Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Som ett tidstecken står det nu klart. Fastighetsbolaget Vasakronan och Uppsala kommun är överens. Livsmedelsverkets DDR-inspirerade kasern från 70-talet ska rivas, jämnas med marken och ge utrymme för nya bostäder och kontorslokaler. Förhoppningsvis kan flytten i slutändan även innebära vissa personalförändringar som underlättar att även 70-talets kostråd jämnas med marken.

Den populäre LCHF-bloggaren Martina Johansson har nyligen kommit ut med boken "Magstarkt!- En bok om tarmfloran och magens nervsystem". Det är Martinas tredje bok (tidigare har hon skrivit Fettfrälst och Hormonbibeln)och en bok jag varmt kan rekommendera för den kunskapstörstige som vill få en överblicksbild om var forskningen om vår tarmflora står idag och hur det påverkar både vår fysiska och psykiska hälsa.

Förvirringen är total i Sverige efter att WHO i går släppte sin rekommendation om max 10 % fritt socker och helst max 5 % fritt socker. Svensk media har i sin rapportering valt att jämföra äpplen och päron och rapportera som om att WHO:s begrepp "fritt socker" är liktydigt med Livsmedelsverkets mått "tillsatt socker". Vilket det inte är. WHO:s rekommendation är betydligt mer långtgående vad gäller sockerkonsumtion än Livsmedelsverkets.

Nyckelhålsmärket har under lång tid tappat i förtroende hos såväl konsumenter som matproducenter och en nylansering av Nyckelhålet har planerats under lång tid. Hemlighetsmakeriet inför nylanseringen har varit stort men tack vare våra långvariga och goda relationer med Livsmedelsverket har lchf.se fått en exklusiv intervju med den nytillsatta chefen för strategisk kommunikation. Han berättar här i detalj om de strategiska överväganden som lett fram till den nya grafiska designen av det nya OÄ-märket samt om dagens storstilade nylansering på Uppsala slott.

Så sent som på 40-talet betade kor, getter och får i såväl skogsmarker som ängs- och hagmarker. Idag finns bara bråkdelar av detta kvar. Bygder har övergivits, marken har slyat igen eller förvandlats till granskogsplantager och den biologiska mångfalden minskar katastrofalt snabbt. Missa inte Frida Turanders varma men skrämmande dokumentär om detta.

Kallt potatismjöl innehåller resistent stärkelse som inte ökar blodsockret utan istället omvandlas till fettsyror av bakterier i tjocktarmen. Tidigare skrev om om den LCHF/paleo-ätande diabetikern Steve Cooksey som använde resistent stärkelse för minska blodsockret och insulinresistensen. Detta inlägg blir en fördjupning i ämnet med lite praktiska tips för den som vill pröva.

Fråga om kommentar skickad till Livsmedelsverket.

Förra veckan släpptes nyheten att det inte finns fog för att rekommendera att minska mättat fett till förmån för annat fett.

Idag rapporteras om en Demoskopundersökning beställd av Djurens Rätt där 6 % uppger sig vara vegetarianer och 4 % veganer. Totalt en ökning med 4 % sedan 2009. Det är inte så förvånande med tanke på den intensiva kampanj som bedrivits för vegetarisk mat av bland annat Livsmedelsverket och Jordbruksverket. Historien upprepar sig. En liknande utveckling skedde på 70-talet i svallvågorna av 68-vänstern och matpyramiden.

Kommer det någon reaktion på de nya rönen?

Info om Facebookgruppen Uppkäftiga diabetiker.

Det räcker med vad nog många betraktar som en nyttig och relativt vanlig svensk frukost för att redan i början av dagen överskrida FN-organet Världshälsoorganisationens (WHO) nya rekommendationer om att maximalt 5 procent av kalorierna bör komma från tillsatt socker och juice. DN har en bra artikel om detta där professor Charlotte Erlanson-Albertsson menar att ansvaret vilar på Livsmedelsverket.

I dagens Sverige skickas 1 miljon fullt ätbara värphöns till destruktion när de lagt sitt sista ägg. Detta är ett enormt slöseri. Nu tar företaget Scandinavian Organics tag i frågan och kan nu lansera Sveriges första ekologiska, KRAV-märkta hönsprodukter. Det blir kycklingbullar till skolorna och för oss LCHF:are hönsfärs som är perfekt att göra pizzabotten av.

Det är kanske inte så många som känner till att det finns en LCHF-långfilm med Meryl Streep i en av huvudrollerna. First Do No Harm heter den och nu finns den i fullängd på Youtube. Den handlar om ketogen (extremstrikt) LCHF vid epilepsibehandling av barn och är gjord av en känd Hollywoodregissör vars son räddades av denna kost.

På mycket kort varsel satte jag mig på cykeln och sedan på tåget mot Stockholm för att delta i en direktsänd debatt med Valter Longo, veganprofessorn som de senaste dagarna fått krigsrubriker för sin tes att animaliskt protein, kött är minst lika farligt som att röka.

Mat med mycket animaliskt protein fyrdubblar din risk för cancer men efter 65 år ålder är det istället nyttigt. Det är budskapet från en studie som helt bygger på data från det amerikanska smittskyddsinstitutets NAHNES-undersökningar. Precis samma data som forskare dömde ut som fullständigt värdelösa för forskning så sent som i oktober förra året.

Elin Gunnarsson vill skriva om diabetiker och LCHF.

En snutt ur en husmorsfilm från 1969 tar upp problemet med mat.

USA:s första dam Michelle Obama har nu presenterat ett förslag till ny matmärkning. Ett intressant förslag är att det ska bli obligatoriskt att ange mängden tillsatt socker i produkten. Livsmedelsindustrin med sina mångmiljonkassor för politisk lobbying är dock negativa så det är osäkert vad som händer när förslaget väl kommer till kongressen.

Ny forskning på möss visar att förändringar i tarmfloran kan förklara 20 procent av viktnedgången vid gastric bypass-operationer. Forskningen är ett hårt slag mot den etablerade, överförenklade kalorier-in-kalorier-ut-hypotesen men också mot den i LCHF-kretsar omhuldade, överförenklade kolhydrater-in-insulin-ut-hypotesen.

Det var väl förstås bara en tidsfråga innan denna skulle dyka upp... [Aftonbladet]

Livsmedelsverket (SLV) anser sig ha ensamrätt att styra märkningar på livsmedelsförpackningar. Dessa får inte innehålla kompletterande information till konsumenter utöver de godkända och påbjudna. SLV har använt makt för att bekämpa försök som gjorts av Äkta Vara samt LCHF.se

Det finns en del forskning som antyder att sötningsmedlet stevia har positiva effekter på blodtryck, blodsockerkontroll och blodfetter. Forskningen är i sin linda och bör tas med en nypa salt och förändrar inte grundhållningen att sötningsmedel bör användas sparsamt.

I den åländska tidningen Nyan 26/3 -13 beskrivs hur en närvårdare avskedats för att hon vägrade utföra Nestlés näringstest på de gamla. [Nyan]

En ny studie, genomförd av SLU på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm, bekräftar att ägg i svenska butiker går att använda minst en månad efter den bäst före-dag som anges. [Foodmonitor]

Väger du mer ska du betala mer när du flyger. Det föreslår den norska forskaren Bharat P. Bhatta, som dessutom kräver en "tjockskatt" där passagerare uppger sin vikt vid flygbokningar. [Aftonbladet]

Det har under många år varit ett mysterium varför det fetmakirurgiska ingreppet gastric bypass-operationer ofta leder till att typ 2-diabetiker blir av med sin sjukdom närmast över en natt. Nu visar uppföljande studier att en tredjedel har fått tillbaka tillbaka diabetesen efter fem år.

The Guardian skriver att socker är beroendeframkallande som andra droger och att vi måste "avsöta" oss. [The Guardian]

LCHF fredagsmys - fläsksvålar doppade i mörk choklad (70 % kakao). Enkelt och gott.

Vill du ha riktig LCHF-lunch är Blues Kök & Bar i Globen Shopping i Stockholm ett hett tips.

I storleksordningen 100 000 sjuksköterskor och annan vårdpersonal kommer att få sig tillskickat en broschyr som gör reklam för Livsmedelsverkets gamla, mossiga och fettskrämda Nyckelhålsmärkning. Av det kryptiska svar jag fått från Livsmedelsverket framstår det som att vi skattebetalare står för tryckkostnaden medan facket Vårdförbundets medlemmar finansierar själva massutskicket.

Allt färre livsmedel är fria från rester av bekämpningsmedel. [DN]

Jag plockar upp ett inlägg från Annika Dahlqvists blogg.

Läkare, professorer och nutritionister har skrivit en debattartikel om hur dåligt vi mår av animaliska produkter. [Expressen]

Detta är ett öppet brev till Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm med lite tips om hur hon kan rädda smöret i Stockholms skolor.

Frågan om smör och fetare mjölk ska vara bannlyst från skolmatsalen eller inte har hamnat på politikernas bord i Forshaga på sistone.[sverigesradio.se]

Det har inte blivit riktigt lika uppmärksammat som Vatikanens konklav för att utse en ny påve men Livsmedelsverket har nyligen utsett sin nya expertgrupp. Självfallet kan bara rättrogna komma på tal och slutenheten i beslutsprocessen är jämförbar med en konklav.

Det norska elitfotbollslaget Strömsgodsets kosthållning är föremål för en artikel. [dagbladet.no]

Bråket om läskedryckens storlek i New York ökar i styrka. En domare stoppade på måndagen borgmästare Michael Bloombergs krav att läsk inte ska få säljas i stora bägare och glas på näringsställen. [DI]

Arbetarbladet rapporterar att restaurangerna får minskad lönsamhet när kunder väljer bort kolhydrater.

Den 14 mars kl. 18 blir det föredrag om LCHF i Globen Shopping på Blues Kök & Bar.

Det är ett internationellt forskarlag som undersökt 137 mumier från fyra olika delar av världen, bland annat från det forna Egypten och från ögruppen Aleuterna utanför Alaska. [Dagens Medicin]

Glassbilen (Hemglass) har en ny slogan: TOO MUCH is just perfect! TOO MUCH är deras nya, jättesöta glass i två smaker, cholklad med browniebitar samt vanilj med karamelsås. Säljs i 450 ml förpackning.

Nu står det det klart att USA upplever en stark trend att undvika vete och gluten. 30 procent av befolkninge uppger sig försöka minska eller helt eliminera det och en undersökning bland dietister visar att de tror att detta blir den viktigaste mattrenden 2013 vad gäller bantning.

Hjärtsjukdom handlar inte främst om kolesterolvärlden utan om inflammation. Det är inflammatoriskt socker, snabba kolhydrater, omega 6-rika växtoljor och tansfetter man bör indvika. Inte kolesterol i ägg eller mättat fett. Det är budskapet i detta nyhetsinslag från amerikanska CBN.

Idag är det internationella kvinnodagen. Med anledning av det har ett antal kända svenska kvinnor skrivit en debattartikel om kvinnor och hjärtsjukdom. [Aftonbladet]

Ann Fernholm, författare till boken Ett sötare blod, har skrivit ett blogginlägg om hur hon vill att forskningen skulle fungera.

Dyveke Kanth intervjuar Per Wikholm. Per har också också en gång i tiden intervjuats av Jimmy Moore.

Livsmedelsverket som står för dagens kostråd vägrar låta sig intervjuas av LCHF.se.

Den 14 mars blir det föredrag om LCHF i Globen Shopping på Blues Kök & Bar.

I en kärnfull, 22 minuter lång TED-föreläsning berättar Allan Savory sitt livs historia om hur han på ett mycket smärtsamt sätt kom till insikt om att gräsbetande djur är räddningen för att stoppa ökenutbredningen, rädda klimatet och säkra mänsklighetens matförsörjning. Ett budskap 180 grader på tvärs mot den koskräck som dominerar i den svenska debatten om köttfria måndagar, köttskatt och SLU:s köttguide.

Uppsalaforskarna Monica och Lars Lind kan visa att det finns ett tydligt samband mellan hormonstörande miljögifter och sjukdomar som fetma, högt blodtryck, höga blodfetter och diabetes.[Miljöforskning]

Skolborgarrådet Lotta Edholm (fp) går idag till attack mot mot Livsmedelsverkets smörförbud på våra skolor. Efter helomvändingen över en dag där Stockholms kommun efter en folkstorm tvingades backa och återigen erbjuda smör/Bregott som alternativ till det av Livsmedelsverket rekommenderade lättmargarinet Becel i skolorna så vill nu Edholm att jordbruksminster Erlandssson tvingar Livsmedelsverket att anpassa sig.

Hästköttshärvan har tagit en oväntad vändning. På Island har livsmedelsmyndigheten hittat en köttpaj - som efter noggrann analys inte innehöll något kött alls. [Aftonbladet]

Diskussion hos Malou om vetemjöl.

Igår kväll höll Mats-Eric Nilsson föredrag i Mariehamn. Föredraget hette "Pulvermosets land".

Scan konstaterar att intresset för korv med hög kötthalt ökar. Därför lanserar bolaget nu tre kryddiga premiumkorvar med en kötthalt på 90 procent. Inspiration har hämtats från Italien, Spanien och Indien. [Foodmonitor]

LCHF.se genomförde i februari en undersökning bland människor som äter LCHF. Totalt ca 10 000 personer. Vi frågade bland annat hur besvären med gallsten påverkats av LCHF-kosten. 145 personer hade haft problem med gallsten innan kostomläggningen. 85% av dem blev förbättrade eller helt av med besvären efter kostomläggningen.

Det har varit årsmöte hos en Lantmännen-avdelning.

Idag är det Världsmeteorologidagen.

Matintresset är fortsatt stort bland svenskarna. Det visar Hill&Knowltons trendrapport för livsmedelsbranschen, som görs för andra året i rad. [Livsmedel i Fokus]

Senaste nyhetsbrevet från Dagens Medicin har nyheter om diabetes.

Nu är restaurangen på Söderhagens Camping & Gästhem på Åland LCHF.se-godkänd.

Goda nyheter från Expressen: "Livsmedelsverket befarar att 23 års folkhälsoarbete kan raderas ut.Och att slutet är nära för nyckelhålsmärkningen."

Den som äter måltidsersättningar riskerar att bli både hungrig och tjock. Den slutsatsen drar två experter efter att SVT bett dem granska innehållet i de mest sålda livsmedlen för viktkontroll. [SVT.se]

Nu går boken "LCHF för vegetarianer" att beställa från Adlibris och Bokus.

Nu har Sydsvenskan avslutat sin debatt om LCHF för denna gång. Det görs genom att Catarina Rolfsdotter-Jansson får sista ordet med en något mer nyanserat inlägg.

Nu har veganimperiet svarat på min replik om LCHF i Sydsvenskan. Det är stig Bengmark och Jonas Paulsson (pappan till den köttfria måndagen) som replikerar.

Expressens populära följetong om LCHF fortsätter. Ämnet är hett bland läsarna.

Den amerikanske lågkolhydratbloggaren Jimmy Moore skriver om opinionsundersökningen som visar att nästan var fjärde svensk drar ned på kolhydrater.

Demoskop har på uppdrag av Cathrine Schück, aktuell med boken ”LCHF för tjejer” undersökt svenskars inställning till LCHF-metoden. Undersökningen visar att inte mindre än 23 procent, nära var fjärde svensk, äter enligt LCHF-metoden.[Demoscop/Pagina]

Har du en bra idé?

Inga fler sjukhus i Stockholm ska tvingas att införa sjukhusmat i plastlådor. I framtiden ska de enskilda sjukhusen själva kunna välja den lösning som passar bäst och inte vara bundna av kostpolicyn från 2006, som innebar att sjukhusens matupphandling skulle samordnas.

Matskribenten Kristin Wartman har skrivit en riktigt intressant artikel i Huffington Post. Artikeln (på engelska) ger en mycket bra översikt av varför argumenten för fettsnålt nu håller på att tryta och kanske äntligen är på väg ut.

Nu ligger artikeln om fettskräcken från Expressens söndagsbilaga ute på nätet. Enligt kostdoktorn Andreas Eenfeldt som intevjuas i artikeln är detta bara början av en längre artikelserie.

Den som försöker gå ned i vikt med kinesiska bantningstéer riskerar diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Nu varnar Läkemedelsverket för produkterna.

En landstingsrevisor i Norrbotten varnar grannlandstinget för att proväta sjukhusmat. Istället borde de göra en undersökning liknande den som gjorts i Norrbottens läns landsting tycker revisorn.[Dagens Medicin]

I torsdags beslutade riksdagen att förbjuda industriellt tillverkat transfett. Sverige har kommit ikapp omvärlden. Det är en seger för vetenskapen, folkhälsan och konsumenterna, säger Karin Bojs. [DN]

Läkaren som legat på sjukhus sågade maten totalt. Nu ska landstingspolitikerna proväta maten. [Dagens Medicin]

Joakim Olsson på Matfusket.com har gjort en film som visar hur smör tillverkas. Och nästan hur margarintillverkning går till.

Nu är den här! Livsmedelsverkets nya lista för 2011 om E-nummer. Vi berättar om de fyra nykomlingarna på listan.

Nu på lördag 19 mars kl 15.00 är föreläser LCHF.se medarbetaren Per Wikholm samt Katarina Wikholm om LCHF i Ljungby. Gratis inträde.

Bakterier i munnen kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. [Expressen]

Från ICA.se: Den 23 mars kl 15.30-16.30 chattar vi med fettexperterna här på ICA.se - passa på och fråga din frågor!

Politikerna i Älvsbyns kommun går gemensamt emot kostchefen. Bregott och mellanmjölk ska återinföras i skolmaten och kostchefen måste informera politikerna om nya "radikala förändringar i utbudet".

Världens befolkning har blivit allt fetare under de senaste tre decennierna. Så kan man sammanfatta en studie presenterad i Lancet som visar att över 10 procent av jordens vuxna befolkning lider av fetma (BMI ≥30). Det är i princip en fördubbling jämfört med situationen för 30 år sedan. [Läkartidningen]

Nu ligger tidningen Fokus huvudartikel om "dietkriget" mellan LCHF och tallriksmodellen ute på nätet.

Snart presenteras resultatet av en studie på 60 diabetiker som antingen ätit tallriksmodell eller lågkolhydratkost. [LCHF.se]

Snart är det dags för vårens LCHF-kryssning över Östersjön. Dessutom inbjuds till kurs om sockerberoende.

Kostchefen Åsa Fahlén tänker ta bort feta maträtter som barnen gillar om politikerna beslutar att återinföra bregott och mellanmjölk.
- Det mättade fettet måste minska, säger hon. [Piteå-Tidningen]

Med den säljande rubriken "Ät som en astronaut och tappa kilon" skriver Expressen om hälsa och viktnedgång. Nu handlar det egentligen inte alls om vad astronauter verkligen äter utan en liknelse som hjärnprofessor Martin Ingvar gjort.

Ikväll torsdag kl. 21.00 visas första programmet i vårens omgång av TV4:s Kalla fakta. Första programmet handlar om biverkningar av fetmaoperationer.

Patienter med diabetes som hade empatiska läkare fick bättre värden. Det visar en studie som publicerats i medicintidskriften Academic Medicine. [Dagens Medicin]

I morse skulle en debatt ha hållits i dansk radio mellan forskningschefen på dansk hjerteforening, Gorm Jensen och kolesterolskeptikern Uffe Ravnskov. Debatten blev inställd.[LCHF.se]

Det senaste numret av Storstockholms diabetesförenings tidskrift "Leva med diabetes" är ett temanummer om LCHF.

SVT Rapport rapporterar om att spindeltråd kan användas för att få insulinproducerande celler att växa. I framtiden hoppas forskarna att diabetes ska kunna botas med impantat av insulinceller i spindelväv.

Mycket intressant information kom fram på denna presskonferens.

Forskare från Sahlgrenska akademin och Karolinska Institutet har gjort den första nationella studien om förekomst av övervikt och fetma hos skolbarn. Den visar att vart femte barn i Sverige har övervikt och ett samband mellan låg utbildningsnivå i området och övervikt hos barnet. [Sahlgrenska]

Att slopa kolhydraterna för att gå ner snabbt i vikt kan få konsekvenser.
– Att många lyckas gå ner i vikt är bra. Men det är vad som händer på lång sikt som oroar, säger Livsmedelsverkets nutritionist Åsa Brugård Konde. [NWT]

En ny studie visar på samband mellan metabolt syndrom och andningsuppehåll under sömnen hos kvinnor. Snarkande kvinnor som gång på gång slutar att andas när de sover har ofta rubbade blodfetter, störd sockeromsättning, högt blodtryck och bukfetma

Uppdrag granskning har visat ett program om fetmaoperationer i Polen. [SVT

I senaste numret av Läkartidningen finns en recension av Andreas Eenfeldts bok Matrevolutionen. Recensionen är skriven av Stephan Rössner.

Industriellt framställda transfetter kan komma att förbjudas i Sverige på samma sätt som i Danmark.

Under lång tid har det propagerats för att det bästa man kan göra för att rädda klimatet på vår jord är att sluta äta kött. Nu visar en första studie betälld av Livsmedelsverket att skräpmat som godis, läsk och chips har stor klimatpåverkan trots att de är näringsfattiga.

Enligt Livsmedelsverket är det viktigt att konsumenterna kan lita på nyckelhålsmärkningen när de köper märkta livsmedel. Därför ska Sverige, Norge och Danmark i ett gemensamt projekt kontrollera hur väl företagen följer reglerna för nyckelhålsmärkningen. [SLV]