Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Förvirrat försök till bättre skolmat i Mexico

08-16 2010 

Mexikos barn är för tjocka; därför ska skräpmat förbjudas i landets skolor, inklusive traditionella, hemgjorda mackor – tortas – om de är för feta. Och all läsk ska bort: bara ­vatten, lättmjölk och färsk pressad juice blir tillåtet.

 

Den mexikanska regeringen har presenterat regler för vad landets skolbarn inte får köpa eller äta i skolan. Reglerna, som träder i kraft nu i augusti, ska gälla för alla landets 220000 låg- och mellanstadieskolor, offentliga som privata.

De innebär att sockrade drycker, smågodis, chips, torkad fläsksvål och annat onyttigt blir förbjudet. Även tortas, dubbelmackor ofta fyllda med fett kött, ska bort – om de inte har mer hälsosamt innehåll, som bönor, avokado, ost eller kyckling och grönsaker. Däremot är tacos, burritos och sallader välkomna.

President Felipe Calderón startade i januari en kampanj mot fetma, med argumentet att antalet överviktiga ungdomar i Mexiko hade trefaldigats under de senaste 30 åren.

–Tyvärr är vi det land som har de största problemen i världen med övervikt bland barn, sade Calderón.

Cirka 4,5 miljoner mexikanska barn i åldern 5–11 år är överviktiga. En fjärdedel av alla barn i landet väger för mycket för sin ålder.

Läs mer>

Kommentar:
Läsk dåligt - juice bra. Magra köttbitar bra - feta köttbitar dåligt. Tanken är god i kampen mot övervikt men effekten kommer att bli begränsad. Barnen kommer också att vara hungrigare då det blir en kolhydratrik mat med låg fetthalt och få kalorier. Vi känner igen det från Sverige.

//L-E L

08-17 2010

Synd att den där presidenten inte gjort lite bättre efterforskning när han nu får bestämma hur ett helt lands skolelever ska äta.

05-22 2011

Här kan ni vara med och påverka!

http://www.konsumentsamverkan.se/skolmaten.htm


Namn:
Epost:
Kommentar:

Säkerhetskod
Ange koden som visas ovan, i rutan nedan
Lämna kommentar  Avbryt