Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Paulún lanserar "LCHP" en diet med 50 E % protein

02-06 2011 

Fredrik Paulún, numera LCHP

I dagens söndagsbilaga till Expressen lanserar Fredrik Paulún en helt ny diet - LCHP (Low Carb High Protein). Fördelingen i energiprocent är hela 50 % protein samt 40 % fett och 10 % kolhydrater. Artikeln finns inte på nätet men så här beskrivs den nya dieten:

"LCHP är en hard-corediet. det är inget man närmar sig steg för steg, utan det handlar om att kasta sig in i deieten. Allt handlar om att öka proteinintaget, ät två kycklingfiléer istället för en, fyra kokta ägg istället för två."

Det är magert kött, fågel fisk och ägg som gäller kompletterat med nötter och baljväxter.

Kommentar: Det blev ju ingen succé för Paulun när han lanserade sin hemsnickrade så kallade iso-diet. Nu försöker han sig på något nytt igen med ett namn snarlikt LCHF som är det som säljer bäst idag. Paulún kallar själv denna diet för en extremdiet som man bara ska syssla med i några veckor. Samtidigt varnar han för att njurar och lever belastas av en så hög proteinandel. Han skriver också dieten inte passar för folk med stor övervikt.

Så vad är då poängen med det hela? Att det kanske ger lite snabbare viktnedgång under några veckor? Men det är ju inte detta som är det stora problemet, utan att kunna behålla viktnedgången långsiktigt. Det luktar onekligen desperat. Men affärsidén kanske fungerar bättre denna gång. Många inser att de måste dra ned på kolhydraterna för att tappa överflödiga kilon men är ändå för fettskrämda för att våga testa LCHF.

Lite kuriosa: På ett par uppslag efter själva artikeln har sedan Ulrika Davidsson ett antal recept som påstås vara LCHP men när jag tittar på dem är de snarare LCHF med normalt med protein och mycket fett. Antagligen har inte Davissson hunnit med i Paulúns snabba diet-svängar och bara haspat ur sig några recept från sin senaste LCHF-kokbok.

/Per Wikholm, LCHF.se

02-06 2011

Kunde inte hålla mig. Jag la in ett av Ulrika Davidssons påstådda LCHP-recept i Kostverktyget här på sajten.

Lasagne med aubergineplattor och chèvreost.
Fett 67,4 E %
Protein 25,6 E%
Kolhydrater 7 E%

Det är alltså bara hälften så mycket protein som det ska vara i Paulúns LCHP. Men ett utmärkt LCHF-recept som dessutom badar i mättat fett från nötfärs, smör, grädde och ost. Undrar vad Paulún tyckte om recepten i dagens tidning?

02-06 2011

Tur öronen sitter ivägen... mungiporna åker uppåt!

02-06 2011

Det är bra konstigt. Det enda forskningen egentligen är helt överens om är hur mycket protein som är lämpligt för människan. Här är man överens, för mycket blir jobbigt för njurarna och för lite utarmar kroppen. Nu kommer Mr Pulun med den briljanta idén att vi ska chockhöja protein intaget?? Vad får han allt ifrån. Det här låter lika bra som när jag läste "allt om fettförbränning" med honom för tio år sedan där han påstår att det är nästan omöjligt att bilda fett av kolhydrater, max 3% om jag inte missminner mig. OK, för högt blodsocker är dödlig, om vi inte kan göra fett av det och depåerna är fulla, vad ska vi göra då, Protein?

Eller så är det helt enkelt så att han vill ha sitt avtryck. LCHF idag kanske står för LCH-Forsenberg efter Mats Forsenberg som myntade uttrycket. Då är väl LCH-Paulun då det nya enligt honom.

Jag ser reklamen för Pauluns produkter på Tv, den ena müslin efter den andra. Jag blir så trött!

02-07 2011

Fredric Paulùn har lämnat en kommentar på Kostdoktorns blogg:

"Hej alla kostintresserade! Jag har inte lanserat LCHP. Det var tidningen som ringde och intervjuade mig om det. Jag uttalade mig och där tar storyn slut.
Mvh
Fredrik Paulun"

02-07 2011

Tja, det verkar vara en skickligt genomförd tidningsanka av Expressen. När man slog upp Söndagsbilagan var det svårt att tro att det inte var Paulún som låg bakom:

Rubriken är "Snabbmetoden LCHP". I ingressen står:
"Efter LCHF. Nu är snabbmetoden LCHP här. - LCHP är den mest effektiva diet som finns, säger näringsfysiolog Fredrik Paulún."

Paulúns namn är fetat och vid ingressen finns en bild av Paulún. Så min tanke om att det rörde sig om en medveten lansering var inte så långsökt.

02-07 2011

Körde själv samma diet och gick under 14 månader ned 66,5 kilo. Funkar utmärkt.

02-07 2011

Tidningsanka eller inte. Har inte läst artikeln men det verkar som om FP var en tillskyndare av LCHP i reportaget men att han nu inte vill kännas vid den? Lite förvirrande.

02-13 2011

Opportunistiskt och oseriöst. Dessutom är LCHF ingen diet utan en livsstil. En hälsosam sådan.

04-07 2011

Jag kommer snart att lansera HCHF. Ett mycket bättre alternativ än LCHF för oss som gillar kolhydrater.

01-17 2012

Men "vad bra"!!! då ska någon lansera en gång till dieten som har gjort vår generation till den mest ohälsosamma och fetta generationen.

12-26 2012

Oavsett tidningsanka eller ej så är det fel att kalla LCHP för "ny diet" eftersom det var en man från Indien ( tror jag) som hette Dukan och lanserade den på 60-70 talet. Idag har väl nästan varannan människa bantat någon gång så man behöver knappast vara ett geni för att komma på att man går ner i vikt genom att minska på fett och kolhydrater....

04-06 2013

Dukan-dieten är uppkallad efter en fransk läkare some heter Piere Dukan. Kunskapen har han utvecklad under de senaste 30 åren och det finns numera en svensk översatt bok som heter "Dukan-dieten".
Jag har själv startat med Dukan efter att ha kollat runt lite på nätet, tidiningen Må bra har haft en artikel om de också. Googla på Dukan så hittar du hans hemsida.
Jag tyckte mycket om dukan eftersom jag fick äta kött, fisk, fågel, ägg, magra mjölkprodukter etc (finns en lista på 70 livsmedel som är tillåtna i starten). Efter 5-10 bara proteindagar fick man sen alternera proteindagar med dagar då du äter Protein och grönsaker tills du når din målvikt. SEN KOMMER KOLHYDRATER LÅNGSAMT ÅTERINFÖRAS. Min IBS blev markant bättre och en vännina hade samma resultat. Jag gick ner 6 kilo på en månad och hon ännu mer. Rekomenderas varmt. Angelika från Skövde

12-04 2014

Vi skriver idag 4 december 2014 och livsmedelsverket envisas med att ge råd om en kosthållning med kolhydrater och nyckelhålsmärkta produkter. Den s k forskningen har inte gått framåt alls, att några hundratusen människor äter enligt LCHF och mår bra motarbetas fortfarande. Det här borde ju vara synonymt med evidens, eller får bara forskarna ta ordet i sin mun?
LCHF kanske inte passar alla, jag mår bra av den kosten men gick inte ner i vikt, jag drogs fortfarande med en övervikt på ca 15 kg när jag ätit LCHF i ca 2 år. Jag slutade med gluten för stt jag har en intolerans, kanske till och med läckande tarm. Sjukvården vägrade att ta prover på mig för att jag förmodligen såg alldeles för frisk ut.

Genombrottet kom förra hösten, jag hade ingen aning om då vad ja g gjorde för att gå ner 11 kg på 2 månader.
Var på en kurs i hälsa för några veckor sedan när kursledaren nämnde att fett kapslar in tungmetaller. Min hjärna började att spinna loss... hmm jag har ju tidigare sanerat alla mina tänder fråm amalgam, tandläkaren skyddade mig inte, rensade ca 13 fyllningar med täta mellanrum. Ingen som nämnde c-vitamin, selen och chlorella.

Förra hösten tog jag alltså tag i utrensningen själv, beställfe zeolite och började med 1 droppe om dagen i vatten första veckan, sedan 2 droppar i en vecka osv.
innan jul var jag smal, vältränad och mådde toppen. Flaskan tog slut och jag iddes inte fortsätta. Nu har jag förstått sambandet, ska beställa igen för att rensa ut det jag har kvar. Proverna visade bly, arsenik och kadmium och det ska bort snarast.
Myndigheterna kommer aldrig att erkänna vilket fiasko amalgam i tänderna är, få se hur det blir med vårt kära fluor, diskussioner pågår och det ligger mycket prestige i det från myndigheternas håll.


Namn:
Epost:
Kommentar:

Säkerhetskod
Ange koden som visas ovan, i rutan nedan
Lämna kommentar  Avbryt