Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Gränsöverskridande LCHF:are testar bananmjöl och spaghetti av svarta bönor

04-08 2015 

Bild från Star Trek: "Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before."

 

Nu testar LCHF:are, mestadels diabetiker nya vågade varor som mjöl av grön banan och pasta av ekologiska svarta bönor och soja bönor. Processen sker nu i två olika, slutna Facebookgrupper där vi testar produkternas effekter på blodsocker och ketos.

Produkterna kommer från två företag med en kostfilosofi väldigt närliggande LCHF-rörelsens. Dorimax AB som drivs av Dora Vig Bjon som säkert många känner från olika LCHF-events under många år samt  varumärket Nutri-Nick som drivs av Niclas Luthman. Doras gröna bananmjöl har liknande egenskaper vad gäller resistent stärkelse (RS) som kallt potatismjöl har och är ett alternativ för den som är skeptisk mot potatis för att det är en nattskatteväxt. I sitt sortiment har hon även mjöl av tigernöt eller chufa som hon föredrar att kalla det. Tigernöten har hängt med oss i många miljoner år sedan våra förfäder vandrade ut på den afrikanska savannen. Den är inte en nöt utan en rotknöl, precis som potatisen. Den anses ha varit huvudfördan för en av våra kusiner, Paranthropus Bosei, en hominid med kraftiga käkmuskulatur, likanades gorillans. Den äts av såväla nutida samlare och jägare som av dagens babianer. Det finns belägg för att den även ätits av nordamerikanska, paleolitiska indianer. Denna växt är spridd över stora delar av världen och alltså även i Amerika.En av mina kompisar på nätet, Tim Steele som bor i en liten byhåla mitt i Alaska med det spännande namnet North Pole, odlar den i sin trädgård med risk för grannarnas förargelse eftersom den är känd för att sprida sig som ett ogräs. Jag har själv testat Doras tigernötsmjöl i pannkakassmet och för panering av schnitzlar och det funkar utmärkt.

Nutri-Nick har ett brett sortiment av olika produkter och han experimenterar ständigt fram nya. Det är alltifrån bönpastor till steviadroppar, chokladkakor och proteinbars utan tillsatt socker. Den produkt som hittlls chockat LCHF-världen är en spaghetti baserad på svarta böner. De självrapporterade resultat som finns (i FB-gruppen Smarta Diabetiker) antyder hittills att denna bönpasta inte höjer blodsockret nämnvärt, ungerfär i samma härad som en strikt LCHF-måltis. Ketosen påverkas inte heller. Nu kör vi som sagt försök på flera personer under mer kontrollerade former för att se om vi kan verifiera dessa resultat.

Ett intressant faktum är att det finns exakt samma typ av solskenhistorier om diabetiker som blivit helt symptomfria och kunnat kasta sina mediciner i den seriösa veganrörelsen liksom i LCHF-rörelen. Många veganer äter processad skräpmat men de som följer gurun Dean Ornish utesluter - precis som oss inom LCHF - allt tillsatt socker och produkter av vitt mjöl. Deras huvudsakliga proteinkälla blir just bönor.

Oj, hörde jag någon skrika "kommersialism"? Japp, givetvis är dessa båda företag kommersiella men de har hjärtat på rätt sida. Och ju fler LCHF-vänliga produkter det finns på marknaden, ju lättare blir det för gemene man att hålla sig till LCHF-kosten. Här är länkarna till de båda företagen:

Nutri-Nick

Dorimax

Som sagt är det slutna grupper på Facebook. Nutri-Nickgruppen är redan tvärfull och vi tar inte in några ytterligare men det kan möjligen finnas behov av att ta in några ytterligare i Doras grupp. Och Facebook (FB) är för roligt! När man startar en ny grupp får man kreativa förslag från FB om medlemmar som bör bjudas in. FB föreslog att jag skulle bjuda in Sten Sture Skaldeman i Nutri-Nickgruppen där vi testar bönpastor och chokladkakor. Tyvärr så var det redan fulltecknat när jag såg FB´s förslag så Sten Sture blir tyvärr utan bönpasta och choklad. Men jag kan glädja honom och alla er andra med att Nutri-Nicks bönpastor väldigt snart kommer att finnas i närmaste Hemköp- eller Willybutik.

 

/Per Wikholm

04-08 2015

Jordmandel kallas tydligen tiger nuts på svenska.

04-08 2015

Det har florerat en del artiklar i engelsk press nyligen där det påstås att pasta och bönor kokta med lite olja och som därefter kylts ner "trollar bort" hälften av kalorierna

Ett mer korrekt uttryckt torde väl vara att man fått en hel del av stärkelsen att omvandlas till resistent form..

Det ska bli kul att höra vad ni kommer fram till i experimenten :-)
Man skulle ju gärna vilja veta vad som sker med glukosen såväl som med insulinutsöndringen

04-08 2015

Det har florerat en del artiklar i engelsk press nyligen där det påstås att pasta och bönor kokta med lite olja och som därefter kylts ner "trollar bort" hälften av kalorierna

Ett mer korrekt uttryckt torde väl vara att man fått en hel del av stärkelsen att omvandlas till resistent form..

Det ska bli kul att höra vad ni kommer fram till i experimenten :-)
Man skulle ju gärna vilja veta vad som sker med glukosen såväl som med insulinutsöndringen

04-08 2015

Vad säger du om det svarta riset då Per, testar ni det också?! Det innehåller ju betydligt mer kolhydrater men som sägs inte ska tas upp eller påverka blodsockret eftersom det mest är resistent stärkelse. Kan det vara så bra? :-)

04-08 2015

Vad säger du om det svarta riset då Per, testar ni det också?! Det innehåller ju betydligt mer kolhydrater men som sägs inte ska tas upp eller påverka blodsockret eftersom det mest är resistent stärkelse. Kan det vara så bra? :-)

04-08 2015

Man kan ju koka egna bönor också, betydligt billigare dessutom! Varför krångla med bönpasta?

04-09 2015

I experimentet kommer vi att testa blodsocker före samt efter 1, 2 och 4 timmar samt på morgonen dagen efter. De som har möjlighet kommer också att testa ketoner med samma regelbundenhet. Om blodsockret ligger stabilt och om ketosen inte påverkas så kan vi utesluta både att den resistenta stärkelsen bryts ned till glukos innan den når tjocktarmen och att det har skett något betydande insulinpåslag (insulin stoppar ketos mycket effektivt). Jag förväntar mig att vi precis som i fallet kallt potatismjöl kommer att få se en del individuella variationer där en del med effektivare matsmältning faktiskt får ett påslag av blodsocker och insulin.

Svart ris har vi i dagsläget inga planer på att testa. De tester som jag läst om antyder stora individuella variationer. Sannolikt handlar det som gör stärkelsen i svart ris resistent, mest om ett hårt, skyddande skal. Tuggar man detta länge så blir det inte längre resistent, utan blodsockerhöjande stärkelse.

Sen håller jag med Mimmi om att man kan blötlägga och koka sina bönor själv. Det är billigare men mer tidskrävande... och om jag säger som så, alla barn i familjen gör inte direkt vågen när det serveras bönor. Bönpastan var betydligt mer uppskattad.

04-09 2015

Barn gör väl aldrig vågen om det inte serveras pannkakor, pasta, köttfärssås eller köttbullar? :-)
Nu har jag aldrig varit intresserad av mat i sig. Mat är liksom ett nödvändigt ont för att hålla maskinen igång. Så jag håller med Mimmi i det att varför krångla till det. Jag gillar konceptet; föd upp, döda, stek och ät. (Stek i detta kan man faktiskt ta bort).

04-09 2015

Jag testade svart ris och blodsockret höjdes efter 3,5 timmar.
Jag hade tidigare kört fakir och dessutom fastat samma dag.

Även utanför lchf-sammanhang, innan jag började med lågkolhydratkost så bröt jag ner stärkelse väldigt snabbt Det krävdes aldrig mer än 2 timmar oavsett om jag åt mycket eller lite fett med kolhydraterna.

Jag reagerar även på protein.
1 enhet insulin till 7 gram protein.

Tänker också att jag kanske har snabb matsmältning efter att ha läst kommentarerna.
Tack för den insikten.

04-09 2015

Så, nu har jag beställt frön för att odla jordmandlar/chufa/tigernötter.

http://www.impecta.se/sv/artiklar/jordmandel.html

04-09 2015

Så bra att det till sist framkom att "tigernöten" heter jordmandel på svenska. Det blir lätt förvirrat med hemöversatta namn.
Jag brukar också försöka sprida kunskap bland LCHF:are och paleofolk att det svenska namnet på "nightshades" är potatisväxter. (Nattskattor är några arter i släktet skattor, alltså en mindre del av Potatisväxterna.)
http://dyntaxa.se/Taxon/Info/2002817?changeRoot=True

04-09 2015

Så bra att det till sist framkom att "tigernöten" heter jordmandel på svenska. Det blir lätt förvirrat med hemöversatta namn.
Jag brukar också försöka sprida kunskap bland LCHF:are och paleofolk att det svenska namnet på "nightshades" är potatisväxter. (Nattskattor är några arter i släktet skattor, alltså en mindre del av Potatisväxterna.)
http://dyntaxa.se/Taxon/Info/2002817?changeRoot=True

04-09 2015

Niclas Luthman? Han drev ett gitarrföretag för ca 20 år sedan, intressant diversifiering sen dess.

04-09 2015

D
Japp precis så är det. Han har sålt 1 miljon gitarrer men företaget blev övertaget av riskkapitalister. I samma veva började han fundera över sin kost som till stor del bestod av sportdrycker och energybars. Gary Taubes bok Good Calories, Bad Calories blev en vändpunkt i hans liv och nu satsar stenhårt på att ta fram produkter med liten blodsockerpåverkan. Riktig solskenshistoria!

04-12 2015

”Insulinresistens, diabetes och metabola syndromet”
https://www.youtube.com/watch?t=19&v=utzs7jPiN4s
Ralf säger att kolhydrater INTE orsakar diabetes han skyller alt på socker.
Hypotetiskt om han har rätt, då är det fel att försöka få folk att sluta äta kolhydrater för det skulle inte minska på diabetesinsjuknandet.
Att få folk att sluta äta socker skulle däremot hjälpa men då har LCHF rörelsen fel om kosten.

Om Ralf har rätt så skulle diabetesen utrotas om vi slutar äta socker och fortsätter att äta kolhydrater 40-60 E kolhydrater.

Försvarar man felaktiga teorier så målar man in sig i ett hörn man aldrig kan ta sig ifrån.
En dag så kommer folket att förstå och då är det en prestigeförlust för dom som står i hörnet
För dom som nu är diabetiker så är LCHF bra det är bara den felaktiga insulinhypotesen som måste bort.
Diabetiker tål inte kolhydrater men kolhydraterna orsakar inte diabetes.

04-12 2015

x
LCHF är nog främst för diabetiker, överviktiga och andra metabolt sjuka. Är man frisk och smal räcker det långt med att ta bort socker och spannmål. Har man redan förstört sin metabolism är LCHF bra. Äta strikt lågkolhyratskost har sina risker enligt Paul Jaminet och Chris Kresser.

04-12 2015

Cavewoman
Det viktiga är att ta reda på vad som orsakar diabetes så det kan tas bort.
Om det är socker så måste vi minska på socker men inte minska på kolhydrater från riktig mat.

Livsmedelsverket förstörde kostråden med teorin om fettsnålt, det skadade jordbruket och folkets hälsa.
Nu ska LCHF rörelsen göra samma misstag med att stoppa kolhydraterna för friska helt i onödan.
(sjuka där är det bra)
Potatis är då bra och nu förstör LCHF jordbruket när potatisodlingar läggs ner, miljarder som förstörs helt i onödan och gårdar får stänga.

Per w är inne på rätt väg.

Historiskt så har vi inte ökat kolhydraterna, det är socker som har ökat det senaste århundradet.

Socker kan skada biokemiskt se Robert lustig eller så skadar socker tarmfloran så tarmfloran orsakar diabetes, oavsett vilket så ska socker konsumtionen minska.

04-12 2015


Food reward kan vara en delförklaring till fetman industrimat stimulerar aptiten, LCHF gör nu samma sak med alla goda recept.
Då blir folket feta på LCHF.

Den alternativa förklaringen är att leptinresistens orsakar överätningen.
Att insulin skulle orsaka fetma är inte sant.

04-12 2015

X och Cavewoman
Varför ska man enbart utesluta socker? Kolhydrater omvandlas ju till socker i kroppen och höjer blodsockret. Under alla mina år som vegetarian åt jag sparsamt med socker, inga sädesprodukter, men mängder med ekologiskt odlade kolhydrater i form av frukter, bönor, ris och potatis. Jag blev metabolt sjuk. Räddningen för mig var strikt LCHF.
Jag skulle aldrig drömma om att återgå till den gamla kosten igen. Jag märker direkt på mitt blodsocker om kolhydratmängden blir för hög.
Lite konstigt att den här debatten förs igen och igen.

04-12 2015

Mjukis
MÄNGDER av kolhydrater som du skriver kanska inte är det optimala oavsett vad dom kommer ifrån. Jag äter runt 20%E, alltså ca 100 gram om dagen och det blir ju inga mängder utav det.

04-12 2015

Mjukis
Kolhydrater bryts ner till glukos inte till socker, ren fakta.
Socker där är hälften fruktos och det är fruktosen som kan vara boven INTE glukosen.

Om nu socker förstör tarmfloran så tarmfloran orsakar diabetes så kan även kolhydrater eller annan mat skada tarmfloran så diabetes uppstår.
Penicillin kan även förstöra tarmfloran.

Fakta är att ingen får högt blodsocker av kolhydrater det är omöjligt totalt omöjligt ren fakta, man måste vara diabetiker för att få högt blodsocker av kolhydrater eller ett förstadium till diabetes.

Diabetes innebär att insulinet inte kan sänka blodsockret, på friska så håller insulinet blodsockret lågt fakta som inte kan ifrågasättas.

Plattjords teorier där säger man att kolhydrater höjer blodsockret till skadliga nivåer, det är en ren lögn och fantasiprodukt, hur kan folk tro på den dårskapen?
På diabetiker så höjer kolhydrater blodsockret till skadliga nivåer, det är sant.



”Jag skulle aldrig drömma om att återgå till den gamla kosten igen. Jag märker direkt på mitt blodsocker om kolhydratmängden blir för hög. ”
Då är du en diabetiker, LCHF botar inte diabetes LCHF tar bara bort symtomen.


Jag har inte sett en enda vetenskaplig studie som visar att kolhydrater orsakar diabetes, inte ens några sådana teorier har jag sett.

04-12 2015

Cavewoman

Du skriver att man måste undersöka vad som är orsaken till diabetes. För min del var det inte socker och stärkelse utan "kolhydrater från riktig mat", för att använda dina ord. Vi är alla i olika metabola faser och jag kan idag inte ens äta 100 gram kolhydrater utan att kroppen protesterar.

04-12 2015

Mjukis X menar du antar jag.
Du gör ett fel du tror att kolhydraterna i maten orsakade din diabetes, det är inte sant ingen får diabetes av kolhydrater det är omöjligt.
Din mat kan ha orsakat en dålig tarmflora det kan vara så eller så blev du smittad av dåliga tarmbakterier eller så tog du penicillin.
Skräpmat socker och raffinerade kolhydrater har ett samband med diabetes det är sant, men att skräpmaten i sig orsakar diabetes är totalt obevisat, det finns inte en vetenskaplig studie som stöder det.
Skräpmaten ger en dålig tarmflora, många studier stöder det.
Dålig tarmflora orsakar diabetes många studier stöder det.
INTE EN VETENSKAPLIG STUDIE STÖDER ATT KOLHYDRATER DIREKT ORSAKAR DIABETES.
” För min del var det inte socker och stärkelse utan "kolhydrater från riktig mat", för att använda dina ord”
Vi har två alternativ.
1. din kost orsakade diabetes.
2. din tarmflora orsakade diabetes.
Punkt 1 har inget stöd i vetenskapen noll studier stöder din förklaring.
Punkt 2 har tusentals med studier som stöd för den förklaringen.
Punkt 1 varför blir du inte frisk av att äta LCHF du tar ju bort det du tror orsakar din diabetes, rent logiskt så stämmer inte det du säger.
Om kolhydrater orsakar diabetes så borde diabetesen försvinna när man äter LCHF under en längre tid.
Börjar man äta kolhydrater så skulle det ta veckor år tills man åter blev en diabetiker.

04-20 2015

Pinfärsk forskning visar med tydlighet att en felaktig tarmflora kan förändra psyket på en individ

Man kan bli både mer riskbenägen såväl som trångsynt stridslysten eller helt tappa sin förmåga att se nyanser i tillvaron

Överväxt av vissa kolhydratfrossande stammar kan medföra att man bara ser ett par tangenter på pianot och tränger ut de övriga 86 från medvetandet

Det blir ingen vacker musik på bara två tangenter :-)

06-25 2015

Intressant projekt! Kan du inte skriva en uppdatering om hur det gick?

06-25 2015

Anna,
jag återkommer med resultat när allt är sammanställt. Preliminärt: betydande individuella variationer men ändå inom acceptabla blodsockernivåer.


Namn:
Epost:
Kommentar:

Säkerhetskod
Ange koden som visas ovan, i rutan nedan
Lämna kommentar  Avbryt