Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

I somras ställdes det en fråga om kolhydratinnehållet i valnötter på Kostdoktorns Forum då uppgifterna i näringsdeklarationen på olika märken varierar kraftigt. Det blev en lång tråd och till slut så ställde jag frågan direkt till Livsmedelsverket för att få det utrett. Tyvärr visar svaret som inkommit att de inte vet och heller inte anser sig ha resurser för att ta redan på det.

I dag publicerade UNT en debattartikel om kostråden och ett förnyat krav om en sanningskommission om dessa. Docent Ralf Sundberg, Per Wikholm (jag) och Lars-Erik Litsfeldt står bakom artikeln.

Idag har jag och Jörgen Andersson (Fjällbete i Åre mm) en debattartikel/replik på SVT Opinion. Det är ett svar på en artikel från veganorganisationen "Läkare för framtiden" som på fullaste allvar föreslagit att svenska mjölkbönder bör omskolas till bärodlare.

En nyligen publicerad studie visar att sockrade drycker har förmågan att trycka ned stresshormonet kortisol, precis som andra droger som alkohol och nikotin. Samma effekt sågs inte med det artificiella sötningsmedlet aspartam. Det är redan visat att inmärkt socker lyser upp hjärnans belöningscentrum som en julgran på liknande sätt som kokain. Nu kommer alltså ytterligare resultat som visar på sockrets likheter med andra droger.

En nyligen publicerad studie visar att sockrade drycker har förmågan att trycka ned stresshormonet kortisol, precis som andra droger som alkohol och nikotin. Samma effekt sågs inte med det artificiella sötningsmedlet aspartam. Det är redan visat att inmärkt socker lyser upp hjärnans belöningscentrum som en julgran på liknande sätt som kokain. Nu kommer alltså ytterligare resultat som visar på sockrets likheter med andra droger.

Enligt Livsmedelsverkets kostråd ska konsumtionen av så kallat "rött kött" minskas till max 500 g per vecka eller 71 g per dag. Det är samma nivå på dagligt intag av rött kött som många vilda schimpanser äter (65 g per dag). Med beaktande av att schimpansen är betydligt mindre än människor, betyder det i praktiken att de äter betydligt mer rött kött per kilo kroppsvikt än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Låt oss hoppas att Livsmedelsverket nu tar konsekvenserna av att inkludera även miljöaspekter i kostråden och för att rädda de hotade schimpanserna, genomför en massiv insats i Afrika för att informera de vilda schimpanserna om deras hälsofarligt höga konsumtion av rött kött.

Nu testar LCHF:are, mestadels diabetiker nya vågade varor som mjöl av grön banan och pasta av ekologiska svarta bönor och soja bönor. Processen sker nu i två olika, slutna Facebookgrupper där vi testar produkternas effekter på blodsocker och ketos.

USA:s befolkning har gjort precis som de blivit tillsagda av myndigheterna. De har dramatiskt minskat på mättat fett och kolesterolbomber som ägg. Istället har de under den period som fetma- och diabetesepidemin exploderat ökat intaget av processade spannmålsprodukter, vegetabiliska oljor och socker. Precis som i Sverige försöker dock veganer skylla det hela på ökad köttkonsumtion.

Som ett tidstecken står det nu klart. Fastighetsbolaget Vasakronan och Uppsala kommun är överens. Livsmedelsverkets DDR-inspirerade kasern från 70-talet ska rivas, jämnas med marken och ge utrymme för nya bostäder och kontorslokaler. Förhoppningsvis kan flytten i slutändan även innebära vissa personalförändringar som underlättar att även 70-talets kostråd jämnas med marken.

Den populäre LCHF-bloggaren Martina Johansson har nyligen kommit ut med boken "Magstarkt!- En bok om tarmfloran och magens nervsystem". Det är Martinas tredje bok (tidigare har hon skrivit Fettfrälst och Hormonbibeln)och en bok jag varmt kan rekommendera för den kunskapstörstige som vill få en överblicksbild om var forskningen om vår tarmflora står idag och hur det påverkar både vår fysiska och psykiska hälsa.