Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Fettet i biffkött har blivit mindre hälsosamt sedan uppfödarna gått över till kraftfoder. Djur som får gräs och grovfoder fram till slakt höjer andelen eftertraktat omega-3-fett upp till 25 gånger, visar svensk forskning. [SvD]

Förra veckans program av "Catalyst" sågs av flera miljoner i Australien. Där ifrågasattes hela hypotesen om mättat fett och kolesterol som orsak till hjärtsjukdom och kallades för den största medicinska skandalen någonsin. Imorgon torsdag planeras det uppföljande programmet om statiner att sändas men en professor samt Australiens Hjärtfond vill att det statliga tv-bolaget ABC ska stoppa programmet.

En ingrediens slår varenda liten burk i kryddhyllan. Det är bevisat – bacon passar till, nästan, allt. [Aftonbladet.se]

Förtroendet för de offentliga måltiderna ökar. Det framgår av en konsumentundersökning om svenskarnas matvanor och attityder till mat som Jordbruksverket gjort. [slv.se]

Kanske kommer vi att i framtiden se tillbaka på den gångna veckan som vändpunkten i kostfrågan. Det var veckan när Dr Oz i världens största tv-program om hälsa, erkände att han haft fel och att kolhydrater och inte fett är orsaken till Alzheimers, hjärtsjukdom och stroke. Veckan då ansedda BMJ hade en artikel som sågade skräcken för mättat fett jäms med fotknölarna och veckan då storbanken Credit Suisse deklarerade att socker och inte fett är det stora problemet, så stort att hälsokonsekvenserna hotar världsekonomin.

Den globala bankjätten Credit Suisse har släppt en studie där man är djupt kritisk mot socker och dess globala påverkan på hälsan i världen. Budskapet har sammanfattats i en kort men mycket pedagogisk YouTube film. Det är symptomatiskt att en storbank ser problemen med socker före hälsovårdande myndigheter som Livsmedelsverket och motsvarande.

Mer hull på kroppen med nøkkelhull! Norska TV2 har genomfört ett mycket intressant experiment på två överviktiga personer som ombads att strikt välja mat märkt med Nyckelhålet (eller Nøkkelhullet som det så träffande heter på norska) men i övrigt leva och äta som vanligt. Viktminskningen uteblev men båda ökade fettprocenten i kroppen.

I en studie från USA publicerad i Obesity visar man att barn som undervisats i hemmet är slankare än de som går i traditionell skola.

Goda nyheter för alla älskare av kokta ägg! Äntligen finns en ny metod för att säkerställa att man inte misslyckas med äggskalandet och halva ägget går sönder. Det handlar om en metod där man knackar två små hål i båda ändarna av ägget och sedan blåser ut ägget. Se videon.

Detta är inte någon nyhet som du kommer att få läsa om någon annanstans men forskare vid universitetet i South Carolina har nyligen gått ut med mycket skarp kritik mot all forskning som baseras på deras "National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES)". Precis som många studier i Sverige är dessa baserade på otillförlitliga enkätundersökningar om kostvanor som vid en närmare granskning visar sig vara fullständigt orimliga.

På Unilever välkomnas de nya Nordiska Näringsrekommendationerna.

Kvinnor som äter mycket bullar och kakor får oftare livmodercancer. [Corren]

"Memories of Butter" heter en margarinprodukt gjord på canola-olja. [Huff Post]

Kvällsposten/Expressen rapporterar om fågeldöden i Malmö som döpts till "McDonaldssjukan". När fågelungarna matas med överbliven skräpmat från snabbmatsresturangerna utvecklas de inte som de ska och dör i förtid. Men det är knappast själva köttet i hamburgaren som är problemet utan all pommes och bröd som blir gästerna lämnar efter sig.

En animerad film som ska hjälpa till att samla in pengar till diabetesforskning.

Att öka kännedomen om diabetes är givetvis ett vällovligt syfte. Students for Diabetes Awareness vid universitetet vid Toledo har dock valt att uppmärksamma diabetes genom en tävling om vilka som kan svulla i sig flest sockersöta munkar.

Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Nu visar nya rön att sjukdomen dyker upp allt senare i livet. Ingen vet varför, och sjukvården klarar inte av omställningen. Bara en tredjedel av alla sjuka får en diagnos.
Sedan 1990-talet har antalet barn med celiaki, glutenintolerans, stigit från 0,5 procent till nästan fem gånger så många i Sverige. Utvecklingen har varit föremål för omfattande forskning och ännu vet ingen varför just Sverige är så drabbat.

Ytterligare ett bra reportage om LCHF i dagens Corren. Denna gång om Tommy Runesson som har halverat sin vikt (-90 kg) med LCHF.

I en notis skriver Nyan (tidning på Åland) om en studie gjord av Östra Finlands Universitet. Där framkom att de som äter mer än 50 gram smör per dag löper 65 % större risk att få en hjärtinfarkt. [Nyan]

– Jag utmanar samtliga läkare och dietister i Linköping, som förespråkar konventionell behandling av diabetiker, på att förbättra hälsan mest hos en typ 2-diabetiker. Nu väntar major Fredrik Söderlund spänt på svar, skriver Corren (Östgötacorrespondenten).

När de nya Nordiska Näringsrekommendetionerna presenterades igår var de mesta redan känt sedan tidigare. Någon stor revolution handlar det inte om utan en långsam, taktisk reträtt från 6-8 brödskivor och allmänt fettsnål kost till något som mer liknar GI-kost. Det mest intressanta är de fundamentalt olika slutsatserna som NNR repektive SBU drar om det mättade fettets farlighet i sina sina respektive dokument som presenterades med bara 10 dagars mellanrum.

Nya Nordiska kostråd presenteras idag. SVT:s Gomorron Sverige intervjuade landstingsrådet Birgitta Rydberg. [SVT.se]

Trenddieten 5:2 sprider sig över Sverige. Men vad händer om man blir trött och okoncentrerad av att fasta två dagar i veckan? [Vårdfokus]

Det är inte helt lätt att äta LCHF om man är vegan men det går faktiskt med lite ansträngning (typ mycket kokosfett, olivolja, rapsolja, nötter och avokado). Nu visar det sig att det även är möjligt att tillämpa häxkonst helt veganskt vilket tidigare har ansetts vara beroende av udda kroppsdelar från sådant som grodor, ormar och ödlor. :-)

Underbar, gammal reklamfilm för smör istället för margarin

Rökfria arbetsplatser leder enligt studie till färre hjärtinfarkter [NYT Well Blogs]

Söndag den 28:e oktober 2012 hölls extra bolagsstämma i LCHF Sweden AB där styrelsen gavs i uppdrag att genomföra en nyemission i företaget. Max 200 nya delägare med ett totalt kapitaltillskott om 3.0 MSEK kan tillföras företaget med start måndag den 29:e oktober 2012.

– Det är allt annat än en naturlig produkt, säger livsmedelsforskaren Göran Petersson på Chalmers. [Aftonbladet]

Det pågår intressant forskning om att använda ketogena dieter som LCHF för att behandla vissa cancerformer. Här beskivs en förvisso liten och kort pilotstudie men som visar lovande resultat.

Hur svårt är det att svara på en ja- eller nejfråga?

Störd sömn gör fettceller insulinresistenta. En ny studie visar hur det går till, och sätter samtidigt fingret på sängens betydelse för kroppens energimetabolism. [Dagens Medicin]

Här är enligt min mening en fullständigt underbar, kort, fransk reklamfilm för brieost. Känsliga personer som inte gillar människoätande rymdmonster varnas dock.

Det har varit några intressanta dagar som tarvar en del kommentarer.

SvD har idag en mycket läsvärd artikel som sätter fokus på att många som är smala ändå kan vara metabolt sjuka inuti och ligga i riskzonen för en rad sjukdomar.

Äldre människor som intar mycket kolhydrater har fyra gånger så stor risk att drabbas visar en studie. [Usa Today]

En multivitamintablett om dagen tycks ge en liten skyddseffekt mot cancer bland äldre och medelålders män. [SvD]

Denna vecka är det hälsovecka i Uppsalas skolor. Barnen får lära sig tallriksmodellen och och både min dotter och min yngsta son kom hem med detta recept på så kallad "Nyttigt godis". Bedöm själva hur nyttigt det verkar vara.

Min replik har fyllt en vecka idag. Det var en enkel fråga jag ställde (ja/nej)

Enligt nya siffror har det visat sig att den franska befolkningen ökat i vikt. Antalet feta har fördubblats på 15 år. [The Telegraph]

Smörupproret på Stockholms skolor fick skolborgarrådet att i går snabbt häva smörförbudet. ”Det är klart att rektorer och elever själva ska få välja vilket smör de vill ha”, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) [DN]

Nu har även huvudstaden Stockholm gått på myten om att man slavisk måste följa Livmedelsverkets rekommendationer för maten i skolan och lanserat ett förbud mot Bregott i Stockholms skolor. Här är mitt mejl i frågan till skolborgarrådet Lotta Edholm.

Biståndsorganisationen Kooperation Utan Gränser gör reklam i Expressens LCHF-bilaga och uppger man kampanjkoden "LCHF" så får man smyckena fraktfritt.

Sverige är beviljat ett undantagstillstånd från EU:s direktiv över dioxinhalter i fisk från Östersjön. Detta gör att det säljs strömming och lax i svenska butiker med högre halt dioxin än vad övriga EU tillåter.[ekot]

Nu har jag skickat svar på svaret till Eva Sundberg på Livsmedelsverket.

Nu har Eva Sundberg skickat svar på min fråga till henne om vilka studier hon menar visar att det på lång sikt är farligt för hjärtat att äta mättat fett.

En ny undersökning visar att höga halter av miljögifter under graviditeten kan öka risken för att barnet ska utveckla ADHD. [The Telegraph]

Många bokstäver i den LCHF-varianten...

Health Canada som är den Kanadensiska motsvarigheten till Socialstyrelsen har gått ut med rekommendationer om att kött och inte spannmålsprodukter bör vara barnets första fasta föda efter 6 månaders helamning.

Nu finns det möjlighet att få de senaste nyheterna direkt till sin facebook sida.

Andelen invånare som lider av svår fetma, fortsätter att öka i snabb takt visar en amerikansk studie.[Science Daily]

Jonas Gardell har nu kommit ut på Facebook som LCHF-ätare

Frukttårtor istället för glass. Sen Skärholmens förskolor införde sockerstopp för några år sedan har övervikten och fetman bland fyraåringarna minskat. [Södra sidan]

Läkaren Anders Tengblad är just nu i Berlin på symposium om diabetes och har mycket intressant att berätta.

Svenska myndigheters kostråd är hälsofarliga och styrs av multinationella livsmedelsbolag. Det hävdade Pernilla Hagberg (MP) när den kostpolitiska planen debatterades i kommunfullmäktige. [Katrineholmskuriren]

På 20 år har svensken blivit 5 kilo tyngre. [FNB-TT]

Att inta tillräckligt med omega-3 fettsyror som tillskott för att förändra fettsyrabalansen i kosten, kan sakta ner åldrandeprocessen.[The Ohio State University]

Enligt Statistiska Centralbyrån stiger försäljningen av kött i Sverige. [Jordbruksaktuellt]

Jag har skickat en fråga till Livsmedelsverkets Eva Sundberg.

Cecilia Blidö har startat en namninsamling för bättre mat i skolor och förskolor.

Miljöpartiet vill att vegetarisk man ska bli norm och kött ska bli tillägg. [UNT]

När man blandar socker och fett, som i en kanelbulle, blir suget lika starkt som av kokain, skriver Svenska Dagbladet. Noteras bör dock att det är en studie på möss som analyseras.

Mattant strippade framför eleverna [UNT]

Boken Wheat Belly om vetets skadliga inverkan för hälsa och vikt har hu tonsatts av bluesgitarristen James Winningham.

Filmaren Tom Naughton har vidarebefordrat en efterlysning av historier om vad som händer med blodsocker etc. vid ändring av kosten.

Uffe Ravnskov med flera medförfattare har skrivit en debattartikel i Läkartidningen om vilka patientgrupper som bör eller inte bör behandlas med statiner.

Tidningen Gefle Dagblad rapporterar om en undersökning av fruktmüsli. Den kan innehålla uppemot 27 procent socker och innehåller ofta mögelgifter.

Hög sockerkonsumtion kan väsentligt öka risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en svensk studie som bygger på analyser av 4 301 personer. [Sydsvenskan]

Det är ett bekymmer att inget politiskt parti tycks ha ett program för hälsovård värt namnet när kostnaderna för sjukvården är på väg att fördubblas vart åttonde år. Det är hög tid att inrätta nationella program för förebyggande hälsovård, skriver professor Stig Bengmark. [GP]

Hushållens intresse för mat på nätet är lågt. Samtidigt storsatsar kedjor och butiker på nätförsäljning. [Dagens Handel]

Som den första i Piteå och tredje i landet har Nodo utsetts till en LCHF-certifierad restaurang. [Piteå-tidningen]

På Amazon.co.uk finns nu boken "Diabetes? No Thanks!" av Lars-Erik Litsfeldt.

Jag har många gånger funderat över vad som är dietistförbundets roll i Sverige. I min bok ”Forskningsfusket – så blir du lurad av kost- och Läkemedelsindustrin”, Optimal förlag oktober 2011, som kommer i dagarna, berör jag den historiska bakgrunden till att utbildningar i näringslära drog igång i västvärlden.

Peter Kadhammar och Urban Andersson bilar genom USA för att skildra en nation på dekis. Detta inlägg handlar om de amerikanska mat- och dryckesvanorna och den tillhörande fetmaepidemin.

Finska tidningen Hufvudstadsbladet uppmärksammar den svenska smörbristen på ledarplats och analyserar LCHF-trenden.

Jonas Colting skriver om Becel och Martin Lidberg.

Wasa, som tillverkat sitt välkända knäckebröd sedan 1919, meddelar att man nu lanserar mjukt bröd. Brödet finns i sex olika varianter som är fyllda med fullkorn och fröer. Brödet bakas på surdeg och fem av smakerna är nyckelhålsmärkta. [Foodmonitor.se]

Vi räknar in Blues Kök & Bar i Globen City som godkänd LCHF-restaurang.

LCHF.se välkomnar Nodo Café & Bistro i Piteå som godkänd LCHF-restaurang.

Vi har tyvärr just nu problem med forumet här på LCHF.se. Endast det öppna forumet fungerar. Detta är en följd av uppgraderingar som just nu pågår på siten.

Västerbottens Folkblad på nätet har en underhållande krönika om LCHF:s framgångssaga.

Begreppet LCHF är en adekvat beskrivning på den kost som vi företräder. Våra kritiker använder av och till det billiga argumentet att det inte är "vetenskapligt accepterat".

SvD:s Johan Ingerö har skrivit en ledare om fruktstunden [SvD]

I går kväll hölls en debatt mellan förespråkare för "lavkarbo" och tillhörande motståndare.

Artikel i BMJ om de ekonomiska kopplingarna mellan läkemedelsföretag och de personer som tar fram riktlinjer för behandling. [Dagens Medicin]

En krönika om matmärkning av Anna Maria Corazza Bildt, ledamot av Europaparlamentet [Foodmonitor.se]

Ny forskning visar att kosttillskotten i många fall stjälper mer än de hjälper. [SVT]

Diabetes typ 2 ökar i världen. Men i Sverige får bara en procent av diabetessjuka barn den varianten. I vårt kalla ruggiga klimat har vi haft behov av ett jättestarkt immunförsvar för att överleva smuts och kyla. Vi hade stor nytta av det på den tiden vi hade mycket infektioner, maskar, loppor och löss, säger Johnny Ludvigsson, diabetesforskare och professor i pediatrik vid Linköpings universitet. [Sydsvenskan]

Kerstin Davidson, politisk redaktör på tidningen Land/Lantbruk har skrivit en bra ledare om LCHF och påståendena om att kossor skulle vara värre för miljön än flygplan.

Försäljningen av frukt har minskat mellan 2009 och 2010. [Fri köpenskap]

250 svenskar ska vara med i en internationell studie där man undersöker om injektioner mot inflammation minskar risken för hjärtinfarkt, stroke och diabetes. [AB]

Mejerierna går olika vägar för att lindra smörbristen. [DN]

För ett tag sedan lanserade USDA den amerikanska motsvarigheten till den svenska tallriksmodellen. Nu lanserar kostforskare vid Harvards universitet en egen variant och en LCHF-tallriksmodell har också dykt upp i bloggosfären.

Bloggaren och LCHF-företrädaren Monique Le Roux Forslund har polisanmält hot som kommit i bloggkommentarerna.

Henrik Ennart som är hälso- och vetenskapsskribent på Svenska Dagbladet ger inte mycket för den danska fettskatten.

Skånemejerier utökar nu sitt smörsortiment till att även omfatta en matfettsblandning med svensk grädde och raps.

Kul dialog om LCHF på youtube.

Filmaren Tom Naughton som gjort filmen "Fat Head" har lagt ut ett föredrag på nätet.

Senaste tiden har det på SVT visats intressanta program om kroppen.

En knubbig ålderdom kan vara bra. Smala och normalviktiga äldre löper nämligen högre risk att drabbas av demenssjukdom jämfört med de lite tyngre visar forskning som Anna Dahl, Hälsohögskolan i Jönköping, lägger fram i en doktorsavhandling. [TT]

Kolesterolexperten och docenten Uffe Ravnskov har idag ytterligare en debattartikel i Dagens Medicin. Den här gången handlar det också om blodtrycksbehandling. [Dagens Medicin]

Expressen har idag en liten artikel om hur man kan slippa det metabola syndromet med fet frukost. [Expressen]

Det blev en mycket intressant och lärorik dag och Skånemejerierna ska ha en stor eloge för att man vågade göra denna satsning. Det var nämligen inte helt okontroversiellt. Karolinska Institutet som i början var medarrangör hoppade av och givetvis lyste Livsmedelsverket...

Just nu pågår ett omfattande forskningsprojekt för att ta reda på varför barn drabbas av diabetes och det verkar som att fler barn från södra Sverige drabbas än från andra delar av landet.[SR]

Den 23 september under diabeteskonferensen i Stockholm höll den amerikanske läkaren Eric Westman ett föredrag om LCHF.

LCHF.se's andra nyhetsbrev är nu utskickat till drygt 4000 personer.
Highlights från LCHF-världen från den senaste månaden, presentationer av våra nya gästkrönikörer, debatten mot Ingrid Larsson och mycket mer.
Trevlig läsning!

210 miljoner kronor har gått till Anti Diabetic Food Center, ett projekt som kommer att drivas i samverkan med näringslivet, Region Skåne, LU-innovation och Innovationsbron i Syd. [skane.se]

Socialstyrelsen ställer sig inte bakom näringsfysiologen Ingrid Larssons uttalande att det inte ska ges råd om LCHF i vården.

Örebro och Östersund har det redan – en köttfri dag i alla skolor. Nu står Stockholm på tur.
– Miljö, ekonomi och folks hälsa kommer gynnas av det, säger Per-Anders Jande. [Alltomstockholm.se]

Ett preliminärt dokument om nya riktlinjer har nyligen kommit ut. En av delarna är att personer med metabola syndromet eller de som haft en hjärtinfarkt ska få kostrådgivning.

Tidningen Amelia vill intervjua.

Forskare har hittat 18 nya gener som påverkar om människor blir feta, enligt en studie publicerad i Nature Genetics. Studien bekräftar även 14 fetmagener som varit kända sedan tidigare. [TT]

Idag är det Katrin Zytomierska som skriver att det är dumheter att LCHF förstör amningen. [Aftonbladet]

Annika Dahlqvist har skrivit en replik på den tidigare debattartikeln om LCHF och mammor. [Aftonbladet]

En undersökning bland 2 000 britter visar att vi blir grinigare med åldern, och det är just vid 52 års ålder som man börjar att bli på sämre humör. [Aftonbladet]

Expertgruppen hade möte den 21 september och protokollet har redan publicerats.

Bara hälften av de rökare som drabbats av en hjärtinfarkt klarar av att sluta röka. Det visar en rapport som i dag publiceras av Hjärt-lungfonden. Men skillnaderna är stora mellan olika sjukhus. [DN]

Välj smör framför margarin och stirra er inte blinda på olika dieter. Det var två av många tips som förmedlades när Svenska Migränförbundet bjöd in till föreläsning med hälsopedagogen Åsa Holmquist i veckan. [Alingsås Tidning]

I Expressen Söndag för den 3-4 okotober finns en intervju med en av LCHF.se:s medlemmar.

Enligt vad LCHF.se erfar har författaren till boken Life without bread avlidit.