Användarnamn
Lösenord

Kom ihåg mig
Bitten Jonsson

Bitten Jonsson

Sockerberoende – sant eller falskt?


” If it walks like a duck, and it quacks like a duck, it is probably a duck” Citat från Mark Gold, amerikansk läkare och beroendeforskare, Florida University, när han 2004 presenterade 10 års forskning på ”food addiction”.

Vad är det som gör att vissa av oss kan se en kladdkaka, glass, nybakat bröd eller bara känna lukten av vissa saker och tänka, vill jag ha eller inte och sen bara glömma bort det, eller bara avstå, medan några av oss blir besatta? Viss mat flyttar in i huvudet på oss och vägrar att flytta ut. Det spelar ingen roll om vi tar en promenad, att barnen vill leka med oss, att vi dricker vatten eller vad nu ”experterna” råder oss att göra. Hjärnan är fullt sysselsatt med att få oss att äta just detta. Och längtan, suget, bara ökar och ökar, blir värre och värre, tills vi gör i stort sett vad som helst och slutligen vräker i oss helt utan kontroll.

Vi kan höra den lilla rösten som säger: Nej, inte igen, du vet ju hur det slutar. Vi vill inte ha konsekvenserna som vi så väl känner till. Övervikten, svullnaden i kroppen, dålig mage, huvudvärken, ”dimhjärnan” (koncentrationssvårigheterna), deppigheten, energibristen, humörsvängningarna, tröttheten, sömnstörningarna, värken i kroppen m m. Vi går ändå tillbaka till att äta av sötsakerna, matbrödet, kaffebrödet, chipsen m m. Om och om igen, och igen.

Har vi dålig karaktär, ingen självdisciplin, är vi mentalt svaga, har vi ingen vilja? Är vi bara usla, galna? Vad är det för fel på oss? Är det något fel på oss? Handlar detta om karaktär, vilja eller disciplin?

Nej, verkligen inte, det handlar om hjärnans biokemi och till råga på allt en ärftlig biokemi. Idag finns 15 års forskning inom området ätbeteenden/ätstörningar och idag vet vi att det finns en sjukdom som kan kallas socker- och skräpmatberoende och som enbart är ett utlopp för sjukdomen beroende. Den visar sig nämligen på många sätt.

Om detta kommer du att lära dig på denna sida.
Välkommen till ditt nya fria liv.

Bitten Jonsson


Bitten Jonsson


Vill du veta mer?

Läs Bittens fördjupning (kräver att du är inloggad)Till toppen