Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Utvärdering efter 8 veckor med LCHF

02-26 2011 

Jag bestämde mig i mitten av december att ta ett krafttag mot min övervikt (ca 34kg) under första halvan av 2011. Min plan var att återvända till viktväktarnas lågkaloridiet och att ta bort allt socker ur kosten eftersom jag visste att det var en av bovarna i mitt liv. Vid nyår läste jag en tidningsartikel om LCHF och bestämde mig för att prova. Just då fastnade jag mest för att ta bort socker och stärkelse. Senare när jag var lite mer påläst förstod jag även vikten av att lägga till fett. Jag gav mig själv en provmånad men utökade den snabbt till åtta veckor. Nu är det dags för en första urvärdering;

Vikt och mått Redan efter första veckan med LCHF hade jag tappat 2,9 kg. Nu var väl det mesta vatten och dessutom hade jag ätit upp mig under julen, men det var väldigt peppande och gjorde det lättare att fortsätta experimentet. Andra veckan gick jag ner 2,2 kg och tredje veckan 0,4kg. Sedan tog det stopp. Det blev två långa veckor med förstoppning, iskalla händer och fötter och plus minus noll på vågen. Jag höll dock ut och lyckan var stor när det äntligen släppte igen. Nu har jag gått ner 8,3 kg på åtta veckor och kan ha en storlek mindre på jeans. Jag väger mig varje lördag och mäter mig var fjärde vecka. Om man gör som kvällstidningarna och plussar ihop alla kroppsmått så har jag nu minskat otroliga 29 cm! Av dessa är det 9 cm som försvunnit i midjan.

Biverkningar Jag känner av metallsmaken i munnen men det stör mig inte så mycket eftersom jag vet vad det beror på, värre då att jag bitvis frusit så mycket att jag haft fleecetröja, filt och värmedyna framför TVn och i sängen. Ibland har jag haft fingervantar inomhus också... Jag tycker dock mig märka en förbättring sedan jag ökade på fettmängden den här veckan, nu blir det grädde och cocosa i kaffe och teet. Det extra fettet verkar varken gör till eller från på vågen och om det gör att jag slipper frysa så är det ju jättebra. Dessutom får man väldigt mjuka läppar av cocosan...

Hälsovinster Att vikten minskar är det största och absolut bästa hälsovinsten jag ser fram emot en kropp som mer motsvarar mitt aktiva inre och som orkar hänga med mig i dansens virvlar.. Jag har även mer energi på mornar och förmiddagar. Jag somnar som en klubbad säl och sover som en stock men vaknar utvilad och sugen på promenad. Jag har slutat åka berg-och-dalbana med blodsockret och är mycker lugnare i humöret. Nu äter jag tre gånger om dagen mot tidigare ca sex eller sju gånger. Jag törs åka bil långt utan att bli rädd för att få blodsockerfall, börja darra och svära åt familjen.

Vardag Den största vardagsutmanigen är att äta i sklans matsal vilket ingår i mina arbetsuppgifter. Det går skapligt att hitta mat som jag kan äta, tex har vi ett salladsbord där man kan välja fritt. Ca en till två gånger i veckan har jag sett på matlistan att jag kommer att få ta med mig kokt ägg eller något annat för att det blir för litet för mig att äta. Tex serveras det pastagratäng på måndag. Dessutom har jag tagit för vana att ta med kokosfett i ischokladformar att ta till kaffet på lunchrasten eftersom skolmaten är lite för mager för mig. Däremot har kommunen en policy mot socker i maten så det är bara stärkelse jag behöver hålla utkik efter.

Hemma äter vi samma rätter som förut men jag har finjusterat dem lite och jag tar tex broccoli till köttfärssåsen istället för spaghettin som familjen äter. Helt naturligt blir det mindre socker i maten för familjen också utan att det märks eftersom det till största delen är jag som lagar vardagsmaten.

Till frukost har jag börjat med köttfärsbiffar de senaste dagarna. Jag gör flera på en gång och lägger i frysen. På morgonen skivar jag lite ost på biffen och värmer i mikron medans tevattnet kokar upp. Mår bra och är mätt länge på en sådan frukost.

Helg Familjen älskar våra nya helger med biff med bernaisesås och andra smaskigheter. Jag gör en efterrätt eller ett kaffebröd varje helg (LCHF), från början var det för att jag själv var rädd att det skulle bli tråkigt men nu är det mer för gemenskapen med familjen eftersom jag inte känner mig sugen på sötsaker längre. Det är ändå viktigt att helgen känns lyxigare än vardagen tänker jag.

Motion LCHF är ju till skillnad från lågkaloridieter inte alls förknippat med motion om man inte själv vill. Det vill jag. Jag dansar minst tre timmar i veckan, tränar aerobics, promenerar hem från jobbet och tar mig några kilometer på mig crosstrainer. Dock har jag börjat lyssna mer på mig själv och sitter still när jag så vill men efter en dag eller två i stillhet vill jag röra mig igen - sådan är jag...

Kostnad Så här långt har vi tagit igen på gungorna vad vi förlorat på karusellerna. Tex är det dyrt att köpa sockerfri skinka i delikatessdisken men å andra sidan har vi inga utgifter för chips, godis och färdiga kaffebröd längre. Jag vill nog inte ens tänka på hur mycket pengar vi tidigare lade ner på skräp. Vi har samma matbudget nu som förut men gör av med pengarna på andra saker. Naturligtvis dricker sonen en och annan läsk och äter lite godis på helgen men det gorde han ju förut också så hans del är mindre eller oförändrad  mot förut.

Familj och omgivning Släkt och jobbarkompisar har varit försiktigt intresserade och frågat vad jag håller på med. Flera har även haft minst en bekant med samma matvanor som jag. Jag har väl däremot inte direkt upplevt något stöd vilket jah tror beror på alla de otaliga gånger jag satsat, gått ner 15 kg och gått upp igen. De kommer nog att supporta mig mer om ett år eller två  när de ser att konceptet håller.

Sonen har jag pratat väldigt lite med. Han vet att jag inte äter godis och socker men mer är det inte. Jag tycker inte att man ska prata för mycket diet med sina barn. Jag har i mitt jobb sett många barn som haft ångest kring mat pga bantande mammor. Bättre då att göra val i matbutiken och påverka barnen med det som finns hemma i skåpen. Sonen äter mindre socher och stärkelse nu men han väljer själv om han vill ha en glass eller lite godis. jag tycker dock att han äter allt mindre sött pga att han är mätt efter den vanliga maten.

Maken var direkt negativ när jag frågade om han ville hänga på. Jag förstod först ingenting eftersom jag upplever det här som den perfekta dieten för honom. Sedan fattade jag att medans jag ägnat mina kvällar åt att plöja Dahlqvist, Skaldeman och Kostdoktorns teoretiska böcker samt en hel hög kokböcker från bibblan hade maken studerat mig och hur jag bytt pasta, ris och potatis mot broccoli och gröna bönor. Han hatar broccoli och gröna bönor och trodde att det var nödvändig LCHF-mat. Jag mer eller mindre tvingade maken att läsa Matrevolutionen under förevändning att jag ville ha hans sunda åsikter om detta. Nu är han helt med på noterna. Han vill inte ta bort men gärna minska sina kolhydratet. Brödet är utbytt till finncrisp och nu i helgen när vi är barnfria kommer vi inte att ha någon potatis eller ris till maten alls - han vill prova min kost. Kul - dessutom bra för hans midjemått är stort.

Framtid  För 15 år sedan sa min Yogi "do only what your body tells you to do" det tog mig tills nu att förstå.Det var länge sedan jag kände mig som ett sånt blåbär som jag gör nu. Efter två månader med LCHF är jag som mest en nybörjare. Jag förundras fortfarande hur allt jag vetat om som sanningar ställs på ända; små potioner istället för stora, äta sällan men fettrikt, inga lightprodukter och god härlig mat i obegränsad mängd tills kroppen säger tack det räcker. Jag fattar ingenting men vill gärna vara med lite till. Länge till. Var skriver man på?! I fortsättningen vill jag definiera mig som LCHFare precis som kompisen som är vegetarian. Bara för att jag mår bra - viktminskningen som var viktigast är nu en trevlig biverkning av att jag gör som kroppen vill.

Delmål. 1) Att gå ner 0,7kg till så att jag kommer till nio kg jämt och får min tredje stjärna. (Jag delar ut en för varje trekilo minus. 2) Att gå ner mer än 10 kg. 3) Att få en vikt som börjat på en ny tiotalssiffra, dit är det nu 3,9kg. 4) Enstorlek minred jeans om två månader.

Belöningar Jag ger mig själv blombuketter, smycken och ett och annat klädesplagg, Nu är siktet inställt på ett speciellt fint halsband med två svalor på. Kanske vid nästa delmål. Jag drömmer om att köpa mig en riktigt fin ring när jag går i mål och bära den varje dag för att komma ihåg hur bra jag mår just nu.

02-26 2011

Bra att allt funkar för dig/er. Du har sunda åsikter och mål tycker jag. Hoppas du/ni fortsätter i samma anda.
Lycka till
Lars

02-26 2011

En underbar blogg.Tack och fortsatt lycka på färden. Krama lilla gubben från mej. Det är han värd!!!
KRAM eva-britt

02-26 2011

Vi är utrustade med ett fantstiskt verktyg nämligen vår kropp bara vi vågar och tar oss tid till att lyssna på vad den vill ha och behöver!
Lycka till i fortsättningen och grattis naturligtvis till allt som du nu redan har uppnått....och det blir bara bättre ju längre tiden går!

02-26 2011

Tack för härlig läsning!

02-26 2011

Riktigt trevlig läsning och man riktigt känner att du trivs med detta. Kul också att du förgyller med lite belöningar och "extras." Skön lördagsblogg, god fortsättning!

02-27 2011

Kul att läsa din utvärdering och lycka till. jag har varit med i ca 4 veckor nu och nu känner jag att kroppen minskat..glömde mäta mig men känner ju att kläderna sitter lösare.. minskat ca 2,5 kg i vikt och mår kanon...

02-27 2011

8 veckor idag för mig också! Känner starkt för det du skriver: "viktminskningen som var viktigast är nu en trevlig biverkning av att jag gör som kroppen vill." Kram!

02-27 2011

Vilken härlig läsning! Tack för tipset angående bokläsning för närstående. Har också en make som tror att han måste äta broccoli o gröna ärtor. (fniss!)

Marianne

02-27 2011

Apropå din frusenhet, jag klipper in och redigerar min kommentar i ett liknande ämne från en annan blogg:

"Jag känner av metallsmaken i munnen men det stör mig inte så mycket eftersom jag vet vad det beror på, värre då att jag bitvis frusit så mycket att jag haft fleecetröja, filt och värmedyna framför TVn och i sängen. Ibland har jag haft fingervantar inomhus också..."

När det inträffar igen och du har tillfälle så föreslår jag ett experiment:

Ta en promenad på några kilometer, ingen "powerwalk", det räcker med att den är målmedveten. Har kroppen parkerat i ett sparaläge kommer promenaden att signalera till levern att fyra igång sin energiproduktion igen. Efter en stund stiger kroppstemperaturen av ämnesomsättningen, håglösheten försvinner och dina kreativa tankar går igång.

Uppvärmningen av kroppen vid fysisk aktivitet är en direkt följd av värmeproduktion i samband med ämnesomsättningen. Sett från andra hållet, "frössenhet" vid normala temperaturer är en lika logisk följd av en ämnesomsättning på lågfart. Dra i första hand igång den med lite avvägd aktivitet istället för att klä dig mera.

Så tänker jag / Erik Edlund / LCHF.se

02-27 2011

Härlig läsning och lycka till!

Kram Kicki

01-06 2013

Det var spännande att läsa sitt eget inlägg - nu blir jag sugen på att göra en utvärdering efter två år med LCHF - få se om jag hinner den här veckan...
/Mirre

07-13 2013

Jag började med LCHF den 4e maj 2013 nu är det den 13 Juli jag har gått från 103,5 kilo och ett mag mått mätt från naveln och runt ca 124 cm till 90,5 kilo och mag måttet är 100 cm denna Lördag den 13/7-13. detta med tipps från olika LCHF sidor på nätet.. Det svåra för mig var att sluta med socker, allt det andra tycker jag är ganska enkelt. Resultatet har blivit att jag sover bättre, slutat snarka ! Jag känner mig gladare samt piggare och orkar helt enkelt mera. Så jag kör ett tag till önske vikten är 85 kilo... Glömde skriva att jag tar två 20 minuters promenader om dagen också.. Till alla ni som kämpar fortsätt med det... ge inte upp även om vissa dagar kan vara lite jobbiga... Med vänlig hälsning Kent

07-13 2013

Jag började med LCHF den 4e maj 2013 nu är det den 13 Juli jag har gått från 103,5 kilo och ett mag mått mätt från naveln och runt ca 124 cm till 90,5 kilo och mag måttet är 100 cm denna Lördag den 13/7-13. detta med tipps från olika LCHF sidor på nätet.. Det svåra för mig var att sluta med socker, allt det andra tycker jag är ganska enkelt. Resultatet har blivit att jag sover bättre, slutat snarka ! Jag känner mig gladare samt piggare och orkar helt enkelt mera. Så jag kör ett tag till önske vikten är 85 kilo... Glömde skriva att jag tar två 20 minuters promenader om dagen också.. Till alla ni som kämpar fortsätt med det... ge inte upp även om vissa dagar kan vara lite jobbiga... Med vänlig hälsning Kent

07-13 2013


Jag började med LCHF den 4e maj 2013 nu är det den 13 Juli jag har gått från 103,5 kilo och ett mag mått mätt från naveln och runt ca 124 cm till 90,5 kilo och mag måttet är 100 cm denna Lördag den 13/7-13. detta med tipps från olika LCHF sidor på nätet.. Det svåra för mig var att sluta med socker, allt det andra tycker jag är ganska enkelt. Resultatet har blivit att jag sover bättre, slutat snarka ! Jag känner mig gladare samt piggare och orkar helt enkelt mera. Så jag kör ett tag till önske vikten är 85 kilo... Glömde skriva att jag tar två 20 minuters promenader om dagen också.. Till alla ni som kämpar fortsätt med det... ge inte upp även om vissa dagar kan vara lite jobbiga... Med vänlig hälsning Kent

07-18 2013

Härligt att läsa om dina fina resultat!

07-18 2013

Härligt att läsa om dina fina resultat!


Namn:
Epost:
Kommentar:

Lämna kommentar  Avbryt