Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Så kom det då igår ytterligare en i raden av larmrapporter om nöttkött och klimat, denna gång från IVL Svenska Miljöinstitutet. rapporten innehåller samma grundläggande feltänk som tidigare rapporter i samma genre. Man stirrar sig blind på kossornas metanutsläpp, klumpar ihop all nötköttsproduktion som om industrikött och naturbeteskött var samma sak och glömmer bort att idisslare är en naturlig del av svensk fauna sedan Hedenhös tid.

I dagarna kom danska Jane Faerbers bok "LCHF – Spis dig maet og glad" ut. Den har nu placerat sig på danska Adlbris förstaplats på totallistan.

Forskare i Lund tror sig vara ett steg närmare svaret på gåtan varför diabetespatienter snabbt tillfrisknar från sin sjukdom efter fetmaoperationer. [GP.se]

Dagens Nyheter har en intressant artikel om periodisk fasta. Som så många gånger tidigare i artiklar om kost och viktnedgång avslutas dock artikeln med att Stephan Rössner, professor emiritus i hälsoinriktat beteendeförskning får spy galla över metoden.

Barncancerfonden satsar nu på en stor kampanj om "Tröstisarnas värld" där inga barn drabbas av cancer. Gott så, behjärtansvärt. Bilden de förmedlar i sin kampanj är dock en liten cancersjuk kille som serveras sockerstinn isglass. Vi vet att socker gynnar cancertillväxt. Hur kan svenska Barncancerfonden komma undan med detta?

Forskare vid Linköpings Universitet tror sig nu ha tagit ett stort steg mot en förståelse av hur hur sjukdomen uppstår. [Foodmonitor]

Ett vanligt argument mot paleolitisk kost och LCHF är att medellivslängden bara var ca 30 år under stenåldern och att vi därmed kan strunta i vilken kost de åt eftersom de dog vid en tidigare ålder än när nutidens folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar vanligen manifesterar sig. Detta är en sanning med mycket stor modifikation och det finns intressanta hypoteser om varför såväl gamla kvinnor som gamla män kan ha haft en avgörande betydelse för vår arts överlevnad.

Nu börjar det bli mera pollen i luften. Kronans droghandel har en karta där man kan följa spridningen. [kronansdroghandel.se]

Ismannen Ötzi, som hittades mumifierad på en glaciär i Alperna 1991, hade uppenbarligen extremt dåliga tänder. [Nyan]

Nu har mer än en miljon sett Allan Savorys fantastiska föreläsning på TED Talks om holistic management med gräsbetande idisslare och hur den tekniken kan rädda världens klimat och livsmedelsförsörjning.

Jag säger som Gert Fylking alltid skriker när Nobelpriset i litteratur tillkännages av Svenska Akademin... "Äntligen !!!" Äntligen gör LRF något vettigt för att stödja svenska bönder. Med deras mobilapp kan man nu skanna streckkoder på matvaror för att se om det verkligen är råvaror från Sverige. Att en korv är producerad av ett lokalt charkföretag är ingen garanti för att den innehåller svenskt kött. 10 000 matvaror har kollats.

Dyveke Kanth har lyckats få en intervju med den mycket upptagna EU-parlamentsledamoten Anna Maria Corazza Bildt. Håll tillgodo.

BBC har många intressanta program att se via Youtube. Den här handlar om verkningarna av mat med lågt fettinnehåll. Vad händer när man lever på sådan mat?

Om kolhydrater och glukos ur Andy Griffith show från förra seklet.

Om vi ska göra framsteg för att bekämpa fetma , måste vi titta närmare på vad som egentligen orsakar detta.[science daily]

Japp, idag kom den. Livsmedelsverkets rekommendationer för bra mat i skolan. Nytt är att köttkonsumtionen ska dras ned. Däremot bör det alltid finnas vegetariska lunchalternativ. Sedan är det mest det gamla vanliga. Mer fullkorn. Minska ned på mättat fett (helmjölk, smör, grädde), ät istället mer fleromättat fett som till exempel majsolja och solrosolja.

Nu kan du se filmen "STATIN NATION: The Great Cholesterol Cover-Up" (Full Movie)

Anthony Colpo har gjort en grundlig analys av studien om att rött kött och dess karnitin skulle orsaka hjärtsjukdom. På punkt efter punkt avslöjar Anthony Colpo allvarliga brister och rena felaktigheter i studien och utnämner studien till "Bullshit Study of the Year". Informativ men samtidigt underhållande läsning för den som står ut med mycket grova ord.

Vi har lärt oss att befolkningen i de södra staterna i USA har mer problem med övervikt och fetma än man har i stater längre norrut. Det kan vara så men finns det omständigheter som kan ge felaktiga siffror?

I en studie på möss har man kommit fram till att chips måste innehålla något speciellt som gör att det är svårt att sluta äta dem. [scotsman.com]

Plocka bort energi från tallriksmodellen. Det kräver nutritionisten Britt-Marie Dahlin, grundaren till modellen som använts av miljoner skolbarn. Livsmedelsverkets 37 år gamla budskap måste ändras eftersom vi rör oss mindre och övervikten ökar. [SvD]

Under 2012 opererades 7 900 personer vid svår fetma att jämföra med 8 600 operationer året innan, uppger Scandinavian Obesity Surgery Register, det nationella kvalitetsregistret för obesitaskirurgi, i ett pressmeddelande. [Dagens Medicin]

De flesta tror säkert att allt som sker inom sjukvården är baserat på "vetenskap och beprövad erfarenhet". Så är det tyvärr inte. Läkare kan förskriva läkemedel som inte ens är godkända eller testade i kliniska studier. Denna historia handlar om det oprövade läkemedlet Reumacon och om min egen mor Marianne Wikholm-Isaksen, 67 år som går en alltför tidig död till mötes i takt med att organ efter organ slås ut av biverkningar från detta otestade läkemedel.

I Helt sjukt kl 21.00 på TV4 ikväll: David gästas av Kalle Moraeus och Shirley Clamp.

Studier behövs för att förhindra och behandla diabetes och dess komplikationer, men det är för närvarande oklart om många kliniska prövningar klarar av att ta itu med brister av vår förståelse av diabetesvården. [SR]

Rött kött anses farligt för hälsan. Nu finns det forskning som visar på att det kan vara en nedbrytningsprodukt av ett särskilt ämne i köttet som är boven i dramat, och att det är kombinationen av kost och tarmbakterier som står för själva mekanismen. [SR]

Ancel Keys var foskaren vars hypoteser om mättat fett la grunden till de fettsnåla kostråd idag rekommenderas världen över. Ancel Keys har tidigare avslöjats med rent forskningsfusk och nu visar det sig även att hans mest betydelsefulla studie Seven Countries har allvarliga brister. Sockersöta kakor, bakelser och glass klassificerades som mättat fett.

Initiativet Naturlig Mat i Skolan, som verkar för att få naturligare och hälsosammare råvaror i skolmaten har nu överlämnat en namnlista om 11 370 namn till regeringen. Grundaren, kostrådgivaren Cecilia Blidö, berättar att namninsamlingen som kräver åtgärder på politisk nivå nu har överlämnats till regeringen. [Foodmonitor.se]

Årets LCHF-kryssning till Åbo nästa vecka den 12-13 april är nu fullbokad med 320 anmälda meddelas det nu. Jag ser fram emot eventet och kommer att hålla ett föredrag om LCHF och miljön, mer specifikt om koskräcken i klimatdebatten.

I en studie publicerad i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolismhar man hittat mer mängd metan i utandningsluften från överviktiga än från normalviktiga. [CNN.com]

Under lång tid har vi fått höra mantrat att fetma- och överviktsepidemin i världen beror på stillasittande. Coca Cola har till och med nyligen gjort en reklamfilm på temat där stolar (stillasittande) anklagas för att vara ett större problem än söt läsk. En ny studie visar dock att Hadza, ett samlare- och jägarfolk från Tanzania inte bränner mer kalorier per dag jämfört med amerikaner eller européer.

Så har nu äntligen Birgitta Höglunds kokbok Grillmat LCHF landat på butikshyllor, näthyllor och hos oss här på lchf.se.

I SVT2:s program Korrespondenterna ikväll (tisdag 2 april)kl 20.00 medverkar bland annat professor Robert Lustig och berättar om socker som en drog. Inför programmet har SVT haft professor Claude Marcus i sin morgonsoffa. Marcus anser inte att socker är en drog, att beroendet går lätt att bryta men är däremot för en sockerskatt.

Jonas Colting avslöjar nu att AXA blir hans nya huvudsponsor. Att samarbete och sponsring är bra för inblandade parter är inget nytt. Även LCHF.se hakar på.

Kolhydratfattig kost, så kallad LCHF-diet, leder till ett större ekologiskt fotavtryck, anser miljöorganisationerna Finlands naturskyddsförbund och Luonto-Liitto.

Livsmedelsverket har inlett reträtten från sina fettskrämda kostråd men det sker med snigelfart så att ingen ska behöva tappa ansiktet. De hävdar att de måste gå sakta fram med ändringar av kostråden tills det finns tillräckligt med vetenskap för att förespråka något annat. Därför finns det skäl att fråga sig om de nuvarande kostråden hade vetenskaplig täckning från början.

Föreningen som sköter nyckelhålsmärkningen av restauranger har tvingats lägga ned. Det är ytterligare ett exempel på att nyckelhålsmärkningen befinner sig i kris.

EU tar till krafttag mot livsmedelsindustrin och hälsokostbranschen för att de ska skärpa sig när det gäller hälsopåståenden om produkter. [Dagens Medicin]

Restaurang Blues Kök&Bar har fått besök.

Svenska Dagbladet rapporterar idag om brister i skolmaten vad gäller bland annat D-vitamin och järninnehåll. Tidningens mat- och hälsoskribent Henrik Ennart har kloka kommentarer.

På lördag lanseras den olagliga Åremjölken. Mjölken kostar 20 kronor litern och kan köpas i Sveriges första mjölkautomat.
- Vi hoppas att vi i alla fall hinner sälja en flaska innan vi stoppas, säger Jörgen Andersson påÅre Mjölkgård i Såå. [Östersundsposten]
-Uppdaterad-

Brittiska BBC har en mycket intressant inslag om varför vissa människor inte blir tjocka även om de överäter rejält. I fokus för inslaget står den svenska professorn Fredrik Nyström från Linköpings universitet-

Professor Göran Petersson på Chalmers har nu kommit ut med en rapport om mjölk och mjölkprodukter.

Imorgon söndag 15 april kl 11.00 - 12.15 deltar jag i en debatt/diskussion med Johanna Björklund om LCHF och miljö på bokmässan i Örebro, Conventum Arena. Eftersom jag kommer att prata lite om samisk kost och dess likhet med LCHF kunde jag inte motstå frestelsen att dela med mig av denna bild som Jenny Holmlund så träffsäkert ritat.

Behöver du individuell hjälp och tips om LCHF?
Nu kan du ringa direkt till våra experter och få svar på just dina frågor, individuellt.

Finland har varit en slow starter avseende LCHF men nu går det undan. Idag går det att få en kasse med LCHF-vänlig mat även i Finland.

Restaurang Vågs tidigare ägare Peter Nilses har bett LCHF.se att återkalla godkännandet av restaurangen.

En ny amerikansk studie visar att immunförsvaret försvagas av långvarig påverkan av stress.[SR]

Idag, annandag påsk släpper Expressen nummer två av sin stora LCHF-bilaga. Den finns att köpa fram till fredagen (13/4).

Expressen Söndag ska ha ett inslag om LCHF och sommar och vill därför ha kontakt med LCHF:are.

En sjuksköterska och forskare lovar en kontant belöning till den som kan slå fast vad begreppet ”vetenskap och beprövad erfarenhet” verkligen betyder. [Dagens Medicin]

Den danska fettskatten har förändrat konsumenternas inköpsvanor. Men den har inte minskat intaget av fett i någon större utsträckning. Det visar en analys som kooperationen FDB har gjort. [Mentoronline.se]

Nu går det att se inslaget på CBS 60 minutes om socker. Robert Lustig i centrum.

Ett efterlängtat besked har nu kommit från Livsmedelsverket.

Tidningen Dagbladet skriver idag om att restaurangen Galtström i Njurunda satsar på att erbjuda LCHF-alternativ.

Ny forskning på möss visar att en strikt ketogen LCHF-kost kan få diabetiska njurskador att gå tillbaka. Forskaren Charles Mobbs intervjuas om detta sensationella resultat på Jimmy Moore´s blogg.

Barn och ungdomar som lider av diabetes typ-1 och som har brist på vitamin D riskerar att drabbas av ögonskador i högre grad än andra.[Läkemedelsvärlden]

För att stoppa skenande kostnader för svenskarnas övervikt bör en "fettskatt" införas, anser författarna till en ny rapport. Om knappt tio år kan kostnaderna för övervikten handla om uppemot 25 miljarder per år. [SvD]

"Varför ska vi forska om vi inte bryr oss om resultaten" säger Fredrik Nyström i en intervju på Sjukhusläkaren.se.

En forskargrupp vid Tammerfors universitet ifrågasätter förebyggande medicinering mot till exempel högt blodtryck, höga kolesterolvärden och osteoporos. Den anser att blodtrycksmediciner, statiner och bisfosfonater inte håller vad de lovar.

"Mediernas okritiska inpräntande av de obevisade hypoteserna om fettet i maten och om människans inverkan på klimatet har möjliggjort för makthavare och lobbyister att missbruka vetenskapen." skriver Lars Bern [Newsmill]

Ett antal läkare och forskare med Uffe Ravnskov i spetsen har idag en debattartikel i DN. "Högt kolesterol är ofarligt för kvinnor och friska män". [DN]

Idag har Svenska Dagbladet en mycket välskriven artikel om myterna om fibrernas hälsoeffekter.

SvD har en artikel där Stephan Rössner försvarar den typ av diet som enligt radioprogrammet Kaliber gjort folk sjuka. [SvD]

Sveriges Radios program Kaliber sänder idag ett reportage om bantningsföretaget Xtravaganza. Anledningen är att det framkommit fall där kunder blivit allvarligt sjuka.[SR]

I senaste avsnittet av "Du är vad du äter" med Anna Skipper talar LCHF.se-medarbetaren Bitten Jonsson en präst tillrätta angående sockerberoende. [TV4.se]

Livsmedelsverket ska ta reda på varför vissa kolhydratrika produkter har högre akrylamidhalter än andra likartade. Därför anslås närmare en halv miljon kronor för att göra drygt 100 analyser per år under två år.

Nu finns en ny intervju på engelska med Uffe Ravnskov på Jimmy Moores blogg. Jimmy Moore är en av de största lågkolhydratbloggarna i världen.

Svenska YLE söker ett LCHF-"case".

Nu kan du få hjälp att puffa på.

Två av tre, 65 procent, som drabbas av hjärtinfarkt har diabetes eller förstadium till diabetes utan att veta om det. Diabetes är en allvarlig riskfaktor för hjärtinfarkt och risken att drabbas är mer än dubbelt så stor hos en diabetiker.

Enligt en enkät som föreningen Brödinfo i Finland låtit göra i mars svarade över 40 procent att de ätit mindre kolhydrater det senaste året. Främsta orsaken är att de vill gå ner i vikt.

I dagens Nya Åland finns en insändare av Uffe Ravnskov där han bemöter de uttalanden professor Karin Schenk Gustafsson gjorde häromdagen. [Nya Åland]

Professor Maj-Lis Hellenius blev igår onsdag intervjuad om olika dieter. [SVT]

Nu har resultatet av den tvååriga studien på diabetespatienter presenterats. Fet mat kom ut som vinnare. [SVT]

I onsdagens Efter 10 med Malou var Björn Ferry med fru med.

Forskare i Lund ska utreda varför magsäcksoperationer kan bota diabetes. Cirka 85 procent av patienter med typ 2-diabetes blir friska efter ingreppet. 30 grisar ska nu opereras för att studera vad det kan bero på.[Norran]

Hjärtprofessor Karin Schenk-Gustafsson sågar LCHF-dieten i tidningen Nya Åland. "– Hjärtspecialisterna i världen är eniga om att den inte är bra." hävdar Schenk-Gustafsson [nyan.ax]

En riktig solskenshistoria om diabetikern Calle Hansson som nu håller sitt blodsocker i schack med LCHF. Artikeln är från Västra Götalands Regionmagasinet som går ut till alla hushåll där.

Läkaren Anders Tengblad har skrivit en bra artikel om uppkomsten av diabetes i tidningen Vaskulär medicin.

I dagens Nya Åland finns ett helt uppslag om att folk på Åland börjar äta mer fett. I anslutning till detta kommer Lars-Erik Litsfeldt och dietisten Angelica Johansson att parallellt svara på läsarnas frågor. [Nya Åland]

Folkhälsoinstitutet lanserar nu en stor kampanj - "Ett friskare Sverige". Det som ska göra oss friska är att ännu striktare följa den kost som gjort oss sjuka. Mindre fett och mer kolhydrater. Dessutom ska vi äta mindre och springa mer.

Nu har SBU (Statens Beredning för medicinsk Utvärdering) utsett den expertgrupp som ska gå igenom vetenskapen om kost vid fetma. Glädjande är att det finns flera kända kritiker till de statliga kostråden med på listan.

Nu ligger Expressen Söndags tredje och avslutande del i reportageserien om LCHF ute på nätet. Fokus är på diabetes och LCHF.

Landstingen i Västmanland, Örebro, Södermanland och Dalarna har infört nya rekommendationer för intag av D-vitamin. Man har tröttnat på att vänta på att Livsmedelsverket ska uppdatera sina råd. [SR]

Idag uppmärksammar Svenska Dagbladet Björn Ferrys LCHF-kokbok Ferry Food

Här är en film som självaste kolesterolexperten Uffe Ravnskov har tipsat om.

Den norska läkaren Sofie Hexeberg porträtteras idag i Dagbladet [dagbladet.no]

Kritik mot diabetikers kost används som läsförståelsetext vid dagens Högskoleprov.

Astma och allergi bland svenska barn fortsätter öka trots alla förebyggande åtgärder. Forskarna vet inte vad ökningen beror på. [DN]

Östrogenbehandling kan minska bukfetman hos kvinnor efter klimakteriet. Detta kan i sin tur leda till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, enligt en avhandling från Umeå universitet. [Norran]

Fosfat i läsk och halvfabrikat kan påskynda åldrandet och öka risken för förkalkningar i hjärta och kärl. Det varnar forskare vid Harvard i en ny rapport. [SvD]

Nu har filmen Underkastelsen börjat visas på bio.

TT rapporterar idag om att så kallat kötklister kan komma att förbjudas. Det handlar om trombin (samma ämne som får blod att koagulera, stelna) som ska användas för att klistra ihop köttslamsor så att konsumenten luras att to att det är en hel biff. Det...

Nu finns webb-tv från dagens kommunfullmäktigemöte i Kramfors.

I Kramfors har kostchefen Karin Lidén bestämt att ingen ska få ta med sig Bregott till skolan.

– Många behöver fördubbla sin konsumtion av frukt och grönt, säger Pia Lindeskog, chef inom levnadsvanor och livsmiljö på Statens folkhälsoinstitut. [ST, TT]

Antalet överviktsoperationer ökar kraftigt i Sverige. Men många patienter mår psykiskt dåligt efteråt. En fjärdedel av de som opererats hetsäter eller har andra ätstörningssymptom. [SR]

Personer som äter en kost med mycket tillsatt socker får högre LDL och lägre HDL visar en ny tvärsnittsstudie. [Dagens Medicin]

Nu börjar de djupare faktadelarna arbetas in på LCHF.se.

Barn som ammas i mer än fyra månader har mindre risk att få astma före åtta års ålder, enligt en ny svensk studie. [Dagens Medicin]

Nu har läkaren och docenten Uffe Ravnskov släppt sin bok "Hur kolesterolmyten hålls vid liv" på Optimal förlag. Ravnskov avslöjar varför kolesterolanhängarnas argument inte håller för en granskning och vilka metoder som används för att vilseleda befolkning och medicinsk personal. Dessutom ger författaren sin egen förklaring till hjärtinfarktens uppkomst.

Ett barns viktutveckling påverkas av hur stressad mamman är, enligt en studie gjord vid Uppsala universitet. [Corren]