Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Livsmedelsverket vet inte hur mycket kolhydrater det är i valnötter

09-21 2015 

I somras ställdes det en fråga om kolhydratinnehållet i valnötter på Kostdoktorns Forum då uppgifterna i näringsdeklarationen på olika märken varierar kraftigt. Det blev en lång tråd och till slut så ställde jag frågan direkt till Livsmedelsverket för att få det utrett. Tyvärr visar svaret som inkommit att de inte vet och heller inte anser sig ha resurser för att ta redan på det.

Här är hela tråden på Kostdoktorns Forum.

Nedan följer min fråga till Livsmedelsverket samt deras svar:

FRÅGA:

Det har under lång tid rått stor förvirring om kolhydratinnehållet i olika sorters nötter. Hittills har jag när sådana frågor kommit upp på olika LCHF-forum avfärdat det hela med att det sannolikt beror på olika regelverk i EU och USA om huruvida fibrer redovisas separat eller som en delmängd av kolhydrater.

Denna tråd på Kostdoktorns Forum antyder dock att det är mer komplicerat än så.

http://forum.kostdoktorn.se/topic/7138-olika-n%C3%A4ringsdeklaration-valn%C3%B6tter/

Trådens skapare Mattias Johansson har frekventerat en butik och tittat på näringsdeklarationen i fem olika märken av valnötter. Där uppges kolhydratsmängden vara alltifrån 7 g (per 100 g) till 18 g. I inlägg #5 i tråden länkar han till foton av de olika förpackningarnas näringsdeklaration.

Men det blir värre än så. När jag för att reda ut det hela besöker finska Institutet för Hälsa och Välfärd och deras livsmedelsdatabas Fineli som lyder under samma EU-regler som SLV så anges "digererbara kolhydrater" (exklusive osmältbara fibrer) i valnötter, vara endast 3,2 g per 100 g.

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=376&lang=sv

Vi har alltså en variation av kolhydratinnehållet för valnötter från 3,2 g till 18 g vilket knappast kan vara med sanningen överensstämmande även om man beaktar att det finns olika varianter av valnötter och att klimat och odlingsförhållanden kan påverka.

Som ni ser i tråden kollade jag även det amerikanska jordbruksdepartementets USDA´s livsmedelsdatabas. De uppger en kolhydratsmängd på 13.71 g kolhydrater som är snarlik den ni på SLV har i er tabell men när man kontrollräknar så är det uppenbart att USDA inkluderar fibrer i den totala kolhydratmängden medan SLV anger dessa separat.

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3720?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=Nuts%2C+walnuts%2C+english

Min fråga är således vad dessa osannolikt stora variationer av kolhydrater i valnötter på förpackningar och i statliga livsmedelsdatabaser i Sverige, Finland och USA beror på?

En följdfråga är vilken metod som SLV, Fineli och USDA använder för att beräkna kolhydrater? Som jag förstått det använder USDA en indirekt metod (som kritiserats av WHO) där kolhydrater inte mäts direkt utan blir en restpost kalkylerad från alla andra mätningar (med accumulerade mätfel).

m v h
Per Wikholm

SVAR:

Hej,

Tack för din fråga. Vi använder dessvärre samma ifrågasatta metod som USDA vilket beror på att det inte finns något självklart annat alternativ heller. Att jämföra olika databaser kan ibland vara förvirrande och om du går in och tittar på detaljinformationen för valnötter i FINELI och livsmedelsdatabasen så kommer du se att båda har lånat värdena för valnöt från USDA, bara olika år. Så tråkigt är det och självklart skulle vi vilja uppdatera det här men som vanligt är det en resursfråga.


Med vänlig hälsning
Veronica

Veronica Öhrvik
Nutritionist (AgrDr)
Risk- och nyttovärderingsavdelningen

SLUT CITAT

Kommentar:

Varför kan jag inte undgå att börja nynna på Lisa Ekdahls slagdänga från 90-talet, "Vem vet"?

Vem vet, inte du
Vem vet inte jag
Vi vet ingenting nu
Vi vet inget idag

Jag känner ärligt sympati för Veronica Öhrvik och hennes enhet som inte prioriteras av Livsmedelsverket. Detta är en del av livsmedelskontrollen som borde vara Livsmedelsverkets kärnverksamhet. Det var för detta syfte som Livsmedelsverket en gång startades. Går man till verkets hemsida så möts man först av en portalparagraf som antyder just detta:

"Alla ska känna matglädje och må bra av maten. Därför arbetar Livsmedelsverket för säker mat och bra dricksvatten, för att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller och för bra matvanor. Det är vårt recept på matglädje."

Men vad maten innehåller förblir trots denna portalparagraf okänt för konsumenten då verket inte anser sig ha råd att utföra egna undersökningar av näringsinnehållet i matvaror. Däremot satsar man gladligen pengar på att låta PR-byråer utforma reklamfilmer för Nyckelhålsmärkningen. Det bör här tilläggas att det bara är här i Norden som denna typ av märkning finansieras av skattebetalarna. Motsvarande märkningar sköts åtminstone i de engelstalande länder jag har kännedom om (USA, Storbitannien, Australien) av fristående, privata organisationer såsom Hjärtfonder. Livsmedelsverket änställer också "klimatstrateger" - ett område som borde skötas av andra myndigheter. Man anställer folk för projekt som "Matlandet Sverige" där vi ska exportera kulinariska livsmedel som Västerbottensost till omvärlden samtidigt som vår egen livsmedelsimport ökar och en mjölkbonde om dagen lägger ned.
 

/Per Wikholm
 


Namn:
Epost:
Kommentar:

Säkerhetskod
Ange koden som visas ovan, i rutan nedan
Lämna kommentar  Avbryt