Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Sockerskadat (glykerat) LDL-kolesterol ger kärlskador

06-29 2011 

(Bild: Kolesterolmolekyl av Andrew Ryzhkov, Wikimedia)

Det är lika bra att du lär dig detta ord en gång för alla: "Glykering". Det är ett ord du kommer att få höra mer av framöver allteftersom nya rön kommer om vad som orsakar hjärtkärlsjukdom, stroke och sjukdomar som alzheimers.

Glykering är en process där socker kemiskt reagerar med proteiner. Det är samma process som gör att ett bröd blir frasigt på utsidan om du penslar det med vispat ägg eller vatten men när detta sker i din kropp blir resultaten inte lika trevliga. Nu visar en studie att glykerade LDL-partiklar lättare fäster vid kärlväggarna och riskerar att bygga upp plack som i slutändan kan ge hjärtinfarkter eller stroke. Glykeringen leder till att LDL-partikeln minskar i storlek och blir "kletigare" och därmed riskerar att fastna på kärlväggen. Forskarna har döpt denna form av LDL till MGmin-LDL och den beskrivs som "ultra-dålig" på grund av dess egenskaper.

Den gamla hypotesen om hur hjärtinfarkt uppstod handlade om att mättat fett och kolestreol slammade igen artären ungefär på samma sätt som det blir stopp i ett avlopp. Den ledde fram till de nuvarande kostrekommandationerna om att dra ned på konsumtionen av mättat fett och kolesterol. Men nyare hypoteser lyfter fram en helt annan bov i dramat - nämligen socker. Det är ett högt blodsocker som orsakar glykering i stor omfattning. I själva verket är det test som utförs för att mäta diabetikers så kallade långtidssocker, HbA1c, just ett mått på hur mycket hemoglobinet har glykerats.

Det finns ytterligare en aspekt på glykering värd att nämna. Sockerarten fruktos orsaker cirka 10 gånger mer glykering än vad glukos gör. Vanligt vitt socker består till 50 % av fruktos. Den explosionsartade ökningen av sockerkonsumtionen under 1900-talet skulle därmed kunna förklara den epidemi av hjärtsjukdom som drabbade västvärlden under 1900-talets mitt. Tyvärr har även galaktos i mjölksocker samma höga glykerande effekt som fruktos (mjölksocker, laktos består av 50 % glukos och 50 % galaktos).

Om du vill läsa på mer om glykering och blodsocker så har LCHF.se-medarbetaren Erik Edlund tidigare bloggat om detta här på sin blogg Matfrisk.

Den amerikanske LCHF-komikern Tom Naughton, alias Fat Head har bloggat om studien här (engelska). I Science Daily kan du läsa mer om studien här (engelska).

Kommentar: Som sagt - lägg ordet glykering på minnet. Lågkolhydratförespråkaren Greg Ellis har skrivit en bok på engelska om detta - The Glycation Factor som jag varmt rekommenderar. Mer om den kan du läsa här.

/Per Wikholm

PS. Nu bär det snart av till LCHF-campingen i Säffle. Kanske syns vi där! DS

07-02 2011

Mycket intressant i sanning Per !
Ett extra + för bra länkar . / Göran

07-04 2011

Är det dags att börja med laktosfri mjölk och yoghurt tro?

07-06 2011


Tack Per

Mycket bra iformation

AnnSofi (leopard65)

07-19 2011

Lotth:
Tyvärr hjälper inte "laktosfria" mjölkprodukter i allmänhet. De enda man har gjort med dessa är att spjälka upp laktosen i glukos och galaktos...så galaktosen som är problemet i detta fall försvinner inte. Enda undantaget från denna regel är det finska mejeriföretaget Valio som i sina laktosfria produkter delvis använder sig av en process som faktiskt reducerar mjölksockerhalten något.Tycker dock inte att det är värt priset att köpa Valios laktosfria mjölkprodukter. Det är bättre att skippa mjölk och använda vanlig youghurt i begränsade mängder.

Ändrad: 2011-07-19 10:13:09

07-19 2011

Ok. Tack för ditt svar. Förstår att det är en fortgående forskning på området. Än finns inga absoluta sanningar. Mycket intressanta resultat dock hittills, och skrämmande! Tyvärr för lite debatt och utrymme i media om detta!


Namn:
Epost:
Kommentar:

Säkerhetskod
Ange koden som visas ovan, i rutan nedan
Lämna kommentar  Avbryt