Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Text om dietisternas roll - av Ralf Sundberg

10-20 2011 

Jag har många gånger funderat över vad som är dietistförbundets roll i Sverige. I min bok ”Forskningsfusket – så blir du lurad av kost- och Läkemedelsindustrin”, Optimal förlag oktober 2011, som kommer i dagarna, berör jag den historiska bakgrunden till att utbildningar i näringslära drog igång i västvärlden. 

Bakgrunden var andra världskriget och den i högsta grad befarade risken för näringsbrist i det utbombade Europa och andra delar av världen. De utmaningar som mötte segrarmakterna skulle bemötas med en alltmer industrialiserad produktion av mat, där vegetabiliska substitut som margarinskulle ersätta smör och sojabönor sågs som lösningen på de flesta problem. För att övertyga människor om nyttan av dessa nymodigheter, beslutade man i FN-organen WHO och FAO att utbildningar skulle starta i de olika länderna för att påverka opinionen. Detta framgår av dokument från möten i dessa kommittéer. Detta förklarar varför utbildningarna till nutrionist/hushållslärare/dietist blivit så inriktade på propaganda från myndigheter och industri, och bristen på vetenskaplig inriktning blivit så uppenbar.

På Friedmans School of Nutrition vid ärevördiga Tufts University i Boston finns det till och med en särskild utbildningslinje som ger kompetens i nutritionspolitik. Så vitt jag har förstått är det den mest eftertraktade linjen, eftersom den ger störst inflytande. För nutrition som akademiskt ämne handlar nämligen mer om policies och politisk korrekthet än vetenskaplig ärlighet.

När jag deltog i en debatt en tidig morgon i TV4 mot dietistförbundets Elisabet Rothenberg passade jag efteråt på att fråga henne om vad dietistförbundet egentligen är för något. Jag fick då klart för mig att dietistförbundet inte är en fackförening, vilket nog de flesta tror. Det är i stället en sammanslutning som övervakar vad dietister bör säga och inte säga.

Frågan är då vilka intressen som styr dietistförbundet. I det sammanhanget är det svårt att inte låta bli att snegla på dess amerikanska systerförbund. Juristen Michele Simon skrev nyligen på hemsidan >Food Safety News<, om sitt besök på amerikanska dietistförbundets kongress. Så här skriver hon:

"The top-paying sponsors, whom ADA called "partners," were Coca-Cola, Aramark, the National Dairy Council, and Hershey (their "Center for Health and Nutrition" - really). "Premier sponsors" included PepsiCo, Mars, and General Mills.

The exhibit hall seemed more like a processed food trade show than a nutrition conference. I saw very few booths with actual information, apart from that being peddled by the likes of Nestle, Kraft, and McDonald's, along with (of course), ubiquitous product samples, tastings, and myriad swag. (Oddly, Monsanto's booth featured its branded, soy-based lip balm.)"

Coca-Cola är alltså amerikanska dietistförbundets partner. Så långt sträcker sig nog inte vår svenska motsvarighet, men de kostråd våra dietister förmedlar till diabetespatienter sponsras av Coca-Cola. Trots att alltfler forskare idag är övertygade om att socker, och särskilt då söta drycker är den främsta riskfaktorn bakom diabetes- och fetma-epidemin har Diabetes Nutrition Study Group valt att låta sin möten finansieras av just Coca-Cola, förutom då läkemedelsföretagen som ytterligare profiterar på dessa falska kostråd. Se >programmet för deras möte i Potsdam< : Det är mot denna bakgrund märkligt hur vår dagspress förlitar sig på dietister i så stor utsträckning som sker idag.

Som jag ser det är de tongivande dietisterna i första hand marknadsförare åt de mest vinstgivande – läs icke ekologiska – livsmedelsföretagen. Som till exempel dietisten Marc Hegfeld som förmådde övertyga USA:s senatskommitté till att införa dagens fettsnåla kostråd. Han belönades efter detta med en skräddarsydd tjänst som rådgivare åt Frito-Lay, världens största tillverkare av chips och snacks. Ett företag som självklart omhuldar dietisternas amerikanska moderorganisation.

Så ruttet är det i USA. Hur ruttet det är i Sverige kan man bara ana sig till.

//Ralf Sundberg, läkare, docent

10-20 2011

Ber om ursäkt för de klippta raderna. Har försökt få ordning på det ("tvättat" texten i Anteckningar etc) men jag lyckas inte. Det ska väl gå att läsa ändå förhoppningsvis.
//L-E L

10-20 2011

Det var lite i magstarkaste laget med Coca Cola som partner till Dietisterna. Har själv blivit skrämd av både dietist, diabetesläkaren och min diabetessköterska. Dock trotsade jag dem efter vetenskapensvärlds program den 11/9. Från den 12/9 har jag praktiserat LCHF och inte använt något måltidsinsulin. Mina värden har inte varit särskilt höga efter denna dag, som mest 11 i blodsocker efter något skit i en lunch jag åt. Men då jag testar sockret ofta så räknar min mätare ut att jag har ett snitt på under 7 på 30 dagar. Jag har förlorat ca 6 kilo från 86kg, sover mycket bättre springer inte på toa för att kissa och är piggare. Njurarna som läckte proteiner förut bör väl sparas en del då både blodtrycket och sockret sjunkit. Strunta i dietisternas råd och kör på med LCHF ingen mer än livsmedelsindustrin förlorar på detta och insulintillverkarna förstås. Hur många kubikmeter insulin tillverkar dom i timmen?
mvh
Tommy

10-20 2011

Att även de svenska dietisterna har band till kolhydrat- och margarintillverkarna framgår på DRFs egen "Företagssida"
http://drf.nu/foretag.php

Nestlé, Semper, Carlshamn, Finax, Findus, Unilever är några av de kända företagen där.

10-20 2011

Tack Jon,

Kan bara tillägga att i ett gammalt protokoll från dietistförbundets styrelse hittade jag att Rothenberg var ansvarig för sponsorskontakter.

10-20 2011

Har de inget samvete eller är de helt blåsta, kanske tas en prykologisk profil på de som ska jobba som dietister och högre upp, kan de inte inhämta information och tänka själva får de jobbet?

10-20 2011

Rottenberg heter hon väl ;)

10-20 2011

Har de inget samvete eller är de helt blåsta, kanske tas en prykologisk profil på de som ska jobba som dietister och högre upp, kan de inte inhämta information och tänka själva får de jobbet?

10-20 2011

Radbrytningarna fixade, men loggan är förlorad.

Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / LCHF.se

10-20 2011

Det vore väldigt bra med ett uppdrag granskning av Janne Josefsson om hur näringsriktiga dietister i Sverige är egentligen. Många människors hälsa påverkas av dietisternas råd.

10-21 2011

Med tanke på att Ralf inte tycks ha några problem med att samarbeta med pseudovetenskapare som Bosse Zachrisson och föreningen bakom 2000-talets vetenskap kan man spekulera i vad han själv kan ha för underliggande agenda.

10-23 2011

Hamnar på min läslista direkt!


Namn:
Epost:
Kommentar:

Säkerhetskod
Ange koden som visas ovan, i rutan nedan
Lämna kommentar  Avbryt