Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Se Frida Turanders dokumentär om hur dagens matproduktion utarmar biologisk mångfald

03-31 2014 


Bild från Frida Turanders dokumentär "Vem saknar..." Klicka på bilden så kommer du till filmen.

Så sent som på 40-talet betade kor, getter och får i såväl skogsmarker som ängs- och hagmarker. Idag finns bara bråkdelar av detta kvar. Bygder har övergivits, marken har slyat igen eller förvandlats till granskogsplantager och den biologiska mångfalden minskar katastrofalt snabbt. Missa inte Frida Turanders varma men skrämmande dokumentär om detta (klicka på bilden ovan).

I dag firar djurhatarna julafton. IPCC har presenterat sin senaste klimatrapport och i ankdammen Sverige övertrumfar mainstreammedia varandra med att basunera ut budskapet att det finns en enkel quickfix - minska ned på konsumtionen av nötkött. Gör du bara det kan du med gott samvete fortsätta flyga till Thailand på semester, köpa frukt och grönt direktimporterat med flyg eller lastbil från stormarknaden som bara ligger någon eller några mils bilresa från ditt hem.

Dokumentären ovan är 54 minuter lång och helt på svenska. Ta dig tiden att titta på den och reflektera över vart vi är på väg. Det är bara genom betande djur som vi kan rädda de natur- och kulturlandskap som upprätthåller den biologiska mångfalden. Går vi vidare med industriellt jordbruk och skogsbruk med allt mer monokulturer, konstgödsel och bekämpningsmedel så spelar det ingen roll hur köttfritt detta är. Marken, sjöar, vattendrag och grundvattnet kommer sakta men säklert att förgiftas av sådant som kadmium. Såväl vilda pollinerare (vildbin, humlor, fjärilar) går vidare mot utrotning och även tama bin hotas.

Med pollinerarna försvinner halva maten på tallriken som är beroende av pollinering, sådant som grönsaker, frukt, bär och nötter.


/Per Wikholm

03-31 2014

Vi är får många såklart! Andra djur skjuter vi av när de blir för många. Men djuret människan slipper undan. Om någon hade rensat bort 6.5 miljarder människor så hade det gynnat precis allt annat på hela jorden.03-31 2014

Någon som kan klippa film (åtminstone lite grann) borde hjälpa henne att klippa om filmen. Såg kanske 7 minuter men det kändes som minst 70 minuter. Det är säkert något viktigt hon vill berätta som berör oss alla. Trots att jag säkert instämmer om jag klarat några minuter till var det omöjligt att behålla mig som tittare.

03-31 2014

Humlor & Bin är ett ämne som jag verkligen brinner för! Skämt åsido: Jag gör mitt bästa för att skapa gynnsamma förutsättningar för dessa polinerare där jag bor. Jag har anlagt små områden ängsmark och sår, efter viss markberedning, ängsfrön och andra svenska blomster i dikesrenar. Jag har ett samarbete med den lokala vägföreningen där jag tar hand om kantklippningen så att det blir en kontinuerlig blomning in i minst september. För varje år utökar jag arealen något. En person kan med tiden göra ganska mycket för att bromsa eller t o m vända den negativa trenden.

Har ni någon liten yta att jobba med så häng med! Fröer kan köpas på dessa nätbutiker. Den förstnämnda har även en hel del handfasta tips på hur man kan gå till väga:

http://www.pratensis.se/

http://www.impecta.se/


Namn:
Epost:
Kommentar:

Säkerhetskod
Ange koden som visas ovan, i rutan nedan
Lämna kommentar  Avbryt