Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

I torsdags morse var debatterade jag och Åsa Brugård Konde från Livsmedelsverket deras förslag om nya kostråd

Idag skriver vetenskapsjournalisten Ann Fernholm (Ett Sötare Blod)ett viktigt debattinlägg på DN, tillsammans med flera forskare och representanter för patientföreningar om vikten av att satsa på högkvalitativa vetenskapliga studier inom kostområdet. De flesta av våra stora folksjukdomarna i Västvärlden som diabetes 2, hjärt- och kärlsjukdom, många cancerformer, demenssjukdomar, tarmsjukdomar och möjligen även psykiska sjukdomar är i grunden kostrelaterade. Men eftersom ingen kan ta patent på naturlig mat så satsas det inte på forskning om detta.

Under lång tid har idrottsföreningar i Jönköping på ideell basis spolat isbanor med hjälp av brandposter så att barn och ungdomar ska kunna få åka skridskor på vintrarna. Detta stoppas nu av Livsmedelsverket på grund av att vattnet som spolas ut enligt lag räknas som ett livsmedel som lyder under livsmedelslagen samt att en nyligen utgiven rapport från verket har pekat på brandposter som en möjlig smittkälla.

Det mäktiga amerikanska livsmedelsverket FDA har beslutat att definitivt dra undan mattan för transfett. Nu riskerar Sverige, pinsamt nog, att bli en av de sista bastionerna för det hjärtkleggande fettet. [SvD]

En mamma i Östersund vill inte att hennes barn äter margarin på mackan i skolmatsalen. Därför gick hon dit och lämnade ett paket smör – men stötte på patrull eftersom det inte får stå i skolkökets kyl. P4 Jämtland intervjuar Livsmedelsverkets Eva Sundberg. [P4 Jämtland]

Ett antal kommuner i Dalarna har gått ihop i ett riktigt bra initiativ för att både hålla det öppna landskapet vid liv genom gräsbetande djur och samtidigt kunna servera lokalproducerat naturbeteskött i skolorna. På så vis kringgår de smidigt lagen om offentlig upphandling där krav på att en vara (exempelvis skolluncher) ska vara lokalproducerad inte får ställas.

Tommy Hammarström, skribent på Expressen levererar ett välriktat slag mot Livsmedelsverkets senaste utspel om att nötkött och ost är de stora klimatskurkarna. I sin krönika "Rör inte min ko, Livsmedelsverket!" lägger han ut texten på ett magnifikt sätt.

Nu har en utvärdering gjorts av resultatet av några veckors 5:2-diet som Malou och den kvinnliga läkaren Rika gjort. [TV4]

Inför valåret 2014 (både EU-val och riksdags-, landstings- och kommunalval) har jag för avsikt att ställa ett antal frågor å LCHF.se:s vägnar till våra riksdagspartier som handlar om Livsmedelsverket, deras kostråd, lagstiftning med mera. Kom gärna med nya uppslag!

Livsmedelsverkets senaste rapport om att nötkött, lamm och ost är klimatfarliga verkar ha blivit upprinnelsen till att en ny Facebookgrupp nu har startats - Vi som vill avveckla Livsmedelsverket. Gå med i den du också!

Idag har Livsmedelsverket släppt en ny rapport om mat, miljö och klimat. Budskapet som trummas ut i media är det vanliga: "Ät mer grönsaker och mindre kött – bra för både miljön och hälsan". Som vanligt framställs också de metanrapande och metanfisande idisslarna som klimatskurk nummer ett i budskapet utåt. Dyker man lite djupare rapporten framträder dock en hel del som visar att frågan inte alls är så enkel.

Ju fler McDonald's restauranger i ett land - desto fetare är befolkningen.
Det visar en ny stor vetenskaplig studie där större delen av världens befolkning och de flesta av snabbmatskedjans restauranger ingår. [Expressen.se]

Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI har räknat på tre olika scenarion där tillgången på olja sjunker med 25 %, 50 % eller 75 %. I scenariot -75 % stannar jordbruksmaskinerna och vi måste lägga om matproduktionen för att undvika svält. Det intressanta är att denna omläggning är en närmast klockren beskrivning av LCHF som kostmodell.

Kvinnor som genomgår en fetmaoperation före sin graviditet har en ökad risk att föda för tidigt och att barnet väger för lite. Det visar en studie från Karolinska institutet som publiceras i British Medical Journal [sr.se]

Karolinska sjukhuset i Stockholm bedriver vidareutbildningar om kost för dietister och sjuksköterskor där rent ovetenskaplig skräckpropaganda mot LCHF ingår. Förutom de vanliga myterna om att LCHF ger hjärtsjukdom och försämrade blodfetter (något som SBU redan har avfärdat i sin senaste rapport om Mat vid fetma) slängs det bland annat ut påståenden om att LCHF skulle orsaka impotens hos män.

Strømsgodset är seriemästare i fotboll i Norge för första gången sedan 1970 efter att ha kört över motståndarlaget under de sista 45 minutrarna. [dagbladet.no]

I dagarna har det blivit känt att FDA, USA:s motsvarighet till Livsmedelsverket förordar ett totalförbud mot artificiella transfetter. Den lite dryga 100-åriga historien om artificiella transfetter ser därmed ut att gå mot sitt definitiva slut. Men i ett land, långt, långt borta från det onda USA-imperiet, finns fortfarande en tapper skara rebeller som vågar stå emot demokratiska riksdagsbeslut och kategoriskt vägrar att införa förbud mot transfetter i det lilla kungariket - det svenska Livsmedelsverket.

Livsmedelsföretagen har rekryterat en av landets ledande krisexperter, Jeanette Fors-Andrée, för att stötta medlemsföretagen i krishantering och kriskommunikation. [MyNewsdesk]

DN:s ledarskribent Lena Andersson hade i veckan ett ledarstick om stärkelse och LCHF som väckte en del känslor. Vi skrev om detta här på LCHF.se och här kommer en uppföljning med en mejlväxling med Lena Andersson i frågan.

Sedan slutet av 80-talet har medelsvensken blivit nästan 5 kilo tyngre. [Metro]

DN har via ledarskribenten Lena Andersson startat upp en debatt där stärkelserik mat höjs till skyarna och LCHF dissas. Denna debatt förs också på andra sidan Atlanten i paleo- och lowcarb-kretsar så jag bjuder på en liten mer djuplodande analys om evolution, vårt och andra djurs matsmältningssystem för att utröna om stärkelserik mat ska betraktas som nödmat eller basmat för människan.

Av de 350 000 ton socker som Sveriges enda kvarvarande sockerbruk i Örtofta utanför Eslöv producerar, köps 10 procent av Coca-Cola i Jordbro. [Foodmonitor]

Nu i mitten på november så får Sverige fint besök. Det är Allan Savory som i praktiska experiment på fem kontinenter visat att betydligt fler gräsbetande djur kan vara lösningen för att stoppa ökenutbredningen, rädda klimatet, matförsörjningen och miljön. Allan Savorys TED-talk har i dagsläget sätts av 1,6 miljoner människor. Missa inte detta unika tillfälle att lyssna på Allan Savory i Sverige.

Mariann Andersson är författare till Baka med LCHF som snart kommer att översättas och ges ut i USA. Det är den första svenska LCHF-boken som blir utgiven där. Mariann är också snart aktuell med uppföljaren Baka matbröd med LCHF här i Sverige

Äntligen har en av de stora klassikerna vad gäller socker och kolhydrater kommit ut i nytryck. John Yudkin's "Pure, White and Deadly", nu med nytt förord från Dr Robert Lustig. Och lustigare än så... du kan köpa den för mindre än 1/10-del av vad Kostdoktorn Andreas Eenfeldt betalde för ett begagnat ex för två år sedan.

Ytterligare en epidemiologisk studie har hittat en samband mellan fruktossirap (HFCS, High Fructose Corn Syrup)och förekomsten av diabetes typ 2 i länder med olika grad av konsumtion av fruktossirap.

En expertgrupp är under bildande.

Ann Fernholm uppmärksammar på sin blogg en studie som visar att en minoritet av de gastric bypass-opererade slipper sin diabetes på längre sikt. [Ett sötare blod]

"Om man är lite rädd om sina barn bör man inte ge dem LCHF-kost." säger professor Claude Marcus. [TV3.se]

I januari nästa år blir databasen Drugline, med frågor och svar om läkemedel, gratis och tillgänglig för alla. [Dagens Medicin]

Med tanke på att Birgitta Höglund precis utkommit med en ny matnyttig bok, så kommer här en intervju med henne.

Hur mycket muskler du hade som tonåring kan förutsäga din livslängd, i alla fall om du är man. [BBC news]

En liten film på engelska om vad bröd egentligen är.

Ett inslag från TV4:s Nyhetsmorgon med Livsmedelsverkets Åsa Brugård Konde och forskaren Jonatan Salzer. [TV4)

Expressenreportern Anna Bäsén har skrivit om Ann Fernholms bok Ett sötare blod. [Expressen]

Ett klipp från TV4:s Nyhetsmorgon.

Stora delar av Sveriges befolkning har sannolikt brist på solskensvitaminet D-vitamin. Detta kan ha allvarliga konsekvenser för folkhälsan, med ökad risk för ms, diabetes och tarmcancer. Det är dags för Livsmedelsverket att agera, skriver forskarna Jonatan Salzer och Peter Sundström. [SvD]

En mamma i Vaggeryd blev stoppad i förskolan när hon skickade med ett paket smör med dottern till skolan. Anledningen? På skolan använder de sig av margarin. [Nyheter24]

Idag kommer nya Mat&Hälsa ut i handeln.

Vi behöver behöver din hjälp.

Recension av boken Ett sötare blod av Ann Fernholm.

Diabetes är en sjukdom som ökar i världen. 1991 instiftades denna dag för att uppmärksamma ökningen.

Nu har Eva Sundberg på Livsmedelsverket skickat svar på min fråga om hon vidhåller att det finns vetenskapligt stöd för mättat fettvarningarna.

Ann Fernholm har kommit ut med en bok om socker. [SR]

I en promemoria föreslås att Folkhälsoinstitutet läggs ned den 31 december 2013. [SvD]

En påminnelse har gått iväg till SLV:s Eva Sundberg.

Ett av de största bokförlagen i Danmark, Politikens forlag, har nu en bok om stenålderskost som tvåa på sin säljtopp.

Ny forskning visar att inte bara glutenintoleranta, utan alla människor drabbas av läckande tarm när de äter gluteninnehållande spannmålsprodukter som bröd och pasta.

Fetma och övervikt ökar likartat i alla samhällsgrupper, enligt en kommande avhandling från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. [TT]

Manliga läkare som lottades till att ta multivitaminer fick varken skydd mot hjärt-kärlsjukdom eller minskad risk att dö i förtid, enligt en ny studie. [Dagens Medicin]

Vi behöver hjälp att fila på våra koncept. Vill du hjälpa till?

Skolorna i Smedjebacken ska inte ta bort standardmjölk och smör i skolmaten. Förvaltningschef Ronny Kihlander dementerar att det skulle vara avsikten. [Dalademokraten]

"-I Danmark finns det ingen som inte känner till mig och mina böcker. Alla har en mor, syster eller man som utgår från mitt förhållningssätt", säger Ninka-Bernadette, författare till boken "Kärnfrisk familj". [DN]

Vi måste bli mer fysiska med maten för att minska matsvinnet. Lantmännen anser att svenskarna måste våga lita mer på våra sinnen. Det skulle göra att vi slänger mindre mat.[ICA-Nyheter.se]

En finsk familj som följer en lågkolhydratdiet har blivit hotad med att få sina barn omhändertagna. Motivet är att en frukust med ägg och bacon är så mättande att barnet inte blir hungrig på flera timmar. Relaterad nyhet: Kolhydrater gör oss dåsiga, proteiner gör oss pigga visar ny studie.

Tidigare år har tillgången varit begränsad. Men i år förutser samtliga av de stora kedjorna att kunna tillgodose konsumenternas ökande efterfrågan på ekologisk julskinka. [Foodmonitor]

Andelen feta svenskar har nästan fördubblats på två decennier, från 6 till 11 procent. Utvecklingen har sett liknande ut i många länder inom OECD.


Livsmedelsverket sjösätter en blogg för att förenkla kommunikationen med det nya kompetenscentrumet för måltider inom skola, vård och omsorg.
– Vi vill att bloggen ska göra skillnad, säger projektledaren Eva Sundberg.[Restaurangvärlden.se]

För ett och ett halvt år sedan fick Josefin Palmén diagnosen diabetes typ 1 vid 35 år ålder. Med hjälp av LCHF-kost har hon fortsatt vara fysiskt aktiv och avverkat sådant som Vasaloppet, Lidingöloppet, Vansbrosimmet och triathlontävlingen Ironman.

Danskarna släpar fortfarande hem lika mycket smör, grädde och ost från affären som före fettskattens tid. Bara sju procent av de tillfrågade i en undersökning, säger att de ändrat inköpsvanor på grund av skatten som infördes den 1 oktober.

ADHD är tio gånger vanligare bland intagna på fängelser jämfört med befolkningen i stort. [TV4]

I ett inslag på CBS News kommer bl.a. Gary Taubes till tals angående mättat fett. [CBCNews.com]

Catharina Pousette, 37, led av migrän, värk och trötthet. Men inte kopplade hon det till frukten och mackorna hon åt! Med en Atkinsliknande diet mår hon nu mycket bättre. [Expressen]

Det verkar inte bli någon fett- eller sockerskatt i Storbritannien. Den expertgrupp som skulle lägga fram förslag för att motverka fetmaepidemin har i tysthet fått sparken av regeringen.

Odlingen av jätteräkor i tropiska länder leder idag ofta till kraftig miljöförstöring och miljöorganisationer kräver köpbojkott. Men nu har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet tagit fram en metod att odla jätteräkor i spillvatten från pappersbruket i Hallstavik. [SR]

EU har beslutat att från och med den 2 december tillåta det naturliga sötningsmedlet stevia i livsmedelsprodukter i alla medlemsstater. [Foodmonitor]

– Det är en nyhet, den säljer bra och den speglar den tid vi lever i. Matkassen gör att vi kommer bort från falukorvsträsket, säger Emma Hernell, analytiker på HUI Research angående att matkassen av HUI utsetts till Årets julklapp. [Foodmonitor]

Nu släpps en barnbok med titeln "Tjocke Albin tänker om! Budskapet är att barnfetma är föräldrarnas fel och att lille Albin blir normalviktig igen efter att fått lära sig äta enligt tallriksmodellen.

Ikväll måndag, blir det ett direktsänt fråga doktorn som handlar om diabetes.

Livsmedelsverket och Skolverket har fått fem miljoner av regeringen för att lära skolledare och beslutsfattare mer om näringsriktig skolmat.

Snart börjar det lacka mot jul och vad är en bättre julklapp till stora, tjocka släkten än en LCHF-bok? Fram till den 16 november har Adlibris 20 % rea på utvalda LCHF-böcker.

Nu har den fyra dagar långa mässan börjat. Den pågår i Älvsjö för den som är intresserad att komma hit.

De olympiska guldmedaljörerna, Tarjei Bö och Björn Ferry, inleder skidskyttesäsongen med ett besök i Skavlans studio.

Nyheter 24 har listat de kaxigaste provokatörerna i bloggvärlden. Till vinnare koras Katrin Zytomierska, bl a för hennes bloggande om LCHF.

Var fjärde som fått diabetes av typ 2 går upp i vikt, trots att viktnedgång och motion kan bota den drabbade. Det visar en ny undersökning. [SvD]

Allt om Mat:s Stora Matpris tillfaller år 2011 Annika Unt Widell för att hon med mod, kraft och oförtrutet engagemang driver frågan om bättre skolmat. [Foodnet]

Enligt nya forskningsresultat så finns det ett samband mellan att äta nötter och en ökning av halten av aminosyran seratonin i kroppen. Seratonin ökar välbefinnandet och minskar begäret efter mat. Enligt forskarna räcker det med en handfull råa nötter om dagen för att få en positiv effekt. [Foodmonitor]

Idag rapporterar TT med flera medier om en studie som visar att barn till stressade mammor oftare är överviktiga. Dåliga kostvanor med mycket läsk, chips och godis anges som orsak av forskarna bakom studien.

Gamla på äldreboenden får ofta för mycket insulin för sin diabetes. Några avlider. Ett enkelt blodsockerprov skulle kunna hindra mycket lidande. [DN]

Danskarnas livsstil ska bli sundare. Nu höjer den nya vänsterregeringen avgifterna på alkohol, tobak och godis. [Dagens Medicin]

Den holländske professorn i social psykologi, Diederik Stapel har stängts av från sin professur efter att ha avslöjats med långsvarigt och omfattande forskningsfusk. Han är bland annat känd för påstådd forskning om att köttätare är mindre sociala än vegetarianer.

Socialstyrelsen får inte ingripa mot läkare som ger ovetenskapliga råd via medierna, enligt en juridisk utredning. [Dagens Medicin]

Sedan tre år följer partiledaren för KD Göran Hägglund en strikt GI-diet med nästan inga kolhydrater alls och ibland känns det svårt att tacka nej när partiets gräsrötter bjuder på kyrkkaffe. [SvD]

Aftonbladet: I Storbritannien erbjuds barn i 11-årsåldern att få en gastrisk ballong insatt i magen i ett försök att stoppa fetmaepidemin bland unga. Men metoden kritiseras i Sverige.

I dagarna har flera böcker släppts, Lars-Erik Litsfeldts "LCHF for the next generation - Vad de borde lärt dig i skolan om mat", Ralf Sundbergs "Forskningsfusket - Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin" samt Litsfeldts diabetesbok på engelska "Diabetes? No thanks!".