Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Matrevolutionen

01-04 2011 

 Nu släpps boken "Matrevolutionen av Andreas "Kostdoktorn" Eenfeldt.

Det har talats om den länge på bloggen Kostdoktorn och nu är den alltså under utrullning i affärerna.  Boken är bra skriven med cliffhangers lämpligt utplacerade. Läsaren får först en bild av hur kostråden kunnat ta sådana outgrundliga vägar som de gjort. Därefter beskrivs hur lågkolhydratkost kan lösa problem med många sjukdomar. Slutligen finns en handfast guide om vad man ska tänka på när man praktiserar det nygamla ätandet. Dessutom finns svar på vanliga frågor; sådana frågor och påståenden som man som praktiserande LCHF:are råkar ut för med både jämna och ojämna mellanrum. 

För de som hänger på bloggarna kan boken naturligtvis inte tillföra så mycket nytt. Jag är dock övertygad om att det inte är de redan insatta som den här boken främst riktar sig till utan till de skeptiska och de som inte satt sig in i frågan närmare. De kan påverkas med rätt argument och det är där jag också tycker att boken har sin riktiga styrka.

En läsargrupp man gärna vill åt med sådana här böcker är dietister. Skulle en dietist (mot förmodan) läsa boken skulle denne förmodligen ha svårt att fortsätta i invanda fotspår med kaloriräkning och skräck för mättat fett. Men hur får man en dietist att läsa en sådan här bok undrar jag. Den strider mot allt de lärt sig. Eenfeldt påpekar också i en passus i boken att dietister är särskilt svåra att diskutera med.

Däremot verkar läkare ha en annan inställning till vad som är sanning idag och imorgon. Allt är inte hugget i sten, det vet de flesta läkare och därför kan läkare vara en tacksam läsargrupp. Jag tror att det är där nyckeln finns till att komma framåt i frågan om vad som är bra mat. Dietisterna kommer däremot att bli rundningsmärken med den inställning de har. Inte ens denna utmärkta bok kommer att få dem att ompröva vad de en gång lärt sig i skolan. Tyvärr tror jag så.

På slutet finns referenser till böcker och studier samlade med en kort beskrivning. Detta är utmärkt att ha som referenskälla när olika spörsmål förs på tal. Hade jag fått önska skulle varje referens till en studie kunna ha något mera kött på benen i form av några meningar om vad man kom fram till . Då hade det varit perfekt.

Det ska bli intressant att se vad som nu kommer att hända. Normalt tigs böcker av den här typen ihjäl. Vad som talar för den är att den är skriven av en läkare med praktisk erfarenhet och med ett brinnande intresse för frågan. Den kan läsas med behållning av både lekmän och professionella i branschen. Dessutom börjar det nu bli ett tryck som inte funnits förut. Professor Martin Ingvar släpper böcker som är inne på ungefär samma spår, tabloiderna har börjat använda beteckningen "LCHF" och faktarutorna i artiklar om LCHF lyser med sin frånvaro, alltså dessa små texter som skrivits av de etablerade i branschen och som hävdar det vanliga att det är säkrast med en varierad kost med mycket fibrer etc.

Boken rekommenderas för de som är insatta då den ger en bra ögonblicksbild av hur läget är idag beträffande forskning - man kan säga att boken är ett slags uppsamlingsheat och sammanfattning.

För den oinsatte ger boken en utmärkt introduktion där lågkolhydratkosten förklaras från olika vinklar. Efter att ha läst den kommer tvivlen på tallriksmodellens fördelar att torna upp sig till riktigt besvärliga höjder och en nyfikenhet kommer rimligtvis att väckas. Nu ska vi hoppas att så många som möjligt också får tillfälle att läsa den.

// L-E Litsfeldt

01-06 2011

Hörde på radion, P1 i går morse där Andreas utan problem kunde försvara sina ståndpunkter mot kolhydraterna. Tänk så mycket det hänt sista året. Etablissemanget är inte riktigt lika högljut längre. Verkar som de riktigt "stora" kolhydratförespråkarna börjar inse slaget förlorat och skickar fram lakejerna istället. Länge sedan Claude Marcus, Stephan Rössner m.fl. fick bre ut sig ohejdat efter varje LCHF-framstöt. Vi vinner detta slag, låt tiden arbeta för oss, tack L-E för att du finns och envist som en iller kan propagera för vår sak.

01-07 2011

Jag är dietist så när som på någon kurs och både tror på LCHF, LC och äter efter det själv :)

01-07 2011

Åsa, uppriktigt blir jag verkligen glad, att det finns plats för nya intryck hos en dietist, vars skrå ju tyvärr ibland, får utstå mycket elaka kommentarer dessa dagar.

01-10 2011

Synd att det var så mycket slängar åt dietister i recensionen, samt tunt med sakinnehåll.
Från en som annars är nyfiken.
/M


Namn:
Epost:
Kommentar:

Säkerhetskod
Ange koden som visas ovan, i rutan nedan
Lämna kommentar  Avbryt