Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Nu har nya numret av LCHF-Magasinet landat i brevlådan. Där finns mycket matnyttig läsning och själv bidrar jag med en fyrasidig artikel om resistent stärkelse. Passar dessutom på att rapportera lite från en kort men intensiv Gotlandssemester med fokus på mat.

Nu har nya numret av Expressens bilaga Allt om LCHF kommit. En artikel ägnas åt resistent stärkelse.

Den goda nyheten är att Livsmedelsverket sannolikt tack vare sin nyanlitade reklambyrå, fått en ny slogan som slår fast att sakernas tillstånd i SVerige är mycket bättre än vi någonsin kunde ana. Så här lyder den:
"LIVSMEDELSVERKET - Alla känner matglädje och mår bra av maten"
Den dåliga nyheten är att Livsmedelsverket idag, återigen basunerar ut ett köttlarm där vi uppmanas att begränsa intaget av rött kött till max 500 gram i veckan för annars får vi tjocktarmscancer.

I morse hade TV4 ett reportage med anledning av nyhetsmagasinet Times banbrytande framsida som uppmanar läsarna till äta börja äta smör igen. Docent Ralf Sundberg gästade studien och fick oemotsagd berätta om fettskräckens tveksamma historia.
Idag kl 15.00 är det premiär för Kostdoktorns nya medlemsforum som är en betalsajt. Jag har fått förmånen att tjuvkika på den och här är mina tankar.

Dags för lite filmer som handlar om vikt, hälsa, tarmflora och resistent stärkelse(RS)/lösliga fibrer, butyrat (smörsyra) i lite olika kombinationer. Det är två långa på svenska (vetenskapsjournalisten Ann Fernholm samt Frida Fåk, docent, Lunds universitet) samt två korta på engelska. Den ena av Dr Michel Ruscio som spekulerar i att kombinationen RS och lågkolhydratkost är bästa kombinationen för viktminskning och behandling av IBS. Den andra är från Australien och handlar om RS, butyrat och hur det motverkar tarmcancer.

En ny studie från Lunds Universitet visar att bruna bönor och kikärtor gav lägre och stabilare blodsocker men även ökad mättnad. Vad kan detta tänkas bero på? Bingo, du gissade rätt: Höga halter av resistent stärkelse och lösliga fibrer.

Sedan FB-sajten Skaldemans LCHF nyligen startades har det pågått närmast ett krig i LCHF-bloggosfären och på FB. Här ger jag min syn på denna konflikt som är något av en tredje ståndpunkt. Var och en får välja helt fritt hur man äter men det bör så långt som möjligt säkerställas att man inför detta val gjorts medveten om eventuella risker. Även om alarmismen mot strikt ketogen kost är överdriven på ena sidan så finns det på andra sidan en tendens att helt avfärda riskerna.

Sommaren är en bättre tid än andra för att testa en diet. Det tycker nästan en av fyra svenskar. Det visar en undersökning som Ica gjort via sin kundpanel. [Fri köpenskap]

– Marknadsföringen är vilseledande för konsumenten, säger Emy Gustavsson på Konsumentverket. [Aftonbladet]

Det har misstänkts länge, men nu är sambandet ett faktum - fetma orsakar hjärtsvikt. Det visar en stor studie ledd av svenska forskare. [SvD]

Studien Look ahead har nu publicerats. Effekten av livsstilsförändringar för diabetiker var mycket beskedlig. [Dagens Medicin]

Sex är nog bra men det är effektivare att bara äta två gånger per dag än sex gånger. Samma kaloriintag men olika resultat enligt forskarna. [bloomberg.com]




Bild från Euroflorist

Glad midsommar önskar vi på LCHF.se!

Dyveke Kanths intervjuserie fortsätter med Maria Helander, KBT-terapeut och LCHF-anhängare.

En mindre svensk studie på 10 överviktiga, postmenstruella kvinnor som fått äta en paleolitisk (även kallad stenålders-) kost visar på bra resultat på midjemått, blodtryck, blodsocker och flera andra hälsomått.

Jag har tidigare vid flera tillfällen frågat Livsmedelsverkets Eva Sundberg vilket stöd hon hade för att mättat fett skulle vara farligt för hjärtkärlhälsan.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har skrivit en intressant text om brunt fett.

Den nordiska arbetsgrupp som arbetat med revideringen välkomnar synpunkter från forskare och andra intressenter. [slv.se]

Ni missar väl inte världens största LCHF-evenemang i Säffle 27-30 juni? Det finns fortfarande platser kvar. Fullspäckat program med intressanta föreläsare och sociala aktiviteter på Dusö Udde.

Skräcken för animaliskt fett och den moderna matkulturen där inälvsmat ratas gör att ätbar mat går till spillo. Efter att försöken att göra diesel av slaktavfallet misslyckats tar industrin nu nya grepp. Slaktavfallet ska hydrolyseras och kunna användas i bland annat glass.

Sam Feltham har under 21 dagar legat på ett kaloriöverskott som teoretiskt skulle ge honom en slutvikt om 92 kilo.

Mer än var tredje gravid kvinna är överviktig när hon för första gången besöker mödrahälsovården. Det ökar risken att barnet ska födas för tidigt. [Dagens Medicin]

En intressant studie på möss visar att de möss som fick föda med gluten gick upp mer i vikt än möss som fick glutenfri föda. Även markörer för inflammation och blodsockerkontroll var bättre i gruppen som fick glutenfritt.

I måndags morse intervjuades Stephan Rössner om olika dieter.

Professor Göran Petersson på Chalmers kan ses i ett föredrag om kolhydrater och hälsa.

En liten solskenshistoria om en familj i Norrtälje som lyckats få kött producerat enligt svenska miljö- och djurskyddsregler godkänt som specialkost för skolbarnen.

McDonalds har tagit ett trevligt steg i rätt riktning. En LCHF-vänlig ägg- & baconfrukost med svenska, ekologiska ägg och stekt i Bregott. Med hjälp av överviktsprofessor Cluade Marcus har McDonalds tidigare lanserat Happy Meal enligt tallriksmodellen. Kanske får vi snart se Happy Meal enligt LCHF-modellen?

Ett brittiskt forskarlag har utfört experiment på råttor. När de fått tillskott av champagne har deras minne blivit bättre. [nvkf.no]

Regeringen har utsett Stig Orustfjord till ny generaldirektör för Livsmedelsverket. Han har tidigare bland annat varit överdirektör i Försäkringskassan och länsöverdirektör vid länsstyrelsen i Stockholms län.
Orustfjord tillträder den 1 september och förordnandet gäller fram till och med augusti 2019.

Monsanto är numera mest känt för deras genmodifierade växter som är kan besprutas med hur mycket som helst av företagets patenterade växtgift RoundUp. De tar patent efter patent på gener i vanliga grödor och även i människor. De har en historia som producent av PCB och växtgiftet Agent Orange som användes under Vietnamkriget och än idag orsakar sjukdomar hos vietnameser och amerikanska krigsveteraner. Här är filmen "Världen enligt Monsanto".

På sajten Vaccin & Biverkningar finns en översättning till svenska av ett samtal om vaccinering mellan dr Mercola och barnläkaren Palevsky. [vaccin.me]

Livsmedelverket har vid flera tillfällen påtalat för matbolaget Findus att märkningen ”Äkta majonnäs” på bolagets produkter är vilseledande. Men bolaget lovar att snart ändra märkningen. [foodmonitor.se]

Sötning med vanligt socker och stevia blir populärare i USA idag på bekostnad av aspartam, sukralos och sackarin. [marketwatch.com]

Allan Savory's fantastiska föreläsning om hur gräsbetande idisslare kan motverka klimatkrisen och ökenutbredningen finns nu textad till svenska för alla som har svårt att följa med föreläsningar på engelska.

Livsmedelsverket föreslår att det får finnas högst två procent industriellt framställt transfett i det totala fettinnehållet i mat på den svenska marknaden. Det är samma nivå som andra länder som lagstiftat om transfett valt. [SLV.se]

För första gången på 13 år har läkemedelsmyndigheten i USA godkänt en medicin mot fetma. [Dagens Medicin]

Nu finns debatten mellan Sundberg och Marcus på nätet.

Ralf Sundberg kommer att debattera mot Claude Marcus i TV4.

Det blir mindre Isabelle Gulldén i OS – men bättre.
Landslagets storstjärna har gått ner drygt fyra ­kilo i vår.[Aftonbladet]

Media rapporterar idag om en svensk studie där man kommit fram till att risken för stroke och hjärtsjukdom ökar om man äter proteinrik kost med lite kolhydrater.

Livsmedelsverkets fem kostråd har ändrats. Skrivningen om att det ska ätas bröd till varje måltid har slopats och kvar står bara att vi ska välja fullkornsprodukter när vi äter bröd,flingor, gryn och pasta. Inget om hur ofta och mycket av dessa produkter vi ska äta utan bara att det ska vara fullkorn. Lite åt GI-hållet med andra ord.

För några år sedan lyftes den så kallade Uppsalastudien fram som ett bevis för att LCHF är farligt. Nu dammar man av samma observationsstudie igen där i princip ingen ätit någon riktig lågkolhydratkost och hävdar att risken för hjärtinfarkt ökar med 5 procent om man byter ut ett småfranska mot ett ägg.

En ny studie ifrågasätter återigen den gamla sanningen om att en kalori är en kalori. [USA Today]

En studie vid Karolinska institutet visar att nitrat, som finns naturligt i just spenat, har en kraftigt positiv effekt på muskelstyrka. I alla fall på möss. [TV4]

Nu finns del 2 ute i den utmärkta BBC-serien "The men who made us fat" ute på Youtube.

En undersökning som SVT har gjort visar att en majoritet av svenskarna vill att staten gör något för att förhindra övervikten. Men trots att våra nordiska grannländer har infört skatter på både socker och fett är intresset minst sagt svalt bland svenska politiker. [SVT.se]

Matsvinn är en utmaning inte minst inom restaurangvärlden. Har du idéer om hur det kan minskas?

Efter måndagens avslöjanden om datumfusk med ost har Ica hamnat i blåsväder igen. Nu gäller det fusk med köttfärs. [Dagens Handel]

Personer som genomgått fetmaoperation hade större risk att ha problem med alkohol andra året efter operationen jämfört med året före, enligt en ny amerikansk studie i tidskriften Jama. [Dagens Medicin]

Denise Minger som är känd för ett veritabelt lustmord på statistiken bakom "The China Study", närmast en bibel för veganer ger sig nu i kast med att analysera Västerbottensstudiens påstående om fett och kolesterol.

En ny studie från Lund påstås visa att man lever längre om man strikt följer Livsmedelsverkets kostråd. SR P4 i Malmöhus sammanfattar det i sin rubrik så här: "Det är folket, inte kostråden som är dåliga".

Ta gärna ett par minuter till detta frågeformulär så kan vi fortsätta planeringen av försäljning nyttig färdigmat.

Så här i sommarens nyhetstorka så får det blir ett recept på chicken meatza samt en fullständigt skrattretande Google-översättning till engelska av vårt recept på Rättika-gratäng.

Staten ska ersätta barn och unga som drabbats av narkolepsi på grund av vaccineringen mot svininfluensan.

Trendspanaren Göran Adlén bjuder på återkommande små blogginlägg i videoform. Det här avsnittet handlar om virus och bacon.

I en studie publicerad i New England Journal of Medicine var kaffekonsumtion kopplad till minskad risk att avlida i bl a hjärt–kärlsjukdom, stroke och infektioner men inte i cancer. [Läkartidningen]

TV 4 Nyhetsmorgon om sjuårige Otto som bekämpar sin epilepsi med en ketogen kost (= lite kolhydrater och mycket fett, precis som strikt LCHF).

I höst kommer fettdoktorn(?)Stephan Rössner ut med en ny bok "Gå ner i vikt med Stephan Rössner". [Foodmonitor]

Ingemar Gröön som tidigare var informationsansvarig på anrika branschorganisationen Brödinstitutet har nu gått vidare till Nordic Sugar. I höstas publicerade Ingemar Gröön ett antal, nästan identiska debattinlägg i flera svenska tidningar som varnade för LCHF och den allvarliga brödbrist som denna diet skulle tänkas ge upphov till.

Nu ser vi fram emot liknande debattartiklar där farbror Gröön varnar för bristande sockerkonsumtion till följd av LCHF.

Typ 2-diabetes upptäcktes visserligen tidigare hos personer som screenades för sjukdomen – men deras hälsa påverkades inte. Det visar en brittisk studie i tidskriften Diabetologia. [Dagens Medicin]

Produktiva Cathrine Schück har tillsammans med fotografen Zara Doublet släppt en bok som löser ett problem. Det regnar LCHF-böcker och ibland undrar man hur mycket det går att skriva om ett ämne utan att tugga om. Hur hittar man den där nischen där en bok kan göra skillnad?

World Village of Women Sports kunde förra veckan berätta att stiftelsen satsar ytterligare tre miljoner kronor i olika forskningsprojekt om kvinnors idrott och hälsa. Först ut är ett samarbete med Lunds universitets Diabetescenter (LUDC). Forskare kommer bl a att undersöka hur friska kvinnor med ärftlig typ 2 diabetes svarar på olika sorters träning. [Newsdesk]

Hur mycket fett maten innehåller är inte det viktigaste, enligt ny forskning. Huvudsaken är att det är rätt sorts fett.
– Välj olja och margarin i stället för smör, säger Irene Mattisson på Livsmedelsverket. [Aftonbladet]

Försäljningen av mättade fetter ökar samtidigt som sockerkonsumtionen är fortsatt hög. Allt färre konsumenter letar efter nyckelhålsmärkta produkter i butikerna. Det visar en rapport från Svensk Dagligvaruhandel. Utvecklingen går tvärs emot de Svenska Näringsrekommendationerna (SNR). [Dagens handel]

En intressant studie för fram hypotesen att höga kolesterolvärden (som är svagt associerade till hjärtsjukdom i observationsstudier)i själva verket kanske bara är ett symptom på D-vitaminbrist som är den verkliga orsaken till den ökade risken för hjärtsjukdom.

I en livsmedelsbutik i Umeå köpte Lucas och Lars Lund 24 ekologiska ägg och placerade dem i en kläckningsmaskin. Efter ett kort tag kläcktes fyra kycklingar ur äggen. [TT]

Glykering är en process där socker kemiskt reagerar med proteiner. Nu visar en studie att glykerade LDL-partiklar lättare fäster vid kärlväggarna och riskerar att bygga upp plack som i slutändan kan ge hjärtinfarkter eller stroke.

Tidningen PC för Alla har tips om LCHF. LCHF-tanken når folk på fler och fler vägar.

Det finns starka belägg för att psykosociala faktorer bidrar till risken för insjuknande i hjärtinfarkt oberoende av den effekt som de traditionella riskfaktorerna har. KBT har vid en studie visat sig minska risken för ny hjjärtinfarkt. [Läkartidningen]

Den nya diabetesorganisationen Dios och LCHF.se har nu ett samarbete för att sprida information om diabetes.

Idag rapporterar DN om resultaten av två stora observationsstudier om vad man bör äta för att slippa viktuppgång. Snabba kolhydrater hamnar i strykklass.

Bloggaren Jimmy Moore har kommit över information från ett föredrag med Mary Slavin, ledamot i det vetenskapliga råd som ligger bakom de nya kostråd som släpptes i USA i början på året.

Det kan vara kost­vanorna som gör att svenska barn blir gluten­intoleranta tidigare än barn i andra länder, visar ny forskning som presenteras i sommar.

Diabetesläkaren Jörgen Vesti Nielsen har skrivit ett PM om diabetes.

Fetma och diabetes har blivit en folksjukdom i arabiska länder. Förenade Arabemiraten söker nu hjälp hos svenska vårdföretag för att stoppa diabetesexplosionen. [SVT]

4M-kliniken i Norge har besvarat uttalanden i en färsk artikel där Norges svar på Stephan Rössner, Christian Drevon uttalar sig.

Att äta mycket yoghurt och filmjölk kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Den slutsatsen drar svenska forskare i en ny studie. [Dagens Medicin]

En kost med lite kolhydrater och mycket protein har visat sig effektiv mot såväl cancertillväxt som uppkomst av cancer hos möss.

Hälsomässan Allt för hälsan, Nordens största, utökas till fyra dagar till följd av det stora intresse som finns för hälsofrågor. Mässan äger rum i november. [Fri köpenskap]

De senaste årens forskning visar att samer har mindre risk för vissa cancersjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.Detta sätts i samband med samernas kostvanor som kan ha betydelse för vissa av de hälsoskillnader man hittills funnit. [SR]

De flesta rökare har märkt det; rökningen håller vikten nere. Men varför har ingen riktigt kunnat förklara - förrän nu. Och denna upptäckt kan bana väg för nya sätt för rökare att lyckas sluta röka utan att gå upp i vikt. [SVT]

Övervikt bland husdjur i Sverige blir allt vanligare. Var fjärde husdjur tros vara överviktigt enligt Sveriges Veterinärförbund. Precis som hos människan kan det leda till diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och ledproblem. [SR]

Svensk dagligvaruhandel har i sin skrift om arbetet för bättre matvanor intressanta siffror om smör och margarin.

Nu ska den svenska tallriksmodellen introduceras i USA, i något förändrat skick.

Vid en studie vid Yale har man kommit fram till att mättnadskänslan verkar beroende av vad man tror att man fått i sig.[The Sydney Morning Herald]

Som vi berättat om tidigare har den amerikanska bloggaren Jimmy Moore startat en engelsk blogg om svensk LCHF. Nu letar han efter historier om svenskar som gått ned i vikt eller förbättrat sin hälsa på annat sätt.