World Challenge i armbrytning av stapeln. Tävlingen arrangeras av Björn Ferrys sambo Heidi Andersson "Armbryterskan".
LCHF.se är med och sponsrar eventet.

Nu har Livsmedelsverkets pensionerade professor Åke Bruce kommit in med en replik på LCHF-medarbetarna Per Wikholm, Ralf Sundberg och Lars-Erik Litsfeldts debattartikel om krav på en sanningskommission avseende kostrådens tillkomst. [UNT]

Efter den tyska dioxinskandalen dumpas nu tyskt griskött till svenska konsumenter. Flera länder har stoppat importen, men i Sverige fyller det billiga köttet charkdiskarna. [mentoronline.se]

Biokemisten Björn Hammarskjöld, från Mora, anklagar livsmedelsverket för att rekommendera en kost som gör våra överviktiga - för mycket kolhydrater och för lite bra fett.De nya kostråden för USA har just kommit. Mycket små förändringar har skett.

Idag finns en helsida om LCHF-märkningen i Gefle Dagblad.

En stor genetisk kartläggning av landets diabetiker inleds nu för att få svar på frågan varför vissa diabetiker får allvarliga komplikationer och andra inte.
[SR Ekot]

Det kan vara på sin plats att förtydliga kravställningen på en produkt, vara eller restaurang för att få en LCHF Certifiering av LCHF Sweden AB.
Här redogörs för huvudkraven.

LCHF Sweden AB (LCHF.se) har som oberoende företag nyligen börjat certifiera ”Bra mat för människan” dvs naturlig mat med få eller inga E‐nummer, naturliga animaliska fetter samt lågt innehåll av socker och kolhydrater. Tyvärr gör nu Livsmedelsverket allt i sin makt för att stoppa märkningen.

Föräldrar i Skaraborgsområdet kräver att fetare mat serveras i skolbespisningarna.

På tisdagen träffade ett föräldranätverk kostcheferna i Skaraborg. Syftet med mötet var att förmå skolmatsansvariga att även servera feta mejeriprodukter. För närvarande är det lättprodukter som lättmjölk och lättmargarin som erbjuds eleverna, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.

Har du svårt att sluta äta flingor, chokladkex, glass och fruktjuicer? Inte så märkligt egentligen. Forskarna har upptäckt att de innehåller en speciell sorts socker som triggar kroppen att bara vilja ha mer. Och mer.

LCHF.se-medarbetaren Bitten Jonsson medverkade i Malous Efter tio.

Det är nu högaktuellt att Livsmedelsverket försöker stoppa märkning av naturlig mat utan tillsatser. Äkta vara stötte direkt på problem från verket och LCHF.se kommer snart ut med information om samma erfarenheter.

De senaste åren har allt fler forskare börjat ifrågasätta Livsmedelsverkets fettsnåla kostråd. Vid årskiftet skulle Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsa bytas ut. När vi nu äntligen ser resultatet så visar det sig att inte en enda kritiker finns med.

Sammanställningen av dietisternas kartläggning av LCHF finns nu publicerad på DRF:s hemsida.

Björn Ferrys för många så överraskande OS-guld i skidskyttets jaktstart, innebär genombrottet för toppidrott på LCHF-kost i Sverige.

För oss på LCHF.se är det inte alls en lika stor överraskning.
Vi visste att förutom den målmedvetenhet, obestridliga fysiska talang och det starka psyke som Björn besitter och som är så betydelsefulla i en sport som skidskytte, hade ett nytt element tillkommit – LCHF!

Sten Sture Skaldemans senaste bok finns nu i vår webshop. Boken heter "Varför går jag inte ned i vikt?"

Dietisternas riksförbund har kartlagt verkningarna av LCHF

LCHF Sweden AB ingår i inkubatorbolaget Movexum i Gävle. Movexums uppgift är att stimulera till tillväxt för sina företag i inkubatorn. Ett viktigt led är att hjälpa till med finansiering.

Felet har hittats. Nu fungerar lchf.se snabbt och bra igen.