Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig

Hur funkar det?

LCHF går ut på att välja mat som höjer din blodsockernivå så lite som möjligt. Genom att undvika socker och kolhydratrik mat får blodet en lägre blodsockerhalt, vilket ger lägre insulinvärden och en ökad fettförbränning. Insulin är ett måste för kroppen men höga nivåer gör att du lagrar fett i stället för att använda det som bränsle.

Hur funkar det?
 

Vad är LCHF?

LCHF är samlingsnamnet för hälsosam kost för människan. Att äta LCHF-kost innebär att äta den näring människan ätit under merparten av evolutionen. I praktiken innebär detta naturliga matvaror med lite eller inget innehåll av E-nummer, ofta kravmärkta produkter bra balans mellan omega 6 och omega 3 samt huvudnäringsintaget kommer från fett och protein snarare än kolhydrater.

LCHF står för Low Carb High Fat, vår artriktiga föda. Det finns inget däggdjur som blir sjukt, överviktigt eller får diabetes av sin artriktiga föda. Människan är inget undantag.

LCHF-kost innebär att man äter mat som är naturlig, inte innehåller främmande ämnen för kroppen samt har en sammansättning mellan näringsämnena som gör att vårt hormon och belöningssystem återfår sin normala balans.

LCHF-rörelsen har insett att det är våra nuvarande kostråd och kost som bär största ansvaret för många av våra välfärdssjukdomar samt att LCHF är en mycket enkel lösning på den skenande epidemin inom det metabola syndromet.

LCHF-rörelsen vill att andelen energi från kolhydrater ska minska och då särskilt de snabba kolhydraterna och sockret. För de som inte är metabolt sjuka ännu, t.ex. våra barn innebär det att de äter "köttfärsås och spagetti" istället för "spagetti och köttfärsås". För de som redan utvecklat sjukdomar eller övervikt behöver intaget av kolhydrater vara lägre ändå. Hur mycket man ska äta är individuellt. Vi säger dock max 20E% från kolhydrater.

Teorin bakom LCHF

LCHF (Low Carb, High Fat) är precis som namnet säger – en kost som bygger på ett lågt intag av kolhydrater och ett högt intag av fett. Genom att äta på det sättet håller sig blodsockret på en låg och jämn nivå och din kropp får möjlighet att börja bränna fett. När kroppen använder fettet i fettcellerna som energi blir vi mindre hungriga eftersom energin redan finns i lagrad i kroppen, klar att använda. Många LCHFare bekräftar just detta – när kroppen inte längre är sockerdriven försvinner ”vrålhungern” och känslan av att ”man bara måste stoppa i sig något”.

Grunderna i LCHF är enkla. Undvik socker och stärkelserik mat som exempelvis bröd, pasta, ris och potatis. Ät dig i stället mätt på kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (exempelvis smör).

Evolutionen

Man kan säga att LCHF till stor del bygger på ”den ursprungliga kosten”. Genom att välja bort socker och stärkelserik mat och ersätta den med råvaror som funnits i människans närhet sedan urminnes tider vittnar LCHFare världen över om både viktminskning och ett friskare liv. Vi kan givetvis inte bevisa exakt vad våra förfäder åt men i lämningar har man hittat rester av skaldjur, fisk och kött. Det finns därmed all anledning att tro att våra kroppar sedan lång tid tillbaka är anpassade för att äta animalisk mat som fisk, kött, ägg och fågel. Vi kan också vara säkra på att våra förfäder INTE åt bröd, pasta, margarin eller frukostflingor. Därför är det också svårt att tänka sig att våra kroppar ska ha hunnit anpassa sig till den typen av produkter under den korta tid som de funnits omkring oss.

Evolutionen