Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Ett sötare blod

11-15 2012 

Recension av boken Ett sötare blod av Ann Fernholm. 

 

Ann Fernholm har nyligen släppt sin bok "Ett sötare blod". Boken beskriver vilka inverkningar socker har på insulinet och vilka verkningar dessa ämnen i sin tur har på kroppen. Boken innehåller en historisk genomgång av hur fettet och särskilt det mättade fettet utsågs till boven i dramat när det gäller hjärtsjukdom. Vidare tar Ann Fernholm upp inflammationer, sockrets verkningar och en lite mer allmän del där många hälsoproblem får teorier om möjliga förklaringar.

Det är en mycket bra bok innehållsmässigt och den är bra skriven. Det märks att det är ett skrivproffs som gjort boken och de litterära bananskalen läggs ut i en jämn takt så att intresset hålls uppe.

I boken beskrivs bland annat kolesterol och vilka olika typer det finns. Här kan jag känna att jag som läsare blir lite osäker på budskapet och dess grunder. Kanske är det kolesteroldiskussionerna i boken som ligger till grund för att författaren skriver "Livsmedelsverket har precis lika rätt när de säger att fleromättade fetter är bättre än mättade.". Detta kan bara ha sin grund i att man kan titta på kolesterolvärden och därifrån möjligen dra sådana slutsatser. Men laboratorievärden är inga hårda ändpunkter som hjärtsjukdom och död. Någon referens mer än att det är Livsmedelsverket som säger så hittar jag inte med risk då för att det kan ha förbigått mig. Man vill ju se stöd för att man får mer hjärtsjukdom av mättat fett än av fleromättat och inte gå via kolesterolvärden eller lita på Livsmedelsverket som haft fel så många gånger förut.

Annars är boken mycket bra och jag har lärt mig massor och understrykningarna blev många vid genomläsningen. Trots att jag varit i gemet i snart 10 år blev det en skakande läsning. Ni som läst Lierre Keiths "Vegomyten" vet vad jag pratar om.

Det känns som att alla föräldrar borde läsa boken och alla som funderar på att bli föräldrar. Det pågår en debatt om skolmaten och denna bok är en utmärkt ammunition. Att tro att företrädare för det så kallade etablissemanget kommer att läsa boken tror jag inte ens själv på - även om det skulle vara en oerhört nyttig läsning för dem.

Ann Fernholm är i mitt tycke en mycket klok människa. Några höjdare:

·         "Under arbetet med den här boken har jag många gånger fått lust att fråga läkare om de har satt sig in i forskningen själva, eller om de gör som vi journalister brukar göra - upprepar vad någon annan sagt."

·         Det är som att säga att socker inte är farligt för tänderna, utan att problemet är att vi borstar tänderna för dåligt."

·         "Jag tänker - vad menas med det då? Balanserat för vem? För vad?"

·         "Jag tänker att forskare först och främst, på ett oberoende vis, måste ta reda på vad som är bra för vår hälsa, och sedan jämka det med vad som är bra för miljön."

Den som införskaffar den här boken kommer inte att ångra sig, den hör hemma i den översta divisionen av nutritionsböcker och rekommenderas starkt. Jag hoppas att vi framöver får se mer av den här varan från Ann Fernholm. Hon behövs.

Länk till webbshopen>

//L-E L

"Ett sötare blod", Ann Fernholm, Natur & Kultur 2012

07-29 2013

Läste om denna bok i en fristående Medicinsk Tidskrift.Den rekommenderades starkt.
Jag blev helt tagen av A.F.s bok Ett Sötare blod.Hennes i mitt tycke objektiva undersökande o väl beskrivna fakta har påverkat mej starkt.Kände en mycket stark längtan att förändra stora delar av mitt ätande.Är fn e en del av ett Viktväktarprogram,har i några veckor omändrat hela mitt sätt att välja mat.Tagit bort kolhydrater i allra möjligaste mån.Inga godsaker med sockerklibb längre.
Detta är helt Tack vare den kloka bok som väckte mej så effektivt.Tack Ann Fernholm


Namn:
Epost:
Kommentar:

Säkerhetskod
Ange koden som visas ovan, i rutan nedan
Lämna kommentar  Avbryt