Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

I somras ställdes det en fråga om kolhydratinnehållet i valnötter på Kostdoktorns Forum då uppgifterna i näringsdeklarationen på olika märken varierar kraftigt. Det blev en lång tråd och till slut så ställde jag frågan direkt till Livsmedelsverket för att få det utrett. Tyvärr visar svaret som inkommit att de inte vet och heller inte anser sig ha resurser för att ta redan på det.

Nu torde nya numret av LCHF Magasinet ha landat i de flesta prenumeranters brevlådor och vi drar igång debatten om inuiternas kost mot bakgrund av min artikel om detta. Det är närmast nödvändigt att ha läst den artikeln för att kunna hänga med i denna debatt. Prenumerera eller köp den i välsorterade Pressbyråbutiker eller andra butiker. Resonemangen och argumenten finns i papperstidningen.

Idag rapporterar media om en rapport från Konsumentföreningen Stockholm (= livsmedelsjätten COOP's lokalavdelning i Stockholm)som visar att matvaror riktade till barn innehåller mycket tillsatt socker. Sockrade flingor och fruktyoghurtar kritiseras i rapporten men fruktsmoothies som innehåller lika mycket eller mer socker än Coca Cola lyfts fram som något riktigt bra, helt på tvärs mot WHO's nya rekommendationer.

Välgjord forskning på såväl möss som människor, publicerad i den mest prestigefyllda vetenskapstidskriften Nature visar att de tre konstgjorda sötningsmedlen sackarin, sucralose och aspartam orakar försämrad glukostolerans och därmed förhöjt blodsocker. Försämringen verkar vara starkt kopplad till förändringar i tarmfloran.

Redan i slutet på 1970-talet började Mary Enig via sin forskning ana att de konstgjorda transfetterna som framställdes av delvis härdade växtoljor var potentiellt farliga och slog larm. Hon kritiserades och ignorerades länge men hann under sin livstid få rätt och få se amerikanska myndigheter föreslå ett totalförbud mot transfetter förra året.

SBU:s rapport "Mat vid fetma" var en smärre jordbävning där de konstaterade att lågkolhydratskost som LCHF, åtminstone på kort sikt är den mest effektiva kosten för viktnedgång hos feta. De kostaterade vidare att en rad hälsovärden förbättrades med LCHF samt slutligen och kanske viktigast: "Sammantaget måste det vetenskapliga underlaget för att intag av mättat fett leder till försämrad hjärt-kärlhälsa anses vara bräckligt (sid 454). Varför har Livsmedelsverket så mycket svårare att komma till samma slutsatser?

Livsmedelsverket har på sin hemsida kommenterat den nya SBU-rapporten om mat vid fetma som kom fram till att lågkolhydratskost är mest effektivt för viktnedgång. Föga överraskande är verkets slutsats att det på sikt inte alls spelar någon roll vilken diet man äter när man vill gå ned i vikt samt att Livsmedelsverkets råd är allmänna och inte syftar till viktnedgång.

Idag kom den äntligen. SBU:s rapport om kost för att behandla fetma. Detta är en historisk dag. Ingen annan statlig myndighet har tidigare uttryckt sig så rakt på sak om att LCHF är mest effektiv vid viktnedgång och att det inte finns några vetenskapliga belägg för att LCHF skulle vara farligt för hjärthälsan. Detta är för båda Sverige och resten av världen inget mindre än en jordbävning.

Allt mer forskning pekar nu på att jordbrukande och mjölkdrickande invandrare från nuvarande Turkiet och Mellanöstern slog ut och ersatte den befolkning av samlare och jägare som redan fanns i Norra Europa. Tidigare har den dominerande hypotesen varit att kunskapen om jordbruket spreds fredligt och att befolkningarna blandades. I stället framträder nu en brutalare bild av oförsonliga krig och etnisk rensning.

Sitter här med Birgitta Höglunds nya bok ”Långkok”. Detta är den andra kokbok som Birgitta ger ut där hon står på egna ben, och de benen verkar bära starkt. Just nu ligger ”långkok” som nr 3 över de mest sålda böckerna på bokus av alla kategorier.

Recept är inte patenterbara och saknar upphovsrättsskydd. Så ingen som kopierar ett recept och sprider det vidare begår något brott. Men det finns skäl att fråga sig om det är moraliskt att kopiera ett recept rakt av, ingrediens för ingrediens och ord för ord utan att nämna vem som är uppovsman/kvinna. Om man dessutom döper receptet man har kopierat efter sig själv så har nog en gräns passerats.

Viktnedgång kan kortsiktigt åstadkommas med många olika dieter. Det är dock alltid dåligt när viktnedgången till stor del består i att muskelmassa förloras snarare än att kroppsfett förbränns. Då är man snabbt på väg mot jojo-bantningens dilemma där viktnedgågen blir mindre och svårare för varje gång. En ny studie ger nytt ljus över hur mycket protein vi behöver för att undvika att muskelmassan minskar vid viktnedgång.

Det rör sig onekligen framåt. Allt fler forskare inser att hjärtsjukdom framför allt är en inflammatoriskt sjukdom och inte en kolestrolsjukdom. Forskare vid KI får nu 8 miljoner i stöd från EU för forskning för att förebygga hjärtsjukdom.

Idag publiceras ett intressant debattinlägg på DN om barnfetma. Tio undertecknare med professor Claude Marcus i spetsen skriver att bara en bråkdel av alla barn med fetma får någon hjälp av svensk sjukvård.

Facktidskriften mjölkspegeln som startade på 70-talet kommer ut med sitt sista nummer i oktober.

För ett par dagar sedan publicerade Hjärt- och Lungfonden en föga uppmärksammad debattartikel i DN. Den handlar om att lågutbildade och ekonomiskt svaga grupper inte hänger med i det övriga samhällets utveckling mot bättre hjärthälsa. Det skrivs inte rakt ut men indirekt kan inlägget läsas som en kritik av Mai-Lis Hellenius med fleras larm från 1 augusti om att det är fettdieten LCHF som orsakat dessa förhållanden.

Ann Fernholm som skrivit boken Ett sötare blod kan ses på ett föredrag på nätet.

Fler konsumenter vill köpa mer Krav-märkt och ekologiskt, enligt en rapport som presenterades under Livsmedelsdagarna i Tylösand. [Fri köpenskap]

Hittills har det varit tillåtet för jordbrukare att i liten skala sälja eller ge bort opastöriserad mjölk direkt till konsument. Detta föreslås nu helt förbjudas enligt ett remissförslag till nya föreskrifter för småskalig livsmedelsförsäljning som Livsmedelsverket publicerade igår.

Får inte missas! Reklamfilmen gör en liten parodi på Antikrundan med en burk dipp som visar sig vara 24 år gammal. Ha ett trevligt fredagsmys!

En ny studie visar att även tarmfloran förändras vid rökstopp och det skulle kunna vara en av mekanismerna till varför rökstopp ofta leder till viktuppgång. De i studien som slutade röka fick en sammansättning av tarmfloran som tidigare visats vara dominerande hos människor med fetma.

Michael Mosley har synpunkter på LCHF. [Aftonbladet]

Våfflor av Lidl:s egna varumärke har upptäckts innehålla bitar av golvmaterial. Totalt omfattas cirka 37 ton våfflor i förpackningar om 400 gram, varav 875 kilo ska ha nått Sverige. [Foodmonitor.se]

I Sverige inför allt fler kommuner köttfria måndagar i skolan. I Frankrike går man in rakt motsatt riktning. För ett år sedan godkändes ett regeringsdekret om att all skolmat i Frankrike som serveras skall innehålla animaliska produkter.

DN rapporterar om att en global brist på bacon är nära förestående. Det är givetvis tråkiga nyheter för oss LCHF:are men vad beror det egentligen på?

Att ta en promenad skadar aldrig, men för diabetiker är det svårare att nå de positiva effekter som andra får. [Dagens Medicin]

Undersökningar påvisar de starkaste bevisen hittills att läsk och andra sötade drycker bidrar till fetmautvecklingen hos barn [TIME.Healthland]

Den kommande boken (jan -13) "Kom igång med LCHF på 14 dagar" har sålts in till Danmark.

Ett mycket viktigt program har visats på SVT 2.

Livsmedelsverket har för stor kostym och måste minska kostnaderna med 38 miljoner kronor på tre år. [UNT]

Under lång tid har forskare förvånats över att bytesdjuren som avbildades på grottmålningar ibland hade flera huvuden, ben och svansar. Nu visar det sig att det i själva verket var animerad film. När man rörde en ljuskälla som en fackla förvandlades grottmålningen till en animation av ett rörligt djur.

Nya siffror från stor studie Den som lider av svår fetma och genomgått en fetmaoperation kräver mer sjukvård än de som fått en annan behandling. [SVT]

Mycket läskdrickande under graviditeten kan innebära en ökad risk att föda barnet för tidigt. [TT/Expressen]

Dietisten Kajsa Asp har en blogg.

Överviktiga patienter klarar sig bättre efter en infarkt än normalviktiga, enligt en ny svensk registerstudie. [Dagens Medicin)

Det är hög tid för en gemensam nationell strategi för mat och hälsa, skriver Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket i en debattartikel. [DN]

Idag startar NuSi - en forskningsstiftelse om kost av vetenskapsjournalisten Gary Taubes och läkaren Peter Attia. Initiativet handlar om att återföra kostforskningen till en mer naturvetenskaplig kurs istället att för som i dagsläget, helt stödja sig på observationsstudier som aldrig kan utreda orsak och verkan.

Vill du hänga med LCHF-intresserade över en helg finns det nu chans till det. Vi träffas den 5-7 oktober på Söderhagens Gästhem och Camping på Åland.

LCHF.se söker en ny vd.

Finländska forskare varnar för att kolesterolhalten i blodet nu börjar stiga hos allt fler. Orsaken, anser forskarna, är lågkolhydrat- eller LCHF-diet som är populär både i Finland och i Sverige, en diet som går ut på att skippa kolhydraterna och istället äta fett. [SVT.se)

Paret Sven och Susanna Eklund på Åland kan nu se tillbaka på sin första säsong med sin LCHF.se-godkända restaurang.

Att äta ekologiskt behöver inte göra dig mer hälsosam, enligt en genomgång på Stanford University. [BBC News, Health]

På Stockholms skolor har man nu slopat smöret och den helfeta mjölken. [TV4]

Ytterligare granskningar påvisar fördelar av en lågkolhydratkost. [USA Today]

En ny studie på elitgymnaster har visat att en närmast kolhydratsfri, ketogen kost inte försämrade deras prestationsförmåga, däremot gick de ned i vikt och det var fettet de tappade, inte musklerna.

Mer än 40 olika växtbaserade ämnen i vår mat kan sakta ner spridningen av cancer [Washington State University]

Professor Claude Marcus vid Karolinska institutet vill ha fettskatt också i Sverige. [SvD]

Den var ett av de ämnen som inte alls diskuterades i valrörelsen: den 1 oktober får Danmark en ny fettskatt. Och många danskar har redan börjat hamstra margarin. [Sydsvenskan]

"Matbanditen längtar efter revolution – som i Sverige" skriver Sydsvenskan idag. Det handlar om den danska LCHF-bloggaren Jane Faerber som inte ger mycket för den danska fettskatt som är på väg att införas.

Statens folkhälsoinstitut föreslår i en ny rapport, Matvanor och livsmedel -kunskapsunderlag för Folkhälsopolitisk rapport 2010, att en nationell strategi för att främja goda matvanor och fysisk aktivitet och motverka övervikt och fetma upprättas.

Vi hälsar Jonas Bergqvist välkommen som krönikör.

Landet Brunsås, SVT 1, kl 21.00 tisdag 27 september: "Fram till 1980 var Sverige en relativt slank nation. Idag räknas över hälften av alla svenska män och en tredjedel av kvinnorna som överviktiga."

Hur fettcellerna fungerar skiljer sig mellan feta och slanka personer. Hos feta personer har fettcellerna ökad förmåga att lagra fetter, men nedsatt förmåga att göra sig av med dem. [UNT]

Västerbottenskuriren rapporterar om forskning på samisk kost.

Margareta Lundström från LCHF-sajten Kolhydrater i Fokus medverkar i ett reportage i Expressen om hur hennes mage blev bättre när hon drog ned på fibrerna.

Arla räknar med att ha löst bristen på smör inom tre-fyra veckor. [ICA-Nyheter]

Socialstyrelsens generaldirektör Lars Erik Holm har efter en anmälan från Camilla Sparring Matupproret/stiftelsen den offentliga maten satt socialstyrelsens tillsynsenhet i Örebro till att utreda hundratals fall där barn och äldre far illa av maten i de offentliga köken. [dt]

Forskaren Patty W. Siri-Tarino har tittat på olika dieters påverkan på HDL. [Current Atherosclerosis Reports 2011 Sep 8]

På SVT 1, kl 21.00 idag (20 sept). Svenskarna äter mer än dubbelt så mycket godis som resten av Europa. Varför då? Vad gör sockret med oss?

Boken "Wheat Belly" har nyligen kommit ut och är skriven av den amerikanske hjärtläkaren William Davis. Det är en svindlande uppgörelse med alla påstående om att vete och fullkornsprodukter av spannmål skulle vara nyttiga för oss.

Föreläsningsturné med Jonas Colting.

Antalet människor med typ 2-diabetes världen över har ökat med närmare 150 procent på 30 år. I dag finns i storleksordningen 350 miljoner människor med typ 2-diabetes. Det innebär att närmare en av tio vuxna människor världen över har typ 2-diabetes, enligt en studie som presenteras i Lancet. [Läkartidningen]

Med anledning av kommande riktlinjer för kostråd för diabetiker (kommer troligen oktober/november) har Diabetesorganisationen i Sverige presenterat ett pressmeddelande.

Smörbristen sprider sig över landet och i Uppsala är det ett flertal butiker som står utan alla former av smörprodukter, visar en rundringning som gjorts av radio P4 Uppland. [Fri köpenskap]

Den norske hjärtläkaren Espen Rstrup har spikat upp 10 fakta om LCHF [espenrostrup.com]

Kristoffer Clausen, 34, blev känd i hela Norge när han överlevde i vildmarken under ett år.
Han sålde sin historia till tv och tidningar och skrev en bästsäljande bok om den dagliga kampen för att hitta mat i skogen.
Nu avslöjas bluffen: han bodde på hotell i Sverige. [Aftonbladet]

Har du för stora kläder liggande hemma?

Köttproducenten Hälsingestintan tror på en kraftig expansion och kopplar det till breddad försäljning och satsningen på en egen styckningsanläggning. [Fri köpenskap]

Det pågår ett fettuppror i Sverige. Många diabetiker har börjat äta fet mat som den etablerade sjukvården säger är livsfarlig. Men upprorsmakarna säger sig må bättre än någonsin. Vi granskar vetenskapen bakom kostråden.

En början till en längre argumentationssamling om LCHF, paleo och miljön som kommer att utvecklas över tiden.

Jonas Flank, säljchef på Coop Forum i Kalmar, har noterat att feta produkter säljer bättre än tidigare. Han kopplar det till dieter som förespråkar mycket fett. [Fri köpenskap]

Han fick en tjockchock när han såg sig själv i tv. Nu har bonden Pär-Ola bantat bort 13 kilo. [Aftonbladet]

Livsmedelsverkets miljösmarta kostråd stoppas av regeringen och flera års arbete skrotades därmed, med hänvisning till handelshinder. [SR]

DN:s matskribent och kock Jens Linder skriver om "Oseriös kritik av LCHF" på sin blogg.

Allt fler bönder satsar på närodlat. [DN]

TV

Det börjar bli mycket på TV om matfrågor och LCHF.

Tre av fem dietister inom primärvården i Göteborg är varslade om uppsägning. Skaraborg och Södra Älvsborg prioriterar dem, men inte Göteborg. [GP]

LCHF-weekenden i Käringsund på Åland den 30/9-2/10 gick inte att anordna.

Jordbruksverket har nu sagt sitt i det uppmärksammade fallet med katten i Karlstad som endast fick veganmat. Utfodringen strider mot djurskyddslagen och kräver att katten ges mer blandad kost

Ungern inför en "chipsskatt" [SVT Text]

Thomas har tagit till ett antal knep för att komma tillrätta med de sista överflödskilona.[Thomas Geisners blogg]

Många diabetiker har börjat äta fet mat som den etablerade sjukvården säger är livsfarlig.

Örtagården Orust Grönt ursprungsmärker sina KRAV-certifierade produkter. [ICA-nyheter]