Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Lättmargarinet rasar

06-08 2011 

Svensk dagligvaruhandel har i sin skrift om arbetet för bättre matvanor intressanta siffror om smör och margarin. 

Siffrorna kommer ursprungligen från Livsmedelsverkets årsredovisning för 2010. Nedan en graf över vilken typ av fett som använts i matlagningen under 1997 till 2010:

Grafen nedan visar vilket matfett som använts på smörgåsar under 2006 till 2010:

Ladda ned Dagligvaruhandelns rapport här>

Kommentar:

Trenden både för matlagningsfett och smörgåsfett är mycket tydlig. Matlagningsfettet visar en minskning av hushållsmargarinet med en särskild dip 2008. Vad som är tydligt är att smöret är på uppåtgående.

Beträffande smörgåsfettet (nej, vi lär inte sluta äta smörgåsar under överskådlig tid) är trenden särskilt intressant. Smöret visar på en klart uppåtgående trend medan lättmargarinet fullkomligt rasar. Kanske staplarna går om varandra redan 2011? Fortsätter lättmargarinet sin kräftgång kanske det är utraderat 2012? ;-) En oerhört stark trend visar också den feta matfettsblandningen (läs Bregott o liknande).

Jag undrar varför Livsmedelsverket inte informerat tydligare om dessa trender...?

//L-E L
 

06-08 2011

Undrar vem som äter smörgåsar med hushållsmargarin, måste smaka delikat:-)

06-08 2011

Eftersom detta går stick i stäv med vad livsmedelsverket vill, så utgår jag ifrån att dom vill hålla det hemligt medan de planerar en motattack.

06-08 2011

"prinstemps" dom äter inte hushållsmargarin dom äter huhållsmargarin ;P

06-08 2011

Hm, men sen om man tittar på sen totala margarinkonsumptionen så har den ju inte minskat så mycket. Man föredrar det flytande margarinet när man tex steker då det är mycket smidigare.
Men mycket bra att smöret är på väg upp!

06-08 2011

Hm, men sen om man tittar på sen totala margarinkonsumptionen så har den ju inte minskat så mycket. Man föredrar det flytande margarinet när man tex steker då det är mycket smidigare.
Men mycket bra att smöret är på väg upp!

06-10 2011

Många av lättmargarinen innehåller kärnmjölk som t ex Lätta, som gör att den smakar akrylatfärg, dvs plast.

06-11 2011

Jag vil inte ha nogot annat enn smörolja (100 % fett) och animalske fetter,
aldrig nogot margrin eller hushållsfett.
Extra virgin (kallpressad) kokosfett och olivenolja är jo cokså bra i kalde rettar/drikkar.


Namn:
Epost:
Kommentar:

Säkerhetskod
Ange koden som visas ovan, i rutan nedan
Lämna kommentar  Avbryt