Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

God Jul på er alla! Vi inleder dopparedan med att titta på YouTube-film där bonden Derek Klingenberg lockar till sig sina gräsbetande kor genom att spela Jingle Bells på trombon och ge kossorna en julklapp. Sedan blir det lite reklam för LCHF Magasinets Julnummer och LCHF Vårkryssningen. Slutligen ett tips om hur du undviker smärtande blåsor på fingrarna om/när du bränner dig på någon av alla heta kastruller, karotter och ugnsformar som hanteras till julbordet.

Nej, CPT-1A och P479L är inte namnet på de nya robotparet i de kommande uppföljarna av Star Wars filmerna. Det hela handlar om en mycket specifik mutation på ett specifikt ställe i en gen som kodar för ett protein med avgörande betydelse för vår metabolism. Drygt 80 % av inuiterna har denna mutation som bland annat försvårar ketos.

Under sensommaren och hösten genomförde LCHF.se en stor kostundersökning bland våra medlemmar och prenumeranter på vårt nyhetsbrev. 950 personer svarade på enkäten som nu publiceras i nyårsnumret av Expressens bilaga "Allt om LCHF". Stort tack till er alla som deltog i undersökningen!

SVT rapporterar idag om att Livsmedelsverket kräver en plan mot sockerkonsumtionen. De vill ha regeringens uppdrag att skriva en handlingsplan för detta men den ansvarige ministern, Eskil Erlandsson (c) är avvisande.

En riktigt God LCHF-Jul tillönskas eder alla!

Verkligheten överträffar ofta dikten. När jag för ett par veckor sedan skrev ett satiriskt blogginlägg här om att Livsmedelsverket gått ut och varnat för Hedenhösarnas kosthållning. Då var det på skämt men nu är det på allvar. Tre kostforskare slår idag larm i Läkartidningen och varnar för Hedenhöskosten.

I Aftonbladet beskrivs hur det svenska och danska livsmedelsverket har olika syn på gift i citronernas skal. [Aftonbladet]

På TV idag (18/12), Kunskapskanalen kl 20.10. Del 1 i serien "Maten som gör dig fet". dagens avsnitt heter Sockerfällan så det är nog sevärt. Från kl 20.57 går avsnittet att se på SVT Play, förmodligen här: http://urplay.se/Produkter/177341-Maten-som-gor-dig-fet-Sockerfallan

Professor Walter Willet skriver i Scientific American om den tragiska, drygt 100-åriga historien om konstgjorda transfetter. I USA är deras motsvarighet till Livsmedelsverket på god väg att genomföra ett totalförbud mot dessa transfetter. Willet menar att det var på tiden men att vi inför framtiden bör dra lärdom över att det har tagit över hundra år att få bort ett farligt livsmedel från marknaden.

”Mer naturlig mat i skolan”, säger kostrådgivare Cecilia Blidö. ”Nej”, säger Livsmedelsverket, som hellre slår vakt om att minska det mättade fettet. [Canal2ndOpinion]

Pinsamt Livsmedelsverket!!! I många månader har det varit känt att frysta jordgubbar och hallon från Marocko och Egypten orsakat ett utbrott av Hepatit A i Norden, en allvarlig leversjukdom. Om detta hade handlat om en animalisk produkt är jag fullständigt övertygad om att Livsmedelsverket hade beslutat om säljförbud för produkten. Istället nöjde man sig med att bara gå ut med en rekommendation (som sannolikt bara någon promille av svenska folket uppfattat) om att koka bären i en minut.
Nu har Livsmedelsverket gått ut med att faran är över att frysta bär inte längre behöver kokas men några dagar senare visade det sig att ICA fortfarande sålde frysta bär som riskerar bära på smittan.

Stökiga barn dricker mycket sött [Modern Psykologi]

Svar har kommit från Livsmedelsverket om vad som är Medelhavskost.

Stephan Rössner vill inte debattera mera.

Förra året utmanade Fjällbete Livsmedelsverkets regler för försäljning av opastöriserad mjölk genom att sälja mjölk i en automat utanför en ICA-butik. I går (torsdag 5 december) beslöt åklagaren under pågående domstolsförhandling att lägga ned åtalet. Livsmedelsverkets regler är helt enkelt för otydliga med begrepp som att "mindre mängd" opastöriserad mjölk får säljas. Samtidigt går Livsmedelsverket nu vidare med ett förslag om totalförbud mot all opastöriserad mjölk som kan träda i kraft redan sommaren 2014.

I dagens avsnitt av SVT:s julkalender bjuder familjen Hedenhös på "smörgås". Receptet är 100 % LCHF och det helt utan krångliga ingredienser som fiberhusk, pofiber, mandelmjöl och kokosmjöl. Bara en gåsklubba med smör på.

Unilever är stressade över vikande försäljning och har nu lanserat en ny webbplats som sjunger margarinernas lov. Även om det mesta på sajet givetvis är trams så finns det faktiskt ett riktigt bra råd. Gör skulpturer av margarin istället för av smör. Instämmer helt! Ät smöret och skulptera i margarin. Margarinskulpturer är så hårt processade att de förmodligen håller för evigt. May the Force be with You!

För knappt två veckor sedan gick Livsmedelsverket ut och varande för att kött och ost från idisslare var de största klimatbovarna, oavsett hur ekologiskt det producerades. Reaktionerna från Sveriges bönder lät inte vänta på sig. Mikael Bäckström, ordförande i LRF Jönköping startade Facebook-gruppen "Vi som vill avveckla livsmedelsverket" som inom loppet av några dagar blev dubbelt så stor som Livsmedelsverkets egen. Tidningen Land/Lantbruk & Skogsland fylls av arga insändare och ledare som ifrågasätter Livsmedelsverket.

Årets nyårserbjudandet från oss!
Välkommen med i gänget om du inte redan är det!

Vad har hänt under 2012? Här är ett axplock.

Hoppa över ett par måltider och förbättra din hälsa. Henrik Ennart på SvD har skrivit en bok som bland annat handlar om fastans inverkan på kroppen. [Aftonbladet]

På Rapport på SVT varnas för att vi äter för mycket salt. [SVT]

National Health Services (NHS)i UK har gjort en studie för att ta reda på vilken bantningsmodell som är effektivast. Viktväktarna vann. [Daily Mail]

I förra veckans bedrövliga spektakel i SVT Debatt om LCHF varnade professor Charlotte Erlanson Albertsson för LCHF på grund av att kosten innehåller mycker protein. Jag mejlade och frågade henne vad hon fått den uppgiften ifrån då LCHF är en uttalad normalproteinkost (10-20 kaloriprocent protein). I brist på svar ringde jag igår upp professorn. Jag fick ett nonsenssvar och sedan slägde hon på luren i örat på mig.

Trots Livsmedelsverkets varningar använder flera livsmedelsproducenter fortfarande ordet Stevia som märkning för sötningsmedlet Steviolglykosider. Nu kan bolagen beläggas med saluförbud. [SVT]

Superbloggaren Jimmy Moore har nu valt ut sina favoriter inom lågkolhydratvärlden, de som har skakat om mest under 2012.

Gary Taubes har tillsammans med dr Peter Attila startat en liten forskningsorganisation som ska utreda hur det egentligen ligger till med kalorihypotesen respektive "hormonhypotesen". [nature.com]

Julskinka på vildsvin är både gott, näringsrikt och naturligt ekologiskt och intresset för vildsvinskött har ökat markant senaste året, bekräftar handeln. Men Svenska Jägareförbundet efterlyser politiska beslut för att öka avskjutningen på vildsvin. [webfinanser.com]

Här är ett mycket positivt hållet inslag från den stora, rikstäckande, amerikanska tv-kanalen CBN om LCHF (ketongen kost) för att behandla cancer. Även epilepsi berörs.

Detta är en drygt 22 minuter lång föreläsning av Dr Ron Rosedale som tar oss med på en fantastisk resa från livets uppkomst på jorden för 4 miljarder år sedan. Kolesterol, kolhydrater, fett och proteiner i vår kost och i våra kroppar beskrivs pedagogiskt och han delar med sig av närmast existensiella frågor om den evoultionära orsaken till varför vår kropp dör.

Lagom till luciafirande runt om i landet kommer här en intervju med Anna Hallén. Anna som dom flesta av oss känner till som en stor kämpe och förgrundsfigur inom LCHF hon som inte ger upp, hur starkt motstånd hon än står inför.

Ett programinslag i Dr Oz om kolesterol. Överraskande vinkling.

Kostrådgivaren och LCHF-profilen Cecilia Blidö var igår med i Jenny Strömstedts program på TV4.

Svenskarna äter för lite fibrer och därmed inte tillräckligt bra ur ett folkhälsoperspektiv. Detta enligt Livsmedelsverkets matvanestudie som också visar att bröd bidrar till det största intaget av fibrer. Samtidigt visar en ny undersökning att 23 procent av svenskarna tror att man blir tjock av att äta bröd. [Foodmonitor]

Nu har Ralf Sundberg anslutits till expertgruppen.

Unilever har kommit ut med en broschyr som ska visa hur bra det är med margarin ur klimat- och miljösynpunkt.

Dr William Davis, författare till Wheat Belly [Brödberoende] var i går med på USA:s kanske största TV-program om kost och hälsa, Dr Oz. Nu finns programmet att se på internet.

Fisk kan ätas men i lagom mängd, ett par tre gånger i veckan. [Nyan]

Så här ser matmärkningsgruppen ut.

I kostdebatten har Fredrik Paulún och Charlotte Erlanson-Albertsson lanserat hemsnickrade hypoteser om att LCHF-kost orsakar agressivitet. Följande citat från Meryl Streep's karaktär i filmen "First Do No Harm" ger en både enklare och rimligare förklaring till varför LCHF:are kan känna en viss bitterhet.

På bloggen lchfhälsa.se rapporteras om början till en studie om LCHF och hjärthälsa. Med en atreriograf mäter man ärtärstelheten och de hittills undersökta LCHF-ätarna visar bra värden motsvarande ett 5-6 år yngre hjärta än normalbefolkningen.

Låga värden av D-vitamin i blodet är förknippat med ökad dödlighet hos äldre män, visar ny forskning. Risken att dö är dubbelt så stor med låg D-vitaminnivå jämfört med mediannivå. Det har forskare vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet kommit fram till.

Karin Ahlborg på Aftonbladet har läst Ralf Sundbergs bok "Forskningsfusket!".

Expressens ledarskribent Malin Siwe skräder inte orden i debbatten om skolmaten. "Låt maten tysta mun, föräldrar" är rubriken på hennes inlägg.

En God Jul och ett Gott Nytt LCHF-År önskar vi alla på LCHF.se till Er alla LCHF:are där ute.

I Aftonbladet kan man läsa en artikel om allehanda eländen man utsätter sig för om man äter LCHF. Bland annat får man minnesförlust.

Nu får Finland en egen LCHF-tidning. Det är mediakoncernen Aller Media - i Sverige mest känd för veckotidningen Allers som står bakom satsningen.

idag skriver Charlotte Erlanson-­Albertsson i Läkartidningen och varnar för högfettskoster som LCHF. "Dessa dieter påverkar den kognitiva funktionen (långsammare reaktionsförmåga, sämre minne för komplicerade uppgifter, beroende och depression).

Dagens Nyheters Livsstilsredaktion sammanfattar året 2011 som "Köttigt retroår kryddat med ord". "LCHF blev det nya GI" är en av slutsatserna.

För en tid sedan gjorde vi på LCHF.se en enkät bland dem som får vårt nyhetsbrev. Bakgrunden var att många har rapporterat att de fått färre och lindrigare förkylningar efter att de börjat minska på kolhydraterna och öka på fettet.

Så kom då Aftonbladet PLUS skandalreportage om LCHF där det jämförs med en sekt. Annika Dahlqvist hade tidigare flaggat för att detta var på gång.

Svensk Mjölks miljöexpert Anna-Karin Modin Edman tar bladet från munnen i debatten om om mat och klimat som pågår på SvD Brännpunkt.

Tore Scherstén, Paul Rosch, Karl Arfors och LCHF.se-medarbetaren Ralf Sundberg har fått en artikel publicerad i Scandinavian Cardiovascular Journal

För första gången noteras nu en minskning av barnfetma i New York. Borgmästaren Michael Bloomberg är övertygad om att reklamkampanjerna mot sötad läsk varit avgörande.

Läsvärd ledare i NorrbottensKuriren om fallet med flickan som vägrades LCHF-mat i skolbespisningen, trots läkarintyg.

Ännu mer från finska LCHF-fronten: YLE rapporterar om ökad köttkonsumtion

I svenska LCHF-kretsar har Andreas Eenfeldts grafiska kurva över smörkonsumtion och övervikt blivit något av en klassiker. Nu presenterar finska Hufvudstadsbladet en liknande grafik.

"Norsk avreglering kräver mer än allt smör i Småland" är rubriken på Maria Ludvigssons ledare i SvD.

Svenska Dagbladets ledarblogg har nu kommenterat nyheten om att Valio förbjuds att nämna bokstavskombinationen "LCHF" på sin smetana-burk.

Livsmedelsverket sätter stopp för LCHF-märkningen av Valios feta merjeriprodukt smetana. Nyligen uppmärksammades att Valios smetana, en mejeriprodukt med 42 viktprocent fett märkt sin produkt med LCHF och ett hjärta.

"Den många gånger oseriösa kostdebatten gör det svårt för seriösa och kunniga personer att vara aktiva i den offentliga debatten", säger Maj-Lis Hellenius i det senaste protokollet från Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsofrågor.

Det delades ut smör utanför TV2-huset på Karl Johan i morse. [TV2.no]

"LCHF tömde de norska smörförråden" är Österbottens Tidnings rubrik för att förklara den akuta smörbrist som uppstått i Norge.

En anmälan av boken "Forskningsfusket!"

Kvinnor som äter lite fisk eller omega 3-fettsyror har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Det pekar resultaten av en dansk studie på. [Dagens Medicin]

Nyligen rapporterade vi om gymnasieflickan i Luleå som vägrades ett LCHF-alternativ i gymnasieskolan trots att hon hade läkarintyg. Idag skriver Svenska Dagbladets ledarblogg om det.

Socialstyrelsen öppnar för att flera olika typer av kost kan vara bra för patienter med diabetes. Extrem låghydratkost rekommenderas däremot inte. [Dagens Medicin]

Dagens Nyheter rapporterar om att mycket fisk, grönsaker, bönor, frukt och fullkorn kan minska risken att få sämre minne och lägre koncentrationsförmåga på äldre dar.

Kajsa går på gymnasium i Luleå. Hon har kämpat mot övervikt sedan sjätte klass och har läkarintyg på LCHF är bra för henne. Ändå vägrar skolan servera LCHF med hänvisning till att det är en "modediet".

Sjukhusläkare är minst intresserade av att arbeta mer förebyggande, enligt enkätstudier. [Dagens Medicin]

Amishfolket i USA som lever på gammaldags vis verkar förskonade från bl.a. diabetes.