Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Engelska fiskare förbjuds beta med vitt bröd

08-03 2011 

(Bild: Brödinstitutets stora kampanj från 1976 om 6-8 brödskivor som hävdade att man inte blev fet utan bara friskare av bröd)

Att slänga ut vitt bröd i vattnet för att locka dit karpfiskar förbjuds nu i Hampshire i England. Förbudet motiveras av att det vita brödet ger fiskarna tarmproblem och gör dem feta. Förbudet är inte populärt då denna fisketeknik har urgamla anor i England och finns dokumenterad redan 1653. Mer om denna nyhet (på engelska) kan du läsa här i The Telegraph.

Kommentar: Fiskar ska naturligtvis inte äta vitt bröd. Forskare har konstaterat att det är dåligt för deras tarmsystem, bidrar till övervikt och gör dem allmännt sjukliga. Detta är ju inte så förvånande - vitt bröd är ingen naturlig föda för fiskar som de är evolutionärt anpassade till. Tyvärr vågar inte fiskeriet i fråga löpa hela linan ut utan accepterar att fiskarna ska få betas med mörkt bröd istället, med motiveringen att det har något bättre proteinsammansättning än vitt mjöl. Det har det förvisso men mitt stalltips är att fiskarna ändå kommer att drabbas av hälsoproblem då de antinutrienter som finns i mörkt bröd snarare är rikligare än de i vitt bröd.

Likväl är det ett steg i rätt riktning. Engelsmännen börjar få upp ögonen för att bröd är fettbildande i en rad olika djurarter. 2008 larmade kungliga brittiska fågelsällskapet om att det var olämpligt att utfodra fåglar med bröd och sedan dess har flera lokala myndigheter förbjudit matning med bröd till änder. Kanske trillar polletten snart ned, att även människor bör undvika bröd för att undvika övervikt, tarmproblem och en rad andra folksjukdomar.

/Per Wikholm

08-03 2011

Påminner om vad jag läste i en broschyr från Granngården om vad man skulle mata fåglarna med på vintern vid fågelbordet. Det stod ungefär "Ge dem inte bröd för det innehåller inget de egentligen behöver."

08-03 2011

Polletten ja. Om nu fågel och fisk tar skada borde man ju fundera på där emellan också.


Namn:
Epost:
Kommentar:

Säkerhetskod
Ange koden som visas ovan, i rutan nedan
Lämna kommentar  Avbryt