Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

I dag publicerade UNT en debattartikel om kostråden och ett förnyat krav om en sanningskommission om dessa. Docent Ralf Sundberg, Per Wikholm (jag) och Lars-Erik Litsfeldt står bakom artikeln.

En nyligen publicerad studie visar att sockrade drycker har förmågan att trycka ned stresshormonet kortisol, precis som andra droger som alkohol och nikotin. Samma effekt sågs inte med det artificiella sötningsmedlet aspartam. Det är redan visat att inmärkt socker lyser upp hjärnans belöningscentrum som en julgran på liknande sätt som kokain. Nu kommer alltså ytterligare resultat som visar på sockrets likheter med andra droger.

En nyligen publicerad studie visar att sockrade drycker har förmågan att trycka ned stresshormonet kortisol, precis som andra droger som alkohol och nikotin. Samma effekt sågs inte med det artificiella sötningsmedlet aspartam. Det är redan visat att inmärkt socker lyser upp hjärnans belöningscentrum som en julgran på liknande sätt som kokain. Nu kommer alltså ytterligare resultat som visar på sockrets likheter med andra droger.

Enligt Livsmedelsverkets kostråd ska konsumtionen av så kallat "rött kött" minskas till max 500 g per vecka eller 71 g per dag. Det är samma nivå på dagligt intag av rött kött som många vilda schimpanser äter (65 g per dag). Med beaktande av att schimpansen är betydligt mindre än människor, betyder det i praktiken att de äter betydligt mer rött kött per kilo kroppsvikt än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Låt oss hoppas att Livsmedelsverket nu tar konsekvenserna av att inkludera även miljöaspekter i kostråden och för att rädda de hotade schimpanserna, genomför en massiv insats i Afrika för att informera de vilda schimpanserna om deras hälsofarligt höga konsumtion av rött kött.

Den populäre LCHF-bloggaren Martina Johansson har nyligen kommit ut med boken "Magstarkt!- En bok om tarmfloran och magens nervsystem". Det är Martinas tredje bok (tidigare har hon skrivit Fettfrälst och Hormonbibeln)och en bok jag varmt kan rekommendera för den kunskapstörstige som vill få en överblicksbild om var forskningen om vår tarmflora står idag och hur det påverkar både vår fysiska och psykiska hälsa.

Förvirringen är total i Sverige efter att WHO i går släppte sin rekommendation om max 10 % fritt socker och helst max 5 % fritt socker. Svensk media har i sin rapportering valt att jämföra äpplen och päron och rapportera som om att WHO:s begrepp "fritt socker" är liktydigt med Livsmedelsverkets mått "tillsatt socker". Vilket det inte är. WHO:s rekommendation är betydligt mer långtgående vad gäller sockerkonsumtion än Livsmedelsverkets.

En ny studie på barn i Finland och Estland med starkt ärftligt påbrå för att utveckla diabetes typ 1 visar att förändringar i tarmfloran föregår insjuknandet i denna autoimmuna sjukdom. Ett år före debuten i diabetes typ 1 går det att detektera att tarmfloran förlorar 25 % av sin biologiska mångfald och det är bakterier som anses hälsosamma som förloras. Detta borde öppna upp för nya studier för att utröna om s k kallad fekelietransplantation och kostförändringar kan förebygga diabetes typ 1.

I går sköt NASA upp satelliten SMAP som är ett observatorium för att mäta luftfuktigheten i jorden, cirka 5 cm ned i marken. Den ska samla in data från jordens alla hörn under 2-3 år. Vi kommer att få data om exempelvis vad som händer med jordfuktigheten när gräsbetesmark plöjs upp och omvandlas till spannmålsåkrar. Kanske kommer det på sikt att leda till nya insikter om vilken sorts matproduktion som är mest klimatsmart.

Nu satsas det närmare en miljard kronor på att ta fram en vegetabilisk produkt som ska ersätta ägget. Ägg är det närmaste det perfekta livsmedlet vi har på mänsklighetens meny. Med enda undantaget C-vitamin så innehåller ägg alla livsnödvändiga näringsämnen - essentiella aminosyror, essentiella fettsyror, vitaminer och mineraler.

Den kunskapstörstige som längtat efter en bok som förklarar varför livsmedelsindustrin ser ut som den gör idag och vill ha bakgrunden till hur vi hamnade där, har nu en guldgruva att gräva ur. Gunnar Rundgrens nya bok Global Eating Disorder tar dig med på en svindlande resa i tid och rum, från samlare och jägare, till de första jordbruket och vidare till dagens globala, hyperkapitalistiska livsmedelsindustri med konstgödsel, bekämpningsmedel, GMO och snabbmicrad skäpmat.

Den senaste stora nyheten inom hälsoområdet är att cancer oftast inte beror på genetiska faktorer eller miljöfaktorer utan enligt forskarna oftast beror på otur. Västvärlden har det senaste århundradet drabbats av en skenande cancerepidemi medan befolkningsgrupper som behållit sin traditionella livsstil och kostvanor varit närmast helt förskonade. Så fort de emigrerar till ett västerland eller till en storstad så drabbas de dock av cancer i lika hög utsträckning som västerlänningar.

Nej, CPT-1A och P479L är inte namnet på de nya robotparet i de kommande uppföljarna av Star Wars filmerna. Det hela handlar om en mycket specifik mutation på ett specifikt ställe i en gen som kodar för ett protein med avgörande betydelse för vår metabolism. Drygt 80 % av inuiterna har denna mutation som bland annat försvårar ketos.

Idag skriver vetenskapsjournalisten Ann Fernholm (Ett Sötare Blod)ett viktigt debattinlägg på DN, tillsammans med flera forskare och representanter för patientföreningar om vikten av att satsa på högkvalitativa vetenskapliga studier inom kostområdet. De flesta av våra stora folksjukdomarna i Västvärlden som diabetes 2, hjärt- och kärlsjukdom, många cancerformer, demenssjukdomar, tarmsjukdomar och möjligen även psykiska sjukdomar är i grunden kostrelaterade. Men eftersom ingen kan ta patent på naturlig mat så satsas det inte på forskning om detta.

En ny svensk studie om mjölk har lett till krigsrubriker i media. För varje glas mjölk om dagen du dricker ökar dödligheten med 15 % är det budskap som basuneras ut. Det finns förvisso skäl för att som vuxen inte använda mjölk som måltidsdryck men denna undermåliga studie bör inte utgöra grunden för ett sådant ställningstagande.

Nu torde nya numret av LCHF Magasinet ha landat i de flesta prenumeranters brevlådor och vi drar igång debatten om inuiternas kost mot bakgrund av min artikel om detta. Det är närmast nödvändigt att ha läst den artikeln för att kunna hänga med i denna debatt. Prenumerera eller köp den i välsorterade Pressbyråbutiker eller andra butiker. Resonemangen och argumenten finns i papperstidningen.

Välgjord forskning på såväl möss som människor, publicerad i den mest prestigefyllda vetenskapstidskriften Nature visar att de tre konstgjorda sötningsmedlen sackarin, sucralose och aspartam orakar försämrad glukostolerans och därmed förhöjt blodsocker. Försämringen verkar vara starkt kopplad till förändringar i tarmfloran.

Redan i slutet på 1970-talet började Mary Enig via sin forskning ana att de konstgjorda transfetterna som framställdes av delvis härdade växtoljor var potentiellt farliga och slog larm. Hon kritiserades och ignorerades länge men hann under sin livstid få rätt och få se amerikanska myndigheter föreslå ett totalförbud mot transfetter förra året.

Australisk TV´s vetenskapsprogram ABC Catalyst har två mycket intressanta avsnitt som handlar om vår tarmflora och om hur mer resistent stärkelse (RS) och lösliga fibrer kan förbättra blodsockerkontrollen. Ett experiment med en ung, vältränad gymnast som förbättrar sina kostvanor gav dramatiska effekter på blodsocker och insulinkänslighet. DN skriver om hur magbakterierna kan styra våra sinnen och påverka vad vi äter.

Dagens Medicin skriver om den hittills största obeservationsstudien om salt där även svenska forskare deltagit. Slutsatsen är att Livsmedelsverkets råd om att drastiskt minska saltkonsumtionen inte har vetenskapligt stöd. Svenskarnas nuvarande saltkonsumtion bedöms vara lagom ur ett hälsoperspektiv.

En ny studie från Uppsala universitet påstås nu visa att tråkiga tv-program, i synnerhet SVT:s konstprogram får oss att äta mer sötsaker medan spännande tv-program som TV4:s Solsidan är bättre för den som vill undvika viktuppgång.

Det här blir ett somrigt blogginlägg med två stories. Den ena lite mer seriös om varför barnfetman minskar i Sverige och framförallt i Stockholm. Den andra historien är ett rafflande sommarstugereportage som involverar en fladdermus, undulater, en fiskehåv samt Nordic Sugars propagandaskrift Perspektiv.

I nya numret av Nordic Sugars tidning Perspektiv stämmer Mai-Lis Hellenius upp i precis den serensång som sockerindustrin älskar att höra. Fetmaepidemin beror inte på socker utan enligt Hellenius främst på stillasittande. Det är precis så här det låter när forskare säljer sig till till industrin.

Fett, fusk och frosseri - det är titeln på en ny dansk tv-serie i 7 delar om mat fetma och hälsa som startat i SVT. Av en ren slump hamnade jag framför teven och blev positivt överraskad. Det märks tydligt hur den gamla fettskräcken håller på att ge vika och hur socker och snabba kolhydrater istället hamnar i fokus.

Dags för lite filmer som handlar om vikt, hälsa, tarmflora och resistent stärkelse(RS)/lösliga fibrer, butyrat (smörsyra) i lite olika kombinationer. Det är två långa på svenska (vetenskapsjournalisten Ann Fernholm samt Frida Fåk, docent, Lunds universitet) samt två korta på engelska. Den ena av Dr Michel Ruscio som spekulerar i att kombinationen RS och lågkolhydratkost är bästa kombinationen för viktminskning och behandling av IBS. Den andra är från Australien och handlar om RS, butyrat och hur det motverkar tarmcancer.

En ny studie från Lunds Universitet visar att bruna bönor och kikärtor gav lägre och stabilare blodsocker men även ökad mättnad. Vad kan detta tänkas bero på? Bingo, du gissade rätt: Höga halter av resistent stärkelse och lösliga fibrer.

SVT´s Vetenskapens Värld berättar om att 5:2-dieten fungerar för viktnedgång för 99 % i en svensk studie. Dessutom skriver man om 6 dietmyter på ett sätt som är lite nydanande. LCHF.se reder ut varför 5:2 fungerar, vilka fallgropar som finns och vat som faktiskt är myt och verklighet vad gäller dieter.

En ny svensk observationsstudie visar på ett samband mellan att utsättas för flygplansbuller och att utveckla övervikt. Däremot sågs inget samband med risken att utveckla diabetes. Man ska inte dra allt för stora växlar på observationsstudier men man kan konstatera att den faller in i ett mönster av tidigare studier som påvisat effekter på vikt av stresshormonet kortisol samt att den ger ny näring till diskussionen om övervikt orsakar diabetes eller inte.

Jag har fått många reaktioner och frågor kring min LCHF-guiden till resistent stärkelse. En vanlig fråga är om det inte räcker med att äta ovanjordsgrönsker för att ge tjocktarmsbakterierna den föda de behöver. Tyvärr är svaret nej. De flesta ovanjordsgrönsaker innehåller ingen resistent stärkelse (RS) och minimalt med lösliga fibrer. LCHF-kosten har genuina problem på detta område då de flesta livsmedel som innehåller betydande mängd RS eller lösliga fibrer utesluts eller starkt begränsas.

I detta omfattande blogginlägg, "LCHF-guiden till resistent stärkelse" får du den vetenskapliga bakgrunden, evolutionära förklaringar, historik och en hel del praktiska tips om hur du börjar med resistent stärkelse. Dessutom får du en unik tabell som klargör inte bara hur mycket resistent stärkelse olika livsmedel innehåller utan även hur mycket eller lite blodsockerhöjande stärkelse som tillkommer därutöver.

Många i LCHF-världen brukar hänvisa till inuiternas ketogena kost och polarforskaren Vilhjálmur Stefansson som belägg för att det långsiktigt går att leva hälsosamt på en kost nästan helt utan kolhydrater. Frågan är dock om deras nära helanimaliska diet verkligen är så kolhydratsfattig. Havslevande däggdjur som valar och sälar visar sig ha betydligt större glykogenlager än däggdjur på land.

Det har i dagarna kommit en ny metaanalys i British Journal of Nutrition som går igenom studier där kost med mycket fett jämförs med lågfettskost för diabetiker och prediabetiker. Slutsatserna är att högfett gav bättre resultat på riskfaktorer för hjärtsjukdom som blodtryck, blodsocker och HDL-kolestrol.

Kallt potatismjöl innehåller resistent stärkelse som inte ökar blodsockret utan istället omvandlas till fettsyror av bakterier i tjocktarmen. Tidigare skrev om om den LCHF/paleo-ätande diabetikern Steve Cooksey som använde resistent stärkelse för minska blodsockret och insulinresistensen. Detta inlägg blir en fördjupning i ämnet med lite praktiska tips för den som vill pröva.

Det är kanske inte så många som känner till att det finns en LCHF-långfilm med Meryl Streep i en av huvudrollerna. First Do No Harm heter den och nu finns den i fullängd på Youtube. Den handlar om ketogen (extremstrikt) LCHF vid epilepsibehandling av barn och är gjord av en känd Hollywoodregissör vars son räddades av denna kost.

På mycket kort varsel satte jag mig på cykeln och sedan på tåget mot Stockholm för att delta i en direktsänd debatt med Valter Longo, veganprofessorn som de senaste dagarna fått krigsrubriker för sin tes att animaliskt protein, kött är minst lika farligt som att röka.

Mat med mycket animaliskt protein fyrdubblar din risk för cancer men efter 65 år ålder är det istället nyttigt. Det är budskapet från en studie som helt bygger på data från det amerikanska smittskyddsinstitutets NAHNES-undersökningar. Precis samma data som forskare dömde ut som fullständigt värdelösa för forskning så sent som i oktober förra året.

Icke alkoholrelaterad fettlever är ett starkt växande problem i Västvärlden. Flera studier visar på ett samband mellan fettlever och vår allt sockrigare mat. I dagarna har ytterligare en högkvalitativ studie publicerats som visar att strikt lågkolhydratskost i sex dagar är långt effektivare än traditionell, kalorireducerad kost i sju månader samt att sex veckors högkolhydratkost förvärrar problemen avsevärt vad gäller fettlever.

Under loppet av några dagar har motgångarna kommit slag i slag för Livsmedelsverket. I Stockholm uppmanade skolborgarrådet skolorna att helt strunta i Livsmedelsverkets regler om mättat fett. Ett par dagar därefter tvingades även Karlstad efter en folkstorm att backa från sitt förbud mot mellanmjölk och Bregott i skolorna. I går kom en stor studie som kopplade socker till hjärtdödlighet och som lök på laxen kritiserades SLV av forskare för att negligera riskerna med bisfenol A.

Nyligen har ett nytt bantningspreparat kallat Aptiless, baserat på spenat lanserats. Bakom produkten står professor Charlotte Erlanson-Albertsson. Detta har givit upphov till en mycket bitter, onyanserad och ovetenskaplig diskussion på LCHF-bloggar och i sociala medier. Allt tyder på vetenskapen bakom pillrets aptitdämpande effekt är gedigen.

Kan resistent stärkelse förbättra blodsockerkontroll, insulinresistens och underlätta viktnedgång? Det finns en del forskning som pekar i den riktningen och nu testar den amerikanske diabetikern Steve Cooksey resistent stärkelse i ett experiment på sig själv. Steve Cooksey äter LCHF/paleokost och är inblandad i en juridisk process om rätten att få ge kostråd utan att vara registrerad dietist/nutritionist.

Professor Walter Willet skriver i Scientific American om den tragiska, drygt 100-åriga historien om konstgjorda transfetter. I USA är deras motsvarighet till Livsmedelsverket på god väg att genomföra ett totalförbud mot dessa transfetter. Willet menar att det var på tiden men att vi inför framtiden bör dra lärdom över att det har tagit över hundra år att få bort ett farligt livsmedel från marknaden.

Idag har Livsmedelsverket släppt en ny rapport om mat, miljö och klimat. Budskapet som trummas ut i media är det vanliga: "Ät mer grönsaker och mindre kött – bra för både miljön och hälsan". Som vanligt framställs också de metanrapande och metanfisande idisslarna som klimatskurk nummer ett i budskapet utåt. Dyker man lite djupare rapporten framträder dock en hel del som visar att frågan inte alls är så enkel.

Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI har räknat på tre olika scenarion där tillgången på olja sjunker med 25 %, 50 % eller 75 %. I scenariot -75 % stannar jordbruksmaskinerna och vi måste lägga om matproduktionen för att undvika svält. Det intressanta är att denna omläggning är en närmast klockren beskrivning av LCHF som kostmodell.

Karolinska sjukhuset i Stockholm bedriver vidareutbildningar om kost för dietister och sjuksköterskor där rent ovetenskaplig skräckpropaganda mot LCHF ingår. Förutom de vanliga myterna om att LCHF ger hjärtsjukdom och försämrade blodfetter (något som SBU redan har avfärdat i sin senaste rapport om Mat vid fetma) slängs det bland annat ut påståenden om att LCHF skulle orsaka impotens hos män.

DN har via ledarskribenten Lena Andersson startat upp en debatt där stärkelserik mat höjs till skyarna och LCHF dissas. Denna debatt förs också på andra sidan Atlanten i paleo- och lowcarb-kretsar så jag bjuder på en liten mer djuplodande analys om evolution, vårt och andra djurs matsmältningssystem för att utröna om stärkelserik mat ska betraktas som nödmat eller basmat för människan.

Nu i mitten på november så får Sverige fint besök. Det är Allan Savory som i praktiska experiment på fem kontinenter visat att betydligt fler gräsbetande djur kan vara lösningen för att stoppa ökenutbredningen, rädda klimatet, matförsörjningen och miljön. Allan Savorys TED-talk har i dagsläget sätts av 1,6 miljoner människor. Missa inte detta unika tillfälle att lyssna på Allan Savory i Sverige.

Förra veckans program av "Catalyst" sågs av flera miljoner i Australien. Där ifrågasattes hela hypotesen om mättat fett och kolesterol som orsak till hjärtsjukdom och kallades för den största medicinska skandalen någonsin. Imorgon torsdag planeras det uppföljande programmet om statiner att sändas men en professor samt Australiens Hjärtfond vill att det statliga tv-bolaget ABC ska stoppa programmet.

Detta är inte någon nyhet som du kommer att få läsa om någon annanstans men forskare vid universitetet i South Carolina har nyligen gått ut med mycket skarp kritik mot all forskning som baseras på deras "National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES)". Precis som många studier i Sverige är dessa baserade på otillförlitliga enkätundersökningar om kostvanor som vid en närmare granskning visar sig vara fullständigt orimliga.

Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Nu visar nya rön att sjukdomen dyker upp allt senare i livet. Ingen vet varför, och sjukvården klarar inte av omställningen. Bara en tredjedel av alla sjuka får en diagnos.
Sedan 1990-talet har antalet barn med celiaki, glutenintolerans, stigit från 0,5 procent till nästan fem gånger så många i Sverige. Utvecklingen har varit föremål för omfattande forskning och ännu vet ingen varför just Sverige är så drabbat.

– Jag utmanar samtliga läkare och dietister i Linköping, som förespråkar konventionell behandling av diabetiker, på att förbättra hälsan mest hos en typ 2-diabetiker. Nu väntar major Fredrik Söderlund spänt på svar, skriver Corren (Östgötacorrespondenten).

När de nya Nordiska Näringsrekommendetionerna presenterades igår var de mesta redan känt sedan tidigare. Någon stor revolution handlar det inte om utan en långsam, taktisk reträtt från 6-8 brödskivor och allmänt fettsnål kost till något som mer liknar GI-kost. Det mest intressanta är de fundamentalt olika slutsatserna som NNR repektive SBU drar om det mättade fettets farlighet i sina sina respektive dokument som presenterades med bara 10 dagars mellanrum.

SBU:s rapport "Mat vid fetma" var en smärre jordbävning där de konstaterade att lågkolhydratskost som LCHF, åtminstone på kort sikt är den mest effektiva kosten för viktnedgång hos feta. De kostaterade vidare att en rad hälsovärden förbättrades med LCHF samt slutligen och kanske viktigast: "Sammantaget måste det vetenskapliga underlaget för att intag av mättat fett leder till försämrad hjärt-kärlhälsa anses vara bräckligt (sid 454). Varför har Livsmedelsverket så mycket svårare att komma till samma slutsatser?

Livsmedelsverket har på sin hemsida kommenterat den nya SBU-rapporten om mat vid fetma som kom fram till att lågkolhydratskost är mest effektivt för viktnedgång. Föga överraskande är verkets slutsats att det på sikt inte alls spelar någon roll vilken diet man äter när man vill gå ned i vikt samt att Livsmedelsverkets råd är allmänna och inte syftar till viktnedgång.

Idag kom den äntligen. SBU:s rapport om kost för att behandla fetma. Detta är en historisk dag. Ingen annan statlig myndighet har tidigare uttryckt sig så rakt på sak om att LCHF är mest effektiv vid viktnedgång och att det inte finns några vetenskapliga belägg för att LCHF skulle vara farligt för hjärthälsan. Detta är för båda Sverige och resten av världen inget mindre än en jordbävning.

Allt mer forskning pekar nu på att jordbrukande och mjölkdrickande invandrare från nuvarande Turkiet och Mellanöstern slog ut och ersatte den befolkning av samlare och jägare som redan fanns i Norra Europa. Tidigare har den dominerande hypotesen varit att kunskapen om jordbruket spreds fredligt och att befolkningarna blandades. I stället framträder nu en brutalare bild av oförsonliga krig och etnisk rensning.

Viktnedgång kan kortsiktigt åstadkommas med många olika dieter. Det är dock alltid dåligt när viktnedgången till stor del består i att muskelmassa förloras snarare än att kroppsfett förbränns. Då är man snabbt på väg mot jojo-bantningens dilemma där viktnedgågen blir mindre och svårare för varje gång. En ny studie ger nytt ljus över hur mycket protein vi behöver för att undvika att muskelmassan minskar vid viktnedgång.

Det rör sig onekligen framåt. Allt fler forskare inser att hjärtsjukdom framför allt är en inflammatoriskt sjukdom och inte en kolestrolsjukdom. Forskare vid KI får nu 8 miljoner i stöd från EU för forskning för att förebygga hjärtsjukdom.

För ett par dagar sedan publicerade Hjärt- och Lungfonden en föga uppmärksammad debattartikel i DN. Den handlar om att lågutbildade och ekonomiskt svaga grupper inte hänger med i det övriga samhällets utveckling mot bättre hjärthälsa. Det skrivs inte rakt ut men indirekt kan inlägget läsas som en kritik av Mai-Lis Hellenius med fleras larm från 1 augusti om att det är fettdieten LCHF som orsakat dessa förhållanden.

En ny studie visar att även tarmfloran förändras vid rökstopp och det skulle kunna vara en av mekanismerna till varför rökstopp ofta leder till viktuppgång. De i studien som slutade röka fick en sammansättning av tarmfloran som tidigare visats vara dominerande hos människor med fetma.

I maj hade Livsmedelsverkets expertgrupp ett sammanträde som helt handlade om socker. Nu har protokollet kommit men föga förvånande visar det sig att Livmedelsverket inte kommer att ändra på någonting. Fruktyoghurt med tillsatt socker kommer fortfarande att kunna stoltsera med Nyckelhål. Trots att forskarna bakom NNR ser ett "sannolikt" samband mellan läskkonsumtion och risk för diabetes blir ändå slutsatsen att det finns "få samband mellan hälsoeffekter och sockerintag". Fortsätt vidare i samma hjulspår med andra ord.

En studie på möss visade att hanarna fick minskad potens och honorna dog tidigare när de fick en kost bestående av 25 % kalorier från tillsatt socker, vilket är den nivå som USA's officiella kostråd anser vara säkert att konsumera. Det motsvarar ungefär 3 burkar läsk om dagen för människor.

Docenterna Ralf Sundberg och Uffe Ravnskov samt professorerna Karl Arfors och Tore Scherstén svarar idag Maj-Lis Hellenius på GöteborgsPostens debattsida. Rubriken är "Tro ersätter vetande i hetsig kostdebatt"

Sveriges mest kända förespråkare för paleolitisk kost (eller ursprunglig föda som han själv föredrar att kalla det), Staffan Lindeberg har idag tillsammans med arkeologen Göran Burenholt publicerat en mycket läsvärd artikel i Svenska Dagbladet om kostdebatten.

I dagarna har den första konstgjorda hamburgaren för det facila priset av 2,2 miljoner kronor provsmakats. Det föll inte riktigt provsmakarna i munnen trots att det färgats och kryddats men likväl sjunger den massmediala kyrkokören halleluja till detta som världens räddning. Här är mina personliga reflektioner om denna hype.

Sommar, sol och nyhetstorka. Dags att vakna upp till ett nytt kostlarm. Denna gång påstås omega-3 orsaka allergier hos barn. Den nya studiens resultat går helt på tvärs mot tidigare forskning men forskarna tvekar inte en sekund om att omsätta de nya resultaten till kostråd för barn. Detta trots att denna studie inte ens undersökt omega 3 intaget i människa.

En mindre svensk studie på 10 överviktiga, postmenstruella kvinnor som fått äta en paleolitisk (även kallad stenålders-) kost visar på bra resultat på midjemått, blodtryck, blodsocker och flera andra hälsomått.

Ni missar väl inte världens största LCHF-evenemang i Säffle 27-30 juni? Det finns fortfarande platser kvar. Fullspäckat program med intressanta föreläsare och sociala aktiviteter på Dusö Udde.

Skräcken för animaliskt fett och den moderna matkulturen där inälvsmat ratas gör att ätbar mat går till spillo. Efter att försöken att göra diesel av slaktavfallet misslyckats tar industrin nu nya grepp. Slaktavfallet ska hydrolyseras och kunna användas i bland annat glass.

En intressant studie på möss visar att de möss som fick föda med gluten gick upp mer i vikt än möss som fick glutenfri föda. Även markörer för inflammation och blodsockerkontroll var bättre i gruppen som fick glutenfritt.

Bloggen "Perfekt Hälsa" har gjort ett mycket väl genomarbetat inlägg som sammanfattar det vetenskapliga läget om varför man bör minimera eller helt utesluta spannmål i kosten.

Livsmedelsverket har skrivit ihop en sida om studier om fettkvalité och hjärt- och kärlsjukdom. Det hoppingivande är att första underrubriken är "Ingen skyddande effekt av att enbart minska mättat fett". Det är första gången något liknande skrivs på verkets hemsida. Slutsatsen är dock som vanligt att verkets näringsrekommendationer inte behöver ändras.

Under flera årtionden har Livsmedelsverket enbart fokuserat på att minska fettkonsumtionen och då framför allt konsumtionen av mättat fett. Den senaste offentliggjorda dagordningen från deras främsta expertgrupp visar att en ny fråga dominerar dagordningen. Frågan om socker och dess konsekvenser för hälsan.

Så kom det då igår ytterligare en i raden av larmrapporter om nöttkött och klimat, denna gång från IVL Svenska Miljöinstitutet. rapporten innehåller samma grundläggande feltänk som tidigare rapporter i samma genre. Man stirrar sig blind på kossornas metanutsläpp, klumpar ihop all nötköttsproduktion som om industrikött och naturbeteskött var samma sak och glömmer bort att idisslare är en naturlig del av svensk fauna sedan Hedenhös tid.

Dagens Nyheter har en intressant artikel om periodisk fasta. Som så många gånger tidigare i artiklar om kost och viktnedgång avslutas dock artikeln med att Stephan Rössner, professor emiritus i hälsoinriktat beteendeförskning får spy galla över metoden.

Anthony Colpo har gjort en grundlig analys av studien om att rött kött och dess karnitin skulle orsaka hjärtsjukdom. På punkt efter punkt avslöjar Anthony Colpo allvarliga brister och rena felaktigheter i studien och utnämner studien till "Bullshit Study of the Year". Informativ men samtidigt underhållande läsning för den som står ut med mycket grova ord.

Ancel Keys var foskaren vars hypoteser om mättat fett la grunden till de fettsnåla kostråd idag rekommenderas världen över. Ancel Keys har tidigare avslöjats med rent forskningsfusk och nu visar det sig även att hans mest betydelsefulla studie Seven Countries har allvarliga brister. Sockersöta kakor, bakelser och glass klassificerades som mättat fett.

Under lång tid har vi fått höra mantrat att fetma- och överviktsepidemin i världen beror på stillasittande. Coca Cola har till och med nyligen gjort en reklamfilm på temat där stolar (stillasittande) anklagas för att vara ett större problem än söt läsk. En ny studie visar dock att Hadza, ett samlare- och jägarfolk från Tanzania inte bränner mer kalorier per dag jämfört med amerikaner eller européer.

I SVT2:s program Korrespondenterna ikväll (tisdag 2 april)kl 20.00 medverkar bland annat professor Robert Lustig och berättar om socker som en drog. Inför programmet har SVT haft professor Claude Marcus i sin morgonsoffa. Marcus anser inte att socker är en drog, att beroendet går lätt att bryta men är däremot för en sockerskatt.

Ny forskning på möss visar att förändringar i tarmfloran kan förklara 20 procent av viktnedgången vid gastric bypass-operationer. Forskningen är ett hårt slag mot den etablerade, överförenklade kalorier-in-kalorier-ut-hypotesen men också mot den i LCHF-kretsar omhuldade, överförenklade kolhydrater-in-insulin-ut-hypotesen.

Det finns en del forskning som antyder att sötningsmedlet stevia har positiva effekter på blodtryck, blodsockerkontroll och blodfetter. Forskningen är i sin linda och bör tas med en nypa salt och förändrar inte grundhållningen att sötningsmedel bör användas sparsamt.

Det har under många år varit ett mysterium varför det fetmakirurgiska ingreppet gastric bypass-operationer ofta leder till att typ 2-diabetiker blir av med sin sjukdom närmast över en natt. Nu visar uppföljande studier att en tredjedel har fått tillbaka tillbaka diabetesen efter fem år.

Hjärtsjukdom handlar inte främst om kolesterolvärlden utan om inflammation. Det är inflammatoriskt socker, snabba kolhydrater, omega 6-rika växtoljor och tansfetter man bör indvika. Inte kolesterol i ägg eller mättat fett. Det är budskapet i detta nyhetsinslag från amerikanska CBN.

I en kärnfull, 22 minuter lång TED-föreläsning berättar Allan Savory sitt livs historia om hur han på ett mycket smärtsamt sätt kom till insikt om att gräsbetande djur är räddningen för att stoppa ökenutbredningen, rädda klimatet och säkra mänsklighetens matförsörjning. Ett budskap 180 grader på tvärs mot den koskräck som dominerar i den svenska debatten om köttfria måndagar, köttskatt och SLU:s köttguide.

Skräpmatsindustrin vet precis vad den sysslar med. De har investerat miljarder i vetenskapliga studier för att testa ut den optimala sammansättningen av livsmedel som får oss att överäta och bli feta och sjuka. Kombinationen av av socker/snabba kolhydrater, salt och fett gör att vi inte kan sluta äta chips, strips och snacks gärna nedsköljda med en halvliter Cola.

Ligger omega 6 som finns in växtoljor som majsolja, sojaolja och solrosolja och margariner baserade på sådana växtfetter bakom den svåra tarmsjukdomen ulcerös kolit?

Livsmedelsverket hävdar att "mjuka fetter" (fleromättade och enkelomättade) alltid är bättre för hälsan än "hårda fetter" (mättade fetter). Nu kommer förödande vetenskapliga fakta, publicerade i anrika British Medical Journal som visar att när man dammar av data från en gammal men välgjord studie är omega 6 farligare för hälsan än mättat fett.

En ny studie på möss visar på en rad positiva effekter av glutenfri kost. Viktuppgången begränsas liksom insulinresistens och inflammation. Forskarna har förhoppningar om att resultaten kan ha relevans även för människor och bör testas i studier på människor.

I förra veckans bedrövliga spektakel i SVT Debatt om LCHF varnade professor Charlotte Erlanson Albertsson för LCHF på grund av att kosten innehåller mycker protein. Jag mejlade och frågade henne vad hon fått den uppgiften ifrån då LCHF är en uttalad normalproteinkost (10-20 kaloriprocent protein). I brist på svar ringde jag igår upp professorn. Jag fick ett nonsenssvar och sedan slägde hon på luren i örat på mig.

Här är ett mycket positivt hållet inslag från den stora, rikstäckande, amerikanska tv-kanalen CBN om LCHF (ketongen kost) för att behandla cancer. Även epilepsi berörs.

Detta är en drygt 22 minuter lång föreläsning av Dr Ron Rosedale som tar oss med på en fantastisk resa från livets uppkomst på jorden för 4 miljarder år sedan. Kolesterol, kolhydrater, fett och proteiner i vår kost och i våra kroppar beskrivs pedagogiskt och han delar med sig av närmast existensiella frågor om den evoultionära orsaken till varför vår kropp dör.

Äntligen har en av de stora klassikerna vad gäller socker och kolhydrater kommit ut i nytryck. John Yudkin's "Pure, White and Deadly", nu med nytt förord från Dr Robert Lustig. Och lustigare än så... du kan köpa den för mindre än 1/10-del av vad Kostdoktorn Andreas Eenfeldt betalde för ett begagnat ex för två år sedan.

Ytterligare en epidemiologisk studie har hittat en samband mellan fruktossirap (HFCS, High Fructose Corn Syrup)och förekomsten av diabetes typ 2 i länder med olika grad av konsumtion av fruktossirap.

Ny forskning visar att inte bara glutenintoleranta, utan alla människor drabbas av läckande tarm när de äter gluteninnehållande spannmålsprodukter som bröd och pasta.

Det pågår intressant forskning om att använda ketogena dieter som LCHF för att behandla vissa cancerformer. Här beskivs en förvisso liten och kort pilotstudie men som visar lovande resultat.

SvD har idag en mycket läsvärd artikel som sätter fokus på att många som är smala ändå kan vara metabolt sjuka inuti och ligga i riskzonen för en rad sjukdomar.

Under lång tid har forskare förvånats över att bytesdjuren som avbildades på grottmålningar ibland hade flera huvuden, ben och svansar. Nu visar det sig att det i själva verket var animerad film. När man rörde en ljuskälla som en fackla förvandlades grottmålningen till en animation av ett rörligt djur.

Idag startar NuSi - en forskningsstiftelse om kost av vetenskapsjournalisten Gary Taubes och läkaren Peter Attia. Initiativet handlar om att återföra kostforskningen till en mer naturvetenskaplig kurs istället att för som i dagsläget, helt stödja sig på observationsstudier som aldrig kan utreda orsak och verkan.

En ny studie på elitgymnaster har visat att en närmast kolhydratsfri, ketogen kost inte försämrade deras prestationsförmåga, däremot gick de ned i vikt och det var fettet de tappade, inte musklerna.

Aktuellt om Vetenskap & Hälsa rapporterar om en svensk studie som visar att hög konsumtion av socker är relaterat till sämre blodfetter och andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

Anna Hallén har dragit igång en debatt inom LCHF-världen om kaffe med tillsats av kokosfett och smör som som utvecklat sig till en rejäl storm. Är denna kaffevariant kallad Magic Bullet Coffee (MBC)/ Bulletproof Coffee / LCHF-kaffe något att oroa sig över eller är det en storm i ett vattenglas (eller mer korrekt en storm i en kaffekopp)?

Doktor Ron Rosendale är kanske den amerikan som var tidigast ute (2004) med att ta bladet från munnen och våga tala om att en lågkolhydratkost bör vara en högfettskost snarare än en högproteinkost. Nu ger han sin syn på frågan som splittrar Low Carb- och Paleorörelsen i USA: Finns det några säkra stärkelserika livsmedel ("safe starches") eller inte?

Tidigare ledamoten i Cancerfonden, Lars Bern ryter till på Newsmill. Kampen mot cancer befinner sig i en återvändsgränd och han menar att den forskning som läkemedelsindustrin finansierar är mer inriktad på att att bromsa sjukdomen än att bota den.

Det pågår en vetenskaplig diskussion i forskarvärden om veteöverkänslighet (Non-Celiak Wheat Sensitivity - WS) ska erkännas som en ny, egen diagnos vid sidan av celiaki/glutenintolerans och veteallergi. En ny studie ger ökat stöd för den nya diagnosen.

För några år sedan lyftes den så kallade Uppsalastudien fram som ett bevis för att LCHF är farligt. Nu dammar man av samma observationsstudie igen där i princip ingen ätit någon riktig lågkolhydratkost och hävdar att risken för hjärtinfarkt ökar med 5 procent om man byter ut ett småfranska mot ett ägg.

Denise Minger som är känd för ett veritabelt lustmord på statistiken bakom "The China Study", närmast en bibel för veganer ger sig nu i kast med att analysera Västerbottensstudiens påstående om fett och kolesterol.

En ny studie från Lund påstås visa att man lever längre om man strikt följer Livsmedelsverkets kostråd. SR P4 i Malmöhus sammanfattar det i sin rubrik så här: "Det är folket, inte kostråden som är dåliga".

En intressant studie för fram hypotesen att höga kolesterolvärden (som är svagt associerade till hjärtsjukdom i observationsstudier)i själva verket kanske bara är ett symptom på D-vitaminbrist som är den verkliga orsaken till den ökade risken för hjärtsjukdom.

Livsmedelsverket har inlett reträtten från sina fettskrämda kostråd men det sker med snigelfart så att ingen ska behöva tappa ansiktet. De hävdar att de måste gå sakta fram med ändringar av kostråden tills det finns tillräckligt med vetenskap för att förespråka något annat. Därför finns det skäl att fråga sig om de nuvarande kostråden hade vetenskaplig täckning från början.

Brittiska BBC har en mycket intressant inslag om varför vissa människor inte blir tjocka även om de överäter rejält. I fokus för inslaget står den svenska professorn Fredrik Nyström från Linköpings universitet-

Imorgon söndag 15 april kl 11.00 - 12.15 deltar jag i en debatt/diskussion med Johanna Björklund om LCHF och miljö på bokmässan i Örebro, Conventum Arena. Eftersom jag kommer att prata lite om samisk kost och dess likhet med LCHF kunde jag inte motstå frestelsen att dela med mig av denna bild som Jenny Holmlund så träffsäkert ritat.

Nu har Sydsvenskan avslutat sin debatt om LCHF för denna gång. Det görs genom att Catarina Rolfsdotter-Jansson får sista ordet med en något mer nyanserat inlägg.

Nu har veganimperiet svarat på min replik om LCHF i Sydsvenskan. Det är stig Bengmark och Jonas Paulsson (pappan till den köttfria måndagen) som replikerar.

Uffe Ravnskov och Bo H Jonsson svarar i Läkartidningen på Charlotte Erlanson-Albertssons inlägg som varnade för fet mat. I kommunen Habo rasar debatten vidare om skolmaten.

I morse drabbade Kostdoktorn Andreas Eenfeldt samman med Charlotte Erlandnson-Albertsson i TV4:s Nyhetsmorgon. Uppföljning kommer i Kvällsöppet kl 23.00 i samma kanal.

Nikotin ger effekter i hjärnan som minskar vår aptit. Många rökare som slutar upplever viktuppgång. Kan västvärldens rökvanor under 1900-talet vara en förklaring till att fetmaepidemin inte började på allvar förrän på 1980-talet?

Dagens Medicin rapporterar om en observationsstudie som noterat ett samband mellan konsumtion av söt läsk och astma och KOL.

Uffe Ravnskov med flera, bland annat LCHF.se-medarbetaren Ralf Sundberg har idag en dabattartikel i Uppsala Nya Tidning om statiner och kolesterol.

Dagens Nyheters vetenskapsjournalist Karin Bojs kommenterar den aktuella debatten om fettet.

En ny artikel i New Scientist visar att en temperaturhöjning på 2 grader ger mycket värre effekter på veteskördarna i torrare klimat än vad man hittills trott. Frågan aktualiserar debatten om LCHF, maten, klimatet och miljön.

Eftersnacket till SVT debatt om LCHF handlade mycket om huruvida vi ska äta mycket eller lite animaliska produkter. I detta inlägg behandlar "The Carnivore Connection Hypothesis" och länkar till två bra översiktsartiklar om detta.

Igår kväll debatterades LCHF i SVT Debatt och idag (fredag 20/1) har Expressen en 100-sidig LCHF-bilaga.

Processat kött, som korv eller leverpastej, ökar risken för cancer i bukspottkörteln, visar en svensk översiktsartikel publicerad i Brittish Journal of Cancer. Ju mer man äter, desto mer ökar risken.

I en ny amerikansk studie menar sig författarna att de bevisat att matens sammansättning av protein, fett och kolhydrater inte spelar någon roll för hur mycket vi går upp i vikt. Men stämmer det?

Igår kväll sändes första programmet av Sverkers stora strid i SVT. Tyvärr blev det som väntat, snuttifierat och en kakafoni av deltagare som avbröt varandra i hopp om att få en syl i vädret.

Symtom på adhd är dubbelt så vanligt bland patienter som ska göra en operation mot fetma än i den övriga befolkningen, visar en Uppsalastudie. Ofta är besvären kopplade till stört ätbeteende, oro och nedstämdhet.
Symtom på ADHD är mer än dubbelt så vanligt bland patienter som står inför en operation mot fetma än i resten av befolkningen, visar en studie i Uppsala.
Ofta är besvären kopplade till stört ätbeteende, oro och nedstämdhet, skriver Upsala Nya Tidning.
Studien av 187 fetmapatienter "ger ytterligare stöd för uppfattningen att ADHD kan vara en viktig faktor att beakta vid fetma", säger psykologiprofessorn Ata Ghaderi vid Uppsala universitet och efterlyser mer forskning.
Källa: TT

På bloggen lchfhälsa.se rapporteras om början till en studie om LCHF och hjärthälsa. Med en atreriograf mäter man ärtärstelheten och de hittills undersökta LCHF-ätarna visar bra värden motsvarande ett 5-6 år yngre hjärta än normalbefolkningen.

Låga värden av D-vitamin i blodet är förknippat med ökad dödlighet hos äldre män, visar ny forskning. Risken att dö är dubbelt så stor med låg D-vitaminnivå jämfört med mediannivå. Det har forskare vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet kommit fram till.

idag skriver Charlotte Erlanson-­Albertsson i Läkartidningen och varnar för högfettskoster som LCHF. "Dessa dieter påverkar den kognitiva funktionen (långsammare reaktionsförmåga, sämre minne för komplicerade uppgifter, beroende och depression).

Tore Scherstén, Paul Rosch, Karl Arfors och LCHF.se-medarbetaren Ralf Sundberg har fått en artikel publicerad i Scandinavian Cardiovascular Journal

"Den många gånger oseriösa kostdebatten gör det svårt för seriösa och kunniga personer att vara aktiva i den offentliga debatten", säger Maj-Lis Hellenius i det senaste protokollet från Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsofrågor.

Dagens Nyheter rapporterar om att mycket fisk, grönsaker, bönor, frukt och fullkorn kan minska risken att få sämre minne och lägre koncentrationsförmåga på äldre dar.

Idag rapporterar TT med flera medier om en studie som visar att barn till stressade mammor oftare är överviktiga. Dåliga kostvanor med mycket läsk, chips och godis anges som orsak av forskarna bakom studien.

Den holländske professorn i social psykologi, Diederik Stapel har stängts av från sin professur efter att ha avslöjats med långsvarigt och omfattande forskningsfusk. Han är bland annat känd för påstådd forskning om att köttätare är mindre sociala än vegetarianer.

När man blandar socker och fett, som i en kanelbulle, blir suget lika starkt som av kokain, skriver Svenska Dagbladet. Noteras bör dock att det är en studie på möss som analyseras.

Uffe Ravnskov med flera medförfattare har skrivit en debattartikel i Läkartidningen om vilka patientgrupper som bör eller inte bör behandlas med statiner.

Begreppet LCHF är en adekvat beskrivning på den kost som vi företräder. Våra kritiker använder av och till det billiga argumentet att det inte är "vetenskapligt accepterat".

Henrik Ennart som är hälso- och vetenskapsskribent på Svenska Dagbladet ger inte mycket för den danska fettskatten.

Västerbottenskuriren rapporterar om forskning på samisk kost.

Margareta Lundström från LCHF-sajten Kolhydrater i Fokus medverkar i ett reportage i Expressen om hur hennes mage blev bättre när hon drog ned på fibrerna.

Boken "Wheat Belly" har nyligen kommit ut och är skriven av den amerikanske hjärtläkaren William Davis. Det är en svindlande uppgörelse med alla påstående om att vete och fullkornsprodukter av spannmål skulle vara nyttiga för oss.

Det pågår ett fettuppror i Sverige. Många diabetiker har börjat äta fet mat som den etablerade sjukvården säger är livsfarlig. Men upprorsmakarna säger sig må bättre än någonsin. Vi granskar vetenskapen bakom kostråden.

Ekot har idag ett riktigt fantasifullt reportage som påstår att det är den amerikanska köttlobbyn som ligger bakom dieter som Atkins och LCHF

DN rapporterar om en ny diet med soja, lösliga fibrer, växtsteroler (läs Becelmargarin)och nötter som sänker LDL-kolesterolet mer än Livsmedlesverkets vanliga tallriksmodell.

Det var en studie på möss som påstods ha fått diabetes på grund av en högfettskost som utgjorde grunden för kvällspressens fantasifulla drev mot Annika Dahlqvist igår. Nu fullständigt massakrerar Denise Minger denna studie.

Bloggaren Fat Head (Tom Naugthon) har fiskat upp en 25 år gammal tv-dokumentär om sockrets farlighet.

Livsmedelsverkets kostråd för skolmaten kritiseras i en debattartikel med Uffe Ravnskov, LCHF.se-medarbetaren Ralf Sundberg och fem andra forskare och läkare.

En studie på möss som ätit en fettrik kost och utvecklat diabetes har valsat runt i media ett par dagar. Uppsalaprofessorn Christian Berne plockar ned diskussionen på jorden igen.

Redan i sjuårsåldern önskar var femte flicka gå ned i vikt och i gymnasieåldern är det varannan, visar en ny studie som refereras i UNT.

En riktigt nyanserad analys av LCHF på sajten "Fråga dietisten". Detta skulle ha varit en omöjlighet var bara ett par år sedan.

Att promenera varje dag har god effekt på övervikt och blodkärl hos patienter med diabetes typ 2. Det visar en studie på patienter i Östergötland och Jönköpings län.


Kvinnor som är storkonsumenter av bullar och kakor insjuknar oftare i livmodercancer än kvinnor som sällan väljer att äta sådana sockerrika livsmedel.

En bild säger mer än tusen ord och här är tre bilder med kartor över fetma, läskkonsumtion och diabetes i USA som säger en hel del.

Ungefär 75 % av alla vegetarianer återgår efter ett tag till att äta animalisk mat. En undersökning av före detta vegatarianer i tidningen Psychology Today visar att problem med hälsan är det största skälet till återgången.

Ett av naturens mest perfekta livsmedel kan vara ännu bättre än vad vi trott.

Det oberoende Cochrane samarbetet har gått igenom de bästa studierna som finns om saltets eventuella inverkan på hjärtkärssjukdom. Slutsatsen är att det saknas belägg för att saltreduktion minskar risken för kärlssjukdom.

En ADA-studie visar en oväntad och kraftig viktuppgång hos äldre lightdryckkonsumenter.

Glykering är en process där socker kemiskt reagerar med proteiner. Nu visar en studie att glykerade LDL-partiklar lättare fäster vid kärlväggarna och riskerar att bygga upp plack som i slutändan kan ge hjärtinfarkter eller stroke.

Idag rapporterar DN om resultaten av två stora observationsstudier om vad man bör äta för att slippa viktuppgång. Snabba kolhydrater hamnar i strykklass.

Det kan vara kost­vanorna som gör att svenska barn blir gluten­intoleranta tidigare än barn i andra länder, visar ny forskning som presenteras i sommar.

En kost med lite kolhydrater och mycket protein har visat sig effektiv mot såväl cancertillväxt som uppkomst av cancer hos möss.

Gorillor dör av hjärtsjukdomar i amerikanska djurparker. En studie visar att det beror på dålig kost.

En stor observationsstudie anses visa att män som dricker mer än sex koppar kaffe om dagen minskar risken att insjukna i dödlig prostatacancer med 60 procent.

Humor är ett vasst vapen och Tom Naughton vet hur man använder det.

Aftonbladet skriver om en ny studie som visar att kvinnor som låtit fettsuga lår och höfter, efter ett år hade fått tillbaka samma mängd fett som sugists bort, fast på armarna istället.

Idag rapporterar UNT om en ny svensk studie som visar varför sömnbrist kan leda till viktuppgång. Efter en natt utan sömn drar kroppen ned energiförbrukningen med 15 procent.

Ny forskning på möss visar att en strikt ketogen LCHF-kost kan få diabetiska njurskador att gå tillbaka. Forskaren Charles Mobbs intervjuas om detta sensationella resultat på Jimmy Moore´s blogg.

En forskargrupp vid Tammerfors universitet ifrågasätter förebyggande medicinering mot till exempel högt blodtryck, höga kolesterolvärden och osteoporos. Den anser att blodtrycksmediciner, statiner och bisfosfonater inte håller vad de lovar.

Idag har Svenska Dagbladet en mycket välskriven artikel om myterna om fibrernas hälsoeffekter.

Nu finns en ny intervju på engelska med Uffe Ravnskov på Jimmy Moores blogg. Jimmy Moore är en av de största lågkolhydratbloggarna i världen.

Två av tre, 65 procent, som drabbas av hjärtinfarkt har diabetes eller förstadium till diabetes utan att veta om det. Diabetes är en allvarlig riskfaktor för hjärtinfarkt och risken att drabbas är mer än dubbelt så stor hos en diabetiker.

Nu har SBU (Statens Beredning för medicinsk Utvärdering) utsett den expertgrupp som ska gå igenom vetenskapen om kost vid fetma. Glädjande är att det finns flera kända kritiker till de statliga kostråden med på listan.

Nu ligger Expressen Söndags tredje och avslutande del i reportageserien om LCHF ute på nätet. Fokus är på diabetes och LCHF.

Astma och allergi bland svenska barn fortsätter öka trots alla förebyggande åtgärder. Forskarna vet inte vad ökningen beror på. [DN]

Matskribenten Kristin Wartman har skrivit en riktigt intressant artikel i Huffington Post. Artikeln (på engelska) ger en mycket bra översikt av varför argumenten för fettsnålt nu håller på att tryta och kanske äntligen är på väg ut.

Nu ligger artikeln om fettskräcken från Expressens söndagsbilaga ute på nätet. Enligt kostdoktorn Andreas Eenfeldt som intevjuas i artikeln är detta bara början av en längre artikelserie.

Nu ligger tidningen Fokus huvudartikel om "dietkriget" mellan LCHF och tallriksmodellen ute på nätet.

SVT Rapport rapporterar om att spindeltråd kan användas för att få insulinproducerande celler att växa. I framtiden hoppas forskarna att diabetes ska kunna botas med impantat av insulinceller i spindelväv.

En ny studie visar på samband mellan metabolt syndrom och andningsuppehåll under sömnen hos kvinnor. Snarkande kvinnor som gång på gång slutar att andas när de sover har ofta rubbade blodfetter, störd sockeromsättning, högt blodtryck och bukfetma

Under lång tid har det propagerats för att det bästa man kan göra för att rädda klimatet på vår jord är att sluta äta kött. Nu visar en första studie betälld av Livsmedelsverket att skräpmat som godis, läsk och chips har stor klimatpåverkan trots att de är näringsfattiga.

Forskning görs nu på apor för att ta reda på varför vi blir feta och hur fetma kan behandlas. Redan nu verkar det stå klart att det är kolhydrater som är nyckeln för att få apor att bli feta.

Statens Beredning för medicinsk Utvärdering (SBU) håller nu på att tillsätta en grupp som ska gå igenom den vetenskapliga litteraturen om kost för att minska i vikt och kunna behålla viktnedgången. Det som hittills läckt ut om vilka som ska ingå i gruppen antyder att det kan bli intressant diskussioner.

LCHF.se's medarbetare, docent Ralf Sundberg, är medförfattare till artikeln "Medicinska tidskrifter bör redovisa band till industrin" i senaste utgåvan av Dagens Medicin.

Danmarks nye fedtskat kan stik mod intentionen ende med at gøre befolkningen mere syg af usund mad. Sådan lyder advarslen, efter verdens førende forskere under dansk ledelse har kigget nærmere på den nyeste viden om fødevarer med mættet fedt.

Nu inleder UNT en serie på tre artiklar om vår kost. Den första handlar om att kosten blivit sötare och fetare.

Idag svarar företrädare för Livsmedelsverket på den tidigare debattartikel av Wikholm, Sundberg och Listfeldt där kostråden kritiseras.

Igår debatterade jag och Irene Mattisson från Livsmedelsverket om mat i UNT 24. Bakgrunden var min, Ralf Sundberg och Lars-Eriks Litsfeldts debattartikel i söndagens UNT om att det behövs en sanningskommssion om kostråden.

Diabetes typ 1, ungdomsdiabetes, debuterar vanligen rätt tidigt, ofta före de tidiga tonåren. Finland är det land i världen som har den största förekomsten, och man har därför sökt med ljus och lykta efter en möjlig orsak.

I år fyller de fettskrämda svenska kostråden 40 år. Det uppmärksammas i en debattartikel i dagens Uppsala Nya Tidning av LCHF-medarbetarna Per Wikholm, Ralf Sundberg och Lars-Erik Litsfeldt.

Stefan Hanna, centerpartiets kommunlråd i Uppsala blev rikskändis när han föreslog en tjockisskatt. Beskatta istället de som säljer kolhydrater föreslår nu Jonne Lindroth läkare och centerpartist.


Nu är det bevisat i en riktigt bra studie att en fettrik medelhavskost med nötter och olivolja, förebygger diabetes mycket bättre än fettsnål kost.

I en ny studie i från Oxford Universitet hävdar forskare att amerikaner och britter blir mer överviktiga än norrmän och svenskar, och menar att stressen i länder utan en stark välfärdsstat orsakar överätande.


Ett ämne i barken från björk och rödal visar sig ha bra effekt mot viktuppgäng och metabolt symdrom i en studie på möss.

Nu har Dagens Medicin rankat de mest lästa artiklarna under 2010 på deras sajt. Uffe Ravnskovs artikel med varningar för Becel och växtsteroler hamnar på en hedrande tredjeplats.

Idag skriver Uffe Ravnskov, LCHF.se-medarbetaren Ralf Sundberg och ytterligare sex andra forskare om diabetes, kolhydrater och LCHF på DN-Debatt.

Nu har det kommit en ny rekommendation till britterna att sola 15 minuter mitt på dagen på sommaren. Och det utan solskyddsfaktor! Den nya rekommendationen syftar till att öka kroppens D-vitaminproduktion.

I den medicinska tidskriften JAMA har det publicerats en studie som fått nament "Mitochondrial Dysfunction in Autism". Det man funnit kan leda till att det kanske går att behandla autism på ett verksamt sätt.

Om du företäller dig att du äter en chokladpralin och sedan en till och en till och så vidare så kommer du att äta mindre av dem när de väl står på bordet. Det visar en ny forskningsrapport som SVT Vetenskap uppmärksammar. Hjärnforskaren Martin Ingvar kommenterar.

Ökningen av övervikt och fetma är nu så dramatisk att de ekonomiska konsekvenserna även börjar intressera ekonomiska organisationener som OECD. Deras statistik visar att 51 % av Europas befolkning nu är överviktiga. Andelen har fördubblats under de senaste 20 åren.

Det hittills förbisedda alfakarotenet som finns rikligt i pumpa och morötter minskar risken att dö i förtid med 39 procent. Alfakaroten kan vara en felande länk som förklarar varför vissa frukter och grönsaker, men inte vitaminpiller, tycks skydda mot hjärtsjukdomar, cancer och diabetes enligt forskare i USA. [SvD]

Forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset tror sig ha hittat ett nytt botemedel mot hjärtinfarkt. [TV4.se]

DN skriver idag om att de första jordbrukarna som kom till Sverige för ca 6 000 år sedan trämgde ut de samlare och jägarfolk som redan bodde här. Enligt nya rön är vi mer släkt med dessa jordbrukare med rötter i dagens Turkiet än den ursprungliga befolkning av samlarae- och jägare.

Om man tar hänsyn både till en drycks näringsinnehåll och till mängden växthusgaser som släpps ut när den produceras är mjölk det mest klimatsmarta valet. Sämst dryckesval ur närings- och klimatsynpunkt är läsk. Det skriver Uppsala Nya Tidning om idag.

Den senaste tiden har ett par så kallade observationsstudier om kost uppmärksammats i Sverige. Dels Uppsalastudien som hävdar att lågkolhydratkost är förenad med ökad dödlighet och dels en som hävdar att vegetarisk lågkolhydratkost är bättre än animalisk. Men samvariation är inte samma sak som orsakssamband vilket denna studie om mäns rakning visar.

Senaste numret av Läkartidningen fokuserar på diabetes och bland annat skrivs om SBU:s utredning om kost vid diabetes. Den har vi skrivit om tidigare här och det enda nya är egentligen illustrationen över diabetskostens förändríng från 1920 och fram till idag.

Genetiskt avvikande B-celler avgör om en person ska utveckla typ I-diabetes eller inte, visar ny forskning. [Biotechsweden]

Det blev en mycket intressant och lärorik dag och Skånemejerierna ska ha en stor eloge för att man vågade göra denna satsning. Det var nämligen inte helt okontroversiellt. Karolinska Institutet som i början var medarrangör hoppade av och givetvis lyste Livsmedelsverket...

Just nu pågår ett omfattande forskningsprojekt för att ta reda på varför barn drabbas av diabetes och det verkar som att fler barn från södra Sverige drabbas än från andra delar av landet.[SR]

I gårdagens upplaga av den norska tidningen Dagbladet är förstasidan dominerad av rubriken som säger att lågkolhydratmat kan skada hjärnan.

Sockerlösning som före blodprov ges till bebisar kanske bara minskar tecken på smärta – inte smärtupplevelsen i sig, enligt en ny studie i tidskriften Lancet. [Dagens Medicin]

Kvinnor som dricker öl löper större risk att drabbas av hudsjukdomen psoriasis. För kvinnor som dricker fem starköl i veckan är risken dubbelt så stor som för kvinnor som avstår, enligt en amerikansk studie som citeras i flera medier.

En analys av studier avseende statiners effekter vid bakteriella infektioner tyder på ensidig publicering av positiva resultat.

Fyra av tio svarta flickor i USA, och en av tio vita hade börjat utveckla bröst vid sju års ålder visar en ny amerikansk studie. En förklaring till den låga pubertetsåldern kan vara fetma.

Tillskott av kokosfett gör att midjan minskar extra mycket.

Sockerbomben i din hjärna av beroendespecialisten Bitten Jonsson och medicinjournalisten Pia Nordström har kommit ut i en ny upplaga. Den väckte berättigat uppseende när den först kom ut 2004 och har satt fokus på att beroenden av vitt skilda slag som gemensam nämnare har en hormonell bakgrund som triggar kroppens välbefinnande.

Enligt nya forskningsrön är det förmodligen bara en illusion att vi blir alertare av kaffe. Därmed skulle det vara helt OK att dricka en kopp före sänggåendet.

I dagens papperstidning av DN skriver Anna Bratt om ett nytt DNA-test som påstås visa vilken bantningsmetod som passar just dig. Tyvärr finns inte artikeln på nätet.

Ett mänskligt hjärta skadas inte lika snabbt av en hjärtinfarkt som man tidigare har trott, visar nya rön från Lundaforskare. [Skånskan.se]

Diabetiker ska få stöd om de vill äta LCHF.

Kvinnor som skär ner på sömnen är betydligt tjockare över buken än kvinnor som brukar sova sina åtta timmar per natt. Att ha litet djupsömn och drömsömn är också förknippat med ökad risk för bukfetma. [UNT]

Skräpmat som t ex chips är lika beroendeframkallande som kokain och heroin visar ny studie. Detta är egentligen samma budskap som professor Martin Ingvar för fram i sin nya bok "Hjärnkoll på vikten" men i svensk mediarapportering så framstår det som att det är fettet som är syndabocken i dramat.

Välväxta vikingar vittnar

Sammanställningen av dietisternas kartläggning av LCHF finns nu publicerad på DRF:s hemsida.

Allt mer forskning visar idag att vårt sätt att leva i den utvecklade delen av världen kan vara orsaken till många av våra allvarliga sjukdomar. Nu visar svenska forskare att även stroke kan kopplas till brister i immunförsvaret.
[SVT]

Ett växande problem. Ett förhöjt blodsocker kombinerat med barnfetma kan vara en tydlig indikator på en ökad risk för en förtida död. Det visar en studie som har letts av forskare vid Umeå universitet, och som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine i dag.

Att pressa ned långtidsblodsockret för mycket kopplas till högre risk att död i förtid för typ 2-diabetiker. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Lancet.
[Dagens Medicin]

Åldersdiabetes är dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor. Nästan var fjärde man och ungefär var åttonde kvinna i åldrarna 35-65 år som från början var friska hade på tio år utvecklat typ 2-diabetes eller förstadium till sjukdomen, enligt en stor svensk studie.

Sveriges Radios Ekot rapporterar idag om en svensk studie som antyder att omega 3-fett bromsar upp åldrandeprocessen i cellerna.

Aftonbladet rapporterar idag om ett nytt svenskt vaccin mot diabetes typ 1. En första studie visar goda resultat.

Det verkar inte finnas ett direkt samband mellan intaget av mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom. Det visar en sammanställning där resultat från 21 studier med sammanlagt nära 350 000 personer vägts samman. Författarna menar att mängden fleromättat fett och förhållandet mellan mättat och fleromättat fett i kosten verkar vara det som har betydelse för risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det är alltså viktigt att få en bra balans mellan mättat och fleromättat fett i maten.

Igår kväll berättade SVT Rapport om en ny studie vid Karolinska där man med hjälp av en datoriserad matvåg fått bantare att behålla viktnedgången längre.

Övervikt i ungdomen hos kvinnor är kopplad till ökad förekomst av multipel skleros (MS) senare i livet. Det visar en amerikansk studie som presenteras i tidskriften Neurology.
[Läkartidningen]

Vetenskapsrådet kräver Open access   Forskare som får anslag från Vetenskapsrådet från och med i år måste publicera sina resultat så att de blir fritt tillgängliga för alla, så kallad Open access.   Publiceringen kan ske på två sätt: Antingen genom...

Livsmedelsverkets standardråd är att undvika "mättade fetter" eftersom man anser sig ha stöd i forskning att dessa är hälsofarliga. Inte alla i forskarvärlden stöder denna åsikt och några av dessa har publicerat studien "Meta-analysis of prospective cohort...

En studie vid universitetet i North Dakota, USA av 45 pilotaspiranter visade de som åt den fettrikaste kosten flög säkrare.

I Dagens Diabetes rapporters trista nyheter från världens mest fettskrämda land - USA. Diabetikerna blir allt fetare och värst drabbade är de redan feta.

Rökning ökar risken för diabetes – men att sluta med cigaretterna är också riskabelt.
[TT]

En ny svensk studie visar att fetma och övervikt hos män ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom även för individer som inte har det så kallade metabola syndromet.

En intressant ny studie på mänskilga normala lungsceller och cancerceller visar att mindre glukos ökar överlevnaden för de normala cellerna medan cancercellerna dog fortare.

Fet kost gör oss inte feta. Det visar den hittills största studien med 90.000 deltagare. Den fettsnåla nyckelhålsmärkningen saknar vetenskapligt stöd och bör skrotas, anser professor Göran Berglund.

Danska diabetiker som håller sitt blodsocker på bra nivå lever längre än friska.
[Danska TV2]

Tre till fyra koppar kaffe eller te om dagen har i en ny studie visat sig minska risken för att drabbas av diabetes. Förvisso intressant men diabetsepedemien i västvärlden de senaste 20-30 åren beror nog på något annat än att vi dricker för lite kaffe och te.

Livsmedelsverket har problem med att få skolorna att lyda rådet om att endast lättmjölk och lättmargarin ska få serveras på skolor. Opinionsundersökningar som verket själva beställt visar att många skolor ignorerar råden och att motståndet bland allmänheten växer.

I senaste numret av Mjölkfrämjandets tidning "Mjölkspegeln" rapporteras om en studie som (återigen) visar att det inte finns något samband mellan det mättade fett som finns i bland annat mjölk- och mejeriprodukter och hjärtkärlsjukdom.

Enligt forskare på Karolinska Institutet rör barn och ungdomar på sig lika mycket idag som på 50-talet. Ökat stillasittande brukar annars vara en favorithypotes bland dem som anser att fetmaepedemin bara handlar om kalorier in och ut.

De traditionella sättet att mäta kolesterol (totalkolesterol och LDL-kolesterol) utmanas nu med ny teknik som mäter storleken på LDL-partiklar. Det är goda nyheter för LCHF eftersom det är kolhydrater och inte fett pekas ut som boven i dramat.

De män som inte uttrycker sin ilska över upplevd orättvisa löper förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.
[Dagens Medicin]

Lågfettkost är inte bättre för hjärthälsan än en kost med högre fetthalt för dem som har det metabola syndromet. Tyvärr var dock inte någon riktig högfettskost typ LCHF, med i denna studie.

Här är en artikel om hur en högfettskost med lite kolhydrater s k "ketogen" kost kan användas i cancerbehandling. Den bygger på en teori som nomelpristagaren Otto Warburg publicerade redan på 1920-talet. Cancerceller är helt beroende av fermentering av socker för sin överlevnad. Därför är det helt logiskt att dra ned radikalt på socker och stärkelserik mat som omvandlas till socker.

Malmöläkaren Ronnie Willenheimer och hans team testade 493 hjärtsviktspatienter med järnbrist. Två tredjedelar behandlades med järntillskott, en tredjedel var testgrupp. De som fick järnsprutor blev piggare och gladare. Studien visar entydigt att järntillskott...

Låt dina barn sova ut på helgerna.
För få timmar sömn per natt kan leda till problem med övervikt och fetma, enligt ny forskning.
[Expressen]

En ny hjärnstudie visar att användande av sökmotorer kan avvärja demens och minnesförlust.

I dagens Dagens Medicin visar ett antal läkare och forskare att WHO börjar vända i frågan om det mättade fettets farlighet. Samtidigt kritiseras Livsmedelsverket.

Uffe Ravnskov intervjuas med anledning av den ökade förskrivningen av statiner (kolesterolmedicin).

Årets Nobelpris går till tre forskare som har löst en av biologins stora gåtor: hur kromosomerna som innehåller vår arvsmassa kan kopieras på ett fullständigt sätt vid celldelning och hur de skyddas mot nedbrytning.

Mer än hälften av de barn som i dag föds i utvecklade länder som Sverige kommer att få uppleva (minst) sin 100-årsdag. Andelen gamla som lever längre utan att ha svårare handikapp kommer också att öka.
[UNT]

En forskargrupp vid Örebro universitet har upptäckt ett miljögift med egenskaper som liknar det manliga könshormonet testosteron. Forskarna undersöker nu om det hormonliknande miljögiftet kan ligga bakom den kraftiga ökningen av prostatacancer under de senaste årtiondena.
[MyNewsDesk]

Männen är på väg att få sitt eget klimakterieplåster, ett testosteronplåster, och män i Blekinge kan bli föregångare. Det är arga, runda äldre män som kan behöva plåster.
[Sydöstran]

Forskare: Fetma orsakas inte av gen Du är inte slav under dina gener. Det är budskapet från forskare i Lund som kommit fram till att matvanorna spelar större roll för vikten än om man har den mest kända riskgenen för övervikt och fetma. ,,, Bärare av...

Mat som innehåller mycket socker och stärkelse har kopplats till högre förekomst av bröstcancer.

Nutrition and Metabolism Society kommenterar det senaste utspelet mot lchf från kostetablissemanget:

Forskare använder muterade möss framställda genom “genetic engineering” att vara extra mottagliga för hjärtsjukdom för att “bevisa” att kolhydratreducerad kost skulle skada kärlen.


Av Docent Ralf Sundberg

Efter flera fall av allvarliga leverskador i samband med användning bantningspreparatet Xenical har den amerikanska myndigheten FDA nu startat en säkerhetsanalys av läkemedlet, rapporterar Dagens Medicin.

Xenical, dvs orlistat verkar genom att blockera upptaget av fett från tarmen genom att hindra att fett spjälkas. Djurstudier har visat att endast en liten del av ämnet absorberas. De toxiska effekter man får vid kronisk överdosering....

En bra relation kan fungera som en buffert för den som utsätts för jobbrelaterad stress, men om parrelationen fungerar dåligt så förstärks istället de negativa effekterna, enligt en doktorsavhandling vid Göteborgs universitet.

På Newsmill beskriver Lars O Berglund vår ursprungliga, feta, animaliska föda i ett av de bästa inlägg som setts i denna fråga och avslöjar dessutom hur Livsmedelsverkets proselyter försöker förfalska vår historia för att finna argument för dagens sjukdomsframkallande kostråd.

– Man ska inte hålla på och äta saker som sänker kolesterolvärdet. Personer vars kolesterol gått ner har ökad risk för infarkt, säger Ralf Sundberg

I Svenska Dagbladet finns en artikel rubricerad "Kolhydratätare var smalast". "Många populära bantningsmetoder pekar ut kolhydraterna som boven i vår kost. Men en ny kanadensisk studie visar tvärtom att de som äter mycket kolhydrater är smalast."   Det låter...

I en femårig studie på 20 000 personer ska man undersöka hur tillskott av D-vitamin och omega 3 påverkar kroppen.

Nu har försök inletts med glukagoninjektioner på laboratorieråttor för att få bukt med övervikt.

Senaste tiden har uppgifter framkommit som antyder att halvsvält leder till längre liv. Forskning visar att frågan är mer komplicerad.

Forskare har låtit möss med alzheimers få vatten med koffein i. Deras minnes- och tankeförmåga har därvid förbättrats intill vad som är normalt för en frisk mus.

En mammas vikt och det hon ökar under graviditeten påverkar döttrars risk för fetma årtionden senare. Detta framgår av en studie vid University of North Carolina at Chapel Hill's School of Medicine. "Om vi kan hjälpa kvinnor att nå en hälsosam vikt innan...

Enligt svenska Yle är endast 30 % av fettlevrarna alkoholrelaterade.

Endast en liten viktnedgång behövs för att tjocka kvinnor ska förbättra sina chanser att bli gravida, visar en ny studie.

Nu hoppas man på medicin som kan påverka hormonet ghrelin vilken orsakar hunger. Ghrelin ligger bakom både hunger och alkoholkick.

Amerikanska forskare har hittat genen som kan ligga bakom alkoholism.