Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Virgin Mary, den alkoholfria varianten av den klassiska drinken Bloody Mary är det perfekta LCHF-vänliga alternativet när nu termometern står på 30 grader eller mer. Här är receptet från vår kokbok "LCHF till vardags".

En ny studie från Uppsala universitet påstås nu visa att tråkiga tv-program, i synnerhet SVT:s konstprogram får oss att äta mer sötsaker medan spännande tv-program som TV4:s Solsidan är bättre för den som vill undvika viktuppgång.

Det här blir ett somrigt blogginlägg med två stories. Den ena lite mer seriös om varför barnfetman minskar i Sverige och framförallt i Stockholm. Den andra historien är ett rafflande sommarstugereportage som involverar en fladdermus, undulater, en fiskehåv samt Nordic Sugars propagandaskrift Perspektiv.

I nya numret av Nordic Sugars tidning Perspektiv stämmer Mai-Lis Hellenius upp i precis den serensång som sockerindustrin älskar att höra. Fetmaepidemin beror inte på socker utan enligt Hellenius främst på stillasittande. Det är precis så här det låter när forskare säljer sig till till industrin.

Fett, fusk och frosseri - det är titeln på en ny dansk tv-serie i 7 delar om mat fetma och hälsa som startat i SVT. Av en ren slump hamnade jag framför teven och blev positivt överraskad. Det märks tydligt hur den gamla fettskräcken håller på att ge vika och hur socker och snabba kolhydrater istället hamnar i fokus.

Forskare kan vara närmare svaret på frågan varför gastric bypass sänker blodsockervärdet hos överviktiga patienter med diabetes. [Dagens Medicin]

Advokaten Do Barrett fick tobaksbolagen att punga ut med 240 miljarder dollar. Nu tänker han gå på livsmedelsföretag. [dn.no]

Intervju av Dyveke Kanth med Stig Orustfjord, som tillträder som generaldirektör på Livsmedelsverket den 1 september.

Den som har möjlighet bör ta en titt på de så kallade smalmenyerna från 90-talets färgglada damtidningar och bilagor. Färdigkomponerade strategier för att bli smal fanns både innan dess och finns än i dag, och de är tidsdokument, som väl visar på trendernas förgänglighet. [expressen.se]

En hypotes om varför konstgjorda sötningsmedel inte är bra för kroppen. [acneeinstein.com]

På den läsvärda sidan Authority Nutrition finns en uppräkning av punkter varför skribenten inte litar på "mainstream"-experterna. [authoritynutrition.com)

En studie har visat att man i USA under det senaste decenniet minskat kaloriintaget med 74 kcal/dag. Trots detta ökar övervikten [Reuters]

Sommar, sol och nyhetstorka. Dags att vakna upp till ett nytt kostlarm. Denna gång påstås omega-3 orsaka allergier hos barn. Den nya studiens resultat går helt på tvärs mot tidigare forskning men forskarna tvekar inte en sekund om att omsätta de nya resultaten till kostråd för barn. Detta trots att denna studie inte ens undersökt omega 3 intaget i människa.

Legitimerad sjukvårdspersonal får inte längre ge första hjälpen i Röda Korsets regi. [Dagens Medicin]

Hjärt- och kärlsjukdomar minskar men är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen. [Dagens Medicin]

Blir man dum av att inte äta kolhydrater? Hjärnan kan lika bra använda energi från fett i stället för kolhydrater. Hjärnforskaren Martin Ingvar förklarar hur det funkar. [Expressen]

Läkaren Peter Attia har lagt ut en välgjord historisk genomgång av hur skräcken för det mättade fettet uppkom.

Gratis mat från McDonalds och världens alla kök dygnet runt, så mycket glass, godis och dryck du orkar, tv-spelsrum och superstjärnor att kolla in överallt. Frestelserna i OS-byn är många. [Aftonbladet]

Vid studier på råttor har det visat sig att odlad lax som innehåller miljögifter kan orsaka övervikt och diabetes. [SvD]

Det man traditionellt kallar rötmånaden börjar i slutet av juli, men redan nu har stora delar av landet ”rötmånadsväder”. Värmen och fukten gör att matvaror lätt blir dåliga. Men det finns knep för att hålla maten fräsch – kyla och bra hygien. Genom att lita på sina sinnen behöver man inte heller slänga mat i onödan. [slv.se]

Norins Ost har kommit med ett trevligt initiativ, Ostogram. Ge bort ost till någon du tycker om.

En kost med mycket spannmålsprodukter och socker orsakar en förändring av bakteriefloran i vårt mag-tarmsystem som driver den i riktning mot mer inflammatoriska processer som i sin tur ger leptinresistens och ökar riskerna för fetma, diabetes och hjärtsjukdom. Det är kortfattat huvudbudskapet i en helt ny hypotes om de västerländska sjukdomarnas orsaker.

Den svenska sommaren har ju hittills inte visat sig från sin bästa sida. Men även om man flyr Sverige för Alanya i Turkiet kan man läsa om LCHF och Birgitta Höglunds historia där i tidningen Hello Alanya Magazine. Hennes bok "LCHF för seniorer" har nu också kommit ut på finska.

Forskare har hittat en substans som kan påverka dygnsrytmen och därmed normalisera leverns sockerutsöndring. [Aftonbladet]

Nu blir lite reklam. Pauline Demetriades och Katarina Wikholms "LCHF för vegetarianer" kommer ut på finska till hösten och min och Katarinas nya kokbok "LCHF vardagskokbok" kommer snart på svenska.

Läsk, juice och frukt fräter bort tändernas emalj och går inte att återskapa. Hos folktandvården i Uppsala ser man att problemet ökar och att det sjunker allt längre ned i åldrarna. [UNT]

På Skepparegatan 11 i Sundsvall hittar du Ågläntan Bistro Bar café som serverar LCHF-luncher och som blivit godkänd av LCHF.se.

Dr William Davis, författare till boken Wheat Belly (Brödberoende) berättar om vetets skadliga effekter i ett nyhetsinslag på tv-kanalen FOX 4.

Ett av de mest bejublade inslagen (och absolut det häftigaste) på LCHF-campingen på Dusö udde i Säffle var när Mats Lindgren visade sin musikvideo "Rocka Fett" under sitt föredrag.

Över 1200 godkända evenemang kommer att gå av stapeln under årets Almedalsvecka.

Nu finns chansen att få sin LCHF-restaurang certifierad gratis.

Snabbmatskedjan McDonalds sätter barnfavoriten Happy Meal på diet. [Affärsvärlden]

En bild säger mer än tusen ord och här är tre bilder med kartor över fetma, läskkonsumtion och diabetes i USA som säger en hel del.

Äter du samma sak varje dag? Då är det sannolikt att ditt kaloriintag minskar över tiden. För stor variation i kosten däremot ökar risken för fetma. Den slutsatsen drar amerikanska forskare i en ny studie. [Foodmonitor.se]

I USA räknar man med att 26 miljoner eller 8,3 procent av befolkningen lider av diabetes, men diabetesförbundet ADA uppskattar att sju miljoner har diabetes utan att veta om det och att 79 miljoner befinner sig i riskzonen. [SvD]

Här på LCHF.se nyhetssida försöker vi fokusera på vad som kan vara intressant för den som praktiserar LCHF-ätande. Nyheterna kan vara mer eller mindre angelägna men vi försöker att ha något som kan vara intressant. Oavsett vad som händer i världen är...

Den norske hjärtkirurgen Thomas Geisner äter bara mat lagad från grunden och låter bli spannmålsmat. [Aftenbladet.no]

Svårt sjuka patienter som vårdas av läkare med lång erfarenhet löper högre risk att dö än de som vårdas av mindre erfarna, enligt en ny studie. [Dagens Medicin]

Helgen 30/9 till 2/10 planeras det en helg på Åland för LCHFare.

När man köper ett paket torrostade jordnötter så tror man ju att det är just jordnötter man köper som rostats, möjligen med en tillsats av lite salt. OLW visar dock att det går att göra en rekordlång tillsatslista även för en sådan produkt.

Disney har nu introducerat figuren Coco. Det är en apa som har typ 1-diabetes.

Sötningsmedel, steviolglykosider, som utvinns ur växten Stevia har kommit ett viktigt steg närmare att bli godkänt i EU. Tillsatsen kommer då att kunna användas till vissa livsmedel i begränsade halter. Beslutet förväntas börja gälla i slutet av året.

Komikern Per Andersson drog igång i Allsång på Skansen med käcka "Någonting att äta"

Idag har Kostdoktorn en fantastisk intervju med Tommy Runesson som har halverat sin vikt från 175 kg till 86 kg. Lyssna på Tommys fantastiska viktresa där han bland annat berättar om hur han använde Kostverktyget här på LCHF.se

Ungefär 75 % av alla vegetarianer återgår efter ett tag till att äta animalisk mat. En undersökning av före detta vegatarianer i tidningen Psychology Today visar att problem med hälsan är det största skälet till återgången.

Ett av naturens mest perfekta livsmedel kan vara ännu bättre än vad vi trott.

Det är din hjärna som talar om när du är mätt och nöjd. Men det naturliga belöningssystemet kan sättas ur spel.
- Sockerberoende är en hjärnsjukdom, och har inget med dålig karaktär att göra, säger Bitten Jonsson.

Det oberoende Cochrane samarbetet har gått igenom de bästa studierna som finns om saltets eventuella inverkan på hjärtkärssjukdom. Slutsatsen är att det saknas belägg för att saltreduktion minskar risken för kärlssjukdom.

Nu går den finska översättningen av Per & Katarina Wikholms kokbok "LCHF till vardags" att förbeställa. Inför arbetet med uppföljaren avslöjas också receptet på chili cheese á la LCHF.

Idag skrevs avtal om LCHF-luncher på restaurang Våg i Liljeholmen, Stockholm.

Aftonbladet ska ha en artikel om en kvinna som gått ned rejält med LCHF.

I helgen har det varit LCHF-läger på campingen i Duse udde i Säffle. Både tv och tidningar uppmärksammade evenemanget.

En ADA-studie visar en oväntad och kraftig viktuppgång hos äldre lightdryckkonsumenter.

Säffle har kommit att bli ett starkt fäste för LCHF i Sverige. Som följd av detta arrangeras den andra sommarträffen på Duse Udde Camping invid Vänerns strand, strax söder om Säffle.

Köttätandet i Finland är på kraftig uppgång. Uppgången började i höstas och tillväxten förutspås bli ännu större i år.[Nyan]